Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στα πρόθυρα μίνι ύφεσης η γερμανική οικονομία

Στα πρόθυρα μίνι ύφεσης η γερμανική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα πρόθυρα μίνι ύφεσης η γερμανική οικονομία

Οι προοπτικές της Ευρωζώνης σκιάζονται από τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, τα οποία φανερώνουν πως η Γερμανία, η θεωρούμενη ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι πρότινος, ενδεχομένως να βρίσκεται στις αρχές του χρόνου στα πρόθυρα της ύφεσης, δεύτερη φορά μετά την έναρξη της κρίσης. Στα τέλη του 2021 εμφάνισε συρρίκνωση λόγω περιορισμών για την πανδημία και συμφόρησης στο παγκόσμιο σύστημα προμηθειών, προβλήματα που θα διατηρηθούν για ένα διάστημα. Αντιθέτως, από την πλευρά της Γαλλίας και της Ισπανίας υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις, διότι αμφότερες οι οικονομίες αναπτύχθηκαν ταχύτερα από τις προβλέψεις στα τέλη του 2021 και συνολικά το παρελθόν έτος, χάρις στη ζωηρή καταναλωτική δαπάνη και στις αυξημένες εταιρικές επενδύσεις. Και η επίδοση αυτή με αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και 5,2%, αντιστοίχως, το 2021 απέδειξε πως οι δύο οικονομίες είχαν μεγαλύτερη αντοχή ως προς την έξαρση της πανδημίας και τη δυστοκία στο σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας συγκριτικά με τη γερμανική, η οποία το 12μηνο αναπτύχθηκε μόλις 2,8%.

Συνολικά, πάντως, ο δείκτης κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 112,7 μονάδες τον Ιανουάριο, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα 9 μηνών, κυρίως λόγω της κάμψης σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και μεταξύ των καταναλωτών. Οι δε προσδοκίες απασχόλησης υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Ανησυχία

Οι καταναλωτές στη Γερμανία ανησύχησαν και φοβήθηκαν από την αύξηση των μολύνσεων του κορωνοϊού και της μετάλλαξης «Ομικρον», ενώ οι βιομηχανίες εξακολουθούν να πλήττονται από τα προβλήματα στο σύστημα της προμηθευτικής αλυσίδας, εξ ου και την τριμηνία Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το ΑΠΕ συρρικνώθηκε 0,7%. Τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο στατιστικής της χώρας, έρχονται σε εναρμόνιση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, αλλά απέχουν από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για πολύ μικρότερη περιστολή, του 0,3%. Οι ιδιωτικές δαπάνες μειώθηκαν όπως και οι δραστηριότητες στον κατασκευαστικό τομέα. Κι ενώ δεν επίκειται άρση των περιορισμών για την ανάσχεση του κορωνοϊού, ενώ τα προβλήματα στη μεταποίηση μόλις και αρχίζουν να αμβλύνονται, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε 2,8% το 2021, ήτοι ελαφρώς περισσότερο από την προκαταρκτική εκτίμηση. Η κυβέρνηση προ ημερών αναθεώρησε προς τα κάτω τη φετινή εκτίμησή της. Τον Οκτώβριο είχε κάνει λόγο για ΑΕΠ 4,1% το 2022 και τώρα για 3,6%. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απευθυνόμενος χθες στο γερμανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι το β΄ εξάμηνο του 2022 αναμένει η γερμανική οικονομία να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2023 στο 2,3%. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW εκτιμά πως η γερμανική οικονομία οδεύει σε ύφεση, ενώ το βαρόμετρό του το τελευταίο τρίμηνο του 2021 βρισκόταν ελαφρώς άνω των 100 μονάδων και τον Ιανουάριο συνέχισε την πτώση του στις 99,5 μονάδες. Η χρονιά έως τώρα κυριαρχείται από την πανδημία, ωστόσο, όπως επισημαίνει εκ μέρους του Ινστιτούτου, ο Σάιμον Γιούνκερ, οι προοπτικές για ανάκαμψη την άνοιξη είναι καλές.

Εν τω μεταξύ, ήδη στη Γαλλία το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο ιδίως για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει μπροστά του μία εκλογική αναμέτρηση. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,7% την τελευταία τριμηνία περισσότερο από το προβλεπόμενο του 0,5% και συνολικά κατά 7% το 2021, παρουσιάζοντας τη βέλτιστη επίδοση στα τελευταία 52 χρόνια. Η ανθεκτικότητα της ανάκαμψης εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στη Γερμανία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Μακρόν, ο οποίος επιζητεί να επανεκλεγεί από όσους στήριξαν τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα προ πενταετίας.  Αντιστοίχως και η ισπανική οικονομία υπερέβη τις προβλέψεις χάρις στη ζήτηση εξαγωγών και στις αυξημένες επενδύσεις. Το δ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 2% μετά το 2,6% του γ΄ έναντι εκτιμήσεων για 1,4%. Φυσικά η επίδοση είναι καλύτερη και από το 0,7% του δ΄ τριμήνου της Γαλλίας. Η θετική πορεία της ισπανικής οικονομίας τροφοδοτείται από την πτώση της ανεργίας και το υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμών, γεγονός που έκανε τη χώρα να αποφύγει το είδος των περιορισμών που άλλες κυβερνήσεις επέβαλαν. Παρά ταύτα, δεν έχει ακόμη φθάσει τα προ πανδημίας επίπεδά της, ειδικά εάν σκεφθούμε ότι το 2020 συρρικνώθηκε 11%. Οπότε το 5,2% του ΑΕΠ το 2021 τη φέρει σχεδόν 4% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Σε μια γενικότερη θεώρηση, η Ευρώπη υπολείπεται τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ΗΠΑ ως προς την ανάκαμψη μετά την πανδημία, διότι η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα πλήττει τη μεταποίηση, οι περιορισμοί του ιού τις υπηρεσίες και οι ελλείψεις εργατικών χεριών την οικονομία σε όλο της το εύρος. Το ΔΝΤ αυτήν την εβδομάδα αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για την Ευρωζώνη και την ανάπτυξή της φέτος, προειδοποιώντας και για την επιμονή του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, ακριβώς εξαιτίας αυτών των πληθωριστικών πιέσεων, τίθενται σε δοκιμασία και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι επισημαίνουν πως η αύξηση των τιμών ενέργειας είναι κάτι που δεν ελέγχουν.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text