Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Στροφή» στην οικονομία με υψηλότερους στόχους για την ανάπτυξη

«Στροφή» στην οικονομία με υψηλότερους στόχους για την ανάπτυξη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Στροφή» στην οικονομία με υψηλότερους στόχους για την ανάπτυξη

Με ποια πολύ προσεκτική διατύπωση, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της διαδικασίας για την πρόταση μομφής, έβαλε τις βάσεις για την αλλαγή της «ατζέντας». Τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα είναι «πολύ υψηλότερος του 7%». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση -αρκετοί στο οικονομικό επιτελείο ανεβάζουν τον πήχη ακόμη και πάνω από το 8%- ανοίγει ο δρόμος για αναθεώρηση προς τα πάνω και των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του 2022.

Η κυβέρνηση θέλει να πάει στις κάλπες με μια δεύτερη διαδοχική χρονιά υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, ακόμη και άνω του 5% αλλά και ένα ΑΕΠ που θα προσεγγίσει τα 190 δισ. ευρώ, ποσό που έχει να καταγραφεί στην Ελλάδα από το μακρινό πλέον 2012. Θέλει να πάει στην κάλπη με τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων της τελευταίας 12ετίας – πάνω από 4,1-4,2 εκατομμύρια άτομα αλλά και το μεγαλύτερο ποσό εξαγωγών που έχει καταγραφεί ποτέ τη χώρα.

Θέλει επίσης, να κλείσει το τρέχον έτος με επενδύσεις πολύ πάνω από 30 δισ. ευρώ, ώστε να αποδείξει έμπρακτα ότι αυτή τη φορά η ανάπτυξη δεν θα είναι προϊόν της κατανάλωσης (και μάλιστα της κατανάλωσης με δανεικά όπως συνέβη σε προηγούμενους ανοδικούς τίτλους), αλλά προϊόν εξωστρέφειας δηλαδή εξαγωγών και επενδύσεων.

Μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής, με τα χιόνια να λιώνουν και την πανδημία να μπαίνει σε πιο «ήπια» φάση –κάτι που θα επιτρέψει και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα- στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να στραφεί η δημόσια συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας.

Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός να έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες ωστόσο εκτιμάται ότι οι μετρήσιμες επιδόσεις της οικονομίας αλλά και η δρομολόγηση συγκεκριμένων νομοσχεδίων μπορούν να αλλάξουν την εικόνα. Το νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ που θα παρουσιαστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φέρει μικρότερες επιβαρύνσεις για τουλάχιστον το 70% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το πακέτο επιδοτήσεων για την ενέργεια αναμένεται να είναι ενδεχομένως και πιο «γενναιόδωρο» το επόμενο δίμηνο για να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος, ενώ η κορύφωση της συζήτησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να πυροδοτήσει συζητήσεις για αναπροσαρμογές μισθών συνολικά στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, από το β΄εξάμηνο θα ανοίξει η κουβέντα και για τις αυξήσεις στο δημόσιο αλλά και στις συντάξεις κάτι που αναμένεται να γίνει από την 1/1/2023.

Αυτή λοιπόν είναι η λίστα των «επιδόσεων» στο μέτωπο της οικονομίας που θα θελήσει να προβάλει η κυβέρνηση: Ρεκόρ 10ετίας στο ΑΕΠ ενόψει, ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων των τελευταίων 12 ετών, μειώσεις φόρων με υλοποίηση όλων των προεκλογικών εξαγγελιών, αλλαγή στην αναπτυξιακή συνταγή με περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές αλλά και αυξήσεις αποδοχών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο βαθμός υλοποίησης αυτών των στόχων, σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τον χρόνο των εκλογών.

 

Πηγή:Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text