Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Προϋποθέσεις για «γερό» μέρισμα στη Mevaco

Προϋποθέσεις για «γερό» μέρισμα στη Mevaco

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προϋποθέσεις για «γερό» μέρισμα στη Mevaco

Προϋποθέσεις για τη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος το 2022 έχουν προκύψει για την εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco, μετά τις ισχυρές περυσινές οικονομικές της επιδόσεις και τις προοπτικές που διανοίγονται τόσο στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2021 η εισηγμένη εμφάνισε κύκλο εργασιών 17,06 εκατ. ευρώ (έναντι 6,05 εκατ.) και κέρδη προ φόρων και τόκων 1,53 εκατ. (έναντι αντίστοιχης ζημίας 214 χιλ. ευρώ).

Με βάση και τη σύμβαση που ανακοίνωσε η Mevaco στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 ύψους 5,8 εκατ. ευρώ (αφορούσε την κατασκευή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων) που είχε χρονοδιάγραμμα περάτωσης το τέλος του περασμένου έτους, αναλυτές εκτιμούν ότι στο σύνολο της περυσινής χρονιάς η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε:

- Κύκλο εργασιών που κυμάνθηκε γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 8,9 εκατ. το 2020 (αύξηση κοντά στο 180%).

- Υψηλό καθαρό αποτέλεσμα, σαφώς υπερδιπλάσιο από αυτό του πρώτου περυσινού εξαμήνου (631 χιλ. ευρώ), όταν ο κύκλος εργασιών είχε προσεγγίσει τα δέκα εκατ. ευρώ.

Έτσι, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει λογιστικό υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών, το φετινό μέρισμα αναμένεται να είναι σημαντικό, καθώς άλλωστε η ρευστότητα της Mevaco κυμαίνεται σε ισχυρά επίπεδα (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA χαμηλότερος του ένα, αφού ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν στα 2,73 εκατ. στις 30/6/2021 και το EBITDA εννεαμήνου είχε υπερβεί τα δύο εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της εισηγμένης εταιρείας αυτές εστιάζονται σε πρώτη φάση στη δραστηριότητα των μεταλλικών κατασκευών για μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό, η οποία εμφανίζει ζήτηση, με την Mevaco να έχει ενισχύσει δραστικά κατά την τελευταία διετία την παραγωγική της δυναμικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο. Έτσι, η εταιρεία θα διεκδικήσει πολλές ανάλογες εργασίες στο μέλλον, κατέχοντας ήδη την απαιτούμενη τεχνογνωσία και παράγοντας με ανταγωνιστικούς όρους.

Απώτερες προσδοκίες υπάρχουν και στο μέτωπο των έργων που θα προκύψουν για την υποστήριξη των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν τόσο από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και από λοιπούς πόρους.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις, η Mevaco μέχρι σήμερα καταφέρνει και μετακυλύει στους πελάτες της την αύξηση του κόστους των μετάλλων, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να έχει πρόσβαση στην αγορά πρώτων υλών παρά τη σχετική στενότητα που υπάρχει στη διεθνή αγορά.

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text