Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ανοίγει σήμερα η αυλαία της αμκ από την Intrakat

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της αμκ από την Intrakat

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοίγει σήμερα η αυλαία της αμκ από την Intrakat

Κεφαλαιακή ενίσχυση και διεύρυνση της κεφαλαιακής της βάσης με την είσοδο νέων επενδυτών είναι ο διπλός στόχος της αύξησης κεφαλαίου της Intrakat,  έως του ποσού των 51,3 εκατ. ευρώ, για την οποία σήμερα ξεκινά η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης και δικαιωμάτων προεγγραφής.

Η εταιρεία τεχνικών και ενεργειακών έργων, μια από τις πέντε μεγαλύτερες της χώρας, έχει μπροστά της ένα ευρύ πεδίο δράσης, καθώς η κύρια δραστηριότητά της, ο κατασκευαστικός κλάδος, εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης. Επιδίωξή της, με στόχο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημόσια έργα, τα ΣΔΙΤ, τις παραχωρήσεις, αλλά και την αγορά των ΑΠΕ, αποτελεί η κεφαλαιακή επάρκεια και η διεύρυνση της μετοχικής της σύνθεσης με επενδυτικά κεφάλαια (fund) και θεσμικούς επενδυτές για την οποία έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από τη διοίκησή της.

Η Intrakat συμμετέχει σήμερα, είτε μόνη της είτε μέσω κοινοπραξιών και στρατηγικών συμμαχιών, σε έναν σημαντικό αριθμό διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Συχνά τη βλέπουμε με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα.  Μεταξύ άλλων, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μαζί ως κοινοπραξία για το πακέτο των σιδηροδρομικών έργων των 4 δισ. ευρώ και για το ΣΔΙΤ για το υδροδοτικό της Αθήνας, ενώ για το ΣΔΙΤ του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) η Intrakat κατέθεσε προσφορά σε κοινοπραξία με την Τέρνα και την Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Ακόμη, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου (εταιρεία Redex), έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, για το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία και τα δικαστικά μέγαρα στην ίδια περιοχή, ενώ με τον όμιλο Μυτιληναίου (και τη Wade Adams) συνεργάζεται για τη διεκδίκηση των πρώτων υποδομών στο Ελληνικό. Και έπεται συνέχεια, καθώς επίκειται η προκήρυξη αρκετών ακόμα έργων.

Οι μέτοχοι

Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, ορισμένοι εκ των οποίων (τα φυσικά πρόσωπα) έχουν δηλώσει ότι παραιτούνται μερικώς από την άσκηση των δικαιωμάτων τους προκειμένου να εισέλθουν νέοι επενδυτές. Η Intracom Holdings ΙΝΤΚΑ (με ιδρυτή και βασικό μέτοχο τον Σωκράτη Κόκκαλη) θα διατηρήσει το σημερινό ποσοστό της (36,79%). Το ενδιαφέρον είναι ότι η Intracom Holdings θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που της αναλογούν, όχι απευθείας, αλλά μέσω της θυγατρικής της (κατά ποσοστό 90,91%) Intracom Technologies.

Κατά την προηγούμενη χρήση ο όμιλος του κ. Κόκκαλη πούλησε την Intrasoft International στη Netcompany Group A/S, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, βάζοντας στα ταμεία του και συγκεκριμένα στα ταμεία της θυγατρικής του Intracom Technologies (στην οποία ανήκε το 91,74% της Intrasoft) μετρητά ύψους 166,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει με αφορμή την παραπάνω συναλλαγή η διοίκηση της Intracom Holdings, «ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η Intracom Holdings της προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ», ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωση ανέφερε: «Η Intracom Holdings διερευνά προσεκτικά τη συμμετοχή της σε τομείς που αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα και στοχεύει στην καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως το περιβάλλον, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σύνθετα Real Estate developments».

Πολλές από τις δραστηριότητες που περιγράφει περνούν μέσα από την Intrakat, η οποία έχει επικεντρωθεί σε τέσσερις πυλώνες δραστηριοποίησης: τα κατασκευαστικά έργα υποδομών, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, καθώς και τα έργα real estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το γεγονός ότι η Intrakat έχει αναβαθμισμένη παρουσία εντός του ομίλου της Intracom έχει καταστεί σαφές και από την ανάληψη της θέσης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της από τον ίδιο τον κ. Κόκκαλη κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούλιο του 2021.

Οι όροι της αμκ

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, το ποσοστό της Intracom Holdings στην Intrakat μετά την αύξηση θα διαμορφωθεί στο 24% και της Intracom Technologies σε 13%. Με μικρότερα ποσοστά θα βρεθούν ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κατασκευαστικής Δημήτριος Κούτρας, ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης και ο Δημήτριος Θεοδωρίδης, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.

Η Danech Estate, με μετόχους τους Λουκά Λαζαράκη και Δημοσθένη Στασινόπουλο, θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που της αντιστοιχούν, ενώ θα καλύψει κατά μέγιστο ποσοστό 10,069% των μετοχών που τυχόν θα μείνουν αδιάθετες, είτε μέσω προεγγραφής είτε και μέσω της διαδικασίας κάλυψης αδιάθετων μετοχών. Η χρονική περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ορίστηκε σε 14 ημέρες.

Όπως προαναφέρθηκε, η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης και δικαιωμάτων προεγγραφής ξεκινά σήμερα και λήγει στις 14/2/2022. Η σχέση ανταλλαγής είναι 0,56 νέες ανά 1 παλιά μετοχή και η τιμή διάθεσης 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αμκ θα εκδοθούν 27.027.028 νέες μετοχές.

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αύξησης, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ποσού περίπου 600 χιλ. ευρώ, θα διαμορφωθούν περίπου σε 50,8 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

α) Ποσό ύψους 20 εκατ. για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων ή και νέων έργων ΑΠΕ (αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.).

β) 15 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων έργων που εκτελούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή και ΣΔΙΤ, ή και νέων επενδύσεων που εμπίπτουν στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων (παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ αυτοκινητόδρομων, κτηρίων, διαχείρισης απορριμμάτων) και γ) 15,8 εκατ. για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.

Οικονομικά μεγέθη

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της Intrakat στις 30/9/2021 ήταν 419 εκατ. ευρώ, ενώ έως σήμερα ο όμιλος έχει μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα ύψους 382 εκατ. για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους. Ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου στις 30/9/2021 ήταν 103 εκατ. ευρώ έναντι 88,3 εκατ. στις 31/12/2020. Στον τομέα των ΑΠΕ ο όμιλος διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1GW. Από την ως άνω συνολική ισχύ, αιολικά πάρκα ισχύος 98MW είναι σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο, με τα 20MW εξ αυτών να τίθενται σε λειτουργία εντός του 2022.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text