Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Alpha: Προβάδισμα Cerberus για κόκκινα κυπριακά δάνεια 2,2 δισ.

Alpha: Προβάδισμα Cerberus για κόκκινα κυπριακά δάνεια 2,2 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha: Προβάδισμα Cerberus για κόκκινα κυπριακά δάνεια 2,2 δισ.

Προβάδισμα, έναντι των συνδιεκδικητών της, έχει αποκτήσει η Cerberus, για την απόκτηση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα κυπριακά δάνεια, που έχει βγάλει προς πώληση (project Sky), η Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό private equity fund βρίσκεται σε συζητήσεις με την Alpha με αντικείμενο την υπογραφή δεσμευτικής σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA), χωρίς να έχει γίνει σαφές, αν πρόκειται για παροχή περιόδου αποκλειστικών συζητήσεων, τουλάχιστον υπό την τυπική της μορφή. Η περίοδος πρόκειται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με ανοικτό, βέβαια, το ενδεχόμενο μικρής παράτασης, λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος.

Οι συζητήσεις αφορούν και στα δύο τμήματα του σπονδυλωτού χαρτοφυλακίου Sky καθώς όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, η Cerberus ήταν η μοναδική από τους διεκδικητές, που υπέβαλε δεσμευτικές προσφορές και για τις δύο «φέτες», οι οποίες συνδυαστικά και μεμονωμένα φέρεται να αξιολογήθηκαν ως καλύτερες.

Η Alpha επιδιώκει να υπογραφεί SPA, εντός Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ώστε να κατατάξει το χαρτοφυλάκιο στα διαθέσιμα προς πώληση και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( NPE ratio) κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021 να υποχωρήσει πέριξ του 13%.

Υπενθυμίζεται ότι δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν για το ένα από τα δύο τμήματα του χαρτοφυλακίου, πέραν της Cerberus, το σχήμα Bain-Fortress, καθώς και η Apollo. Για το άλλο τμήμα του χαρτοφυλακίου, προσφορά είχε υποβάλει η PIMCO, πριν την διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, αν παραμένει σε ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, -όλες- οι προσφορές περιλαμβάνουν αιρέσεις ως προς τον χρονισμό των καταβολών μέρους του τιμήματος. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η διαχειριστική ικανότητα του αγοραστή έχει μεγαλύτερη σημασία, σε σύγκριση με τις συνήθεις πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Η Cerberus δεν έχει αγοράσει χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και Κύπρο. Αν αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής θα κληθεί να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου σε τοπικό servicer ή να αναπτύξει δική της πλατφόρμα.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Έχει τμηματοποιηθεί, δε, σε δύο υποχαρτοφυλάκια: το πρώτο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ και το άλλο δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 0,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, κυρίως, για δάνεια, που δόθηκαν για την ανάπτυξη συγκροτημάτων με τουριστικές κατοικίες και έχουν ως εξασφάλιση τη γη. Επιπρόσθετα, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν σε Κύπριους ή ξένους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικιών.

Η επιτυχής πώληση του χαρτοφυλακίου Sky αποτελεί μια από τις σημαντικές προκλήσεις, που επωμίστηκε η διοίκηση Ψάλτη, στο πλαίσιο της οριστικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου απαιτήσεων σε καθυστέρηση, που «γέννησε» η Alpha Bank Κύπρου. Εφόσον η προσφορά του προτιμητέου επενδυτή οδηγήσει σε ζημιά εντός του προϋπολογισθέντος εύρους (σ.σ. ως 200 εκατ. ευρώ) η τράπεζα θα μπει σε ένα πολύ πιο βατό πρόγραμμα, για μείωση του NPE ratio σε μονοψήφιο ποσοστό, εντός της φετινής χρονιάς.

 

Χρήστος Κίτσιος

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text