Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μεταβιβάσεις ακινήτων: Απλοποίηση διαδικασιών με κατάργηση ΤΑΠ-Τα αιτήματα της κτηματαγοράς

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Απλοποίηση διαδικασιών με κατάργηση ΤΑΠ-Τα αιτήματα της κτηματαγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Απλοποίηση διαδικασιών με κατάργηση ΤΑΠ-Τα αιτήματα της κτηματαγοράς

Πλάνο για την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβιβάσεων ακινήτων και παράλληλης περαιτέρω τόνωσης της αγοράς έχει θέσει επί τάπητος η κυβέρνηση. Κεντρική θέση σε αυτό φαίνεται ότι έχει η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ καθώς χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν κολλήσει στην σχετική βεβαίωση επειδή η έκδοση της από τους Δήμους φθάνει μέχρι τους εννέα μήνες.

Ειδικότερα, την κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων,  προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και οδηγεί σε μεγάλες ταλαιπωρίες τους πολίτες , που είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υπογραφή των συμβολαίων.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ για να προσθέσει ότι για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3- 9 μήνες.

Παράλληλα εξετάζεται και μια πλήρης ψηφιοποίηση διαδικασιών ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή όλων των εμπλεκομένων.  Έτσι με βάση όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέσα στο 2022 θα υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής αλλά και των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και δηλώσεων φόρου γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις ΔΟΥ .

Αναλυτικά, με βάση το ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, αλλά και πλήθος άλλες.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Στο εν λόγω συνέδριο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ότι κατά την τελευταία διετία υπήρξαν σημαντικές θετικές εξελίξεις στα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως η στήριξη των εκμισθωτών με 800 εκ ευρώ, αφορολόγητα μάλιστα, λόγω των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, και η απαλλαγή του φόρου γονικών παροχών και δωρεών μέχρι 800 χιλ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η άμεση αλλά όχι και ισότιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η τριετής αναστολή του Φόρου Υπεραξίας, η τριετής αναστολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή και η απαλλαγή από αναδρομικά Δημοτικά Τέλη για τα αδήλωτα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα εμβαδά.

Παράλληλα έθεσε το σύνολο τω αιτημάτων του κλάδου. Πιο Σήμερα τα κυριότερα αιτήματά προς τα αρμόδια Υπουργεία είναι τα εξής:

Προς το Υπουργείο Οικονομικών:

1) ΠΛΗΡΗΣ & ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΝΦΙΑ, με οποιαδήποτε μορφή.

2) ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 40% ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, και όχι μόνον των σχετικών εργασιών, που παρέμεινε ανεφάρμοστο.

3) ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

4) ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ, και μερική ρύθμιση της παλαιότητας  σε περίπτωση μερικής τακτοποίησης μικρών εμβαδών κτισμάτων.

5) ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

6) ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

7) ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙHΣHΣ. Ειδικότερα:  H ΠΟΜΙΔΑ επιμένει στην πρότασή της για μείωση των παράλογων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των μισθωμάτων, της μόνης που δεν μειώθηκε και που φτάνει και το 45%, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση των ενοικίων αλλά και την αύξηση της προσφοράς κατοικιών για εκμίσθωση.

ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ: Με απόφαση των αρμόδιων υπουργών που είναι υπό δημοσίευση, παρατείνεται μέχρι 31.8.2022  η προθεσμία επιθεώρησης, ανακαίνισης και καταχώρησης των ανελκυστήρων της χώρας. Η καταχώρηση ανελκυστήρων στο εξής θα γίνεται διαδικτυακά στο «Εθνικό Μητρώο Ανελκυστήρων» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και όχι πλέον στους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι οποίες στο εξής θα έχουν αποκλειστικά και μόνον ελεγκτικό ρόλο.

Προς το Υπουργείο Εσωτερικών:

1) Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα

2) Παραγραφή οφειλών δημοτικών τελών στην 5ετία

3) Ανώτατο όριο προστίμων το 50% της οφειλής

4) Κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ

5) Μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας ΚΕΔΕ για δηλώσεις ιδιοκτητών

Προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1) Εξομοίωση των ποσοστών επιδότησης των ενοικιαζομένων κατοικιών στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

2) Κατάργηση των βεβαιώσεων δασαρχείων περί ανυπαρξίας δικαιωμάτων του Δημοσίου

3) Μέτρα για την διάσωση των διατηρητέων κτιρίων της χώρας μας που καταρρέουν

4) Μονομερής τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών για αλλαγές με γειτονικές ιδιοκτησίες

5) Μονομερής κατάργηση του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες πολυκατοικίες.

6) Επίλυση των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

7) Οχι στην επιλεκτική ασφάλιση των νέων κτιρίων σε επικίνδυνες περιοχές. Ειδικότερα: Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν τον κορυφαίο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Στην εποχή μας, η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιες  καταστροφές από πλημμύρα, δασικές πυρκαγιές, χιονοπτώσεις με εξαιρετικά οδυνηρό κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα η χώρα μας είναι η πλέον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και από τις πλέον σεισμογενείς παγκοσμίως. Οι κίνδυνοι αυτοί απειλούν όλο και περισσότερο την ακίνητη περιουσία μας, ενώ, παρότι το ποσοστό ιδιοκτησίας μας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, εν τούτοις το 85% από τις 6.5 εκατομμύρια κατοικίες μας είναι σήμερα ανασφάλιστο! Και αυτό γιατί ενώ επενδύουμε στην ακίνητη περιουσία, περιμένουμε από το κράτος να προστατεύσει τη δική μας ατομική επένδυση!

Υπό αυτό το πρίσμα, η προτεινόμενη από το ΥΠΕΝ επιλεκτική ασφάλιση των νέων οικοδομών στις επικίνδυνες περιοχές δεν είναι βιώσιμη, παρά μόνο η γενικευμένη ασφάλιση των κτιρίων της χώρας με χαμηλό ασφάλιστρο και με αποτελεσματικό φορολογικό κίνητρο, ώστε οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στις ιδιωτικές οικοδομές να καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση, και όχι από τους φορολογούμενους πολίτες.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text