Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προς το τέλος του Ιανουαρίου

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προς το τέλος του Ιανουαρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με θετικά πρόσημα κινούνται προς το τέλος της τελευταίας συνεδρίασης του Ιανουαρίου τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να θέλουν να κλείσουν με άνοδο ένα μήνα που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μεταβλητότητα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που συνεδριάζουν την ερχόμενη Πέμπτη. Αναμένεται να φανεί το εάν οι αξιωματούχοι των 2 τραπεζών θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία την περασμένη εβδομάδα «έδειξε» σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της από τον Μάρτιο.

Εξάλλου, η προσοχή παραμένει και στην κρίση της Ανατολικής Ευρώπης και την κόντρα μεταξύ των χωρών της Δύσης με τη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει την ενεργειακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,93% στις 470,11 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 500 ανεβαίνει 0,88% στις 4.173 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,22% στις 7.841 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,98% στις 15.471 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει άνοδο 0,62% στις 4.177 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,51% στις 26.957 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,64% στις 8.664 μονάδες.

Μάκρο

Με μικρή κάμψη αλλά και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιανουάριο του 2022, καθώς σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 6% έναντι ανόδου 6,5% τον Ιανουαρίου του 2021 και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 5,3%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Υποχώρηση ζημιών και αύξηση εσόδων κατέγραψε η Ryanair για τη χρήση του γ' τριμήνου του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική αβεβαιότητα» της μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των επιπτώσεων που έχει η μετάλλαξη Όμικρον στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ζημίες για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 321 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν ζημίες 95,6 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες ασιατικές αγορές για την τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, εν μέσω χαμηλών συναλλαγματικών ρυθμών στην περιοχή λόγω της αργίας για τον κινεζικό σεληνιακό έτος.

Τα χρηματιστήρια στην Κίνα και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστά.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 1,07% στις 27.002 μονάδες, γράφοντας απώλειες κοντά στο 6% για το σύνολο του μήνα.

Στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 0,24% στις 6.971 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 1,07% στις 23.802 μονάδες.

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text