Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Δανία: Σε χαμηλό 14 ετών η ανεργία – Γιατί είναι πρόβλημα για την οικονομία

Δανία: Σε χαμηλό 14 ετών η ανεργία – Γιατί είναι πρόβλημα για την οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δανία: Σε χαμηλό 14 ετών η ανεργία – Γιατί είναι πρόβλημα για την οικονομία

Το ποσοστό ανεργίας στη Δανία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για υπερθέρμανση της οικονομίας στη σκανδιναβική χώρα η οποία μπορεί πλέον να καταχωριστεί τη λίστα με τους νικητές της πανδημικής κρίσης ως προς τη διαχείριση των οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 2,5% τον Δεκέμβριο από το 2,8% του Νοεμβρίου 2021 υποχωρώντας για πρώτη φορά στο επίπεδο που ήταν πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας, ώθησαν τους οικονομολόγους να προειδοποιήσουν ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αυξάνονται.

«Η δυναμική στην αγορά εργασίας είναι απίστευτα ισχυρή, αλλά πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το ποσοστό ανεργίας είναι πλέον επικίνδυνα χαμηλό», δήλωσε ο Σόρεν Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Sydbank, σε σημείωμά του και προειδοποίησε. «Με τόσο χαμηλό ποσοστό, η προοπτική υπερθέρμανσης πλησιάζει».

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρα αναφέρουν ότι οι ελλείψεις εργατικά χέρια περιορίζουν την παραγωγή, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Swedbank. Ανέφερε επίσης τον κίνδυνο η αύξηση των μισθών να υπερβεί την πρόβλεψή της για 3% φέτος, προκαλώντας προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τα κόμματα συμφώνησαν να προχωρήσεις σε παρεμβάσεις στους μισθούς των αλλοδαπών εργατών προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text