Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ιταλία: Στο 0,6% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις

Ιταλία: Στο 0,6% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιταλία: Στο 0,6% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις

Η οικονομία της Ιταλίας αναπτύχθηκε κατά 0,6% το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, χάρη στη σταθερή εγχώρια ζήτηση, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία τη Δευτέρα, σε μια ελαφρώς ισχυρότερη άνοδος από ό,τι προβλεπόταν.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ του δ' τριμήνου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 6,4%, όπως ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε έρευνα του Reuters, 10 αναλυτές προέβλεπαν τριμηνιαία αύξηση 0,5%, και ετήσια αύξηση 6,2%.

Ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης 0,6% σημείωσε απότομη επιβράδυνση σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2,6% που είχε σημειωθεί το γ' τρίμηνο, λόγω των αυξανόμενων εγχώριων και διεθνών αντιξοοτήτων.

Η τριμηνιαία ανάπτυξη του γ' τριμήνου δεν αναθεωρήθηκε, ενώ η ISTAT αύξησε ελαφρώς την ετήσια ανάπτυξη σε 4% από 3,9% που είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Στο σύνολο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία, ανέφερε η ISTAT, σημειώνοντας μερική ανάκαμψη μετά τη συρρίκνωση ρεκόρ κατά 8,9% το 2020, όταν η οικονομία δέχτηκε πλήγμα από τα lockdowns στην προσπάθειά της να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Όσον αφορά το μέλλον, η κυβέρνηση προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,7% φέτος.

Ωστόσο, οι προοπτικές μπορούν να επηρεαστούν από την πρόσφατη "αναζωπύρωση" των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό, καθώς και από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας που έπληξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε έντονα τον Ιανουάριο, και η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε αυτό το μήνα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία αυξάνονται, καθώς προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text