Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του δείκτη μεταποίησης τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του δείκτη μεταποίησης τον Ιανουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του δείκτη μεταποίησης τον Ιανουάριο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα καθώς μειώθηκαν τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η βελτίωση ωστόσο δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα στις χώρες-μέλη και τα εργοστάσια εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Ο δείκτης μεταποίησης της IHS Markit σημείωσε άνοδο σε υψηλό πέντε μηνών στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 59 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, σημείωσε άνοδο στις 55,4 μονάδες από τις 53,8 μονάδες.

"Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν την Όμικρον καλύτερα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας μέχρι τώρα, με τις επιχειρήσεις να ανακοινώσουν τη μεγαλύτερη παραγωγή και τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στα βιβλία παραγγελιών για τέσσερις μήνες τον Ιανουάριο”, ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

"Η βελτίωση σε καμία περίπτωση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την ευρωζώνη ωστόσο, με την αναζωπύρωση της ανάπτυξης στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία, να έρχεται σε αντίθεση με την επιβράδυνση στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και τη σχεδόν στάσιμη παραγωγή στη Γαλλία”.

Οι τιμές πρώτων υλών συνέχισαν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Δεκέμβριο, και τα εργοστάσια μεταβίβασαν περισσότερο από αυτό το βάρος, στους καταναλωτές.

Οι τιμές παραγωγής σημείωσαν άνοδο στις 72,7 από τις 70,2 μονάδες, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 20 χρόνια.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text