Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πώς, το “πολιτικό ρίσκο” ανατρέπει τις προβλέψεις για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς, κατά το 2022

Πώς, το “πολιτικό ρίσκο” ανατρέπει τις προβλέψεις για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς, κατά το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά το τελευταίο διάστημα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον παράγοντα “πολιτικό ρίσκο”, επειδή, όπως έχουμε εξηγήσει, ο παράγοντας αυτός επιδρά σημαντικά στις αξιολογήσεις της χώρας από τους διεθνείς οίκους, αλλά και στη θεώρηση των διεθνών μεγάλων επενδυτών για τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

Αποδεικνύεται πως, ό,τι προσπάθεια και να γίνει από το εσωτερικό, πολύ δύσκολα μπορεί, η ημερήσια αξία των συναλλαγών, να σταθεροποιηθεί πάνω από τα € 100 εκατομμύρια. Και αν η αξία των συναλλαγών δε σταθεροποιηθεί πάνω από τα € 100 εκατομμύρια, δύσκολα θα μπορεί ο Γενικός Δείκτης να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1000 μονάδες.

Αν ο Γενικός Δείκτης δε σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1000 μονάδες, δε θα μπορέσουν να προσελκυστούν νέες εταιρίες στη χρηματιστηριακή αγορά. Παράλληλα, δε θα μπορέσει να προσελκυστεί η ευρεία μάζα αποταμιευτών, ώστε να ξεφύγουν από τις άτοκες καταθέσεις των ταμιευτηρίων και να αποπειραθούν να τοποθετήσουν κάποια από τα λιμνάζοντα διαθέσιμα στα Αμοιβαία Κεφάλαια.

 

Δε μας ανησυχεί τόσο η πορεία της οικονομίας. Τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, όπου το πλήρες άνοιγμα των οικονομιών, διεθνώς, θα κλείσει πολλές από τις πληγές της προηγούμενης διετίας. Εκτιμούμε ότι, ακόμη και αν μία εκλογική περιπέτεια, κόψει “πόντους” από την ανάπτυξη κατά το 2022, αυτή θα μπορεί να υπερβεί το 3,0%, ρυθμός που δεν είναι βέβαια ενθουσιώδης, αλλά δεν είναι και απογοητευτικός.

Εν τούτοις, μας ανησυχεί η πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Εδώ και αρκετό καιρό, υποψιαζόμενοι ότι κάτι θα αρχίσει να συμβαίνει στα επιτόκια, αρχίσαμε να καταγράφουμε τις προβλέψεις της αγοράς, για την εξέλιξη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στο επόμενο 12μηνο. Οι προβλέψεις μάλλον τρομάζουν. Δεν τρομάζουν τόσο τα απόλυτα νούμερα που προβλέπονται (αν και αυτά είναι τρομακτικά), αλλά το γεγονός ότι, η εξέλιξη της καθημερινής τιμής (spot) πλησιάζει τις προβλεπόμενες τιμές, πολύ πιο γρήγορα.

Για παράδειγμα, δείτε τη νέα σελίδα “προβλεπόμενων επιτοκίων” που λειτουργούμε από σήμερα. Δείτε το 10ετές ομόλογο. Στις 5/1/2022 (οπότε και ξεκινήσαμε την καταγραφή), η τιμή spot (δηλαδή, η τιμή εκείνης της μέρας) του επιτοκίου ήταν 1,341%. Η πρόβλεψη εκείνη τη μέρα έλεγε ότι, τον Ιούνιο του 2022, το επιτόκιο θα έφτανε στο 1,974%. Και όμως, είμαστε ακόμη στις αρχές Φεβρουαρίου και η τιμή spot έχει φτάσει στο 2,315%, δηλαδή έχει ξεπεράσει την πρόβλεψη για διάστημα 4 μηνών. Και μάλιστα, η τιμή σήμερα, είναι ανώτερη απ’ ότι, στις 5/1/2022, προβλεπόταν ότι θα είναι το Μάρτιο του 2023. Αυτά τα πράγματα είναι ανησυχητικά.

(Δείτε την εξέλιξη του επιτοκίου spot και τις προβλέψεις για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, εδώ. Δείτε την εξέλιξη του spot και τις προβλέψεις για το 5ετές ομόλογο, εδώ).

 

Ούτε και η πορεία των διεθνών αγορών μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Βεβαίως, δεν προβλέπουμε κάποια μεγαλειώδη άνοδο για το 2022. Όμως, δεν προβλέπουμε και κάποια καταθλιπτική πτώση. Παρά τα όσα καταστροφολικά γράφονται, οι αγορές στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, μπορούν να αντέξουν.

 

Συμπερασματικά, η πορεία προς την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς, δεν θα είναι εύκολη, αλλά ούτε και θεαματική, τουλάχιστον κατά το α’ εξάμηνο του έτους. Διατηρούμε τη (ριψοκίνδυνη) πρόβλεψη ότι, ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το κλείσιμο της 31/12/2021 (η πρόβλεψη αυτή δεν έχει ουσιαστική σημασία, αλλά μόνο συμβολική), αλλά θα περιορίσουμε τα περιθώρια ανόδου του. Τουλάχιστον μέχρι να δούμε τί θα γίνει με τις εκλογές (αρχικά) και στις εκλογές (μεταγενέστερα).

 

Δεν υπάρχει λόγος να μεταβάλουμε την επενδυτική μας στρατηγική, η οποία άλλωστε καθορίζεται από το “απόλυτο σύστημα”, αλλά ούτε και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου μας, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2021.

 

Καλή σας μέρα!

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text