Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Το δίδαγμα της αγοράς - Τα επιτόκια - Οι άμεσοι (και μη εύκολα ορατοί) κίνδυνοι - Το χαρτοφυλάκιο

Το δίδαγμα της αγοράς - Τα επιτόκια - Οι άμεσοι (και μη εύκολα ορατοί) κίνδυνοι - Το χαρτοφυλάκιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα 32 χρόνια δραστηριοποίησής μου στις αγορές, μου δίδαξαν πως, κάθε στιγμή, κάθε κρίση και καταστροφή, κάθε κατάσταση “ευφορίας” είναι μοναδική. Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται. Το περιβάλλον που σχηματίζεται σήμερα, στις διεθνείς οικονομίες και τις διεθνείς αγορές, είναι μοναδικό. Και η παρούσα περίοδος, συνιστά μία πολύ ενδιαφέρουσα φάση, στην καριέρα ενός οικονομολόγου ή ενός χρηματιστηριακού αναλυτή.

Ο οικονομολόγος και ο αναλυτής -αλλά και ο απλός επενδυτής-  θα πρέπει να μην παρασύρονται από την πλημμυρίδα των άρθρων και των απόψεων που διαβάζουν. Θα πρέπει να τα διαβάζουν όλα και να αντιλαμβάνονται, με καθαρό μυαλό, τα ορθά και τα λανθασμένα επιχειρήματα που, το κάθε άρθρο, αναφέρει.

Θα πρέπει να μην φανατίζονται. Να μην “καβαλάνε” μια άποψη και να εμμένουν σ’ αυτή, ακόμη και όταν όλα δείχνουν ότι η άποψη αυτή είναι λάθος.

 

Τα 32 χρόνια, μου δίδαξαν πως, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Πως, καμία πρόβλεψη δεν είναι εκ των προτέρων σωστή. Και ότι, το λάθος στον κακό αναλυτή, δεν είναι ότι κάνει λάθη (ουδείς είναι αλάνθαστος), αλλά το ότι δυσκολεύεται να το αντιληφθεί και, ακόμη περισσότερο, να το παραδεχτεί και να τολμήσει μία διόρθωση στην άποψή του και στα σενάρια που βασίζονται σ’ αυτή.

 

 

Κάπως έτσι, προέκυψε, πριν από μερικά χρόνια, το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.

Μέσα στην πανσπερμία των απόψεων, μέσα στην ύψιστη αβεβαιότητα, καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση. Και για την απόφαση αυτή χρειαζόμαστε έναν “οδηγό”.

 

Τόσα χρόνια που μας διαβάζετε, βλέπετε ότι, προσπαθούμε να αναλύσουμε την αγορά, με κάθε τρόπο, με κάθε οπτική, με κάθε στατιστικό και με κάθε επιχείρημα. Και προσπαθούμε να εκφράσουμε μία ποιοτικά καλή και επιστημονική άποψη. Όμως, στο τέλος της ημέρας, θα συμβουλευτούμε -και εμείς- και θα πειθαρχήσουμε, στα σήματα ενός απλού, απλούστατου, συστήματος συναλλαγών. Όλο αυτό, συνθέτει την παρουσία μας στο χώρο της χρηματιστηριακής ανάλυσης και των υπηρεσιών που παρέχουμε προς εσάς:

 

Δαπανούμε πολύ χρόνο και ενέργεια, ώστε, μέσα από τη μελέτη των εξελίξεων, την ανάλυση αριθμών και στατιστικών και τη χρήση της εμπειρίας μας, να έχουμε μία, όσο το δυνατό, έγκυρη άποψη για το προς τα πού πάνε τα πράγματα. Και συνήθως βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά. Αυτό μας βοηθά στο να γνωρίζουμε το επίπεδο της ασφάλειας, σε κάθε χρονική στιγμή και να έχουμε μια άποψη για το τί θα συμβεί στην αγορά στο προσεχές ή στο απώτερο μέλλον.

Όμως, στις στιγμές που θα κληθούμε να “τραβήξουμε τη σκανδάλη”, θα πρέπει να βασιστούμε, σε ένα αντικειμενικό και μετρήσιμο “όργανο”. Τη στιγμή που εγγραφήκατε συνδρομητές σ’ αυτές τις σελίδες, συμφωνήσαμε ότι, το “όργανο” αυτό θα είναι οι “γραμμούλες” του απόλυτου συστήματος συναλλαγών.

 

Συχνά, νιώθω την ανάγκη, αυτή τη “συμφωνία” να την ξεκαθαρίζω και να την αποσαφηνίζω. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, θέλω να αναδείξω και την πραγματική χρησιμότητα του “απόλυτου συστήματος”, το οποίο -επιμένω- μπορεί, μέσα στη διάσταση του χρόνου, να σας αλλάξει τη ζωή.

 

Τα επιτόκια: Παρά τα όσα συζητούνται ή γράφονται, διατηρούμε την άποψη ότι, σ’ αυτή την περίοδο, η αύξηση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων, δεν μπορούν να οδηγήσουν τις μεγάλες διεθνείς οικονομίες σε ύφεση. Ακόμη και στο 2,0% να ανέβουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, εντός του 2022, θα εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων που ενοχλεί τόσο. Είναι: α) η αλλαγή σε μία κατάσταση που κράτησε πάνω από 10 χρόνια και β) η μείωση της αύξησης της ρευστότητας των οικονομιών.

Για δε το εάν, ο πληθωρισμός είναι μόνιμο ή παροδικό φαινόμενο, διατηρούμε την άποψη ότι, τα μεγέθη στα οποία κινείται σήμερα είναι προσωρινά και ότι, θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη μέχρι τον Μάιο ή το καλοκαίρι, για να έχουμε μία πιο σίγουρη οπτική.

Και οι ίδιες οι αγορές δείχνουν να πιστεύουν ότι, μέχρι στιγμής, τα σενάρια για την εξέλιξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων, δεν είναι “καταστροφικά” και ότι, η κερδοφορία των εταιριών μπορεί να αντέξει.

 

Ο πληθωρισμός και το Χρηματιστήριο: Σκεφτήκατε ποτέ ότι, ο πληθωρισμός …ωφελεί τις χρηματιστηριακές επενδύσεις; Ναι, έτσι συμβαίνει, αρκεί βεβαίως η κατάσταση να μην ξεφύγει και οδηγηθεί μία οικονομία σε “υπερπληθωρισμό” (συνήθως πάνω από 20% ή 25%).

Όμως, σε ένα ήπιο πληθωριστικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις μεταβάλλουν τις τιμές, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι, η νομοθεσία επιτρέπει ή επιβάλλει τη μεταβολή των μισθών. Επίσης, μία εταιρία συντίθεται και από πάγια στοιχεία, τα οποία ανατιμώνται. Μεταξύ των παγίων, βρίσκονται και τα ακίνητα, τα οποία, όπως δείχνει η ιστορική εμπειρία της Ελλάδας, ανατιμώνται πιο πολύ από τον πληθωρισμό, ιδίως σήμερα που, στην Ελλάδα, βρέθηκαν σε μία κατάσταση χαμηλών αποτιμήσεων λόγω της κρίσης που προηγήθηκε. Όμως, για το θέμα αυτό, θα μιλήσουμε περισσότερο στο (επερχόμενο) τεύχος.

 

Τα προβλήματα της Ελλάδας: Θα θυμάστε ότι, όταν ξέσπασε η πανδημία, πριν δύο χρόνια, ένα από τα πρώτα τεύχη εκείνης της περιόδου (τεύχος 217, του Ιουνίου 2020), είχε ως τίτλο: “Προς μία νέα παγίδα χρέους” (εδώ). Στο τεύχος εκείνο, γράφαμε φοβισμένοι, από την κίνηση της κυβέρνησης να ανοίξει το “πουγκί” (ή τις …τσάντες, όπως άλλωστε αποκαλύφθηκε και πρόσφατα) και να μοιράζει λεφτά. Τα λεφτά τα έδινε βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, έπρεπε μέχρι σήμερα να είχαμε μάθει ότι, η Ε.Ε. δε τα χαρίζει, αλλά τα δανείζει.

Για μία ακόμη φορά, η αύξηση του δημοσίου χρέους (σε λίγες μέρες, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, θα μάθουμε πού βρέθηκε στις 31/12/2021), απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε μία νέα κρίση.

 

Αυτό, όπως εκφράζεται μέσα από την κίνηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, είναι η νέα απειλή και είναι η πιο σημαντική σήμερα, που επιβεβαιώνει ότι, όντως υφίσταται πολιτικό ρίσκο στη χώρα, όπως κατά το τελευταίο διάστημα επισημαίνουμε.

(Να μάθετε να  βρίσκετε εύκολα το αρχείο με την εξέλιξη του επιτοκίου και κυρίως, των προβλέψεων για την εξέλιξη των επιτοκίων του δεκαετούς - βρίσκεται στο μενού “στατιστικά” και στο υπομενού “ελληνική οικονομία” - εδώ)

 

Το άλλο πρόβλημα -το οποίο είχαμε υποβαθμίσει πριν λίγο καιρό κάτι για το οποίο απολογηθήκαμε- είναι η ουκρανική κρίση. Εκτιμούμε ότι, ακόμη και εάν ξεδιπλωθεί η κρίση, θα αποτελέσει ένα σημείο “καμπής”, μετά από το οποίο θα επανατεθούν ζητήματα ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και που -όπως εκτιμούμε- θα αναδείξει έναν άλλο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα βασίζεται σε μία ισχυρότερη ομοιογένεια και ενοποίηση μεταξύ των κρατών (κάτι θετικό για μας), όμως, είναι δύσκολο να προβλέψουμε το τί θα γίνει στο μεταξύ.

Στο σημείο αυτό, το οποίο είναι πολύ κοντά, ίσως και λίγο μετά από τις 20 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να επιδείξουμε προσοχή και, ενδεχομένως, να είμαστε έτοιμοι να “πηδήξουμε από τη βάρκα”.

 

Η “βάρκα”, προς το παρόν ανεβαίνει (άλλωστε το έχουμε μάθει πλέον πως, στην πλημμυρίδα, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν). Και σήμερα ανέβηκε, έστω και χωρίς να το περιμένουμε. Αυτό δείχνει την ισχύ της αγοράς. Και επιβεβαιώνει, την άποψη που επί καιρό εκφράζαμε ότι, το “σημείο καμπής” της αγοράς, θα είναι η έναρξη της ανόδου του τραπεζικού κλάδου. Αφού συνέβη αυτό, η άνοδος μπήκε σε τροχιά. Και αν, προς στιγμή, εκτροχιαστεί, οι πιθανότητες είναι, αυτό, να αποβεί παροδικό επεισόδιο.

 

Μαζί με τη “βάρκα” ανέβηκε και το χαρτοφυλάκιό μας. Και έφτασε στο +98,72%! Κατά τα φαινόμενα, η αγορά, θέλει να μας κάνει “δωρο” μία απόδοση 100%, κοντά στην επέτειο των τριών ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Κάτι, που όταν κάνατε την εγγραφή σας ως συνδρομητές, δεν το πιστεύατε! Όμως, στο επόμενο διάστημα, θα δούμε ακόμη πολλά!

 

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!

Έχουμε μια μικρή καθυστέρηση στο τεύχος όμως, είχαμε ασθένειες, προετοιμασίες για τη μετακόμιση, εκπαίδευση νέων συνεργατών, αλλά και είχαμε μια αυξημένη “καθημερινότητα” σε σχόλια, στατιστικά και άρθρα. Όμως, κοντεύουμε!

 

Γιάννης Σιάτρας



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text