Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών: Πώς θα "διαχειριστεί" την ουκρανική κρίση;

Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών: Πώς θα "διαχειριστεί" την ουκρανική κρίση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών: Πώς θα "διαχειριστεί" την ουκρανική κρίση;

Όποιος ασχολείται με τις χρηματιστηριακές αγορές, ήδη, θα πρέπει να έχει συνηθίσει σε κρίσεις. Και αν δεν έχει συνηθίσει, θα πρέπει να το κάνει.

Οι χρηματιστηριακές αγορές συνιστούν μία αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στην ταραγμένη παγκόσμια κοινότητα. Και για το λόγο αυτό, ποτέ δεν είναι, ή ποτέ δε θα είναι ήρεμες. Υπάρχει όμως ένα πολύ σοβαρό σημείο: Η καμπύλη εξέλιξης της παγκόσμιας οικονομικής (και συνεπώς και κοινωνικής) κοινότητας είναι συνήθως ανοδική. Και λέμε συνήθως, επειδή, στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας και εξέλιξης, υπάρχουν περίοδοι “οπισθοδρόμησης”, οι οποίες όμως ξεπερνιούνται, έτσι ώστε η μακροχρόνια καμπύλη να παραμένει ανοδική. Ακριβώς όπως και η μακροχρόνια καμπύλη των χρηματιστηριακών αγορών.

 

Πριν από μερικές εβδομάδες, σε σχόλιό μας, είχαμε εκφράσει ότι, η ουκρανική κρίση, δε θα συνιστά ένα “κορυφαίο” ή “game changer” γεγονός για τις διεθνείς αγορές. Είχαμε χρησιμοποιήσει και την έκφραση ότι “μέχρι το καλοκαίρι, μπορεί να έχει ξεχαστεί”. Μετά από μερικές μέρες, ανακαλέσαμε την έκφραση αυτή, απολογούμενοι για το λάθος μας. Όμως, εκτιμούμε ότι, το λάθος μας, ήταν στην έκφραση “μέχρι το καλοκαίρι, μπορεί να έχει ξεχαστεί”. Όχι, η κρίση, δε θα έχει ξεχαστεί, ούτε από τις αγορές, αλλά -κυρίως- ούτε γι’ αυτούς που θα ζήσουν τις συνέπειές της από κοντά, με όλο το δράμα που συνοδεύει τις πολεμικές συρράξεις, αν τελικά η κρίση εξελιχθεί σε τέτοια.

Η κρίση, είτε εξελιχθεί σε σύρραξη, είτε όχι, θα επιφέρει πολλές ανακατατάξεις, κυρίως γεωπολιτικές. Εκτιμούμε όμως ότι, δε θα ανατρέψει ουσιωδώς, την παγκόσμια ανάπτυξη και, πιθανότατα και την πορεία των διεθνών αγορών. Θα προκαλέσει προβλήματα και διακυμάνσεις, αλλά πιθανότατα δε θα είναι “game changer”. Βέβαια, όλα αυτά μένει να αποδειχθούν.

 

Οι αγορές σήμερα παραμένουν πτωτικές. Πτωτική θα είναι και η συνεδρίαση στις αγορές των ΗΠΑ. Δε διακρίνονται ακόμη σημάδια πανικού, όμως, αυτά δεν είναι δύσκολο να εμφανιστούν και να κυριαρχήσουν. Δείτε εδώ, τις τιμές των διεθνών δεικτών και τις αποστάσεις της τρέχουσας τιμής από το “υψηλό διετίας” του κάθε δείκτη και από την τιμή της αρχής του έτους. Υπενθυμίζουμε ότι, όταν ένας δείκτης υποχωρεί μεταξύ -10% και -20% από το προηγούμενο υψηλό του (στην προκειμένη περίπτωση από αυτό της 2ετίας), θεωρούμε ότι βρίσκεται σε περιοχή “διόρθωσης”, ενώ όταν η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη του -20%, θεωρούμε ότι βρίσκεται σε περιοχή “πτώσης”.

 

Η ελληνική αγορά, βρίσκεται στα υψηλά, όχι μόνον της 2ετίας, αλλά μιας περιόδου 7 ετών και 3 μηνών (στον πίνακα εμφανίζεται το κλείσιμο στις 2:00 μμ - και στις 5:15 μμ θα υπάρχει η τιμή κλεισίματος).

Ο Γενικός Δείκτης, σήμερα υποχωρεί (περίπου 3,0%), όμως δε διακρίνουμε σημάδια πανικού.

Εκτιμούμε ότι, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν με το επιτόκιο, τη δημοσιονομική πολιτική και την εκλογολογία, η πορεία της οικονομίας μπορεί να παραμείνει σε θετική τροχιά και πιστεύουμε ότι, παρά το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, μπορεί να συνεχίσει να έχει μία βελτιωμένη απόδοση, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες άλλωστε είχαν βιώσει  μία μακρά περίοδο ανόδου (και υπερβολών) κατά την τελευταία δεκαετία.

 

Το χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος υφίσταται “βαριές” ζημιές σήμερα, όμως, και αυτό είναι κομμάτι της εξέλιξης ενός χαρτοφυλακίου. Δε μας αρέσει, αλλά δε μας στενοχωρεί.

Το βασικό ζήτημα όμως είναι τί θα κάνει το χαρτοφυλάκιο στο επόμενο διάστημα.

 

Έχουμε αποσαφηνίσει ότι, το χαρτοφυλάκιο θα ακολουθήσει τα σήματα που θα παράξει το “απόλυτο σύστημα”. Εξακολουθούμε να έχουμε μία προτίμηση στο να παραμείνουμε εντός αγοράς, όμως, πάντα, οι προτιμήσεις προκύπτουν από προβλέψεις ή εκτιμήσεις που, στο τέλος, μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες. Και αυτή άλλωστε είναι η χρησιμότητα ενός συστήματος που, αυτόματα, μας καθοδηγεί να πάρουμε μία απόφαση.

 

Θα ακολουθήσουμε το σήμα του “εξομαλυντή 3 ημερών”. Δηλαδή, θα ακολουθήσουμε τη 2η τροποποίηση του συστήματος (εδώ), που ορίζει ότι, δεν αρκεί μόνον να υπάρξει πτωτική διάσπαση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 από το Γενικό Δείκτη. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβει η καμπύλη του ΚΜΟ-200 αρνητική κλήση, δηλαδή, η τιμή της ΚΜΟ-200 ημερών να μιας μέρας, να είναι χαμηλότερη από την τιμή της προηγούμενης μέρας. Ή, για την ακρίβεια, να είναι χαμηλότερη από την τιμή πριν από 3 μέρες (γι’ αυτό και ονομάζεται “εξομαλυντής 3 ημερών”.

Στην πράξη, βλέπουμε ότι η τιμή του ΚΜΟ-200 ημερών, κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην περιοχή των 900 μονάδων και ανεβαίνει με πολύ αργό ρυθμό. Άρα, για να υπάρξει σήμα εξόδου από τον “εξομαλυντή 3 ημερών”, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 900 ή και χαμηλότερα, για δύο τουλάχιστον συνεχόμενες συνεδριάσεις.

 

Το σύστημα βρίσκεται σε μία οριακή κατάσταση.

 

Και βέβαια, κάποιος μπορεί να θέσει το ερώτημα, “γιατί να μην κατοχυρώσουμε τα κέρδη που έχουμε μέχρι τώρα και να βγούμε εντελώς από την αγορά, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση”;

Η απάντησή μας είναι ότι, δε γνωρίζουμε τί θα γίνει. Και ότι, αν κάθε φορά δρούσαμε παρορμητικά, αφ’ ενός δε θα είχαμε εισέλθει έγκαιρα στην αγορά (όπως εισήλθαμε το Νοέμβριο του 2020) και αφετέρου, σε κάθε “απειλή” πτώσης των αγορών, θα είμασταν συνέχεια “μέσα” και “έξω”, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές πράξεις, μικρές αποδόσεις και καθόλου ψυχική ηρεμία.

 

Δείτε ένα σενάριο που αναπτύσσουμε εδώ. Με κίτρινο, σημειώνονται οι επόμενες συνεδριάσεις, όπου έχουμε τοποθετήσει τυχαίες τιμές.

Πράσινο σημειώνεται όταν η θέση μίας παραλλαγής βρίσκεται εντός αγοράς και με κόκκινο, όταν βρίσκεται εκτός αγοράς.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε επί αυτών.

 

 

Δείτε τον παραπάνω πίνακα σε μεγαλύτερη διάσταση, εδώ.

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text