Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Επενδυτική κατηγοριοποίηση των μετοχών και επενδυτικές επιλογές του “Χ&Α”

Επενδυτική κατηγοριοποίηση των μετοχών και επενδυτικές επιλογές του “Χ&Α”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτική κατηγοριοποίηση των μετοχών και επενδυτικές επιλογές του “Χ&Α”

 

 

 

 

 

 

Επενδυτική κατηγοριοποίηση των μετοχών και επενδυτικές επιλογές του “Χ&Α”

Στις χρηματοοικονομικές αγορές, ως “επενδυτική επιλογή” νοείται η επιλογή ενός χρηματοοικονομικού μέσου, η διακράτηση του οποίου κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου διαστήματος και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να επιφέρει μία απόδοση, που να βρίσκεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο εύρος αποδόσεων. Ως “επενδυτική πρόταση” νοείται η διατύπωση, από εξειδικευμένο άτομο, προς συγκεκριμένο άτομο, πρότασης για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών ενεργειών, μέσα από τις οποίες, σε συγκεκριμένο χρόνο, θα επιτευχθεί μία απόδοση που θα βρίσκεται μέσα στο επιδιωκόμενο εύρος αποδόσεων.

Οι έννοιες των “επενδυτικών επιλογών” και, ακόμη περισσότερο, των “επενδυτικών προτάσεων”, είναι παρεξηγημένες, στην επενδυτική κοινότητα, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, η διαδικασία έκφρασης μίας “επενδυτικής επιλογής”, είναι κάτι υπεύθυνο και “ζωντανό” και δεν εξαντλείται με τη δημοσίευση μιας μελέτης ή ενός άρθρου για μια εταιρία, στο τέλος της οποίας καταχωρείται μία “επενδυτική πρόταση” του συντάκτη.

Κατά την άποψή μας, όταν διατυπώνεται μία επενδυτική επιλογή ή επενδυτική πρόταση, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίζεται η φάση που διανύει η αγορά εκείνη την περίοδο. Μία επενδυτική επιλογή, έχει διαφορετική διάσταση αν διατυπώνεται κατά τη διάρκεια μίας πτωτικής φάσης και διαφορετική όταν διατυπώνεται σε μία “πλάγια” ή ανοδική φάση.

Επίσης, μία επενδυτική επιλογή, θα πρέπει να μην είναι “αφηρημένη”, θα πρέπει να έχει εκτιμώμενη απόδοση και χρονικό ορίζοντα και να επισημαίνεται το ρίσκο που τη συνοδεύει. Δηλαδή, ποιό εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι το διάστημα διακράτησης, ποιά η εκτιμώμενη απόδοση στο διάστημα αυτό και κυρίως, ποιοί κίνδυνοι τη συνοδεύουν, δηλαδή, τί μπορεί να πάει “στραβά” ή και ποιά θα είναι η εξέλιξη της επιλογής, αν κάτι πάει “στραβά”.

Και πιο σημαντικό, μία επενδυτική επιλογή ή πρόταση, θα πρέπει να έχει συνέπεια. Αυτός που τη διατυπώνει, θα πρέπει να την παρακολουθεί και να είναι έτοιμος να επέμβει, όταν εκτιμήσει ότι, οι συνθήκες άλλαξαν, ή όταν εξαντληθεί το χρονικό διάστημα ισχύος της, που είχε θέσει αρχικά.

Από τις επενδυτικές προτάσεις που διαβάζουμε, ακόμη και δεν απουσιάζουν όλα τα παραπάνω, συνήθως απουσιάζει το τελευταίο. Αυτός που διατυπώνει την πρόταση, δε νιώθει την ευθύνη, να επανέλθει και να επανατοποθετηθεί, αν κάτι κινηθεί αντίθετα από τις προσδοκίες του.

Κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, η διαχείριση της έννοιας των “επενδυτικών επιλογών”, από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, χαρακτηρίστηκε από μία νέα διάσταση, διαφορετική από τον τρόπο που αυτές διατυπώνονται από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή ακόμη και από επαγγελματίες του χώρου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της διάστασης αυτής, ήταν τα παρακάτω:

α) Προσδιορίσαμε, ως βασικό παράγοντα της επιτυχίας στη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου, την χρηματιστηριακή περίοδο (πρωτευόντως) και τη χρηματιστηριακή φάση (δευτερευόντως) που κάθε φορά διανύουμε.

Προσπαθήσαμε να εκφράσουμε τον παράγοντα αυτόν, μέσα από τη ρήση: “Στην πλημμυρίδα, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν” και αντίθετα “στην αμπώτιδα, όλες οι βάρκες υποχωρούν”.

Εκτιμούμε, βάσει μελετών, αλλά και εμπειρίας, ότι, ένα τμήμα που φτάνει σχεδόν στα ⅔ (66,6%) της θετικής απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου, εξαρτάται από τον πετυχημένο χρονικό συντονισμό (timing) με τις φάσεις της αγοράς και μόνον το ⅓ (33,3%) εξαρτάται από την επιλογή μετοχών.

Για το λόγο αυτό, δώσαμε -και εξακολουθούμε να δίνουμε- την κύρια προσοχή μας, στην ορθή αναγνώριση της περιόδου και της φάσης, που κάθε φορά διανύουμε.

Η λειτουργία και η παρακολούθηση του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, μας βοήθησε -και πάντα μας βοηθά- σημαντικά, για την επιτυχή επιλογή του “timing” των χρηματιστηριακών μας πράξεων.

β) Δώσαμε πολύ μεγάλο βάρος, στην παρακολούθηση μιας ομάδας μετοχών και στην προσπάθεια για την ορθή πρόβλεψη των αποτελεσμάτων τους. Η πεποίθησή μας είναι ότι, έχει σημασία να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε σωστά το επίπεδο των αποτελεσμάτων της κάθε εταιρίας, ώστε να μπορούμε, έγκαιρα, να παίρνουμε θέσεις ή να ρευστοποιούμε θέσεις που ήδη κατέχουμε. Μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται ότι, στον τομέα των προβλέψεων, έχουμε μία πολύ καλή επιτυχία. (Δείτε τον πίνακα των προβλέψεών μας, εδώ).

Μάλιστα, φέτος, θα κινηθούμε στη διατύπωση πρόβλεψης των αποτελεσμάτων των εταιριών, αρκετά νωρίτερα από άλλες χρονιές. Με βάση τα αρχεία μας, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικών κλάδων, όσο και των εισηγμένων εταιριών, και το μοντέλο ανάλυσης που έχουμε αναπτύξει, εκτιμούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε μία αρκετά ασφαλή πρόβλεψη αποτελέσματος, για τις περισσότερες εταιρίες, ήδη μετά από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, ενώ, κατά την εξέλιξη του έτους, θα αναπροσαρμόζουμε τις προβλέψεις μας (όπως κάναμε και κατά την περασμένη χρονιά), ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νέα αποτελέσματα που προκύπτουν και δημοσιεύονται.

γ) Χρησιμοποιούμε το “εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος”, ως μοντέλο διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου, ώστε, μέσα απ’ αυτό:

i) Να υλοποιούμε στην πράξη, όσα αναφέρουμε στη θεωρία για τις επιλογές μετοχών και κλάδων και κυρίως, για το χρονικό συγχρονισμό (timing) των κινήσεών μας.

ii) Να μεταδίδουμε στον επενδυτή, μηνύματα και “μαθήματα” διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του, μέσα από τα καθημερινά άρθρα και το σχολιασμό της καθημερινότητας.

δ) Διατυπώνουμε μία “επενδυτική άποψη”, σχεδόν για το σύνολο των μετοχών. Έχουμε καθιερώσει, τρεις κατηγορίες άποψης: i) Θετική, ii) Ουδέτερη και iii) Αρνητική. Στους πίνακες μετοχών που δημοσιεύουμε, είτε στις σελίδες του περιοδικού, είτε (πιο εύκολα και πιο εκτεταμένα) στο site, οι χαρακτηρισμοί αυτοί, βρίσκονται δίπλα από το όνομα της κάθε μετοχής, ώστε, η άποψη που κάθε φορά εκφράζουμε, να είναι εμφανής. Παράλληλα, στους ίδιοyς πίνακες, επάνω στο όνομα της κάθε μετοχής, τοποθετούμε συνδέσμους, που οδηγούν τον επενδυτή κατευθείαν στη σελίδα των οικονομικών αποτελεσμάτων και χρηματοοικονομικών σχέσεων της κάθε εταιρίας, ή σε σελίδες με άλλο πληροφοριακό υλικό, ή στοιχεία ανάλυσης.

Κάθε φορά που αναφερόμαστε σε κάποια εταιρία, υπενθυμίζουμε και την άποψή μας γι’ αυτή, την οποία τεκμηριώνουμε σε κάθε ευκαιρία.

Τέλος, κάθε φορά που μεταφέρουμε μία εταιρία σε άλλη κατηγορία “επενδυτικής άποψης” (αναβάθμιση ή υποβάθμιση), τεκμηριώνουμε τους λόγους που γίνεται αυτό, ενώ διατηρούμε ημερολόγιο όλων των μεταβολών.

ε) Από φέτος, σχηματίζουμε και μία νέα κατηγορία, η οποία θα περιέχει σταθερά έναν αριθμό 20 μετοχών, την οποία ονομάζουμε “Top 20”.

Η κατηγορία αυτή δημιουργήθηκε από την ανάγκη, να υπάρξει μια πιο διευρυμένη επιλογή για τους συνδρομητές μας, στις μετοχές που θέλουν να τοποθετήσουν σε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο διαχειρίζονται με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη θεωρία του βιβλίου “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Ο κινητός μέσος όρος 20 ημερών” (δείτε εδώ), για λόγους που εξηγούνται εκεί, σε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο κινείται με βάση το σύστημα, προτείνεται να υπάρχουν 4 μετοχές. Αυτός είναι και ο αριθμός των μετοχών που, εμείς, συμπεριλαμβάνουμε στο “εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο”, το οποίο κινούμε καθημερινά.

Όμως, πολλοί επενδυτές, για δικούς τους λόγους, επιθυμούν, είτε να έχουν μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, είτε να επιλέξουν άλλες μετοχές. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε τη λίστα του “Top 20”, στην οποία τοποθετήσαμε μετοχές, που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο που λειτουργεί με βάση το “απόλυτο σύστημα”.

Έχουμε ήδη ξεπεράσει τη φάση της αναγνώρισης της φάσης της αγοράς στην οποία βρισκόμαστε και της διάγνωσης των συνθηκών που, κατά προσέγγιση, θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Ήδη, βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της μακροχρόνιας ανοδικής κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς μας. Χωρίς να παραβλέπουμε τη συνεχή εξέταση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας, ή των συνθηκών στη διεθνή οικονομία, ρίχνουμε, όλο και μεγαλύτερο βάρος στην επιλογή μετοχών. Η νέα μορφή του πίνακα των “επενδυτικών επιλογών” είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε συνοπτικό πίνακα με τις επιλογές, εδώ. Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ και τον αναλυτικό πίνακα εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text