Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Προστατεύει το Χρηματιστήριο από τον πληθωρισμό;

Προστατεύει το Χρηματιστήριο από τον πληθωρισμό;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προστατεύει το Χρηματιστήριο από τον πληθωρισμό;

 

 

 

 

 

Προστατεύει το Χρηματιστήριο από τον πληθωρισμό;

Όσο και αν, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται περίεργο, ο πληθωρισμός, επιδρά θετικά στο Χρηματιστήριο και στις τιμές των μετοχών. Αυτό αποδεικνύεται ιστορικά, αλλά υποστηρίζεται και από τη λογική.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, σε περιβάλλον πληθωρισμού, οι εταιρίες, ανάλογα και με τη “δύναμη” που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται, προχωρούν σε ανατιμήσεις, έτσι ώστε να διατηρήσουν σταθερά τα περιθώρια κέρδους τους. Παράλληλα, αναγκάζονται να βρουν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και αναθεωρούν τις δαπάνες τους. Συνεπώς, για πολλές εταιρίες, είναι δυνατό να διατηρήσουν σταθερά τα περιθώρια κερδοφορίας τους και τις χρηματοοικονομικές τους σχέσεις. Όμως, τα νομισματικά μεγέθη, θα φαίνονται αυξημένα. Αυτό, μέσα από τις χρηματιστηριακές σχέσεις (Ρ/Ε, δείκτης μερισματικής απόδοσης κλπ), οδηγεί σε αύξηση των τιμών των μετοχών τους.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρίες, δεν είναι μόνον οι λογιστικές τους καταστάσεις. Είναι τα κτήριά τους, τα πάγια, τα σήματά τους κλπ. Η αξία των ενσώματων, αλλά και των “ασώματων” παγίων αυξάνεται. Μερικές από τις αξίες αυτές, αναπροσαρμόζονται επισήμως (αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων, μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ), ενώ άλλες δεν αναπροσαρμόζονται, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι “ιστορικές τιμές” που εμφανίζονται, είναι υποτιμημένες. Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές, σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές, αφού γνωρίζουν ότι αυτές θα ανατιμηθούν, λόγω των αναπροσαρμογών της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι παραπάνω μηχανισμοί ανατίμησης της χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω του φαινομένου του πληθωρισμού, έχουν αποδειχθεί και ιστορικά. Στο παρελθόν (εδώ), έχουμε αναφερθεί στο μεγάλο πληθωριστικό κύμα που κτύπησε την Ελλάδα, κυρίως μετά το 1922. Μπορούμε να δούμε την αύξηση των τιμών των μετοχών, κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά επειδή τα κατοχικά χρόνια θεωρούνται ως “ταραγμένα”, μπορούμε να δούμε την αύξηση στα χρόνια που ακολούθησαν (1945-1953). Μπορούμε να δούμε το ίδιο φαινόμενο και στα χρόνια 1973-1979, όπου, ενώ ο πληθωρισμός κάλπαζε, οι τιμές των μετοχών φαίνονται ως σταθερές ή και ανοδικές σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμήσουμε την πορεία του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες, ή στα επόμενα χρόνια. Όμως, είναι σαφές ότι, σε πληθωριστικές περιόδους, το Χρηματιστήριο αποτελεί ένα “καταφύγιο” προστασίας από την απώλεια της αξίας του χρήματος.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text