Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Οι τράπεζες, και πάλι, στο ρόλο της “ατμομηχανής” της αγοράς!

Οι τράπεζες, και πάλι, στο ρόλο της “ατμομηχανής” της αγοράς!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τράπεζες, και πάλι, στο ρόλο της “ατμομηχανής” της αγοράς!

 

 

 

 

 

Οι τράπεζες, και πάλι, στο ρόλο της “ατμομηχανής” της αγοράς!

Ποιό θα πρέπει να θεωρήσουμε ως “έτος βάσης” για τον τραπεζικό κλάδο, όπου θεωρητικά, “τραβάμε μία γραμμή” και αρχίζουμε να εξετάζουμε και να μετράμε τον κλάδο, από την αρχή;

Κάποιοι θεωρούν ότι ήταν το 2016, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι τελευταίες μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2015) που ως στόχο είχαν τη χρηματοδότηση της “εκκαθάρισης” των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κάποιοι άλλοι θεωρούν το 2021, κατά το οποίο φάνηκε ότι η διαδικασία εκκαθάρισης ολοκληρώνεται. Κάποιοι άλλοι, λαμβάνουν ως “χρόνο βάσης” διαφορετικό για κάθε τράπεζα, με σημείο εκκίνησης, την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ή και άλλη μέθοδο ενίσχυσης των κεφαλαίων της) που πραγματοποίησε η κάθε τράπεζα.

Όποια ημερομηνία και αν χρησιμοποιήσουμε, η ουσία είναι ότι, ως “σημείο εκκίνησης” της νέας πορείας του τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο, η ιστορία θα καταγράψει τον Ιανουάριο του 2022, όταν ο κλάδος, “ενσωματώθηκε” και πάλι κανονικά στη χρηματιστηριακή αγορά και ξεκίνησε να ανακτά τον παραδοσιακό ρόλο, της “ατμομηχανής” της αγοράς, που πάντα -από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου- κατείχε.

Οι απώλειες του κλάδου κατά το διάστημα των τελευταίων 5 ετών (από 31/12/2016 - δείτε το παρακάτω διάγραμμα) είναι σημαντικές και η διαφορά της απόδοσης από το Γενικό Δείκτη, πολύ μεγάλη. Ήδη, κατά το διάστημα, από την αρχή του έτους έως και την 16/2/2022, η απόδοση του τραπεζικού δείκτη ήταν 28,9% και του Γενικού Δείκτη 7,9%. Μπορούμε, με αρκετή βεβαιότητα να αναφέρουμε ότι, το “κενό” μεταξύ των δύο καμπυλών του παρακάτω διαγράμματος, σταδιακά, μέσα στο πλαίσιο των επομένων 3 ή 4 ετών, θα καλυφθεί.

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text