Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Η κίνηση προς τις 1.000 μονάδες

Η κίνηση προς τις 1.000 μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κίνηση προς τις 1.000 μονάδες

 

 

 

 

 

Η κίνηση προς τις 1.000 μονάδες

Το παρελθόν της κίνησης του Γενικού Δείκτη, έχει αποδείξει ότι, το “δύσκολο” σημείο στη διαδικασία ανόδου του δείκτη, είναι το ξεπέρασμα των 900 μονάδων και η διατήρησή του πάνω από το επίπεδο αυτό. Η “κατάκτηση” των 1.000 μονάδων, συνήθως είναι πιο εύκολη.

Αυτό φάνηκε να συμβαίνει και στην παρούσα ανοδική φάση. Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιούσε απόπειρες υπέρβασης των 900 μονάδων, επί περισσότερο από δύο χρόνια, χωρίς επιτυχία. Στην τελευταία του απόπειρα, που ξεκίνησε κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του έτους, ο Γενικός Δείκτης δείχνει πιο “αποφασιστικός”. Παραμένει πάνω από τις 900 επί 30 συνεδριάσεις, ενώ η μέση τιμή του κατά τις συνεδριάσεις αυτές είναι οι 940 μονάδες.

Κατά την άποψή μας, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε ήδη να έχει υπερβεί τις 1.000 μονάδες, αν και οι αγορές του εξωτερικού είχαν περισσότερο ομαλή πορεία και δεν είχαν υπάρξει οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων, ή η ουκρανική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά του δείκτη είναι ιδιαίτερα θετική (σε σχέση με το παρελθόν) και η υπέρβαση των 1.000 μονάδων και η σταθεροποίηση πάνω από το επίπεδο αυτό, υπό προϋποθέσεις, δε θα αποδειχθεί δύσκολη.

Η βασική προϋπόθεση είναι η ομαλότητα. Ομαλότητα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Παρά τη διαρκή εμφάνιση νέων ζητημάτων και προβλημάτων, προς το παρόν, δε φαίνεται να υπάρχει, στον ορίζοντα, κάτι “δομικό” ή καλύτερα κάποια “κύρια απειλή” που θα μπορούσε να εκτρέψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας από μία ανοδική πορεία. Δύο είναι, κατά την άποψή μας, οι κυριότερες απειλές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα. α) Ο πληθωρισμός, βραχυχρόνια και β) το ζήτημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας και της αύξησης του χρέους, σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Το ζήτημα αυτό, αν και όχι άμεσο, θα μπορούσε στο μέλλον να προκαλέσει προβλήματα και να δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για εκτροπή της πορείας της οικονομίας -και συνεπακόλουθα και της χρηματιστηριακής αγοράς της.

Το “απόλυτο σύστημα”, μας έχει, μέχρι στιγμής, οδηγήσει με επιτυχία, από τις 590 μονάδες του Νοεμβρίου του 2020, στο κατώφλι των 1.000 μονάδων, χωρίς κάποια “έξοδο” ή κάποιο λάθος. Καθώς έχει δημιουργηθεί μία ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη και του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών, εκτιμούμε ότι, η εικόνα και η κατάσταση του συστήματος, σήμερα, είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο χαμηλός ρυθμός ανόδου της καμπύλης του ΚΜΟ-200, σ’ αυτή τη φάση, δίνει περιθώριο μικρών διακυμάνσεων  (της τάξης του 4% έως 6%) στο Γενικό Δείκτη, αλλά και το χρόνο, να “αναρριχηθεί” προς τις 1.000 μονάδες, επίπεδο που, όπως εκτιμούμε, θα προσελκύσει νέα κεφάλαια στην αγορά και θα θέσει νέες βάσεις για την περαιτέρω πορεία. Όμως, όλα αυτά, θα μπορούσαν να συμβούν υπό τον όρο της ομαλότητας και της μείωσης των -ελπίζουμε βραχυχρόνιων- πιέσεων που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού στην παρούσα φάση.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text