Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνει ο Όμιλος

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνει ο Όμιλος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνει ο Όμιλος

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ


Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνει ο Όμιλος

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος κ. Ευριπίδης Δοντάς, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας, αναφέρθηκε στην καλή πορεία της εταιρίας, ως προς την αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά παράλληλα, έκανε λόγο για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει τους τελευταίους μήνες η αγορά. Χαρακτηριστικά ανέφερε, “η τιμή του βάμβακος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι και του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί. Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι εντονότερες. Ζούμε πράγματα που δεν τα έχουμε βιώσει ποτέ στο παρελθόν, καθώς κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει με στοιχειώδη ασφάλεια τις κινήσεις του. Πουλάμε τα προϊόντα μας χωρίς να γνωρίζουμε ποιο θα είναι τελικά το κόστος τους”. Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας (θυγατρική Επίλεκτος Ενεργειακή) ο Όμιλος πουλάει σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που αγοράζει. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μονάδα βιοαερίου, το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί χωρίς να έχει προκύψει αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης. (εδώ)

Όπως ανέφερε ο κ. Δοντάς, οι παράγοντες που επηρεάζουν τα έσοδα και την κερδοφορία της Επίλεκτος, είναι η τιμή της πρώτης ύλης (βαμβάκι - δείτε διάγραμμα εδώ), η τιμή της ενέργειας, η πολιτική των ανταγωνιστικών χωρών (Ινδία, Τουρκία κλπ) καθώς και η μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου (όταν αυξάνεται το δολάριο, η Επίλεκτος γίνεται πιο ανταγωνιστική).

Παρόλα αυτά, ο παράγοντας των αυξημένων τιμών, εν μέρη θα ωφελήσει, την εταιρία, διότι το αυξημένο κόστος που διαμορφώνεται θα περάσει στην τελική τιμή του προϊόντος.  Αλλά αυτό είναι ένα περιστασιακό όφελος σε μια ασταθή περίοδο. Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετά χρόνια, με τις τάσεις του κλάδου να μην προβάλλουν κάποια ουσιαστική βελτίωση στην Ελλάδα, ενώ, αμφιβολο μας φαίνεται το γεγονός, ότι η εταιρία θα καταφέρει να μεταβάλλει το κέντρο βάρους της, προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έγκαιρα.

Κατά τη χρήση 2020-2021, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021, οι πωλήσεις σημείωσαν βελτίωση κατά 8,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ παράλληλα το μικτό περιθώριο κέρδους εκτινάχθηκε το 10,7%. Στον πίνακα οικονομικών μεγεθών (εδώ), στην περίπτωση της Επίλεκτος ορίζουμε το οικονομικό έτος στις στήλες με την ονομασία 20ΧΧ - 6Μ, καθώς ο Όμιλος κλείνει την χρήση του στις 30/6.

Παρόλη την αύξηση, από τα προηγούμενα έτη, διαπιστώνουμε ότι την τελευταία πενταετία, οι πωλήσεις κινούνται σε ένα στενό εύρος από € 28 έως € 33 εκατομμύρια, με το κόστος πωληθέντων να ακολουθεί μια ελαφρώς πτωτική πορεία. Οι δαπάνες λειτουργίας, ως ποσοστό των πωλήσεων κινούνται κατά μέσο στο 5,8% από το 2018 μέχρι σήμερα ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεων έχουν αυξηθεί, από περίπου 3% που ήταν κατά μέσο όρο στα έτη 2017-2019, στο 7,9% στην οικονομική χρήση 2019-2020 και στο 6,3% στην οικονομική χρήση 2020-2021.

Παράλληλα, ο Όμιλος εμφανίζει ζημίες, σε όλα τα έτη πλην του οικονομικού έτους 2018-2019. Όσον αφορά τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου, είναι ελάχιστα, με τις υποχρεώσεις να αποτελούν κατά μέσο όρο το 96% του Συνολικού Ενεργητικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην χρήση 2021/2022 (διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021) οι πωλήσεις έχουν περισσότερο από  50% ενώ και τα κέρδη EBITDA είναι επίσης αυξημένα συγκριτικά με πέρυσι, εδώ.

Η άποψή μας για τη μετοχή, είναι ουδέτερη, καθώς εκτιμούμε ότι, η εταιρία δεν αντιμετωπίζει οικονομικούς κινδύνους, όμως εκτιμούμε ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει, η εταιρία δύσκολα θα μπορούσε να εμφανίσει μία “αξιοπρεπή” κερδοφορία, ή έστω, προοπτικές που να καθιστούν τη μετοχή της ικανοποιητική για επένδυση και για μακροχρόνια διακράτηση.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text