Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | 3 χρόνια λειτουργίας του χαρτοφυλακίου: +97,67%

3 χρόνια λειτουργίας του χαρτοφυλακίου: +97,67%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
3 χρόνια λειτουργίας του χαρτοφυλακίου: +97,67%

 

 

 

 

 

 

 

 

3 χρόνια λειτουργίας του χαρτοφυλακίου: +97,67%

Το “εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος”, πλησιάζει να κλείσει την τρίτη επέτειο από την έναρξη της λειτουργίας του, έχοντας πετύχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα: απόδοση που πλησιάζει το 100% (το χαρτοφυλάκιο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 26/2/2019 και την 15/2/2022, η απόδοσή του βρισκόταν στο 97,67%).

Πρόκειται για μία πολύ ικανοποιητική απόδοση, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι, κατά το ίδιο διάστημα: α) ο Γενικός Δείκτης πέτυχε απόδοση 40,05%, β) εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, μια από τα πλέον ανατρεπτικά -αλλά και “περίεργα”- γεγονότα που εκδηλώθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Όμως, πέραν από την επιτυχία της απόδοσης, υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να επισημάνουμε:

α) Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το χαρτοφυλάκιο πραγματοποίησε ελάχιστες βασικές πράξεις: i) Την αρχική είσοδο στις 26/2/2019. ii) Την ταχύτατη έξοδο, στην αρχή της πανδημίας, στις 24/2/2020 και iii) την επανείσοδο, στις 16/11/2020. Από τότε παραμένει “εντός αγοράς”.

Παράλληλα, κατά το διάστημα της πανδημίας, πραγματοποίησε τρεις (3) ταχύτατες (κερδοσκοπικής φύσης) εισόδους και εξόδους, με τμήμα (50%) του κεφαλαίου του. Οι κινήσεις αυτές, προσέδωσαν κάποια κέρδη στην απόδοση του.

Πραγματοποίησε αλλαγές στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, σε 6 περιπτώσεις.

β) Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, το χαρτοφυλάκιο, ουδέποτε βρέθηκε με αρνητική απόδοση. Αντίθετα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης, “κατέρρευσε” βρέθηκε να καταγράφει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απώλειες έως -30,1%. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφού, έτσι -και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου- αποδεικνύεται ότι, η λειτουργία του “απόλυτου συστήματος” είναι ασφαλής και αποτρέπει την εμφάνιση ζημιών.

γ) Η καθαρή συμβολή του συστήματος στην απόδοση του χαρτοφυλακίου, φτάνει στο 64,27%. Δηλαδή, αν αντί για μετοχές, αγοράζαμε (αν υπήρχε τρόπος) μόνο τον Γενικό Δείκτη, τότε, η αποδοσή μας, με αρχικό κεφάλαιο € 10.000, θα έφτανε στα € 16.427.  Με την επιλογή μετοχών που κάναμε, η απόδοσή μας ανέβηκε στο 97,67% και το κεφάλαιό μας, στα € 19.767,22. Το σημείο αυτό δείχνει ότι, η επιτυχία του “απόλυτου συστήματος” βασίζεται περισσότερο στο σωστό “timing” που πετυχαίνει για τις εισόδους και τις εξόδους και λιγότερο στην ορθή επιλογή μετοχών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού αφαιρεί από τον επενδυτή το “άγχος” για την απόλυτα σωστή επιλογή των μετοχών. Βασικές γνώσεις για τις εισηγμένες εταιρίες και μερικοί βασικοί κανόνες επιλογής μετοχών, αρκούν για την επιτυχημένη λειτουργία του χαρτοφυλακίου, ακόμη και από έναν επενδυτή που δεν έχει πολλές γνώσεις για τη χρηματιστηριακή αγορά, ή πολύ χρόνο για να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί των εισηγμένων εταιριών.

δ) Ακόμη πιο σημαντική από τη συνολική απόδοση, θεωρούμε ότι είναι η “μέση ετήσια απόδοση”, η οποία υπολογίζει την ετησιοποιημένη απόδοση ενός χαρτοφυλακίου, κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος. Στο διάστημα από 26/2/2019 μέχρι και την 15/2/2022, η συνολική απόδοση του “συστήματος”, όπως αναφέραμε, φτάνει στο 97,67%. Σε όρους “ετησιοποιημένης απόδοσης”, αυτό υπολογίζεται σε 25,78%. Δηλαδή, ήταν σα να “τοκίζαμε” το αρχικό κεφάλαιο των € 10.000, με 25,78%, με ανατοκισμό, επί 2 χρόνια και 11,5 μήνες.

Δείτε το διάγραμμα σε πλήρη ιστοσελίδα, εδώ.

Η επίδοση αυτή είναι εντυπωσιακή. Αν μάλιστα, κατορθώσουμε να διατηρήσουμε αυτή την επίδοση και στο μέλλον, για συνολικό διάστημα 15 ετών (δηλαδή για ακόμη 12 χρόνια), τότε, το μέγεθος που μπορεί να φτάσει το χαρτοφυλάκιο, στο τέλος της 15ετίας, είναι € 312.168. Αντιλαμβανόμαστε ότι, το νούμερο αυτό, είναι πολύ μεγάλο, για να είναι πιστευτό. Όμως, έτσι είναι. Δοκιμάστε να υπολογίσετε την κατάληξη ενός ποσού, που διπλασιάζεται κάθε 3 χρόνια. Αν ξεκινήσετε με € 10 χιλιάδες και διπλασιάσετε το ποσό που κάθε φορά προκύπτει, 5 φορές, σ’ αυτό το ποσό θα καταλήξετε περίπου.

Μπορούμε να πετύχουμε τη διατήρηση αυτής της μέσης ετήσιας απόδοσης στα επόμενα 12 χρόνια; Δε βλέπουμε το λόγο να μην την πετύχουμε. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, τα “δύσκολα” χρόνια, της εκκίνησης της ανόδου, είναι πίσω μας, εκτιμούμε ότι η διατήρηση αυτής της υψηλής ετήσιας απόδοσης, είναι εφικτή.

Και αν νομίζετε ότι, ένα διάστημα 15 ετών, είναι μεγάλο, ιδίως όταν μιλάμε γι’ αυτά τα ποσά και αυτές τις αποδόσεις, ξανασκεφτείτε το και, πιθανότατα, θα αλλάξετε γνώμη. Ιδίως, αν δείτε το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” ως ένα μέσο το οποίο θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε ένα ποσό, για τα χρόνια της σύνταξής σας, για τα παιδιά σας, ή για κάποιοι άλλο οικονομικό στόχο που θέτετε.

Δείτε τον πίνακα με τα “σενάρια” των ετησιοποιημένων αποδόσεων, εδώ.

Το “χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών”

Αν είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την επιτυχία του χαρτοφυλακίου του “απόλυτου συστήματος”, είμαστε διπλά χαρούμενοι και περήφανοι, για την επιτυχία του “χαρτοφυλακίου σταθερών μηνιαίων καταβολών”.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό, στο οποίο, θεωρητικά, καταθέτουμε € 200 κάθε μήνα, έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1/1/2019 και έχοντας κάνει την πρώτη πράξη την 26/2/2019 (το χαρτοφυλάκιο αυτό, κινείται με βάση τα ίδια σήματα του “απόλυτου συστήματος”, όπως και το χαρτοφυλάκιο εφάπαξ καταβολής), φτάνει σήμερα να αποτιμάται στα € 11.314,96 ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα € 7.600 αποτελούν καταθέσεις (38 μηνιαίες καταθέσεις των € 200 η κάθε μία, από τον Ιανουάριο του 2019 έως και το Φεβρουάριο του 2022) και τα € 3.714,96 αποτελούν κέρδη. Η φαινομενική απόδοση επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου είναι 48,88%. Όμως, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι, το κάθε “200άρι”, δεν παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιο το ίδιο διάστημα και συνεπώς, δεν έχει “δουλέψει” το ίδιο.

Δείτε το διάγραμμα σε πλήρη ιστοσελίδα, εδώ.

Όσο περνάει το διάστημα και το χαρτοφυλάκιο αυτό ακολουθεί τα πετυχημένα σήματα του “απόλυτου συστήματος”, θα αυξάνει το μέγεθός του. Όμως -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- οι συνεχιζόμενες εισροές των € 200 κάθε μήνα, θα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο το μέγεθός του και συνεπώς και οι αποδόσεις του.

Αν σας εντυπωσίασε το σενάριο που αναφέραμε παραπάνω για την απόδοση του χαρτοφυλακίου εφάπαξ καταβολής, στο διάστημα της 15ετίας, η απόδοση που μπορεί να πετύχει το χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών, στο ίδιο διάστημα, θα σας εκπλήξει!

Στο επόμενο τεύχος, θα παρουσιάσουμε ένα πιθανό σενάριο εξέλιξής του.

Δείτε: Τις καθημερινές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων (εδώ) - Πώς μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text