Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Ιανουάριος 2022 / Φεβρουάριος 2022

Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Ιανουάριος 2022 / Φεβρουάριος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Τεύχος 237 - Φεβρουάριος 2022

 

Ευρωπαϊκή Οικονομία

 

Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022

 

 

15/2/2022

 

Η ισχυρή ζήτηση για στέγαση στην Ευρώπη, που οφείλεται ως επί το πλείστον στις πολύ ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που επικρατούν τα τελευταία χρόνια των πολύ χαμηλών επιτοκίων, έχει ωθήσει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων. Ταυτόχρονα όμως έχει καταστήσει επισφαλές μεσοπρόθεσμα το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, όπως σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συστημικών Κινδύνων (CERS), η οποία υπέδειξε ως εξόχως ευάλωτη την αγορά της Γερμανίας. Αλλά και η Bundesbank προ εβδομάδων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις γερμανικές τράπεζες, που σε περίπτωση αλλαγής πολιτικής της ΕΚΤ – κάτι που διαφαίνεται στον ορίζοντα – θα δουν ενδεχομένως τα στεγαστικά (και όχι μόνο) δάνεια, που αφειδώς έχουν χορηγήσει, να κοκκινίζουν και να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.(εδώ)

 

14/2/2022

 

Εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί μέχρι τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Χοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι θα επιμείνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει μέτρα. Η ανακοίνωσή του έρχεται αφότου οι ειδικοί προέβλεψαν τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού. «Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα πιέσω να επαναφέρω τη νομισματική πολιτική σε κανονικούς ρυθμούς», δήλωσε ο Νάγκελ στην γερμανική Die Zeit την Τετάρτη. «Όπως το βλέπω εγώ, το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο αν ενεργήσουμε πολύ αργά παρά αν ενεργήσουμε νωρίς», πρόσθεσε.(εδώ)

 

Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 23% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για θέρμανση και ψύξη στην ΕΕ , σημειώνοντας σταθερή αύξηση από 12% το 2004 και 22% το 2019. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα από την Eurostat, η αύξηση αυτή είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρούνται για το συνολικό μερίδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν από 10% το 2004 σε 22% το 2020. Οι εξελίξεις στον βιομηχανικό τομέα, τις υπηρεσίες και τα νοικοκυριά συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη.(εδώ)

 

9/2/2022

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Die Zeit ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ. «Αν η εικόνα του πληθωρισμού δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα υποστήριζα την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. «Το πρώτο βήμα είναι ο τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων κατά την διάρκεια του 2022. Στην συνέχεια, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν εντός του έτους».(εδώ)

 

Στη χρηματοδότηση έργων με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αφορούν περιοχές της Περιφέρειας, προχωράει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συνεχίζοντας τη σταθερή υποστήριξή της σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν θετικές αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, η ΕΤΕπ ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων για ελληνικά πανεπιστήμια.(εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισήγαγε το 57,5% της ενέργειας που κατανάλωνε, σημειώνοντας μείωση σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019, όταν ο δείκτης αυτός έφτασε στο ιστορικό υψηλό με 60,5%, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα των αλλαγών στις κύριες συνιστώσες αυτού του δείκτη: οι καθαρές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,6% και η ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια υποχώρησε κατά 8,1%, επηρεαζόμενη κυρίως από τις μειώσεις της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτές οι αλλαγές συνδέθηκαν με τη μειωμένη ζήτηση λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19 και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης.(εδώ)

 

8/2/2022

 

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας για το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee). Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 84,7 δισ. ευρώ, έναντι ελλείματος 64,7 δισ. ευρώ το 2020, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2011, στα 75 δισ. ευρώ.Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε πως τα στοιχεία αποτελούν ένα «μαύρο σημείο» για την οικονομία της χώρας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται άμεσα η Γαλλία να ξαναβρεί την οικονομική της ισορροπία και να βελτιώσει τη θέση των δημοσίων οικονομικών της.(εδώ)

 

7/2/2022

 

Ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο τεχνολογίας ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ θα εγκαινιασθεί επισήμως, και θα δώσει τη δυνατότητα στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό τομέα να ανταγωνισθεί τους Αμερικανούς και Ασιάτες αντιπάλους του, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.Ο Λεμέρ ανακοίνωσε αυτό το νέο ταμείο κατά την ομιλία του σε εκδήλωση σχετικά με τα σχέδια ψηφιακής πολιτικής της Γαλλίας, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.(εδώ)

 

4/2/2022

 

Οι πωλήσεις λιανικής της ευρωζώνης μειώθηκαν τον Δεκέμβριο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού με την εξάπλωση της Όμικρον, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat. Ο όγκος των πωλήσεων λιανικής μειώθηκε 3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από την αύξηση 1% τον Νοέμβριο, τόνισε η Eurostat. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μικρότερη πτώση 0,5% για τον Δεκέμβριο. Η Eurostat τόνισε πως οι πωλήσεις μειώθηκαν 5,2% σε μηνιαία βάση για προϊόντα εκτός τροφίμων και 0,3% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.(εδώ)

 

3/2/2022

 

Η εποχή αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει, όπως δείχνουν οι αποδόσεις των νέων εντόκων γραμματίων της Ε.Ε., αλλά και γενικότερα το κόστος δανεισμού στη δευτερογενή αγορά, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού που καλπάζει από το ένα ρεκόρ στο άλλο, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης και βάζοντας σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων την ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίασή της.  Τα έντοκα γραμμάτια τριμήνου και εξαμήνου που εξέδωσε χθες η Ε.Ε. στο πλαίσιο των τακτικών δημοπρασιών κάθε μηνός «είδαν» τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται σε -0,727% και -0,715% αντίστοιχα.(εδώ)

 

Κατά 2,9% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 οι τιμές παραγωγού τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (+13,3%), Εσθονία (+12,7%) και Ελλάδα (+8,0%), ενώ μόνο η Τσεχία εμφάνισε μείωση των τιμών (-0,1%).Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές σημείωσαν άλμα 26,2% και στις δύο περιοχές.(εδώ)

 

2/2/2022

 

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εκπλήσσει με την άνοδό του και η διαμάχη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να ενταθεί περισσότερο από ποτέ. Στην αυριανή συνεδρίασή της η ΕΚΤ αναμένεται να μη λάβει καμία σημαντική απόφαση. Έχει ανακοινώσει από τις 16 Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να περιορίσει τις αγορές ομολόγων στη διάρκεια του έτους και θα παρουσιάσει τις προβλέψεις των οικονομολόγων της για ανάπτυξη και πληθωρισμό μόνον στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε τέσσερα θέματα: στην αβεβαιότητα που προβάλλει ο πληθωρισμός, στην «παροδική» ή όχι φύση του πληθωρισμού, στον σχολιασμό της ανόδου των  αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων και στον καθορισμό του ύψους των αποθεματικών που μπορούν να διατηρούν οι τράπεζες χωρίς να πληρώνουν αρνητικό επιτόκιο, εδώ.

 

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοήθησε στη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη από τα μέσα του περασμένου έτους καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση εφοδιασμού που πλήττει τις βιομηχανίες καθώς και τις τσέπες των απλών καταναλωτών. Πάνω από το ήμισυ της νέας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2019 έχει αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, σύμφωνα με μελέτη του think tank Ember που εδρεύει στο Λονδίνο, με την υπόλοιπη να αντικαθιστά κυρίως πυρηνικά και πηγές άνθρακα. Η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με τον άνθρακα σημαίνει ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις στηρίζονται περισσότερο στον άνθρακα ως εναλλακτική πηγή για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το στόχο της σταδιακής κατάργησης των πιο βρώμικων ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, εδώ.

 

Νέο άνοδο του πληθωρισμού περιμένει η Eurostat για τον Ιανουάριο, με τις τιμές να συνεχίζουν το ράλι τους από το προηγούμενο έτος σημειώνοντας και νέα ρεκόρ στο ξεκίνημα του 2022. Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 από 5,0% τον Δεκέμβριο και 4,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 0,9%. Για την Ελλάδα η Eurostat περιμένει νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο δείκτης ήταν στο -2,4%. Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερός σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο), εδώ.

 

 

Οι αγορές χρήματος φέρνουν νωρίτερα τις εκτιμήσεις τους για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν νέο ρεκόρ του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στο 5,1%. Ειδικότερα, βλέπουν πλέον την ΕΚΤ να πραγματοποιεί μέχρι τον Ιούλιο την πρώτη κίνηση στα επιτόκια, με μια αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης (μ.β.), αντί για τον Σεπτέμβριο που περίμεναν προηγουμένως. Συνεχίζουν παράλληλα να περιμένουν τα επιτόκια να αυξηθούν κατά συνολικά 25 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους, οδηγώντας το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,25% από -0,50% που είναι σήμερα. Το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σκαρφαλώνοντας μέχρι το $1,1316, με το ενιαίο νόμισμα να οδεύει για το μεγαλύτερο ανοδικό σερί των τελευταίων έξι εβδομάδων, εδώ.

 

1/2/2022

 

Μετά από αρκετό καιρό το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (RWI) με έδρα την πόλη Έσσεν δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ότι: «Η διακίνηση κοντέινερ στα διεθνή λιμάνια έχει αυξηθεί σημαντικά, συμβάλλοντας σε μια ελαφρά αποκλιμάκωση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε ορισμένους τομείς». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle η σχετική χαλάρωση δεν παραπέμπει ωστόσο σε μια υψηλότερη παραγωγή, μιας και μετά από δύο χρόνια πανδημίας έχουν σωρευθεί πλήθος προβλημάτων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η φορτοεκφόρτωση ενός πλοίου σε ένα λιμάνι. Αντί να δέσουν στο μόλο πολλά πλοία μένουν αρόδο. Εκτός αυτού, δεν έχουν όλα τα διεθνή λιμάνια την ίδια υποδομή. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες, εδώ.

 

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε με ρυθμό 3,3% έναντι αύξησης 3,4% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να αυξηθεί κατά 2,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% έναντι ανόδου 0,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,2%. Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 2,9% έναντι ανόδου 2,8% τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,3% έναντι αύξησης 0,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,2%, εδώ.

 

Οι λιανικές πωλήσεις κατέβασαν απότομα ταχύτητα στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, υποχώρησαν σε μηνιαίο επίπεδο στο 5,5% έναντι αύξησης 0,8% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 1,4%. Η απρόσμενη πτώση, που ξεπέρασε αρνητικά τις προβλέψεις των αναλυτών, ήρθε εν μέσω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και λόγω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία έμειναν στάσιμες (0%) έναντι αύξησης 0,5% τον Δεκέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,4%, εδώ.

 

Η ανεργία στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε παρά τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αύξηση των τιμών και των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο δείκτης της ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 7% τον Δεκέμβριο από το 7,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 7,2%. Ο αριθμός των ανέργων ανθρώπων στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 185.000 τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 11,5 εκατ., σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, υποχώρησε στο 14,9% τον Δεκέμβριο από το 14,5% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε η Eurostat. Στους ανέργους δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας, εδώ.

 

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα καθώς μειώθηκαν τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η βελτίωση ωστόσο δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα στις χώρες-μέλη και τα εργοστάσια εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης μεταποίησης της IHS Markit σημείωσε άνοδο σε υψηλό πέντε μηνών στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 59 μονάδες. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, σημείωσε άνοδο στις 55,4 μονάδες από τις 53,8 μονάδες. Οι τιμές παραγωγής σημείωσαν άνοδο στις 72,7 από τις 70,2 μονάδες, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 20 χρόνια, εδώ.

 

31/1/2022

 

Ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% φτάνοντας τα 663 ευρώ τον μήνα (μεικτά), που εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση ανέρχεται σε 774 ευρώ τον μήνα. Με τα στοιχεία Ιανουαρίου πάντως, και σύμφωνα με τη Eurostat, οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ είναι οι Βουλγαρία με 332 ευρώ, Λετονία με 500 ευρώ, ​Ρουμανία με 515 ευρώ, Ουγγαρία με 542 ευρώ, Κροατία με 624 ευρώ, Σλοβακία με 646 ευρώ, Τσεχία με 652 ευρώ, Εσθονία με 654 ευρώ, Πολωνία με 655 ευρώ, Λιθουανία με 730 ευρώ, Μάλτα με 792 ευρώ και Πορτογαλία με 823 ευρώ. Στον αντίποδα, υπάρχουν έξι χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από 1.000 ευρώ και δύο των οποίων ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται λίγο πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα, εδώ.

 

Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, τα οποία φανερώνουν πως η Γερμανία ενδεχομένως να βρίσκεται στις αρχές του χρόνου στα πρόθυρα της ύφεσης, δεύτερη φορά μετά την έναρξη της κρίσης. Στα τέλη του 2021 εμφάνισε συρρίκνωση λόγω περιορισμών για την πανδημία και συμφόρησης στο παγκόσμιο σύστημα προμηθειών, προβλήματα που θα διατηρηθούν για ένα διάστημα. Αντιθέτως, από την πλευρά της Γαλλίας και της Ισπανίας υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις, διότι αμφότερες οι οικονομίες αναπτύχθηκαν ταχύτερα από τις προβλέψεις στα τέλη του 2021 και συνολικά το παρελθόν έτος,με  7% και 5,2%, αντιστοίχως, χάρις στη ζωηρή καταναλωτική δαπάνη και στις αυξημένες εταιρικές επενδύσεις. Συνολικά, πάντως, ο δείκτης κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 112,7 μονάδες τον Ιανουάριο, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα 9 μηνών. Οι δε προσδοκίες απασχόλησης υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα, εδώ.

 

Αντιμέτωπα με αυξήσεις εκατοντάδων ευρώ για θέρμανση κάθε μήνα βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται πάνω από τα 92 ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια ακριβώς εποχή διαμορφώνονταν μόλις λίγο πάνω από τα 18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Πρόκειται για αύξηση που ξεπερνά το 400% σε διάστημα ενός και μόνο έτους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς στην Ολλανδία -Dutch TTF Gas Futures. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει επίσης η γεωπολιτική κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που επηρεάζει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια και προμήθεια της Ευρώπης. Σε περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί τότε μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εδώ.

 

28/1/2022

 

Προς ύφεση οδεύει η γερμανική οικονομία, λόγω του κύματος της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW του Βερολίνου. Η οικονομική παραγωγή είχε αρχίσει ήδη να συρρικνώνεται από το τέλος του προηγούμενου έτους. Επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, αλλά οι ερευνητές του Πρακτορείου Reuters μιλούσαν για -0,3%. Το βαρόμετρο του DIW βρισκόταν λίγο πάνω από τις 100 μονάδες το δ' τρίμηνο του 2021 και τον Ιανουάριο συνέχισε την πτωτική του τάση, φθάνοντας στις 99,5. Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού και οι περιορισμοί που τον συνοδεύουν, οι οποίοι επιβραδύνουν τον ρυθμό της οικονομίας.εδώ.

 

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου ανοίγοντας το δρόμο για μια περαιτέρω όξυνση της ενεργειακής κρίσης. Η κατάσταση αυτή ωθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαβεβαιώσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα τους βοηθήσουν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσεγγίσει το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας για να δει αν μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 35% του φυσικού αερίου της. Ορισμένες χώρες έχουν άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, μπορεί επίσης να εισάγει από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Δανία μέσω αγωγών. Ωστόσο, η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, παραδίδει φυσικό αέριο στη μέγιστη χωρητικότητα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τυχόν ελλείπουσες προμήθειες από τη Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός της, εδώ.

 

Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και να αποτρέψει τη διόγκωση της «φούσκας» των ακινήτων. Χθες υποχρέωσε τις τράπεζες να διατηρούν πρόσθετα κεφάλαια ως αποθέματα ασφαλείας έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από την έκρηξη των τιμών στην αγορά ακινήτων. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να κατέχουν ένα επιπλέον 2,5% του σταθμισμένου ενεργητικού που συνδέονται με εγχώρια στεγαστικά δάνεια κατοικιών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βέρνης. Οι κανόνες ισχύουν από τις 30 Σεπτεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διόρθωσης στην αγορά, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η αγορά είναι υπερτιμημένη και η άνοδος των τιμών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πλήρως, ανέφερε η ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) σε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας: «Τόσο ο όγκος των στεγαστικών δανείων όσο και οι τιμές για κατοικίες έχουν αυξηθεί περισσότερο από ό,τι μπορεί να εξηγηθεί από θεμελιώδεις παράγοντες όπως τα ενοίκια και το εισόδημα», εδώ.

 

27/1/2022

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σημαντική ρωσική έκθεση να είναι έτοιμα για την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν αυτή εισβάλει στην Ουκρανία. Η προειδοποίηση από την ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει 115 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «μεγάλες συνέπειες» εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία . Και όπως αναφέρουν οι Financial Times οι κυρώσεις κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για τις διεθνείς τράπεζες με μεγάλη ρωσική έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της Citi των ΗΠΑ, της γαλλικής Société Générale, της αυστριακής Raiffeisen και της ιταλικής UniCredit. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζήτησαν λεπτομέρειες για το πώς θα χειρίζονταν οι τράπεζες διαφορετικά σενάρια, όπως ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο σύστημα διεθνών πληρωμών Swift, εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε μια βραχυπρόθεσμη διακοπή όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε «βαθιές οικονομικές συνέπειες» και θα απαιτούσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές προμήθειες. Ο εμπορικός βραχίονας της Sinopec, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται έτοιμος φέτος να πουλήσει δεκάδες φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου spot, σύμφωνα με επενδυτές που έχουν γνώση του θέματος. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Κίνα είναι καλά εφοδιασμένη και έτσι περισσότερο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης από τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματά της και τις περιορισμένες προμήθειες από την Ρωσία.Οι αυξημένες αφίξεις LNG, σε συνδυασμό με τις ηπιότερες καιρικές προβλέψεις και την ανάκαμψη των νορβηγικών προμηθειών, φέρνουν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους καταναλωτές από τις τιμές που υπερ τριπλασιάστηκαν πέρυσι, εδώ, εδώ.

 

Στην Κεντρική Ευρώπη, τόσο μικρές όσο και μεγάλες επιχειρήσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με την εκτίναξη του κόστους για πολλές πρώτες ύλες και υπηρεσίες που εφαρμόζονται στην παραγωγική τους διαδικασία - από τα εξαρτήματα, τα υλικά και τα μεταφορικά έως την ενέργεια και τα αιτήματα για υψηλότερους μισθούς. Όταν οι επιχειρήσεις κατορθώνουν αποτελεσματικά να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος, αυτό στη συνέχεια αποτυπώνεται στον πληθωρισμό  και ενισχύει τις πιέσεις στις τιμές, οι οποίες στην Κεντρική Ευρώπη εμφανίζουν τη δυναμικότερη άνοδο από οπουδήποτε αλλού στη Γηραιά Ήπειρο. Ο λόγος είναι πως η ανάκαμψη στην Κεντρική Ευρώπη βασίζεται στην κατανάλωση και στο ότι είναι ανελαστικές οι αγορές εργασίας,εδώ.

 

Εποπτική άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσον οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν χρηματοπιστωτικές και οικονομικές διαταραχές που απορρέουν από κλιματικούς κινδύνους, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Μετά το πέρας της άσκησης που θα διενεργηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει συγκεντρωτικά αποτελέσματα, όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σκοπός της άσκησης, από την οποία τόσο οι τράπεζες όσο και οι εποπτικές αρχές θα αποκομίσουν γνώσεις, είναι να εντοπίσει τις ευπάθειες, τις βέλτιστες πρακτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες κατά τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας των τραπεζών ούτε υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις για τα επίπεδα κεφαλαίου τους, εδώ.

 

26/1/2022

 

Ο πληθωρισμός, η αξία των καυσίμων και οι τιμές των ενοικίων αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομικές ανησυχίες των Γερμανών, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ιστότοπου Aboalarm σε συνεργασία με την Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως αναδεικνύεται στην έρευνα, το 25,4% εκφράζει ανησυχία για το πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ το 24,5% προτάσσει τις τιμές στα καύσιμα και το 14,3% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθεί η ανησυχία για τις τιμές των ενοικίων, η οποία εκφράζεται από το 7% και τις τραπεζικές επιβαρύνσεις με 5,3%. Μέχρι πρόσφατα, οι τιμές των ενοικίων αποτελούσαν τη βασικότερη ανησυχία των πολιτών, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τα αγαθά και οι υπηρεσίες κόστισαν στους Γερμανούς το 2021 κατά 3,1% περισσότερο από ό,τι το 2020 - αυτός ήταν και ο υψηλότερος πληθωρισμός για τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, εδώ.

 

Με αφορμή το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος στέγασης στην Ευρωζώνη, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη μέτρηση του πληθωρισμού όταν πρόκειται για ιδιόκτητες κατοικίες, το Βερολίνο ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων. Αξιωματούχοι της Bundesbank και Γερμανοί οικονομολόγοι, μέλη της Επιτροπής των Σοφών και γνωστοί καθηγητές, καλούν την Christine Lagarde να κάνει την πρώτη κίνηση μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022. Η κ. Lagarde όμως τονίζει ότι οι παράγοντες που συντηρούν την άνοδο του πληθωρισμού θα εξασθενήσουν μέσα στο 2022 και επομένως δεν χρειάζεται βιασύνη στις αποφάσεις της ΕΚΤ. Παρόλα αυτά,  η Deutsche Bank προβλέπει ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση προς τα τέλη του 2022 αντί για τα τέλη του 2023, εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ενημέρωσε ότι η ζήτηση για επαγγελματικά οχήματα μειώθηκε τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση κατά 8,4%, αντιπροσωπεύοντας 155.963 μονάδες λιγότερες - ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας πτώσης. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021 η ζήτηση αυξήθηκε κατά 9,6% φτάνοντας συνολικά τις 1.880.682 μονάδες. Ωστόσο, ο αριθμός των οχημάτων είναι κάτω από τα 2,1 εκατ. μονάδες του 2019, τη χρονιά πριν από την πανδημία. Οι ταξινομήσεις νέων φορτηγών μειώθηκαν απότομα κατά 12,8% τον Δεκέμβριο, έναντι του ισχυρού άλματος κατά 23,5% στη ζήτηση για καινούρια βαρέα επαγγελματικά οχήματα, εδώ.

 

Σε αναθεώρηση για την πορεία ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ το 2022 προχώρησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, για το τρέχον έτος το Βερολίνο αναμένει πως το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,1% που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2021. Ακόμα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,3% για το 2022 έναντι 3,1% στο σύνολο του 2021. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo οι προσδοκίες των εξαγωγών αυξήθηκαν στις 17,4 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 12,9 μονάδες τον Δεκέμβριο. εδώ, εδώ.

 

25/1/2022

 

Η γερμανική Deutsche Bank (DB) επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Αναμένουμε τώρα ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την άρση των επιτοκίων πολιτικής με αύξηση κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 (προηγούμενη άποψη: +10 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2023)», εκτιμά η τράπεζα που φέρνει τις αυξήσεις των επιτοκίων ένα έτος νωρίτερα. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αναμένεται να μειωθεί το 2022, αλλά πιο αργά και όχι τόσο πολύ και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της, τα κριτήρια άρσης θα μπορούσαν να εκπληρωθούν το συντομότερο δυνατό τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023, εδώ.

 

Πιο απλή επιχειρεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). την πρόσβαση - κυρίως - των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών εταιριών προς την καινοτομία, η οποία εξελίσσεται πλέον σε «διαβατήριο» επιβίωσης για το επιχειρείν. Σε αυτό στοχεύει το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο εισάγει η Ε.Ε. και θα παρέχει απλή και οικονομικά προσιτή προστασία των ευρεσιτεχνιών μέσω μιας ενιαίας διαδικασίας καταχώρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και επίλυσης διαφορών. Το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα μειώσει σημαντικά το κόστος της προστασίας των ευρεσιτεχνιών προς όφελος των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων. Έτσι αναμένεται να τονωθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη και να διευκολυνθεί η μεταφορά γνώσεων σε όλη την ενιαία αγορά. Επίσης, το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα μειώσει και το χάσμα μεταξύ του κόστους της προστασίας των ευρεσιτεχνιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες τρίτες χώρες, εδώ.

 

Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του σχεδίου απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επέκταση της Πράσινης Ταξινομίας στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η γερμανική κυβέρνηση το Σάββατο έστειλε επίσημη επιστολή στην Κομισιόν με την οποία τάσσεται κατά του χαρακτηρισμού της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμης, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο –όπως έχουν ήδη κάνει η Αυστρία και το Λουξεμβούργο– να προσφύγει κατά της απόφασης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια επιστολή, πάντως, η Γερμανία επανέλαβε τη στήριξή της για τον ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση. Σχετικά με το φυσικό αέριο, στη γερμανική επιστολή αναφέρεται ότι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση του καυσίμου «μπορούν να διευκολύνουν την ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών στον ενεργειακό τομέα συνολικά», εδώ.

 

Τον κανονισμό για την αναθεώρηση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του έργου για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνεται, γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΜΑ όσον αφορά την ετοιμότητα έναντι κρίσεων και τη διαχείριση κρίσεων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στον Οργανισμό να παρακολουθεί στενά και να μετριάζει τις ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατά τη διάρκεια σοβαρών συμβάντων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και να διευκολύνει την ταχύτερη έγκριση φαρμάκων τα οποία προσφέρονται, ενδεχομένως, για τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας νόσου που προκαλεί κρίση δημόσιας υγείας. Η νομοθετική ενίσχυση της εντολής του ΕΜΑ αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που πρότεινε η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2020, εδώ.

 

24/1/2022

 

Τους τελευταίους 7 μήνες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές  των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις στο σύνολο των εθνικών οικονομιών της ΕΕ.Αν και η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται παγκόσμια, η αύξηση των τιμών στην ΕΕ είναι δραματικά υψηλότερη από τις αυξήσεις που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές της υφηλίου. Όπως εκτιμά η Société Générale, οι τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνονται το α’ τρίμηνο του 2022 και μόνο μετά το χειμώνα οι τιμές χονδρικής θα μειωθούν οριακά αλλά σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά του α’ εξαμήνου του 2021, και στη συνέχεια οι τιμές θα εκτοξευθούν εκ νέου καθώς μπαίνουμε στα τέλη του 2022, εδώ, εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο οι εμπορικοί εταίροι της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εν μέσω περιορισμένων αποστολών από τη Ρωσία και αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων λόγω της Ουκρανικής κρίσης. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ισχυρή υποδομή φυσικού αερίου και σαφείς διαδικασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρει το Bloomberg, πρέπει να παραμείνει «εξαιρετικά σε εγρήγορση» και να βελτιώσει την ετοιμότητά της απέναντι σε πιθανούς κινδύνους, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας το Σάββατο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει διαφορετικά σενάρια για να βεβαιωθεί ότι τα εθνικά σχέδια είναι κατάλληλα σε μια περίοδο ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης αερίου και αυξημένης γεωπολιτικής έντασης, εδώ.

 

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν τόσο το τρέχον έτος όσο και το 2023, όπως εκτιμά η Société Générale, προβλέποντας υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα για αρκετό διάστημα ακόμη. Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 5%, αλλά θα παραμείνει πάνω από το 4% σε ετήσια βάση το τρέχον έτος, καθώς οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίονται στους καταναλωτές. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυξάνονται για τη συνέχεια, τόσο σε ότι αφορά τον πληθωρισμό όσο και τις τιμές της ενέργειας, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Όπως εκτιμά η Société Générale, οι τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνονται το α’ τρίμηνο του 2022 και μόνο μετά το χειμώνα οι τιμές χονδρικής θα μειωθούν οριακά, σύμφωνα με την καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων, αλλά σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά του α’ εξαμήνου του 2021, και στη συνέχεια οι τιμές θα εκτοξευθούν εκ νέου καθώς μπαίνουμε στα τέλη του 2022, εδώ.

 

Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέσω έκτακτης ανάγκης και επιχορηγήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. «Σήμερα, ανακοινώνω ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα που αποτελείται τόσο από δάνεια έκτακτης ανάγκης όσο και από επιχορηγήσεις. Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο πακέτο έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας  ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το πακέτο θα βοηθήσει την Ουκρανία τώρα να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης. Βασιζόμαστε στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν αυτήν την έκτακτη χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύντομα θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Δεύτερον, η Επιτροπή θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή της βοήθεια προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος: Θα διατεθούν άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η υποστήριξη θα ενισχύσει τις προσπάθειες οικοδόμησης κράτους και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της, εδώ.

 

21/1/2022

 

Να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο θέλει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημογραφική ανισορροπία και την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε τομείς κλειδιά, προβλήματα που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού. «Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων έχει γίνει τόσο σοβαρή πλέον που καθυστερεί δραματικά την οικονομία μας», δήλωσε ο Christian Durr επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μιλώντας στο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche. «Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού με μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει να φτάσουμε τον στόχο των 400.000 εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Durr, εδώ.

 

Μπροστά σε ισχυρές «αναταράξεις» βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για το θέμα των έργων φυσικού αερίου και των πυρηνικών. Οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμηνύουν ότι τα όρια εκπομπών που τίθενται προκειμένου τα projects φυσικού αερίου να εξασφαλίσουν την «πράσινη ετικέτα» είναι ανέφικτα. Έτσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα βασικό όργανο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι μπορεί να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, σκοπεύει να απορρίψει την συγκεκριμένη πρόταση. Η απόρριψη θα προέλθει από το Platform on Sustainable Finance. Πρόκειται για τη μία από τις δύο πλευρές που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύτηκε για το θέμα, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίθεση στην προτεινόμενη προσθήκη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην «πράσινη ταξινόμηση», καθώς επενδυτές, ομάδες πολιτών και ορισμένα κράτη μέλη εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη διαδικασία, εδώ.

 

Προσφυγή σε βάρος της Ρωσίας για τους περιορισμούς που έχει θεσπίσει στις εξαγωγές προϊόντων ξύλου κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζονται ότι οι περιορισμοί είναι παράνομη και βλάπτουν τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από το Κρεμλίνο τον Οκτώβριο του 2020, αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απαγόρευσε τις εξαγωγές μη επεξεργασμένων πολύτιμων τύπων σκληρού ξύλου και κωνοφόρων δέντρων από τις αρχές του 2022, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις ρωσικές εταιρίες επεξεργασίας ξύλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Reuters, επισημαίνει στην προσφυγή της ότι καταβάλει προσπάθειες να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την επίλυση του θέματα ήδη από τον Οκτώβριο, οπότε και ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί, αλλά χωρίς επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται στην αύξηση των εξαγωγικών δασμών από τη Ρωσία στο 80% από 13%-15% που προβλέπει η δέσμευσή της έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για ορισμένα είδη, εδώ.

 

20/1/2022

 

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να υποχωρούν καθώς κορυφαίος εισαγωγέας LNG στην Κίνα ετοιμάζεται να πλημμυρίσει την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου με καύσιμα. Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 8,9%, παρακολουθώντας τις χαμηλότερες τιμές στην Ασία. Ο εμπορικός βραχίονας της Sinopec, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται έτοιμος φέτος να πουλήσει δεκάδες φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου spot, σύμφωνα με επενδυτές που έχουν γνώση του θέματος. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Κίνα είναι καλά εφοδιασμένη και έτσι περισσότερο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης από τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματά της και τις περιορισμένες προμήθειες από την Ρωσία. Οι αυξημένες αφίξεις LNG, σε συνδυασμό με τις ηπιότερες καιρικές προβλέψεις και την ανάκαμψη των νορβηγικών προμηθειών, φέρνουν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους καταναλωτές από τις τιμές που υπερ τριπλασιάστηκαν πέρυσι, εδώ

 

19/1/2022

 

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό δεν είναι μια «τυφλή βεβαιότητα», και αν η άνοδος των τιμών αποδειχθεί πιο επίμονη, θα αναλάβει δράση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Galhau. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε την Τρίτη ότι αυτός και οι συνάδελφοί του έχουν ωστόσο τα μάτια τους «ορθάνοιχτα» στα εισερχόμενα στοιχεία. Η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ θα πέσει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα σχόλια του κ. Galhau έχουν ελαφρώς πιο επιφυλακτικό τόνο στις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, η θέση του παραμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί καθώς οι εντάσεις της προσφοράς θα εκτονωθούν και οι τιμές της ενέργειας θα υποχωρήσουν, εδώ.

 

Ανυπολόγιστη ζημιά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) για την πράσινη συμφωνία και την εξασφάλιση αυτάρκειας σε κρίσιμες πρώτες ύλες θα έχει η μη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια υποστηρίζει με χθεσινή επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen η διοίκηση της Eurometaux, που εκπροσωπεί τους ισχυρότερους παραγωγούς μετάλλων στην Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών υποστηρίζουν πως «χωρίς ισχυρότερη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω περικοπών και κλεισίματος στον τομέα μας, εις βάρος των στρατηγικών στόχων αυτονομίας της Ευρώπης, ενώ άλλοι σημαντικοί κλάδοι έντασης ενέργειας θα αποθαρρυνθούν από την επένδυση στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να περιορίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα», εδώ.

 

Οι γερμανικές τράπεζες είναι υπερβολικά εφησυχαστικές σχετικά με τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων των δανειοληπτών και την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, ιδιαίτερα στην ακμάζουσα αγορά στεγαστικών δανείων της χώρας, προειδοποιεί η Bundesbank. Η αντιπρόεδρος του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, Claudia M. Buch, δήλωσε στους Financial Times ότι οι τράπεζες έχουν βγει σχετικά αλώβητες από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά είναι υπερβολικά αισιόδοξες για το μέλλον. «Πιστεύουμε ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι υποτιμημένοι», υπογράμμισε η Buch και πρόσθεσε: «Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να υποτιμήσουν τον μελλοντικό μακροοικονομικό κίνδυνο, κάτι που αποτελεί μια σιωπηρή μεροληψία», εδώ.

 

Η JP Morgan προβλέπει πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πολιτικής της τον Μάρτιο, από τον Ιούνιο που προέβλεπε πριν, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ακολουθήσει αυτήν την πολιτική με ακριβώς έναν χρόνο καθυστέρηση. Όπως προειδοποιεί η JP Morgan, ενώ μέχρι πρόσφατα ανέμενε ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων το γ΄ τρίμηνο του 2023 με αύξηση 25 μονάδων βάσης, ακολουθούμενη από ετήσιο ρυθμό σύσφιξης 50 μ.β, δηλαδή με δύο αυξήσεις 25 μ.β ετησίως, αλλάζει σημαντικά τις εκτιμήσεις. Πλέον βλέπει πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ θα έρθει στο πρώτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή σε μόλις ένα έτος από τώρα και εκτιμά πως ο ετήσιος ρυθμός αυξήσεων θα κινηθεί στις 75 μονάδες βάσης, δηλαδή τρεις αυξήσεις το 2023 της τάξης των 25 μ.β. Αυτό οδηγεί το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% μέχρι το τέλος του 2024. Οι εκτιμήσεις της JP Morgan για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ δεν αλλάζουν επί της ουσίας, αλλά απλώς κινούνται ανάλογα με το πότε της πρώτης αύξησης των επιτοκίων. Δεν αναμένει καμία αλλαγή στην ανακοινωθείσα διαδρομή των αγορών υπό το APP το 2022, με αγορές 40 δισ. ευρώ ευρώ/μήνα το β’ τρίμηνο του έτους, 30 δισ. στο γ’ τρίμηνο και 20 δισ. το δ΄’ τρίμηνο. Ωστόσο, καθώς η πρώτη αύξηση των επιτοκίων τοποθετείται έως τον Μάρτιο του 2023, η ΕΚΤ θα τερματίσει τις καθαρές αγορές υπό το APP «λίγο πριν» από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.εδώ

 

18/1/2022

 

Την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παραμένουν, επισήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup ήταν η οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Όσον αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Paschal Donohoe τόνισε ότι έγινε η «πρώτη ουσιαστική συζήτηση», η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Τέλος, ερωτηθείς για το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι: «Η άποψή μας σε ό,τι αφορά το επίπεδο και τη φύση του πληθωρισμού δεν έχει αλλάξει. Αναμένουμε ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό από ό,τι νομίζαμε. Σε γενικές γραμμές όμως, αναμένουμε ότι εντός του έτους, αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν».Επιπλέον η γερμανική ένωση βιομηχανίας BDI δήλωσε ότι αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί κατά 3,5% φέτος, δίνοντας μια πιο προσεκτική πρόβλεψη από την κυβέρνηση, καθώς προειδοποίησε ότι οι εταιρίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν άλλο ένα έτος με εμπόδια για τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, εδώ,εδώ.

 

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκαλούν ανησυχίες στις αγορές ενέργειας και η αβεβαιότητα θα μπορούσε να φέρει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC. Εάν η κρίση κλιμακωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - οι οποίες εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα πέρυσι - θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω, προειδοποίησε από τη μεριά της η εταιρεία ερευνών Capital Economics.  Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω πολλαπλών αναφορών ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις για το ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για να εμποδίσουν τη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία. Αν συμβεί αυτό οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν πιθανότατα το ανώτατο όριο των 180 λιρών ανά MWh που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, εδώ.

 

Προς μία πιο ρεαλιστική μείωση του χρέους προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), καθώς οι χώρες μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν τους κανόνες ώστε να επιτρέψουν την πιο αργή μείωση του χρέους, να αφήσουν πίσω τους περίπλοκους υπολογισμούς και να προχωρήσουν σε ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα είναι σεβαστό, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Οι κανόνες αυτοί τίθενται τώρα υπό επανεξέταση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει ωθήσει το δημόσιο χρέος της Ε.Ε. σε τόσο υψηλά επίπεδα που οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν. Την ίδια στιγμή, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις τις επόμενες δεκαετίες που πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην κοινοτική νομοθεσία, εδώ.

 

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κερδίζουν διαρκώς όλο και μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων, τα σημεία φόρτισης είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αναζητά γρήγορη λύση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί ότι πολύ σύντομα θα βγάζουν στην παραγωγή μόνο αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, καθώς αναγνωρίζουν ότι η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και αποτελεί για αυτές μονόδρομος. Τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro7 που θα ισχύσουν από το 2025-2026 θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο χώρο των αυτοκινήτων και θα κάνει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης ιδιαίτερα ακριβούς και κατά συνέπεια τα συμβατικά αυτοκίνητα ακριβότερα. Το ζητούμενο είναι οι ταχυφορτιστές που σήμερα τοποθετούνται στα διάφορα σημεία φόρτισης να είναι μεγάλοι. Οι περισσότερες εταιρίες τοποθετούν φορτιστές μέχρι 22ΚW και λίγους 50KW. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται και οι φορτιστές των 50KW είναι πλέον μικροί και ασύμφοροι χρονικά, αφού μια μπαταρία 77 KWh θα χρειαστεί για να γεμίσει στο 80% πάνω από μία ώρα. Όλα αυτά όταν οι μπαταρίες πολύ σύντομα θα αυξήσουν την χωρητικότητά τους, θα πρέπει να φορτίζονται σε γρήγορο ταχυφορτιστή για να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος φόρτισης, εδώ.

 

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, σε μια ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ειδικότερα, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 22% τον Δεκέμβριο σε 950.218 οχήματα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,5% πέρυσι, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν τη χειρότερη επίδοση από τότε που η ένωση άρχισε να παρακολουθεί την αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η προμήθεια αρκετών ημιαγωγών θα παραμείνει δύσκολη φέτος και η πανδημία συνεχίζει να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ακόμα και αν φαίνεται ότι θα συνεχιστούν να πλήττονται από την έλλειψη ημιαγωγών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να επωφεληθούν από τις ισχυρές τιμές των αυτοκινήτων, καθώς η διαθεσιμότητα τόσο των νέων όσο και των μεταχειρισμένων οχημάτων παραμένει περιορισμένη, εδώ.

 

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2050, εάν οι χώρες της δεν αυστηροποιήσουν το πλαίσιο για την ενεργειακή - κλιματική αναβάθμιση των κτιρίων τους, σύμφωνα με έρευνα κέντρου ενεργειακών μελετών. Τα κτίρια ευθύνονται για το ένα τρίτο των σχετικών με την ενέργεια άμεσων ή έμμεσων εκπομπών, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πιέζει τον κατασκευαστικό κλάδο για ενεργειακή μεταρρύθμιση. Ήδη έχει προταθεί αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, με αναθεώρηση της ελάχιστης κτιριακής ενεργειακής απόδοσης. Οι απαιτήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο ποικίλουν ανά την ήπειρο και, μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει θέσει καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος, σύμφωνα με την ανάλυση του Buildings Performance Institute Europe, εδώ.

 

17/1/2022

 

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Bruno Le Maire, χαρακτήρισε χθες Κυριακή «παρωχημένους» τους κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) «δεν είναι παρωχημένο στο σύνολό του, όμως ο κανόνας για το δημόσιο χρέος είναι», έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, μερικές εβδομάδες αφού η Γαλλία άρχισε την 1η Ιανουαρίου να ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δυνάμει του κανόνα αυτού, το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους και το έλλειμμά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους. Για την μεταρρύθμιση του ΣΣΑ «υπάρχουν διάφορες προτάσεις πάνω στο τραπέζι, ιδίως να έχουμε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και διαφορετικούς στόχους για κάθε χώρα», σημείωσε ο υπουργός, εδώ.

 

Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας πέρυσι σημαίνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2021 παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις εκτιμήσεις, όπως δήλωσε το Παρίσι διά στόματος του υπουργού Προϋπολογισμού σε συνέντευξή που δημοσιεύθηκε εχθές την Κυριακή. Η κυβέρνηση είχε καταρτίσει τον προϋπολογισμό για το 2021 αναμένοντας ανάπτυξη της τάξεως του 6,25%, ωστόσο τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός πιθανόν να διαμορφωθεί στο 6,7%. Πλέον με τα νέα δεδομένα το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7% επί του ΑΕΠ, από 8,2% των προηγούμενων εκτιμήσεων και σε απόλυτους αριθμούς να συρρικνωθεί κατά κατά 34,5 δισ. ευρώ στα 171 δισ. ευρώ, εδώ.

 

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη ξεπέρασαν αυτές των πετρελαιοκίνητων οχημάτων για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, καθώς οι οδηγοί συνέχισαν να επιλέγουν επιδοτούμενα οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων έναντι εκείνων που κινούνται με ένα καύσιμο που αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο εκπομπών της Volkswagen το 2015. Περισσότερα από το ένα πέμπτο των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν σε 18 ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, κινούνται αποκλειστικά με μπαταρίες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τους Financial Times από τον ανεξάρτητο αναλυτή Matthias Schmidt, ενώ τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών diesel, αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από 19% των πωλήσεων. Συνολικά 176.000 ηλεκτρικά οχήματα πουλήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ρεκόρ όλων των εποχών. Συγκριτικά, οι πωλήσεις οχημάτων με ντίζελ ήταν 160.000, εδώ.

 

14/1/2022

 

Ο πληθωρισμός πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εξαπλώνεται ταχύτατα στις περισσότερες οικονομίες. Τα επιχειρήματα των πολιτικών και των κεντρικών τραπεζών ότι πρόκειται για μια «παροδική» άνοδο δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι τιμές αυξάνονται και η επιβάρυνση των καταναλωτών αυξάνεται επίσης μήνα με τον μήνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρίας ενέργειας της Βρετανίας, της British Gas, εκτίμησε ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα είναι εδώ για τους επόμενους 18 μήνες έως δύο χρόνια. Η Bank of America σε ανάλυσή της υπολόγισε ότι το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 50% φέτος και η βοήθεια από τις κυβερνήσεις για την προστασία των νοικοκυριών θα αντισταθμίσει μόνο περίπου το ένα τέταρτο αυτού. Ένα οικονομικό μοντέλο του Bloomberg εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να μειώσει έως και 1% το παγκόσμιο ΑΕΠ, εδώ.

 

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου άλλαξαν ταχύτητα και ανακοίνωσαν σχέδια για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Υπήρχε όμως μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία λέει ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, παρόλο που γνωρίζει καλά τους σημερινούς κινδύνους πληθωρισμού. Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένει τώρα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τρεις φορές το 2022 και η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) έχει ήδη αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης. Η πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να διαλύσει τη νομισματική ένωση αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και πνίγοντας την ανάκαμψη των υπερχρεωμένων κρατών-μελών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι οικονομολόγοι αναφέρουν αυτόν τον «κίνδυνο κατακερματισμού». Ο κατακερματισμός της νομισματικής ζώνης είναι ένα χρόνιο ζήτημα για την ευρωζώνη, επειδή, σε αντίθεση με τη Fed και την BOE, οι οποίες υποστηρίζονται και οι δύο από μια ενιαία δημοσιονομική Αρχή, η ΕΚΤ λειτουργεί με 19 ανεξάρτητες δημοσιονομικές Αρχές, εδώ.

 

Κοινή επιδίωξη των μελών της Ευρωζώνης στις διαβουλεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) είναι η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία και στις νέες προτεραιότητες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημέρωσε χθες τον Τύπο ενόψει του πρώτου Eurogroup του νέου έτους. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τις νέες κυβερνήσεις να έχουν ορκιστεί στο Βερολίνο και στη Χάγη, θα γίνει η πρώτη πιο αναλυτική συζήτηση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. Η συζήτηση –σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο– θα εστιαστεί σε πτυχές του ΣΣΑ που αφορούν ειδικά την Ευρωζώνη: την εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών, τη μακροοικονομική παρακολούθηση των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και τη νέα προσέγγιση στην επιβολή των κανόνων, εδώ.

 

Τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) συνέχισαν τη σταθερή ανοδική πορεία τους το τρίτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2% και 9,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat. Μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2011, οι τιμές αγοράς κατοικίας και τα ενοίκια στην Ε.Ε. ακολούθησαν παρόμοια πορεία, αλλά από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, παρατηρείται σημαντική απόκλιση μεταξύ τους. Ενώ τα ενοίκια αυξάνονταν σταθερά καθ’ όλη την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις. Μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν λίγο πολύ σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Στη συνέχεια, υπήρξε ταχεία άνοδος στις αρχές του 2015, και από τότε, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα ενοίκια. Την περίοδο από το 2010 έως το τρίτο τρίμηνο 2021, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 16% και οι τιμές των κατοικιών κατά 39%, εδώ.

 

13/1/2022

 

Ο πληθωρισμός αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία για το σύνολο των κρατών-μελών  του ΟΟΣΑ, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, τον Νοέμβριο κατέγραψε υψηλό 26 ετών, φτάνοντας στο 5,6% από 1,2% τον Νοέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 27,7%  και οι τιμές των τροφίμων κατά 5,5%.Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι πιθανό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της για σταθερές τιμές. Ωστόσο, ο νέος γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Joachim Nagel δεν είναι και τόσο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip R. Lane, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ φέτος και θα κινείται κάτω από τον στόχο 2% της τράπεζας τόσο το 2023 όσο και το 2024, εδώ.

 

«Η Ευρώπη δεν είναι Αμερική», τονίζουν λέξη προς λέξη ευρωπαϊκές πηγές, σχολιάζοντας έτσι τη μάχη που μαίνεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το κατά πόσο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων, με φόντο έναν πληθωρισμό που πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Η αναφορά και ο παραλληλισμός με τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν να κάνουν με τις δρομολογούμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), ως αντίδοτο στην υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία, όπως και στην κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers, συνήλθε πολύ πιο γρήγορα από την κρίση της πανδημίας. Στην Ευρώπη, ωστόσο, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Οι χώρες ανακάμπτουν με πολύ διαφορετικές ταχύτητες, η ανεργία στο Νότο παραμένει υψηλή, τα περιοριστικά μέτρα ανατροφοδοτούν την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τη βιωσιμότητα κλάδων, επιχειρήσεων, νοικοκυριών ,ενώ παράλληλα η ενεργειακή κρίση εντείνεται, εδώ.

 

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, η εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα. "Μία νωρίτερη και ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές και αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν καθοδικό κίνδυνο στην ανάπτυξη",αναφέρει η ΕΚΤ. Ακόμα, σημειώνει ότι η μετάλλαξη όμικρον αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της μεταβλητότητας, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί πλήρως ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην οικονομία, εδώ.

 

Η γερμανική ένωση βιομηχανίας BDI δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί κατά 3,5% φέτος, δίνοντας μια πιο προσεκτική πρόβλεψη από την κυβέρνηση, καθώς προειδοποίησε ότι οι εταιρίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν άλλο ένα έτος με εμπόδια για τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας. "Τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα, αλλά η παραγωγή δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση. Οι περιορισμοί της πανδημίας και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επηρεάζουν μεγάλα τμήματα της οικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος της BDI, Siegfried Russwurm. Η πρόβλεψη της BDI είναι λιγότερο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, στις οποίες το Βερολίνο προέβλεψε την επιτάχυνση της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 4,1% φέτος από εκτιμώμενο 2,6% το 2021, εδώ.

 

Με προϋπολογισμό περίπου 385 εκατ. ευρώ, σχεδόν 100 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προγραμματισμό εργασίας του 2022 για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Με τον αυξημένο προϋπολογισμό, το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύει τη στήριξή του προς τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς εταίρους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις προκλήσεις που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού και τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, επισημαίνει η Κομισιόν. Το σκέλος Πολιτισμός του προγράμματος θα περιλαμβάνει νέες προσκλήσεις και πρωτοβουλίες για τους τομείς της μουσικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τεχνών του θεάματος και της λογοτεχνίας. Το σκέλος MEDIA επικεντρώνεται στον οπτικοακουστικό τομέα και εισάγει πολλές νεωτερικότητες το 2022. Τέλος, το Διατομεακό σκέλος θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για το Εργαστήριο Δημιουργικής Καινοτομίας για κοινά έργα καινοτομίας τα οποία αφορούν πολλούς δημιουργικούς τομείς και θα συμβάλει επίσης στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text