Αρχική | Διάφορα | Χ&Α - 236 | ΕΥΔΑΠ: Προβλήματα από την …πληθώρα διαθεσίμων!

ΕΥΔΑΠ: Προβλήματα από την …πληθώρα διαθεσίμων!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ: Προβλήματα από την …πληθώρα διαθεσίμων!

 

 

 

 

 

ΕΥΔΑΠ

Προβλήματα από την …πληθώρα διαθεσίμων!

Την αξιοποίηση του ταμείου της, εξετάζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ μετά την συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου νερού. Η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων άνω των € 300 εκατομμυρίων, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισηγμένης έχοντας ήδη αναθέσει στην McKinsey να διερευνήσει το πως μπορεί να προχωρήσει η εταιρεία με τα κεφάλαια που διαθέτει. Το θέμα είχε επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο η διοίκηση της εταιρείας αφήνοντας μάλιστα ανοικτό και το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους. Από την άλλη βρίσκεται σε φάση εκκίνησης το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., αλλά και κάποια να αναμένεται να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. (εδώ)

Όμως, χρειάζεται ο μέτοχος, μια ακόμα χρηματική διανομή; Η ΕΥΔΑΠ, διανέμει μέρισμα στους μετόχους της, ανελλιπώς από το 2000 μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τις διανομές των τελευταίων 6 ετών, η χρηματική διανομή αυξάνεται σταθερά από το 2016. Το 2021, προέβη σε χρηματικές διανομές 2 φορές (€ 0,24/μετοχή από παρελθοντικά κέρδη και € 0,23/μετοχή από επιστροφή κεφαλαίου).

Η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, είναι μία επιλογή, που συχνά ακολουθούν οι εταιρίες που βρίσκονται με πλεονάζοντα διαθέσιμα. Η επιλογή αυτή, βοηθά προσωρινά μόνο την τιμή της μετοχής. Μία άλλη επιλογή είναι η χρήση των κεφαλαίων αυτών, με τρόπο που θα αυξήσει μόνιμα την αξία της εταιρίας και συνεπώς και την τιμή της μετοχής, ενώ θα διασφαλίσει την ικανότητα διανομής διαρκώς υψηλότερου μερίσματος επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μία φάση βελτίωσης της οικονομικής της πορείας και αύξησης των επενδύσεων, ίσως η δεύτερη επιλογή να είναι περισσότερο επωφελής για τη μακροχρόνια πορεία της μετοχής και -συνεπώς- για τους μετόχους.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text