Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου 2022

Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 237 - Φεβρουάριος 2022

Διεθνή Οικονομία

Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022

 

11/2/2022


Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,5% το 2021,  ανακάμπτοντας από την ιστορική της βουτιά κατά 9,4% το 2020, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας συρρίκνωσαν κάθε δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1% . Τον Δεκέμβριο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%, καθώς η παραλλαγή Όμικρον επέβαλε νέα μέτρα περιορισμού, αν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πιο σοβαρή συρρίκνωση κατά 0,6%.(εδώ)

 

Πλεόνασμα για πρώτη φορά σε διάστημα δύο και πλέον ετών εμφάνισε ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, εν μέσω της σημαντικής αύξησης των φορολογικών εσόδων και της απότομης μείωση των δαπανών που συνδέονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ειδικότερα, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε τον πρώτο μήνα του 2022 στα 119 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, έναντι ελλείμματος ρεκόρ ύψους 163 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ως απόρροια των άμεσων επιδομάτων που κατέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις συνέπειες της πανδημίας, σε συνέχεια του προγράμματος που θέσπισε τον Δεκέμβριο του 2020.(εδώ)

 

8/2/2022

 

H TUI δήλωσε ότι οι καλοκαιρινές κρατήσεις φέτος θα είναι κοντά στα προ κρίσης επίπεδα, με «πολύ υψηλή» ζήτηση για διακοπές και τις τιμές αυξημένες κατά περισσότερο από 20%.Η αγγλο-γερμανική εταιρία ταξιδιών γνωστοποίησε επίσης ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την πρώτη της αποπληρωμή από τα κρατικά δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ, που τη στήριξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Όπως θυμίζουν οι Financial Times, ο tour operator με έδρα το Ανόβερο προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι η μετάλλαξη Όμικρον επηρέαζε τη ζήτηση των διακοπών, αλλά σημειώνει ότι τα μοτίβα κρατήσεων παρέμειναν «σχετικά σταθερά» παρά την εξάπλωση της παραλλαγής. (εδώ)

 

7/2/2022

 

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια και να μειώσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματς, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις ενταθούν περαιτέρω, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μετέδωσε το Reuters.Σε ανακοίνωσή του μετά την ετήσια επίσκεψή του, το ΔΝΤ δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση του Ισραήλ να αυξήσει τους φόρους, ενώ παράλληλα συμβουλεύει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις κρατικές δαπάνες.Το ποσοστό πληθωρισμού του Ισραήλ ήταν 2,8% το 2021, εντός του επίσημου στόχου 1-3% και πολύ κάτω από τα ποσοστά που παρατηρούνται σε πολλούς δυτικούς ομολόγους του, αλλά το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές των υπηρεσιών, το υψηλό ποσοστό της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση των μισθών σε ορισμένους τομείς "δείχνουν σημάδια υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων". (εδώ)

 

4/2/2022

 

Την καλύτερη χρονιά κερδοφορίας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση είχε το 2021 η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, ενθαρρύνοντας την διοίκηση να αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους κερδοφορίας καθώς η στροφή της σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους. Με άνοδο 6,5% αντέδρασε η μετοχή της την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης σε υψηλό τετραετίας.(εδώ)

 

3/2/2022

 

Η Federal Reserve μπορεί να άρει σταδιακά την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της χωρίς να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MarketWatch, η Daly τόνισε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο θα υποστηρίξει πλήρως την αύξηση των επιτοκίων. "Είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, επομένως πρέπει να δράσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.(εδώ)

 

2/2/2022

 

Επιβράδυνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 14 μήνες παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς τα αμερικανικά εργοστάσια συνεχίζουν να πιέζονται από τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις πρώτων υλών και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικότερα, το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στις 57,6 μονάδες από τις 58,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, αν και διαμορφώθηκε ελαφρά πάνω από το αναμενόμενο καθώς οι αναλυτές περίμεναν διαμόρφωση του στο 57,5. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση για το δείκτη από τον Νοέμβριο του 2020, αν και η μέτρηση πάνω από το όριο του 50 παραπέμπει σε αναπτυξιακή πορεία. Μετριοπαθής ήταν και η επίδοση του PMI της IHS Markit με τον μεταποιητικό δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό 15 μηνών στις 55,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, εδώ.

 

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν πέρυσι οι πωλήσεις των σούπερ γιοτ, μειώνοντας την προσφορά και ανεβάζοντας τις τιμές σε ύψη, τάση που είναι απίθανο να αμβλυνθεί, παρά την ταραχώδη έναρξη του 2022 στις χρηματοοικονομικές αγορές. Συνολικά 887 σούπερ γιοτ πωλήθηκαν το 2021, σημειώνοντας άλμα 77% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2019, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue. Τα χαμηλά επιτόκια και η αλματώδης άνοδος των αγορών τροφοδότησαν κέρδη 1 τρισ. δολαρίων πέρυσι στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg. Αυτή η δημιουργία πλούτου και η αυξημένη ζήτηση για μέσα διαφυγής και απομονωμένη ψυχαγωγία λόγω του κορωνοϊού ήταν μεταξύ των βασικών κινητήριων δυνάμεων της αύξησης των πωλήσεων σούπερ γιοτ, σύμφωνα με τη VesselsValue, εδώ.

 

Καταργήθηκαν οι ενδιάμεσοι στόχοι μετάβασης σε καθαρές μορφές αερίου (υδρογόνο, βιοαέριο κ.α.) στην τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση (Delegated Act) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Ταξινομία, που υιοθετήθηκε προ ολίγου από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στο αρχικό σχέδιο απόφασης, που δόθηκε προς διαβούλευση στις 31 Δεκεμβρίου, προβλεπόταν ως όρος για τη χορήγηση της πράσινης ετικέτας – ως μεταβατικό καύσιμο – σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου να παράγουν το 30% του ηλεκτρισμού τους από αέρια χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ως την 1.1.2026, ποσοστό που έπρεπε να ανέβει στο 55% ως την 1.1.2030. Οι στόχοι αυτοί απαλείφθηκαν, ενώ παρέμεινε ο τελικός στόχος για την αποκλειστική χρήση αερίων χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών από το τέλος του 2035. Αξιωματούχοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι η χρήση καθαρών αερίων για ηλεκτροπαραγωγή ήδη από το 2026 θα είχε αρνητικές συνέπειες ειδικά για τις ανάγκες απανθρακοποίησης του τομέα των μεταφορών (όπου ήδη χρησιμοποιούνται καθαρές μορφές αερίου). Πρόσθεσαν ότι η απευθείας μετατροπή στην αποκλειστική χρήση καθαρών αερίων είναι πιο οικονομικά συμφέρουσα για τις μονάδες φυσικού αερίου, εδώ.

 

Σημαντική αύξηση παγκόσμιων επενδύσεων Κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital - VC) το τέταρτο τρίμηνο του 2021 καταδεικνύει έρευνα της KPMG. Σύμφωνα με το Venture Pulse του δ' τριμήνου για το 2021, την τριμηνιαία έκθεση που εκδίδεται από την KPMG Private Enterprise, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC άγγιξαν τα 171 δισ. δολάρια μέσω 8.710 συναλλαγών στη διάρκεια του δ' τριμήνου 2021, μόλις λίγο χαμηλότερα από τα 180 δισ. δολάρια μέσω 9.953 συναλλαγών που επιτεύχθηκαν το γ' τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις VC αυξήθηκαν από 347 δισ. δολάρια μέσω 31.623 συναλλαγών το 2020 στο ρεκόρ των 671 δισ. δολαρίων μέσω 38.644 συναλλαγών το 2021 - με πολύ υψηλές αποτιμήσεις και αύξηση του όγκου των συναλλαγών σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και τα στάδια επενδύσεων, εδώ.

 

1/2/2022

 

Το μπαράζ δηλώσεων από στελέχη της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έπληξε το δολάριο, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των τιμών αναφοράς του χαλκού. Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Τρίτης, τα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,3% στα 9.530,50 δολάρια ο τόνος, μετά από πτώση 2,2% που κατέγραψε τον Ιανουάριο, δεχόμενος πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου αλλά και τις ανησυχίες για τις προοπτικές μιας πιο επιθετικής πολιτικής από τη Fed. Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά τα μέταλλα σε τιμές δολαρίου πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να παρεμποδίσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, πλήττοντας έτσι τη ζήτηση για μέταλλα, εδώ.

 

Για τις εταιρίες παραγωγής τσιπ πέρυσι ήταν η καλύτερη χρονιά πωλήσεών – λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών και της αυξανόμενης ζήτησης – και τα στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι ο συνολικός τζίρος θα διπλασιαστεί σε λιγότερο από μια δεκαετία, σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις της βιομηχανίας ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2021, ελαφρώς μεγαλύτερες, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, από την παγκόσμια βιομηχανία smartphone. Η πανδημία επιτάχυνε τις τάσεις ψηφιοποίησης, όπως από ανθρώπους που βλέπουν ταινίες και παίζουν βιντεοπαιχνίδια μέσω streaming και από εταιρίες που υιοθετούν κάθε είδους ψηφιακά εργαλεία — όλα εκ των οποίων απαιτούν τσιπ. Οι προσπάθειες της βιομηχανίας να ανταποκριθεί στην ζήτηση για τα προϊόντα της προκάλεσαν συρρίκνωση της προσφοράς η οποία, με τη σειρά της, προκάλεσε σχεδιασμούς από διάφορα κράτη για την παραγωγή τσιπ, ξεκλείδωμα των κρατικών επιδοτήσεων και ένα ιστορικό κύμα επενδύσεων, εδώ.

 

Έντονη εισροή επενδύσεων σημειώθηκε κατά το β’ εξάμηνο 2020 και το α’ εξάμηνο 2021 από επιχειρησιακά (venture capital – VC) και ιδιωτικά κεφάλαια (private equity – PE) σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες (climate tech), η οποία άγγιξε τα 87,5 δισ. δολάρια, με περισσότερα από 60 δισ. δολάρια να καταγράφονται μόνο στο πρώτο μισό του 2021, σύμφωνα με την έρευνα «State of Climate Tech 2021», που διεξήγαγε η PwC. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 210% σε σύγκριση με τα 28,4 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ, σταδιακά διαμορφώνεται η τάση για κατεύθυνση 14 cents από κάθε δολάριο επενδυτικού κεφαλαίου στο climate tech. Η μελέτη αποτυπώνει ωστόσο ότι υπολείπονται επενδύσεις σε τεχνολογίες που παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2, εδώ.

 

Η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Ιανουάριο, καθώς οι πιέσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού άρχισαν να υποχωρούν και τα εργοστάσια αντιμετώπισαν τις προκλήσεις της Όμικρον. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της IHS Markit τόνισε πως ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 54,5 μονάδες τον Ιανουάριο -στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021- έναντι των 53,6 μονάδων τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 53,8 μονάδες. Ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 57,3 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 57,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, κάτι που αντιπροσωπεύει τη χαμηλότερη αύξηση των νέων παραγγελιών από τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς και ταχύτερες παραδόσεις από τους προμηθευτές, ένας παράγοντας που πιέζει τον δείκτη καθώς σε φυσιολογικές συνθήκες αποτελεί ένδειξη πλεονάζουσας χωρητικότητας, εδώ.

 

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και ολοκλήρωσε τις αγορές ομολόγων 275 δισ. Δολαρίων (194,40 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ) όπως αναμενόταν, αλλά διασκέδασε τις προσδοκίες της αγοράς για μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων. Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση για τον Φεβρουάριο, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) έδωσε έμφαση ότι η διακοπή της αγοράς ομολόγων δεν "συνεπάγεται” βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων. Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν λήξη των ομολόγων καθώς δεν απαιτούνταν πλέον τέτοια ποσοτική χαλάρωση, με την ανεργία να μειώνεται σε χαμηλό 13 ετών και τον δομικό πληθωρισμό να ενισχύεται σε υψηλό επταετίας, στο 2,6%, εδώ.

 

31/1/2022

 

Όσο η Κίνα επιμένει στην πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορωνοϊό θα επηρεάζεται η εφοδιαστική αλυσίδα σε όλο τον πλανήτη. Αυτό σημείωσε, μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής στον τομέα της ναυτιλίας της HSBC, Parash Jain, προειδοποιώντας ότι πλέον οι ισορροπίες στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι τόσο λεπτές, ώστε τα περιθώρια λάθος είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει εντείνει τη στρατηγική της για μηδενική Covid λόγω της πρόσφατης αύξησης κρουσμάτων στη χώρα, και μάλιστα σε βασικές πόλεις-λιμάνια όπως στην Σενζέν, στην Τιανζίν και τη Νίγκμπο, καθώς και στον βιομηχανικό κόμβο του Ξιάν, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται περιορισμοί στους μεγαλύτερους λιμενικούς κόμβους. Παρά τον σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με πολλά άλλα μέρη στην Ασία, το Πεκίνο επιμένει στην πολιτική αυτή, εδώ.

 

Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί οριακά φέτος, καθώς η μείωση της χρήσης στην Ευρώπη επηρεάζει την - μετά την πανδημία - ανάκαμψη της κατανάλωσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg. Η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 0,9% μετά από άνοδο 4,7% πέρυσι, ανέφερε η ΙΕΑ στην τριμηνιαία έκθεσή του για το φυσικό αέριο. Ενώ η χρήση αναμένεται να αυξηθεί στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση προβλέπεται να υποχωρήσει έντονα στην Ευρώπη.  Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου τριπλασιάστηκαν πέρυσι, γεγονός που ώθησε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στραφούν στον άνθρακα και ορισμένους βιομηχανικούς παραγωγούς να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει πτώση 4,5% μετά από αύξηση 5,5% πέρυσι, ανέφερε ο οργανισμός, εδώ.

 

To Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο (ΔΝΤ) δεν συνιστά τον μοναδικό φορέα προβλέψεων, ο οποίος αστόχησε στις οικονομικές εκτιμήσεις του. Εντούτοις, η αργοπορία του στο να παραδεχτεί πως υπέπεσε σε σφάλμα είναι επιζήμια για έναν οργανισμό ο οποίος παρέχει οικονομικές συμβουλές σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ παρακολουθεί και τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στις αρχές της εβδομάδας ο διεθνής οργανισμός ανέφερε ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας φέτος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,4%, ενώ εκτίμησε ότι ο δείκτης του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες θα διαμορφωθεί στο 3,9%, ήτοι 1,6 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τα επίπεδα τα οποία είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το ΔΝΤ αποδείχθηκε ανεπαρκές σε ορισμένα μέτωπα, εδώ.

 

Μπορεί οι ναύλοι για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να μειωθούν κάποια στιγμή όμως τα επίπεδα τους θα παραμείνουν την επόμενη 10ετία πολύ ψηλότερα από εκείνα που ήταν προ της πανδημίας. Μεταξύ των αιτιών είναι η αύξηση του πληθωρισμού που ενσωματώνεται στο κόστος μεταφοράς, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (Unctad) ήδη αναμένει ότι θα αυξηθεί λόγω πληθωριστικής πίεσης το κόστος μεταφοράς κατά 1,5% σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότερο στις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες με υποδεέστερες υποδομές. Το υψηλότερο κόστος μεταφοράς μετακυλίεται. Οι αυξήσεις αυτές δεν θα επηρεαστούν μόνο τα χαμηλού κόστους και μεγάλου όγκου εμπορεύματα όπως για παράδειγμα τα έπιπλα για τα οποία ο ναύλος μπορεί να είναι έως και τα δύο τρίτα της τελικής λιανικής τιμής του εμπορεύματος αλλά και τα προϊόντα υψηλής αξίας προϊόντα όπως υπολογιστές και ηλεκτρονικά είδη, εδώ.

 

28/1/2022

 

Η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρικά φράγματα και πυρηνικοί σταθμοί θα συνεισφέρουν πάνω από τη μισή παραγωγή ηλεκτρισμού στο ενεργειακό μείγμα της Κίνας το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα ορυκτά καύσιμα, προβλέπει αρμόδιος δημόσιος φορέας. Η Κίνα, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση στον πλανήτη και πρώτη στον κόσμο ως προς την κατανάλωση άνθρακα, αναμένεται φέτος να προσθέσει 180 γιγαβάτ (GW) στο ενεργειακό της μείγμα που δεν θα προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, με τη συνολική συνεισφορά των πηγών αυτού του είδους να φτάνει τα 1.300 GW, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας.Με άλλα λόγια, θα ξεπεράσει το ήμισυ του προβλεπόμενου συνολικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Κίνας, που θα ανέρχεται σε 2.600 GW περί τα τέλη της χρονιάς, κατά την εκτίμηση που διατυπώνεται σε έκθεση του Συμβουλίου, εδώ.

 

Ανοσία στην παγκόσμια πανδημική κρίση επιδεικνύει η αγορά της τεχνολογίας, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού και ραγδαίας ψηφιοποίησης. Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες θα διαμορφωθούν το τρέχον έτος στα επίπεδα των 4,5 τρισ. δολαρίων. Οι τεχνολογικές δαπάνες αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω φέτος, με το ποσοστό της ανάπτυξης να εκτιμάται στο 5,1% σε σχέση με το 2021, όταν οι σχετικές επενδύσεις είχαν ανέλθει παγκοσμίως σε $4,2 τρισ. Η αγορά θα παραμείνει ανοδική και το 2023, οπότε εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα ανάπτυξη, που ποσοστιαία τοποθετείται στο 5%, για να προσεγγίσει τα $4,7 τρισ. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας ερευνών Gartner (Gartner’s IT spending forecast), παρά τις πιθανές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, οι υψηλές προσδοκίες, που συνεχίζει να δημιουργεί το ψηφιακό περιβάλλον, θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις τεχνολογικές επενδύσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών θα σημειωθεί στην κατηγορία επιχειρηματικό λογισμικό, όπου η αναμενόμενη ανάπτυξη για φέτος θα είναι της 11%, με την αγορά να φτάνει σε απόλυτα μεγέθη τα $672 δισ. από $605 δισ. το 2021, εδώ.

 

Οι ρωσικές τράπεζες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ ύψους 2,4 τρισ. ρουβλίων (31 δισ. δολάρια) πέρυσι, καθώς η οικονομική ανάκαμψη έφερε αύξηση δανείων και ενίσχυσε το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει το Reuters, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου βοήθησαν την οικονομία της Ρωσίας να αναπτυχθεί κατά 4,5% πέρυσι σύμφωνα με αξιωματούχους, μετά από συρρίκνωση 2,7% το προηγούμενο έτος λόγω των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων και της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη του τραπεζικού τομέα αυξήθηκαν κατά 50% από 1,6 τρισ. ρούβλια το 2020, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 11,7%, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 23% και το χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων σημείωσε αύξηση άνω του 30%, εδώ.

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1956 υποχώρησε η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία το 2021, δεχόμενη σημαντικό πλήγμα από την πανδημία κορωνοϊού, με πτώση 6,7% σε 859.575 αυτοκίνητα το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), εμπορικής ένωσης για την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Η έλλειψη ημιαγωγών, που είναι καθοριστικής σημασίας στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία, ήταν η βασική αιτία της πτώσης, με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να μειώσουν ή ακόμη και να αναστείλουν την παραγωγή εν αναμονή ανταλλακτικών, των οποίων η προμήθεια έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας», αναφέρεται στην έκθεση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό (οι οποίες προέκυψαν λόγω καραντίνας) και τη μειωμένη ζήτηση, με τις εκθέσεις αυτοκινήτων κλειστές επί μήνες εξαιτίας του lockdown, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών, συμπληρώνει η SMMT, εδώ.

 

27/1/2022

 

Το BBC επιχείρησε να κωδικοποιήσει τις βασικές αιτίες που έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Οι επτά λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση υψηλού πληθωρισμού είναι: η εκτίναξη των τιμών ενέργειας, οι ελλείψεις αγαθών, οι αυξημένοι ναύλοι των πλοίων, οι αυξήσεις των μισθών, η κλιματική αλλαγή, οι εμπορικοί πόλεμοι και τέλος οι «διορθωτικές» πολιτικές στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων από την πανδημική κρίση πολιτών, εδώ.

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΤCΜB) αύξησε, την Πέμπτη, την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 23,2%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 11,8%. Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί στο 8,2% στο τέλος του 2023, δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας, Sahap Kavcıoglu σε συνάντηση στην πρωτεύουσα Άγκυρα για να ανακοινώσει την πρώτη τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό του έτους. Όλα αυτά, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 36,1% τον Δεκέμβρη του 2021. Σε δηλώσεις του πριν από μία εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει φούσκα τον πληθωρισμό λέγοντας: "Θα εξαλείψουμε τη φούσκα του πληθωρισμού σύντομα". Την ίδια ώρα η βρετανική τράπεζα Standard Chartered ανακοίνωσε την εκτίμησή της για τη λίρα, λέγοντας πως η ισοτιμία με το δολάριο θα ανέλθει στο 28 στο τέλος του 2023. Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε τη δική του εκτίμηση λέγοντας πως ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα φτάσει στο 55% μέχρι τον Μάιο, εδώ.

 

"Σήμα” ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της πιθανότατα θα γίνει τον Μάρτιο έδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίασή της όπου διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο εύρος του 0%-0,25%, όπως αναμενόταν, και παράλληλα επιβεβαίωσε το σχέδιό της να τερματίσει τον ίδιο μήνα τις αγορές ομολόγων, πριν ξεκινήσει τη σημαντική συρρίκνωση των περιουσιακών της στοιχείων. “Με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει κατά πολύ το 2% και με μια ισχυρή αγορά εργασίας, η Επιτροπή αναμένει ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων”, αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωση πολιτικής της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC). Με την αγορά να αναμένει ήδη τέσσερις αυξήσεις εντός του έτους κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη, ο οικονομολόγος της Goldman Sachs David Mericle δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να υιοθετήσει ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. "Η βασική μας πρόβλεψη κάνει λόγο για τέσσερις αυξήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο", ανέφερε σε σημείωμά του ο Mericle το Σάββατο. "Αλλά βλέπουμε το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να θελήσει να λαμβάνει μέτρα σύσφιξης σε κάθε συνεδρίαση έως ότου αλλάξει η εικόνα του πληθωρισμού". "Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν πάνω από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος", πρόσθεσε,εδώ.

 

Σύμφωνα με το ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας Joseph Rowntree στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν 1,8 εκατομμύρια παιδιά σε νοικοκυριά με εισόδημα που δεν αρκεί για τα στοιχειώδη. Τους μήνες που έρχονται η αγοραστική δύναμη των Βρετανών θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ο κύριος λόγος είναι η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, με την οποία ο πληθωρισμός ενδέχεται και να φθάσει στο 7%. Παρά το γεγονός ότι στη Βρετανία ισχύει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, όλα δείχνουν ότι από την 1η Απριλίου θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στα ανώτατα όρια τιμών, με αποτέλεσμα οι δαπάνες των νοικοκυριών για ενέργεια να αυξηθούν πάνω από 50%. Ο κίνδυνος διολίσθησης στη φτώχεια είναι υπαρκτός για πολλούς Βρετανούς. Το επισημαίνουν άλλωστε ακόμα και οι πάροχοι ενέργειας. Καθοριστικό συνεπώς είναι τι θα πράξει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση του Boris Johnson, εδώ.

 

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τα νέα «βαρόμετρα» των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι τράπεζες της Wall Street και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραθέτουν οικονομικά μοντέλα με τα οποία ελπίζουν πως θα καταφέρουν να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης της τρέχουσας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα πριν το Σεληνιακό Νέο Έτος το οποίο εορτάζει πληθώρα χωρών στην ανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Από τις ΗΠΑ, μέχρι την Ευρώπη και την Κίνα, η παραγωγή και η μεταφορά αγαθών συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών αλλά και της μετάλλαξης Όμικρον. Ένας εκ των παραγόντων που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση είναι και η πιθανή χαλάρωση της αυξημένης ζήτησης η οποία θα επιτρέψει στις οικονομίες να ανακάμψουν μέσω του περιορισμού της συμφόρησης στα λιμάνια, εδώ.

 

Παρά τις εκ νέου ανησυχίες για την εξελισσόμενη δυναμική του κορωνοϊού, η δυναμική της ανάπτυξης έχει συγκρατηθεί από την κατανάλωση, τις αυξανόμενες επενδύσεις και την έντονη ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου. Η Euler Hermes, ο κορυφαίος πάροχος ασφάλισης πιστώσεων στον κόσμο, αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 4,1% το 2022 πριν συγκλίνει με την τάση ανάπτυξης στο 3,2% το 2023. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή αλλά άνιση, με αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των προηγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών. Η Euler Hermes αναμένει ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Omicron θα μειώσει (μόνο) έως και -0,3% της αύξησης του ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες το 1ο τρίμηνο, αλλά θα αυξήσει την αναστάτωση στην εργασία και το παγκόσμιο εμπόριο. Αναφορικά με την Ελλάδα, αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022 και 4,3% το 2023, εδώ.

 

26/1/2022

 

Με τις αγορές να εστιάζουν στο πότε θα ξεκινήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η εποχή της «ποσοτικής σύσφιξης» έχει ήδη αρχίσει. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τον Μάρτιο και ποσοτικής σύσφιξης μετά από πλευράς Fed – συρρίκνωσης δηλαδή του ισολογισμού της από τα $8,8 τρισ.– προκάλεσε διόρθωση στις αγορές. Άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσουν να προσθέτουν ρευστότητα φέτος, πολιτική που θα αντισταθμίσει μέρος της σύσφιξης.  Το συμπέρασμα είναι ότι καθώς ο ρυθμός επέκτασης της συνολικής ρευστότητας που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες άρχισε να επιβραδύνεται από τα μέσα του 2021, η συρρίκνωση των ισολογισμών τους δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2022 ή το 2023, εδώ.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "κάλεσε" το  Ελ Σαλβαδόρ να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση του να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet) της χώρας. Κάποια μέλη του Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με την αναμενόμενη έκδοση ομολόγων που θα συνδέονται με Bitcoin από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ. Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε τον Ιούνιο του 2021 η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Η κυβέρνηση της χώρας είχε χαρακτηρίσει τότε το bitcoin "τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς" δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα και έναν τρόπο για να αποφεύγει να χάνονται εκατομμύρια σε ενδιάμεσους τρίτους. Τα εμβάσματα από Σαλβαδοριανούς που εργάζονται στο εξωτερικό αναλογούν σε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, ανάλογο σχεδόν με το 22% του ΑΕΠ. Το 2020, τα εμβάσματα προς την χώρα ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εδώ.

 

Αυξημένους λογαριασμούς φυσικού αερίου θα πληρώνουν και φέτος οι καταναλωτές.  Αυτό προβλέπει η έκθεση World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ενώ στην Ευρώπη οι ισορροπίες στον τομέα της ενέργειας εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία. Ειδικότερα, στην έκθεσή του το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το ράλι των τιμών των καυσίμων θα συνεχιστεί το 2022 και οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν το 2023, γεγονός που θα βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Τα futures δείχνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν περίπου 12%, ενώ το φυσικό αέριο θα σημειώσει άνοδο 58% μέσα στο τρέχον έτος. Σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη αφορά ένα «καλάθι» διεθνών τιμών και όχι μόνο τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι αυξήσεις θα είναι σημαντικά μικρότερες από εκείνες του 2021 και οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν το 2023, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι τότε θα επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, εδώ.

 

Στη Wall Street, ο κορυφαίος δείκτης S&P 500 έχει χάσει περισσότερο από 7% από την αρχή του χρόνου και ο Nasdaq πάνω από 10% το ίδιο διάστημα.  Η αβεβαιότητα έχει περάσει και στην ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού: Ο Eurostoxx 600 έχει απολέσει σχεδόν το 5%, όπως και ο γερμανικός δείκτης Dax. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)  έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις αυτές, προετοιμάζοντας τις αγορές για αυξήσεις των επιτοκίων στα τέλη Μαρτίου. Η συζήτηση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής θα περιστραφεί γύρω από ένα ερώτημα: Πόσο πρέπει να αυξηθεί η τιμή του χρήματος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός. Με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 7% στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδυτές το μόνο που προβληματίζονται είναι αν ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα ανακοινώσει το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας ή ακόμη και κατά μισή μονάδα, εδώ.

 

Η κίνηση της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια και να συσφίξει επιθετικά τη νομισματική της πολιτική θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη στην Ασία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το επίπεδο των αποθεματικών είναι πολύ υψηλότερα στις χώρες της Ασίας αυτή τη φορά σε σύγκριση με το 2013 κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «taper tantrum» (του νευρικού ξεσπάσματος της αγοράς στις διαρροές ότι η Fed ενδεχομένως να φρέναρε το τύπωμα χρήματος), δήλωσε ο Changyong Rhee, διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού στο ΔΝΤ, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed σήμερα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το υψηλότερο βάρος του χρέους αποτελεί πρόβλημα για την περιοχή. «Συνολικά, το χρέος έχει αυξηθεί αρκετά σημαντικά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Γύρω στο 2007, η Ασία αντιπροσώπευε περίπου το 27% του παγκόσμιου χρέους. Το 2021, η Ασία αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% του παγκόσμιου χρέους» εξήγησε, μιλώντας στο CNBC, εδώ.

 

Για μεγάλο οικονομικό κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την οικονομία της Ευρώπης από την ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας έκανε λόγο ο Gediminas Simkus, κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε συνέντευξη του, ο Λιθουανός αξιωματούχος τόνισε πως η κατάσταση με την ένταση μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα «προσθέτει αβεβαιότητα. Εάν αυτή η αβεβαιότητα κλιμακωθεί, θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, τόσο της Λιθουανίας όσο και της Ευρωζώνης. Πρέπει να βρούμε τρόπο ως Ευρώπη να αποκλιμακώσουμε την ένταση, καθώς νέα κλιμάκωση θα σήμαινε τεράστιες απώλειες, όχι μόνο σε όρους οικονομικούς αλλά και σε επίπεδο απώλειας ζωών», εδώ.

 

24/1/2022

 

O επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε ακόμα πιο επιθετική νομισματική πολιτική από ό,τι αναμένουν οι οικονομολόγοι ιδίως όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022, εκτιμά αναλυτής της Goldman Sachs. Με την αγορά να αναμένει ήδη τέσσερις αυξήσεις εντός του έτους κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη, ο οικονομολόγος της Goldman Sachs David Mericle δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να υιοθετήσει ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. "Η βασική μας πρόβλεψη κάνει λόγο για τέσσερις αυξήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο", ανέφερε σε σημείωμά του ο Mericle το Σάββατο. "Αλλά βλέπουμε το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να θελήσει να λαμβάνει μέτρα σύσφιξης σε κάθε συνεδρίαση έως ότου αλλάξει η εικόνα του πληθωρισμού". "Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν πάνω από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος", πρόσθεσε, εδώ.

 

Με κάποια καθυστέρηση σε σύγκριση με το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει αλλά και σε σχέση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε δημόσια διαβούλευση γύρω από την ιδέα ενός ψηφιακού δολαρίου και των θετικών ή αρνητικών επιπτώσεών του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο εργασίας 40 σελίδων και καλεί τις ενδιαφερόμενες πλευρές να καταθέσουν τις απόψεις τους εντός των επόμενων 120 ημερών. Στο εν λόγω έγγραφο εργασίας, που αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα το περασμένο καλοκαίρι, εκτίθενται οι πρώτες εκτιμήσεις της για τα υπέρ και τα κατά του εγχειρήματος, χωρίς να έχει καταλήξει είτε σε οριστικά συμπεράσματα είτε σε αποφάσεις για την υλοποίηση τέτοιου σχεδίου ή για τα επιμέρους χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει, εδώ.

 

21/1/2022

 

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι «πράσινες τεχνολογίες» στη ναυτιλία, με τις νέες παραγγελίες που τοποθετούνται από πλοιοκτήτες σε ναυπηγεία να περιλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό πλοίων που μπορούν να χρησιμοποιούν στο μέλλον και εναλλακτικά καύσιμα. Η τάση αυτή δείχνει από τη μία πλευρά τη διάθεση των πλοιοκτητών να υιοθετήσουν προηγμένες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, και από την άλλη αποκαλύπτει το «κενό» που υπάρχει στα εναλλακτικά καύσιμα. Η απορρόφηση της πράσινης τεχνολογίας «ενισχύεται» σε όλο τον παγκόσμιο στόλο, επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons Research στην έκθεση Fueling Transition, υπογραμμίζοντας ότι η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων και πράσινων τεχνολογιών αυξάνεται σε όλο τον παγκόσμιο ναυτιλιακό στόλο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για το 2021, σχεδόν το 35% του βιβλίου παραγγελιών με βάση τη χωρητικότητα είναι ικανό να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα ή εναλλακτικές τεχνικές πρόωσης, εδώ.

 

Σε ανοδική αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψής του ότι το παγκόσμιο κόστος της πανδημίας θα ανέλθει στα 12,5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2024, αναμένεται να προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ),  όπως αποκάλυψε η επικεφαλής, Kristalina Georgieva. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι «παγώνει η ανάκαμψη παντού» εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, των επίμονων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και της σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών. Προέβλεψε δε ότι το προσεχές διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις παντού, καθώς ενισχύονται οι εντάσεις και η ανασφάλεια, ως αποτέλεσμα του τεράστιου χάσματος στην εμβολιαστική κάλυψη, της διευρυνόμενης ανισότητας πλούσιων – φτωχών, όπως επίσης και σε θέματα εκπαίδευσης, ισότητας των φύλων, κ.λπ, εδώ.

 

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Borge Brende,  προειδοποίησε την παγκόσμια κοινότητα να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση αλλά και για πολλές ακόμη μάχες κατά της πανδημία του κορωνοϊού. Ο Brende δήλωσε στο  Yahoo Finance Live στο περιθώριο των  διαδικτυακών συνεδριάσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τους παγκόσμιους ηγέτες αυτή την εβδομάδα, ότι «Κανονικότητα πλέον, είναι το να επικεντρωθούμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικοδόμηση ευημερίας, αλλά και το να είμαστε πολύ πιο συνειδητοποιημένοι για την ανθεκτικότητα που πρέπει να έχουμε σε μία  επόμενη κρίση. Και πρέπει πραγματικά, να αντιμετωπίσουμε  όλα «τα τυφλά σημεία» που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία ώστε να μην καταλήξουμε σε οικονομική κρίση αντίστοιχη του 2008».Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του WEF, μόνο το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιταχυνθεί. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει οικονομική αστάθεια, εδώ.

 

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να προσφέρει σε μικρές και μεσαίες εταιρείες (ΜΜΕ) 10 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η Acumen, μια πλατφόρμα δανεισμού που βασίζεται στο κρυπτονόμισμα Solana, θα παρέχει χρηματοδότηση σε δολάρια ΗΠΑ στην Εθνική Επιτροπή Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Conamype) του Ελ Σαλβαδόρ, μια κυβερνητική οντότητα που σχεδιάζει να διαθέσει χρηματοδότηση σε τοπικούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους. Όπως γράφει το CoinDesk τα δάνεια της Acumen θα έχουν ετήσιο επιτόκιο από 6% έως 7%, αν και θα μπορούσε να φτάσει έως και το 10%.Τονίζεται επίσης, ότι το 86% των εταιρειών στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Από αυτό το ποσοστό, το 98% βασίζεται σε μη εγγεγραμμένους δανειστές που προσφέρουν δάνεια με τοκογλυφικά ετήσια επιτόκια 2.300%, κατά μέσο όρο, εδώ.

 

20/1/2022

 

Το 2024 τοποθετείται η πλήρης ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού στα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ-UNWTO), με την πλειονότητα των επαγγελματιών του κλάδου (61%) να εκφράζει την αισιοδοξία της για καλύτερες επιδόσεις το 2022. Συγκεκριμένα, το 58% αναμένει ανάκαμψη το 2022, κυρίως κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, ενώ το 42% θεωρεί πιο πιθανή τη βελτίωση των τουριστικών μεγεθών το 2023. Ωστόσο, το 64% αναμένει πλέον ότι οι διεθνείς αφίξεις θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή και αργότερα. Τα σενάρια του ΠΟΤ δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2022 κατά 30%-78% σε σύγκριση με το 2021, ωστόσο, και πάλι ο αριθμός των ταξιδιωτών θα παραμείνει στο μείον 50%-63% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, εδώ.

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα για να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, στη οποία οικονομολόγοι προβλέπουν τα επόμενα βήματα της Fed. Ειδικότερα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τρεις φορές φέτος, ξεκινώντας τον Μάρτιο, στο 0,75-1,00% έως το τέλος του 2022, έναντι δύο αυξήσεων που προέβλεπε η έρευνα του Δεκεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι μια ισχυρή μειοψηφία, 40 από τους 86 αναλυτές, αναμένει τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις μέσα στο έτος. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, 37 από τους 51, προέβλεψαν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, εδώ.

 

19/1/2022

 

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν σήμερα την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, μία ένδειξη της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων που παρέχει στην Άγκυρα χρηματοδοτική στήριξη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή. Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά την επιδίωξη των δύο ανταγωνιστών στην περιοχή να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους που είχαν κλονιστεί σοβαρά μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας σε καθαρή βάση μετά τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση της τουρκικής λίρας. Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ), εδώ.

 

18/1/2022

 

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό την Τρίτη και σημείωσε αυξημένες πιθανότητες να διευρυνθούν οι πρόσφατες αυξήσεις των βασικών εμπορευμάτων εν μέσω ελλείψεων στον εφοδιασμό, ωστόσο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται  ο στόχος του πληθωρισμού που είναι 2% για τα επόμενα τουλάχιστον 2 χρόνια. Επιπλέον, τόνισε την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, ακόμη και όταν οι παγκόσμιοι ομολόγοι της κινούνται προς την έξοδο από τις πολιτικές σε κατάσταση κρίσης. Σε τριμηνιαία έκθεση προοπτικών, η BOJ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το έτος που αρχίζει τον Απρίλιο στο 1,1% από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,9%. Επίσης, αύξησε ελαφρά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2023 στο 1,1% από 1,0%. Η BOJ μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το έτος που έληξε τον Μάρτιο. Αλλά αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του επόμενου οικονομικού έτους σε επέκταση 3,8% από 2,9% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη την ώθηση από το κυβερνητικό πακέτο τόνωσης, εδώ.

 

Η συνεχιζόμενη πανδημία αλλά και οι συνθήκες της αγοράς, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και το μεγάλο κύμα παραιτήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, αυξάνουν την πίεση για τους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) παγκοσμίως, όπως προκύπτει από την 25η Ετήσια Έκθεση CEO της PwC. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ συγκριτικά με τα τελευταία 10 χρόνια, όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας για το επόμενο έτος. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των CEO, (77%), προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί, ενώ μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών. Παρά την υψηλή αισιοδοξία, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος απειλών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εταιρείες κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ομοίως με πέρυσι, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και στην υγεία κατατάσσονται ως οι κυριότερες παγκόσμιες απειλές, όπως αναγνωρίζονται από το 49% και το 48% των CEO, αντίστοιχα, εδώ.

 

17/1/2022

 

Υψηλότερες μισθολογικές συμφωνίες στους εργαζομένους τους έχουν προσέφεραν πέρυσι οι Βρετανοί μεταποιητές, σύμφωνα με έρευνα, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις για το 2022 εν αναμονή μιας δυνητικής αύξησης του κατώτατου μισθού και της φορολογίας. Παράλληλα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε σχέση με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την έρευνα του συνδέσμου για τη βρετανική μεταποίηση, MakeUK, η οποία διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο με τη συμμετοχή 152 μεταποιητικών εταιρειών, μόλις το 2% εξ αυτών έχουν παγώσει τους μισθούς, αισθητά χαμηλότερο ποσοστό από το σχεδόν ένα τρίτο πριν από ένα χρόνο. Οι περισσότερες αυξήσεις στους μισθούς κυμαίνονταν μεταξύ του 2% και του 3%, χαμηλότερα από τον πρόσφατο ρυθμό του πληθωρισμού, εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν έως το 14%, εδώ.

 

Περισσότερα από οποιαδήποτε χρονιά ήταν τα πλοία που διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ το 2021, σε μια χρονιά που η διώρυγα έκλεισε από ένα πλοίο μήκους 400 μέτρων που από λάθος χειρισμό «σφήνωσε», ενώ συνέχισαν να υφίστανται τα προβλήματα από την πανδημία. Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), Osama Rabie, σε συνέντευξή του στο Ντουμπάι, τα έσοδα από τα τέλη ανήλθαν σε 6,3 δισ. δολάρια από 20.694 πλοία που διέσχισαν τη διώρυγα το 2021. Επίσης όπως σημείωσε παρά την αύξηση των τελών από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η κίνηση αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι κι αυτό γιατί θα προχωρούν τα έργα για την επέκταση της πιο σημαντικής θαλάσσιας οδού στον κόσμο. Τα έργα για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της διώρυγας του Σουέζ βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2023, κάτι που θα επιτρέψει έως και 28% περισσότερα πλοία να διασχίζουν τη διώρυγα, σύμφωνα με τον Rabie, εδώ.

 

Περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά προβλεπόταν θα χρειαστεί η παγκόσμια αγορά εργασίας προκειμένου να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Η ανεργία θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2023 πάνω από τα αντίστοιχα του 2021, εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνδέεται με την εξέλιξη και τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την παγκόσμια απασχόληση και τις κοινωνικές προοπτικές για το 2022. Η οργάνωση-βραχίονας του ΟΗΕ εκτιμά ότι το 2022 οι θέσεις εργασίας θα είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες πριν από την πανδημία κατά 52 εκατομμύρια, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του Ιουνίου του 2021. Διαταραχές θα εξακολουθήσουν να παρατηρούνται και το 2023, οπότε οι θέσεις εργασίες θα εξακολουθούν να είναι λιγότερες κατά περίπου περίπου 27 εκατομμύρια, αναφέρει η (ILO), προειδοποιώντας για μια «αργή και αβέβαιη» ανάκαμψη, εδώ.

 

Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία τους επόμενους μήνες, με σταδιακή αποκλιμάκωση στην πορεία του έτους κοντά στο 27% διακρίνουν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 36% τον Δεκέμβριο μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, οδηγώντας τη λίρα σε απώλειες της τάξης του 44% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2021. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεται γύρω στο 26,8% μέχρι το τέλος του 2022 (με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος, από 17% μέχρι 46%) και στο 15,4% το 2023, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό έως τα μέσα του 2023. Παρά την κυβερνητική πολιτική διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων για να τονώσει τις εξαγωγές, ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν στροφή της κεντρικής τράπεζας προς αύξηση των επιτοκίων, εδώ.

 

Τα κρούσματα του κορωνοϊού εξαπλώνονται στην κινέζικη πόλη Tianjin, γεγονός που οδηγεί σε ευρύτερα lockdown, ενώ άλλες κινεζικές πόλεις-λιμάνια, όπως Dalian και η Σαγκάη, ανέφεραν επίσης κρούσματα, πυροδοτώντας φόβους για μεγαλύτερο χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Volkswagen ανέστειλαν την παραγωγή στα δικά τους εργοστάσια στην Tianjin καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε. Η Airbus, ένας άλλος μεγάλος κατασκευαστής στην πόλη, δεν έχει ακόμη κάνει το ίδιο. Ενώ το λιμάνι Tianjin συνεχίζει να λειτουργεί, η παραλαβή εμπορευματοκιβωτίων εισαγωγής έχει ανασταλεί, οι ώρες πύλης έχουν μειωθεί και έχει τεθεί περιορισμός στις παραδόσεις φορτηγών. Η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου για μηδενική ανοχή στον κορωνοϊό έχει περιορίσει τα τοπικά κρούσματα με μαζικά τεστ, έκτακτα lockdown και εκτεταμένες καραντίνες. Ωστόσο, νέες παραλλαγές όπως η όμικρον έχουν οδηγήσει τα κρούσματα να εντείνονται από το φθινόπωρο, εδώ.

 

14/1/2022

 

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλες της Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθαριστεί και παραμένουν άδεια καθώς τα καταστήματα πασχίζουν να τα ξαναγεμίσουν γρήγορα με τα απαραίτητα καθημερινά προϊόντα όπως γάλα, ψωμί, κρέας, σούπες σε κονσέρβες και προϊόντα καθαρισμού. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και με προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να μην έχουν τη βελτίωση που περίμεναν. Αντιθέτως, τώρα έρχονται αντιμέτωπα με νέες αποτυχίες. Καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να πλήττει τους εργαζόμενους, παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού για κρίσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως οι μεταφορές και τα logistics, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την παράδοση των προϊόντων και τον ανεφοδιασμό των ραφιών των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, εδώ.

 

Ακόμα μεγαλύτερες μπορεί να γίνουν οι καθυστερήσεις των πλοίων στα λιμάνια τη φετινή χρονιά προβλέπουν αναλυτές και ναυτιλιακές εταιρίες με φόντο την έξαρση της μετάλλαξης ‘Ομικρον που εντείνει τα προβλήματα στις αμερικάνικες αλλά και τις ευρωπαϊκές προβλήτες. Η Maersk η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία τακτικών γραμμών στον κόσμο προειδοποίησε τους πελάτες της για νέες καθυστερήσεις ενώ την ίδια στιγμή και ο οίκος αναλύσεων sea-intelligence εκτιμά ότι σχεδόν το 11,5% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας έχει εγκλωβιστεί σε κάποιο λιμάνι περιμένοντας να φορτώσει ή να ξεφορτώσει εμπορευματοκιβώτια. Η Maersk σε ενημέρωση προς τους πελάτες της υπογραμμίζει πως δυστυχώς το 2022 δεν ξεκίνησε όπως ήλπιζε και τονίζει πως η πανδημία εξακολουθεί να είναι ισχυρή και τα νέα κρούσματα να επηρεάζουν την ικανότητά της να μεταφέρει το φορτίο της, εδώ.

 

13/1/2022

 

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς όπως δήλωσε την Πέμπτη η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD),  η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου επεκτείνεται. Όπως μεταδίδει το Reuters, o συνδυασμένος όγκος αναμένεται να ανέλθει σε 4,33 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου το 2024, μια αύξηση 9,1% από την προκαταρκτική μέτρηση του 2021 των 3,97 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της NPD. Η Νορβηγία αναμένει ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες θα υποβάλουν "δεκάδες" νέα επενδυτικά σχέδια φέτος, από οκτώ το 2021, προκειμένου να επωφεληθούν από τα φορολογικά κίνητρα που εισήγαγε το κοινοβούλιο, οδηγώντας σε άλμα των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text