Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Επισημάνσεις της αγοράς

Επισημάνσεις της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στις 31/12/2021, παρουσίασε, σε ειδική έκδοσή του, το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, συνεχίζοντας μία παράδοση που ξεκίνησε το 1991. Το “Χ&Α” είναι ο μόνος φορέας, που συγκεντρώνει και δημοσιεύει τα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών, συνοδευόμενα από πλήθος στατιστικών στοιχείων.

Στην ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε στις 24/1/2022, παρουσιάζονται συγκεντρωτικά στοιχεία για τον κλάδο και τα χαρτοφυλάκια 58 Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η συμμετοχή τους σε κάθε εισηγμένη εταιρία, οι μεταβολές της συμμετοχής τους στις εταιρίες κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που κατέχουν την κάθε μετοχή, καθώς και τα αναλυτικά χαρτοφυλάκια του κάθε μετοχικού Αμοιβαίου Κεφαλαίου κατά τα τελευταία 3 χρόνια.

Το ενδιαφέρον των στοιχείων αυτών, για τον εξειδικευμένο επενδυτή, είναι προφανές. Όμως, είναι σημαντικό και για τον απλό επενδυτή, αφού το ποιές μετοχές προτιμούν τα Αμοιβαία Κεφάλαια και ποιές είναι οι κινήσεις τους, κάθε τρίμηνο, είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει. Δείτε και διαβάστε την ειδική έκδοση, εδώ.

****

Επί περισσότερο από δύο χρόνια, η χρηματιστηριακή αγορά επιχειρούσε να “κατακτήσει” το επίπεδο των 900 μονάδων. Η πρώτη απόπειρα έγινε στις 29/11/2019. Συνολικά, κατά το έτος εκείνο, υπήρξαν 3 αποτυχημενες προσπάθειες. Κατά το 2020, υπήρξε μία προσπάθεια, κατά την οποία, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 900 μονάδες, επί 39 συνεδριάσεις. Όμως, η κίνηση αυτή έληξε άδοξα -και σε κατάσταση πανικού- λόγω της επιδημίας του covid. Κατά το 2021, έγιναν 11 προσπάθειες. Ήταν πλέον ορατό ότι, η αγορά, επηρεασμένη από την ανάκαμψη της οικονομίας και τα πολύ θετικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, “ωθούσε” το Γενικό Δείκτη προς ανώτερα επίπεδα. Ο δείκτης, διέσπασε το “όριο” των 900 μονάδων, στη δεύτερη συνεδρίαση του έτους (4/1/2022) και από τότε, παραμένει πάνω απ’ αυτό, επί 31 συνεδριάσεις (στοιχεία της 16/2/2022). Κατά τα φαινόμενα, θα το διατηρήσει. Και αν το διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, θα συμβούν δύο φαινόμενα. Θα είναι μία από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που καθ’ όλη τη χρονιά, ο Γενικός Δείκτης δε θα έχει βρεθεί ποτέ σε “αρνητική περιοχή” για το έτος (κλείσιμο 31/12/2021: 893,34 μονάδες). Και δεύτερο, θα είναι πολύ πιθανό, ο Γενικός Δείκτης, να έχει αφήσει για πάντα στην ιστορία του, κλείσιμο που το πρώτο ψηφίο θα γράφει “8”.

****

Η αγορά, μετά και την “αφύπνιση” των τραπεζικών μετοχών, συνεχίζει να “ωθεί” τις τιμές και τον δείκτη, σε ανώτερα επίπεδα. Κατά την άποψή μας, βασικός παράγοντας που θα ενισχύσει την “ώθηση” στην αγορά, είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2021, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι, οι εισηγμένες εταιρίες, έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση της περασμένης δεκαετίας και κινούνται πλέον σε μία νέα -γι’ αυτές- ιστορική περίοδο.

Η ώθηση, θα μπορούσε να ενισχυθεί όταν, γύρω στο Μάιο, θα αρχίσουν να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, όπου θα φανεί το “γύρισμα” των αποτελεσμάτων των τραπεζών, μετά από μία περίοδο 15 περίπου ετών.

Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους, σ’ αυτές τις πρώτες 6 εβδομάδες του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης πετυχαίνει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και δείχνει να μην επηρεάζεται σημαντικά από τις διακυμάνσεις που προκαλεί στις αγορές του εξωτερικού, η μεταβολή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

****

Βεβαίως, η συσσώρευση εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων, θα επιδράσει στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Ουδείς μπορεί να προσδιορίσει το πόσο.

Θα πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις, στη βάση του εάν κάτι συνιστά ή όχι “κύριο” γεγονός. Τα “κύρια” γεγονότα (στην “αργκό” των αγορών ονομάζονται και ως “game changers”) είναι αυτά που, εμφανίζονται σπάνια και είναι ικανά να μεταβάλλουν την πορεία ενός κράτους, μιας οικονομίας και -συνεπακόλουθα- μιας χρηματιστηριακής αγοράς.

Η ουκρανική κρίση, για την οποία ουδείς γνωρίζει το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί, κατά τα φαινόμενα, δε συνιστά ένα “κύριο” γεγονός. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι, ακόμη και η αύξηση των διεθνών επιτοκίων, μέχρι κάποιο επίπεδο, επίσης δε συνιστά “κύριο” γεγονός για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ως κύριο γεγονός, θα μπορούσε να εξελιχθεί ο πληθωρισμός, αν συνεχίσει να αυξάνεται. Μία τέτοια εξέλιξη, θα ανατρέψει την εισοδηματική πολιτική, τις σχέσεις κόστους στην παραγωγή και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.

Παράπλευρο, ως “επηρεαζόμενο από τον διεθνή πληθωρισμό” είναι και το πρόβλημα που προβάλλει αναφορικά με την εξέλιξη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων (εδώ). Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και, αν οι εξελίξεις είναι αρνητικές, δε θα πρόκειται απλά για ένα “κύριο γεγονός”, αλλά για ένα “πολύ σοβαρό κύριο γεγονός”.

****

Κάτι που θα μπορούσε να επιδράσει στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι και η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών. Ως “πρόωρες” θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις εκλογές, εάν γίνουν εντός του 2022. Και θα επηρεάσει, επειδή είναι προφανές ότι, με βάση τον εκλογικό νόμο διεξαγωγής τους (απλή αναλογική) δε θα μπορέσει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και η χώρα, θα μπει σε μία πολιτική περιπέτεια άγνωστου μεγέθους και διάρκειας. Εκτιμούμε όμως ότι, ένα τέτοιο γεγονός, θα είναι “σοβαρό” και θα επιδράσει στην πορεία της αγοράς, όμως δε θα είναι “κύριο”. Η όποια επίδραση θα είναι προσωρινή. Ενώ, ουδείς αποκλείει, στο τέλος αυτής της “πολιτικής περιπέτειας”, η εικόνα της χώρας να είναι σε καλύτερη κατάσταση και να εκπνέει μεγαλύτερη αισιοδοξία, σε σχέση με πριν.

****

 

Στις 12/5/2022, θα εξεταστεί η επόμενη αναπροσαρμογή των δεικτών του MSCI (ημερομηνία εκτέλεσης: 1/6/2022). Και θα αρχίσουν και πάλι τα σενάρια για την ένταξη της ΕΤΕ και της ΜΥΤΙΛ στο δείκτη. Και πιθανότατα, καθώς υπάρχουν ζητήματα με την κεφαλαιοποίηση, το free float και την κεφαλαιοποίηση, δε θα ενταχθούν. Όμως, τα “σενάρια” θα τρέξουν και τα “παιχνίδια” θα γίνουν. Οι επόμενες αναπροσαρμογές των δεικτών θα γίνουν στις 11/8, 10/11 (για το 2022) και στις 9/2, 11/5, 10/8, 14/11 (για το 2023) και στις 12/2/2024. Η ημερομηνία εκτέλεσης, είναι πάντα η πρώτη εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα. Γιατί αναφέρουμε τις ημερομηνίες αυτές; Επειδή, στις μέρες των αναπροσαρμογών, γίνεται μεγάλη κουβέντα, στήνονται πολλά σενάρια και παίζονται αρκετά “παιχνίδια”. Οι αγορές πάντα θέλουν να βρίσκουν κάτι για να ασχολούνται.

Στο δείκτη MSCI της Ελλάδας, συμμετέχουν οι ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ.

****

Οι εταιρίες δεν αλλάζουν συνήθειες. Αυτό έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της χρηματιστηριακής τους συμπεριφοράς. Όποιος το αντιληφθεί αυτό, μπορεί να προγραμματίζει την επενδυτική του στρατηγική, με βάση κάποιες πάγιες συνήθειες των εταιριών.

Μία από τις συνήθειες αυτές, είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάθε χρόνο, σχεδόν την ίδια περίοδο. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ημερομηνία αυτή, κυρίως στις περιπτώσεις που εκτιμούμε ότι, κάποια εταιρία θα δημοσιεύσει “ασυνήθιστα” (θετικά ή αρνητικά) αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό, κάποιος (συνήθως βραχυχρόνιος συναλλασσόμενος), μπορεί να σχηματίσει θέση και να …περιμένει.

Στον πίνακα του συνδέσμου (εδώ), καταγράφουμε τις ημερομηνίες δημοσίευσης των αποτελεσμάτων κατά το προηγούμενο έτος. Δίπλα, σ’ αυτές, καταγράφουμε τις ημερομηνίες που κάποιες εταιρίες (αυτές που συμμετέχουν σε διεθνείς δείκτες ή στην αγορά παραγώγων) έχουν ανακοινώσει ότι θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους. Γι’ αυτές που δεν υποχρεούνται να ανακοινώσουν, εκτιμούμε ότι θα δημοσιεύσουν την ίδια περίπου περίοδο με πέρυσι.

****

 

 

“Ο εθνικός στόχος για το 2023 είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας”, ανέφερε ο κ. Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Βέβαια, συνήθως η Ελλάδα, όταν έθετε “εθνικούς στόχους”, αυτοί ήταν “υψηλοί και ευγενείς”, σε σχέση με την …”πεζή” και άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, σημασία της “επενδυτικής βαθμίδας”. Όμως, με την παρέμβασή του, ο κ. Πατέλης, ξεκαθάρισε με σαφήνεια, ορισμένα σημεία: Πρώτο, θα πρέπει να ξεχάσουμε την “επενδυτική βαθμίδα” για το 2022, κάτι για το οποίο μέχρι πρόσφατα, ένας μεγάλος αριθμός υπουργών, διαβεβαίωναν ότι θα πετύχουμε. Κατά δεύτερο, η αναβάθμιση της χώρας στην “επενδυτική βαθμίδα”, δεν είναι κάτι που θα επιτευχθεί εύκολα, κατά το 2023, γι’ αυτό και άλλωστε προβάλλεται και ως “εθνικός στόχος”. Και συνεπώς, υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να μην επιτευχθεί. Και τελικά, αν ο “εθνικός στόχος” δεν επιτευχθεί, θα είναι μία σοβαρή αρνητική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο και θα ανατρέψει τις προσδοκίες που, εύλογα, είχαν καλλιεργηθεί, για την εξέλιξη των πραγμάτων.

 

****

 

Ο λόγος για την καθυστέρηση της επενδυτικής αναβάθμισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρός: Η ικανότητα της χώρας, να τιθασεύσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που ωθούν το χρέος σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα, σε ένα περιβάλλον στο οποίο, η επικράτηση της πολιτικής αστάθειας, είναι ιδιαίτερα πιθανή. Αν θεωρήσουμε δε ότι, η πολιτική σταθερότητα, συνιστά μια εκ των “ων ουκ άνευ” προϋποθέσεων για την αναβάθμιση της χώρας και μείωση των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα, τότε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι, τελικά οι εκλογές είναι πιο κοντά απ’ ότι αναμένουμε, ή απ’ ότι υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα.

 

****

 

Ένα πολύ χρήσιμο “αλφαβητάρι” των τιμολογίων του ρεύματος, δημοσίευσε πρόσφατα η “Καθημερινή”. Καθώς, όπως εκτιμάται, το πρόβλημα της “ακριβής” ενέργειας, αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη μήνες, η βελτίωση των γνώσεών μας, θα είναι χρήσιμη, τόσο για να ερμηνεύουμε καλύτερα τους λογαριασμούς που παραλαμβάνουμε, όσο και για να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα, την επενδυτική πλευρά του προβλήματος της ενέργειας. Δείτε εδώ.

****

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στο πρόβλημα των εφοδιαστικών αλυσίδων, είναι να μετρήσουμε τα μεγάλα πλοία, τα οποία περιμένουν να ξεφορτώσουν τα container τους, στο λιμάνι του Los Angeles. Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, 78 πλοία περίμεναν να δέσουν στις αποβάθρες, έναντι 109 πριν από ακριβώς ένα μήνα. Ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος που έχει παρατηρηθεί από την 1η Νοεμβρίου 2021.

Οι αξιωματούχοι του λιμανιού αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές εάν η πτώση, η οποία επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι η αρχή μιας τάσης ή μια προσωρινή ανάπαυλα λόγω της επιβράδυνσης της λειτουργίας των εργοστασίων στην Ασία, για τους εορτασμούς της κινέζικης πρωτοχρονιάς, οι οποίοι ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου.

Στελέχη της διοίκησης της δανικής εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Moller-Maersk, δήλωσαν ότι, η κατάσταση όντως εμφανίζεται καλύτερη, όμως, εκτιμούν ότι, η συμφόρηση τις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

 

****

Η εισαγωγή ναυτιλιακών εταιριών στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, εκ πρώτης όψεως, ίσως ακούγεται ως μια καλή ιδέα, σήμερα που ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών συνεχίζει να μειώνεται. Όμως, η νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει να το σκεφτεί καλά. Είναι η αγορά μας έτοιμη να υποδεχτεί αυτού του τύπου τις εταιρίες, το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο υψηλός ρυθμός διακυμάνσεων των οικονομικών τους μεγεθών; Είναι έτοιμοι οι έλληνες επενδυτές (ιδιώτες και θεσμικοί) να τις διαχειριστούν; Και τελικά, θα κάνουν καλό στην αγορά μας, ιδίως σ’ αυτή την περίοδο όπου πρέπει να αναβαθμιστεί η φήμη της και η συμπεριφορά της; Σημειώνουμε ότι, η ιδέα της εισαγωγής ναυτιλιακών εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν είναι καινούργια. Είχε εξεταστεί και στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Και, πολύ σωστά, είχε απορριφθεί. Δείτε το γράφημε της γνωστής μας Safe Bulkers, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Επιλέξτε να δείτε το μέγιστο (max) του χρονικού διαστήματος. Και λάβετε υπόψη ότι, το διάστημα αυτό, ήταν από τα καλύτερα στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς. Δείτε εδώ.

****

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι, ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Πάντα, στις μέρες που συμβαίνουν τα γεγονότα και πέφτουν οι τιμές και οι δείκτες, έχουμε την τάση να νιώθουμε ότι έρχεται η “καταστροφή”. Σπάνια, πολύ σπάνια, έρχεται η καταστροφή ή η μεγάλη πτώση, τόσο εύκολα και γρήγορα. Συνήθως τα πράγματα ηρεμούν και οι δείκτες ισορροπούν, εκεί που πρέπει να ισορροπήσουν.

Η άνοδος των επιτοκίων, δε θα φέρει την καταστροφή. Αντίθετα, μάλλον την ισορροπία, που είχε χαθεί επί χρόνια, θα φέρει. Δεν θα γκρεμίσει τις αγορές. Ίσως θα τις ταρακουνήσει, για να τις επαναφέρει στη λογική. Ο πληθωρισμός θα ισορροπήσει. Και η παγκόσμια οικονομία, δε κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση -ενδεχομένως να υπάρξει μικρή μείωση στους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυγμένων οικονομιών. Το “τέλος του κόσμου”, δεν είναι κοντά!

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text