Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 237 | Περισσότερες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου 2022

Περισσότερες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 237 - Φεβρουάριος 2022

Διεθνείς Αγορές

Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022

 

15/2/2022

 

Σημάδια αμφιθυμίας φαίνεται να εκδηλώνονται και στους κόλπους της Federal Reserve, αρκετά στελέχη της οποίας δηλώνουν πως δεν βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια του δολαρίου πριν από τη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, όπως φημολογήθηκε μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Τον περασμένο μήνα ο δείκτης επιταχύνθηκε στο 7,5% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 1982. Κάποια άλλα διαφωνούν με μια απότομη αύξησή τους κατά μισή εκατοστιαία μονάδα τον Μάρτιο.(εδώ)

 

11/2/2022

 

H ανοδική κίνηση των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς και των πρώτων υλών συνεχίζεται. Από την ανοδική αυτή πορεία δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα συμβόλαια του αλουμινίου, η ξέφρενη πορεία των οποίων ήδη δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, όχι μόνο στον κλάδο των κατασκευών, αλλά και σε κλάδους όπως είναι η τυποποίηση και συσκευασία των τροφίμων, η βιομηχανία αυτοκινήτων, η βιομηχανία συσκευασιών, η παραγωγή οικιακών συσκευών, ο κλάδος των μεταφορών και άλλοι. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της αύξησης των τιμών του αλουμινίου στις αγορές και στα χρηματιστήρια των εμπορευμάτων.(εδώ)

 

9/2/2022

 

Οι προθεσμιακές τιμές του βαμβακιού αυξήθηκαν σε νέο υψηλό επίπεδο 10ετίας, εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης ελάστρων για τη συμπίεση νημάτων. Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε 2% στα 1,2626 δολάρια η λίβρα (αντιστοιχεί σε 454 γραμμάρια) που είναι η υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2011. Η προσαύξηση της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια του Μαΐου ήταν υψηλότερη κατά 58% φέτος και 275 φορές μεγαλύτερη από ότι πριν ένα χρόνο, δείχνοντας την ανάγκη των αγοραστών για άμεσες παραδόσεις.(εδώ)

 

Υψηλό 13 ετών άγγιξε η τιμή του αλουμινίου με φόντο την ισχυρή ζήτηση, την περιορισμένη προσφορά και την κρίση στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις βιομηχανίες και θα «φουσκώσει» τις πληθωριστικές πιέσεις. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως για δεκάδες χρήσεις, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών, αυξήθηκε έως και 3,3% στα 3.236 δολάρια τον τόνο, ήτοι δηλαδή στο ανώτερο σημείο εδώ και 13 χρόνια, πριν υποχωρήσει και πάλι γύρω στα 3.187 δολάρια. Οι τιμές των commodities βρίσκονται ευρύτερα σε μια σταθερή ανοδική τροχιά, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης μετά το τέλος της δυσκολότερης φάσης της πανδημίας «σκόνταψε» στην περιορισμένη προσφορά και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.(εδώ)

 

8/2/2022

 

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πρόκειται να ανακοινώσουν μια συμφωνία που θα μειώσει τους δασμούς της εποχής Τραμπ στον χάλυβα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, τις οποίες επικαλείται το CNN, βάσει της συμφωνίας, μια περιορισμένη ποσότητα ιαπωνικού χάλυβα θα επιτρέπεται για εισαγωγή χωρίς την εισφορά 25% που επιβλήθηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Εάν η Ιαπωνία υπερβεί αυτό το ποσό, ο δασμός θα επιστρέψει. Η Ιαπωνία είναι μία από τις 10 κορυφαίες πηγές χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες — ωστόσο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 4% του συνόλου των εισαγωγών χάλυβα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.(εδώ)

 

3/2/2022

 

Τα 23 μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν σήμερα να συνεχίσουν να αυξάνουν ελαφρά την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν εκτοξευτεί, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι εκπρόσωποι των 13 χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των δέκα συμμάχων τους μέσω της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν «να αυξήσουν το συνολικό επίπεδο παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Μάρτιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς καρτέλ.(εδώ)

 

Ενα σημαντικό ορόσημο ξεπέρασε το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, καθώς ανέρχεται τώρα πάνω από τα 30 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο κρατικός δανεισμός εκτινάχθηκε στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας καθώς η Ουάσιγκτον προχώρησε σε άνευ προηγουμένου δαπάνες για να προστατεύσει την οικονομία από την κρίση της Covid 19. Το εθνικό χρέος αυξήθηκε περίπου κατά 7 τρισ.δολάρια από τα τέλη του 2019.  Είναι αδύνατον ωστόσο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο πολύ χρέος θεωρείται υπερβολικά υψηλό και οι οικονομολόγοι παραμένουν διηρημένοι ως το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.(εδώ)

 

2/2/2022

 

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοήθησε στη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη από τα μέσα του περασμένου έτους καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση εφοδιασμού που πλήττει τις βιομηχανίες καθώς και τις τσέπες των απλών καταναλωτών. Πάνω από το ήμισυ της νέας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2019 έχει αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, σύμφωνα με μελέτη του think tank Ember που εδρεύει στο Λονδίνο, με την υπόλοιπη να αντικαθιστά κυρίως πυρηνικά και πηγές άνθρακα. Η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με τον άνθρακα σημαίνει ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις στηρίζονται περισσότερο στον άνθρακα ως εναλλακτική πηγή για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το στόχο της σταδιακής κατάργησης των πιο βρώμικων ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, εδώ.

 

Καταργήθηκαν οι ενδιάμεσοι στόχοι μετάβασης σε καθαρές μορφές αερίου (υδρογόνο, βιοαέριο κ.α.) στην τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση (Delegated Act) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Ταξινομία, που υιοθετήθηκε προ ολίγου από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στο αρχικό σχέδιο απόφασης, που δόθηκε προς διαβούλευση στις 31 Δεκεμβρίου, προβλεπόταν ως όρος για τη χορήγηση της πράσινης ετικέτας – ως μεταβατικό καύσιμο – σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου να παράγουν το 30% του ηλεκτρισμού τους από αέρια χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ως την 1.1.2026, ποσοστό που έπρεπε να ανέβει στο 55% ως την 1.1.2030. Οι στόχοι αυτοί απαλείφθηκαν, ενώ παρέμεινε ο τελικός στόχος για την αποκλειστική χρήση αερίων χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών από το τέλος του 2035. Αξιωματούχοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι η χρήση καθαρών αερίων για ηλεκτροπαραγωγή ήδη από το 2026 θα είχε αρνητικές συνέπειες ειδικά για τις ανάγκες απανθρακοποίησης του τομέα των μεταφορών (όπου ήδη χρησιμοποιούνται καθαρές μορφές αερίου). Πρόσθεσαν ότι η απευθείας μετατροπή στην αποκλειστική χρήση καθαρών αερίων είναι πιο οικονομικά συμφέρουσα για τις μονάδες φυσικού αερίου, εδώ.

 

1/2/2022

 

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας αναμένεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2021, ωστόσο οι παραδόσεις αυτής της χειμερινής περιόδου στην Ευρώπη ήταν πολύ χαμηλότερες από το συνηθισμένο. Το 2021, η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το ρεκόρ των 762 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την αγορά Φυσικού Αερίου. Μόνο η Gazprom αντιπροσώπευε το 80% της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, με την παραγωγή του να πλησιάζει τα 513 bcm. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, αν και κάτω από την επίσημη παραγωγική ικανότητα της εταιρίας των 550 bcm, ανέφερε ο IEA. Το 2022, οι εκτιμήσεις του οργανισμού αναφέρουν ότι η ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου θα φτάσει σε νέο επίπεδο των 763 bcm, εδώ.

 

Για τις εταιρίες παραγωγής τσιπ πέρυσι ήταν η καλύτερη χρονιά πωλήσεών – λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών και της αυξανόμενης ζήτησης – και τα στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι ο συνολικός τζίρος θα διπλασιαστεί σε λιγότερο από μια δεκαετία, σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις της βιομηχανίας ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2021, ελαφρώς μεγαλύτερες, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, από την παγκόσμια βιομηχανία smartphone. Η πανδημία επιτάχυνε τις τάσεις ψηφιοποίησης, όπως από ανθρώπους που βλέπουν ταινίες και παίζουν βιντεοπαιχνίδια μέσω streaming και από εταιρίες που υιοθετούν κάθε είδους ψηφιακά εργαλεία — όλα εκ των οποίων απαιτούν τσιπ. Οι προσπάθειες της βιομηχανίας να ανταποκριθεί στην ζήτηση για τα προϊόντα της προκάλεσαν συρρίκνωση της προσφοράς η οποία, με τη σειρά της, προκάλεσε σχεδιασμούς από διάφορα κράτη για την παραγωγή τσιπ, ξεκλείδωμα των κρατικών επιδοτήσεων και ένα ιστορικό κύμα επενδύσεων, εδώ.

 

Δυναμικά εισήλθε το 2022 όσον αφορά τις παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων αφού μέσα στον Ιανουάριο υπεγράφησαν συμβόλαια αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κυριαρχούν οι παραγγελίες για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων οι οποίες είναι 36 και τοποθετήθηκαν σε κινεζικές και κορεατικές γιάρδες. Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από το 2021 οι εταιρείες με στόλους από container vessels τους δίνει τη δυνατότητα να επενδύουν στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τα νεότευκτα πλοία τους. Φτιάχνουν πλοία που μπορούν να καίνε εναλλακτικά καύσιμα όπως σε πρώτη φάση το LNG και το biogas ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, εδώ.

 

31/1/2022

 

Οι αγορές πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα εν μέσω της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης, αλλά και των συνεχιζόμενων εντάσεων αναφορικά με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο τύπου μπρεντ να οδεύει προς τον καλύτερο Ιανουάριο των τελευταίων 30 ετών. Ο διεθνής δείκτης αναφοράς ενισχύθηκε κατά 1,1% και αναμένεται να κλείσει έξι εβδομάδες συνεχούς ανόδου, με τις τιμές να πετυχαίνουν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε σχεδόν στα 88 δολ/βαρέλι μετά τα κέρδη 2% την περασμένη εβδομάδα. Το αργό αυτόν τον μήνα έχει ενισχυθεί καθώς υπάρχει σύσφιξη στις διεθνείς αγορές, με κορυφαίες τράπεζες και αναλυτές να προβλέπουν ότι μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Την ώρα που η παγκόσμια δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει μετά το χτύπημα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, οι αγορές προϊόντων ενισχύονται, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης. Τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο αποκομίζουν ισχυρά κέρδη από την παραγωγή βενζίνης, με τις προοπτικές ζήτησης να σηματοδοτούν ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί, εδώ.

 

Αλυσιδωτές επιπτώσεις και σημαντικές αυξήσεις κόστους σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας από τις κατασκευές μέχρι τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις θα έχει η έκρηξη τιμών σε μέταλλα όπως ο χαλκός, το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο που συμβάλλουν στην «πράσινη μετάβαση». Οι αναλυτές του DIW προβλέπουν πως η τιμή του χαλκού από τα 6.000 δολάρια ανά τόνο το 2020 θα φτάσει τα 10.000 δολάρια ανά τόνο το 2030 και θα υποχωρήσει στα 8.000 δολάρια το 2040. Την ίδια περίοδο, προβλέπεται σχεδόν υπερτριπλασιασμός της τιμής του νικελίου από τα 14.000 δολάρια ανά τόνο το 2020 σε 37.000 το 2030 και 44.000 το 2040. Όσο για το κοβάλτιο, η τιμή του μετάλλου θα εκτοξευθεί από τα 35.000 δολάρια ανά τόνο το 2020 σε 217.000 δολάρια ανά τόνο το 2030 προκειμένου να υποχωρήσει στα 38.000 δολάρια ανά τόνο το 2040. Υπερδιπλασιασμός προβλέπεται και για την τιμή του λιθίου που από τα 6.000 δολάρια ανά τόνο το 2020 θα φτάσει τα 16.000 το 2030 και τα 13.000 δολάρια ανά τόνο το 2040, εδώ.

 

28/1/2022

 

Σε μια νέα περίοδο οδηγεί τα διεθνή χρηματιστήρια η αλλαγή σκηνικού στη νομισματική πολιτική, καθώς οδηγείται στο τέλος της η εποχή του δωρεάν χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε μια ψύχραιμη ανάλυση της συγκυρίας, τονίζει ότι τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια στηρίζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται και μια μεγάλη ξαφνική άνοδος των πραγματικών επιτοκίων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ξεπούλημα των μετοχών. Η μετάβαση από την εποχή του άφθονου, δωρεάν χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, που αξιοποιήθηκε από τις οικονομίες και τις αγορές σαν πολύτιμο στήριγμα για να ξεπεραστεί το οικονομικό σοκ της πανδημίας, σε μια περίοδο που θα θυμίζει περισσότερο τη χρηματοπιστωτική κανονικότητα, αρχίζει ήδη να προκαλεί αλλαγή συμπεριφοράς των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, εδώ.

 

27/1/2022

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί για περαιτέρω αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «αλλάζουν ταχύτητα» ως προς την ανάκαμψη. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής και περιορισμό του αυξανόμενου πληθωρισμού θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις πιο επισφαλείς μετοχές, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόσχονται μια ομαλή μετάβαση, δήλωσε ο Tobias Adrian του ΔΝΤ, στο CNBC. Η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να γνωστοποιούν τις προθέσεις τους, τόνισε ο Adrian, προτρέποντας για τάξη και διαφάνεια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε ότι θα μπορούσε να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο. Μια απροσδόκητη, όμως, αύξηση τον επιτοκίων θα μπορούσε να επιδράσει και στις αγορές κρυπτονομισμάτων, είπε ο Adrian, εδώ.

 

26/1/2022

 

Μεγάλος αριθμός επενδυτών ανησυχεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα βυθίσουν τις μετοχές. Υπάρχουν ωστόσο εξίσου πολλοί λόγοι να πιστεύει κανείς το ακριβώς αντίθετο. Η ατελείωτα επαναλαμβανόμενη ιδέα ότι τα επιτόκια και οι τιμές των μετοχών είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα βασίζεται περισσότερο στη θεωρία παρά στα πραγματικά δεδομένα. Μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της σχέσης επιτοκίων και αποτιμήσεων των μετοχών δεν δείχνει με αξιόπιστο τρόπο ότι βρίσκονται σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Η συσχέτιση μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ και του κυκλικά προσαρμοσμένου δείκτη τιμής-κερδών στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι μόνον ελαφρώς αρνητική (-0,21) τα τελευταία 140 χρόνια, πράγμα που σημαίνει μια πολύ ασθενή αρνητική συσχέτιση, εάν δεχθούμε καν ότι αυτή υπάρχει, εδώ.

 

Νέα ρεκόρ καταγράφουν οι  ναύλοι για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εν μέσω ξέφρενης ζήτησης για επιπλέον μεταφορική ικανότητα. Όλα τα μεγέθη πλοίων βλέπουν τους ναύλους  να κινούνται σε υψηλά επίπεδα αναφέρει η Alphaliner. Τα πλοία μεταφορικής ικανότητας 3.500 teu ναυλώνονται τώρα στα 60.000 δολάρια την ημέρα για 36 μήνες απασχόλησης από 45.000 δολάρια την ημέρα λίγες εβδομάδες πίσω. Η ίδια τάση παρατηρείται για ελαφρώς μικρότερα μεγέθη. Πλοία μεταφορικής ικανότητας 2.700 teu, για παρόμοιες χρονικές  περιόδους ναυλώνονται στα 50.000 δολάρια την ημέρα από 42.000 δολάρια στην αρχή του έτους. Στο μεταξύ, ο δείκτης Alphaliner Charter Rate έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 476 μονάδες. Στο μέτωπο του φορτίου,  ο Shanghai Containerized Freight Index (SCFI)  παραμένει σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 5.000 μονάδες, παρά την κάμψη των δύο τελευταίων εβδομάδων, εδώ.

 

25/1/2022

 

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα –τουλάχιστον– της τελευταίας δεκαετίας για την αμερικανική αγορά. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν  περισσότερες από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εντός του 2022. Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένας σημαντικός όγκος οικονομικών στοιχείων και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πιθανόν τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη να τονίσουν ότι αυτήν τη συσταλτική στροφή δεν θα την εκτροχιάσουν εύκολα η μεταβλητότητα της αγοράς ή μερικά αδύναμα οικονομικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, η εβδομάδα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, επειδή Apple, Microsoft και Tesla θα ανακοινώσουν αποτελέσματα. Ή οι τεχνολογικοί "κολοσσοί" θα συμβάλλουν στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος ή θα έχουμε ένα sell off "πανικού", όπως συνέβη και μετά από άλλες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρόσφατα, εδώ.

 

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall Street μέχρι στιγμής είναι ένα από τα χειρότερα εδώ και δεκαετίες και οι ελπίδες των επενδυτών για μια σύντομη ανοδική αντίδραση μάλλον θα απογοητευτούν. Η μόνη έκπληξη για την πτώση 6% του δείκτη S&P 500 στις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2022 είναι ο χρονισμός. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τις χρονιές που ο δείκτης καταγράφει τις μικρότερες διορθώσεις ακολουθούν πτώσεις τον επόμενο χρόνο που είναι πάντοτε βαθύτερες και οι τελικές αποδόσεις κατά κανόνα χαμηλότερες, αν όχι αρνητικές. Το ξεκίνημα του 2022 ακολουθεί πιστά αυτό τον σχηματισμό, αν και απομένουν 11 μήνες για την αγορά να ανακάμψει και να κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα, όπως συμβαίνει συχνά, ακόμη και σε χρονιές που ακολουθούν μικρές διορθώσεις, εδώ.

 

24/1/2022

 

Τα τρία τελευταία μεγάλα ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών απέτυχαν λόγω της πτώσης των ονομαστικών και πραγματικών αποδόσεων, των υπερβολικών αποτιμήσεων, της επιπεδοποίησης στις καμπύλες αποδόσεων και της μειωμένης κερδοφορίας. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως τονίζει η Citi. Οι αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνέχεια θα διατηρήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε ανοδική τροχιά, οι αποτιμήσεις είναι φθηνές και η βελτίωση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE θα είναι βιώσιμη. Η πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων στην Ευρώπη θα είναι υποστηρικτική. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί μεγάλη θέση (overweight) στις μετοχές και στους κλάδους "αξίας" γενικότερα. Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει δύο φορές τον χρόνο τα επιτόκια, το διάστημα 2023-2025. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τέσσερις φορές φέτος και τρεις φορές το επόμενο έτος. Ιστορικά, η πιο "σφιχτή" νομισματική πολιτική και από τις δύο βοήθησε τις τράπεζες να υπεραποδώσουν, όπως επισημαίνει, εδώ.

 

21/1/2022

 

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις σταδιακά αποσύρουν τους κανόνες της καραντίνας, αναθεωρώντας τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και ολοκληρώνοντας τα προγράμματα επείγουσας βοήθειας κατά την περίοδο της πανδημίας, υπό το πρίσμα της επαναφοράς των οικονομιών τους σε μια μορφή κανονικότητας. Οι κινήσεις αυτές γίνονται χάρις και στο ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» δείχνει να είναι λιγότερο οξεία από τις προηγούμενες ανάλογες, ενώ υπάρχει και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στη θέση τους και η ανάκαμψη να συνεχιστεί. Οι ειδικοί της υγείας επισημαίνουν ότι η ραγδαία εξάπλωση της τελευταίας μετάλλαξης μπορεί να αποτελεί σημείο καμπής στην πανδημία. Η κατάσταση αυτή έχει αναθερμάνει την αισιοδοξία και έχει ενισχύσει τις τιμές του αργού, καθώς και των μετοχών, εδώ.

 

Μετά την Goldman Sachs και η Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί στη λίστα των τραπεζών οι οποίες αναμένουν ότι η τιμή του αργού θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2022. Η τράπεζα αναμένει ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε 2021, σύμφωνα με σημείωμα που απευθυνόταν στους πελάτες της. Η εφεδρική ικανότητα παραγωγής θα συρρικνωθεί στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 3,4 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Οι επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 30% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας καθώς προχωρούν οι «πράσινες» πρωτοβουλίες. Σε προηγούμενη ανάλυσή της, η τράπεζα προέβλεπε ότι η μείωση της ζήτησης θα ξεκινούσε μόλις το παγκόσμιο σημείο αναφοράς πλησίασε τα 90 δολάρια το βαρέλι. Τώρα, βλέπει τη φθορά να συμβαίνει σε υψηλότερο επίπεδο, επειδή η κατανάλωση σε προϊόντα πετρελαίου ήταν ανθεκτική, εδώ.

 

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται από χθες υπό πίεση, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε τον αποκλεισμό τόσο της χρήσης, όσο και της εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων επικαλούμενη κινδύνους και απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και τη νομισματική της πολιτική. Οι Ρώσοι πολίτες είναι από τους πιο ενεργούς χρήστες κρυπτονομισμάτων, με ετήσιο όγκο συναλλαγών σχεδόν στα 5 δισ. δολάρια, ενώ η Ρωσία είναι τρίτη χώρα στην εξόρυξη Bitcoin στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και το Καζακστάν. Στην έκθεσή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ότι η κερδοσκοπική ζήτηση είναι αυτή που ευθύνεται ως επί τω πλείστον για την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, μια αγορά που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της πυραμίδας. Στην ίδια έκθεση προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στην αγορά, κίνδυνος που απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους πολίτες. Επίσης προτείνει να μην επιτρέπεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, εδώ.

 

20/1/2022

 

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν οι τιμές των μετάλλων, με το νικέλιο να φτάνει τα 24.000 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και τον κασσίτερο να σημειώνει νέο ρεκόρ.Η αγορά νικελίου δέχεται τις πιο ισχυρές πιέσεις από το 2007. Οι αγοραστές καταβάλουν πλέον υψηλότατα premiums προκειμένου να διασφαλίσουν γρήγορες παραδόσεις του μετάλλου. Διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των τιμών βασικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ή για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προκαλέσει η μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ρύπους το 2050, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το αλουμίνιο ξεκίνησε το 2022 με έντονο ρυθμό, με τις τιμές να αυξάνονται περίπου 7% μέχρι στιγμής. Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έπληξε άσχημα την παραγωγή αλουμινίου, ενισχύοντας τις τιμές. Το βασικό μέταλλο είχε κερδίσει έως και 42% το ημερολογιακό έτος 2021. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευνοϊκή δυναμική ζήτησης-προσφοράς έχει βελτιώσει τις προοπτικές άλλων βασικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 18-32% το 2021 στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, εδώ.

 

19/1/2022

 

Η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό, βασικό συστατικό στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, υποδομών ΑΠΕ και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, θα ξεπεράσει την προσφορά κατά περισσότερους από έξι εκατομμύρια τόνους έως το 2030, σύμφωνα με την Rystad Energy. Ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος υποκατάστατο του πολύτιμου αυτού μετάλλου για τις συγκεκριμένες εφαρμογές.  Η ζήτηση χαλκού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, φθάνοντας τους 25,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (tpa) έως το 2030, σε σύγκριση με μια πρόβλεψη προσφοράς που δείχνει μείωση 12% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε τρέχοντα και αναμενόμενα έργα δείχνουν ότι η προσφορά θα φτάσει τους 19,1 εκατομμύρια τόνους ανά έτος, ποσότητα που υπολείπεται κατά πολύ εκείνης που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης, εδώ.

 

17/1/2022

 

Η μεγάλη αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις – η απόδοση που θα έχουν οι επενδυτές ομολόγων αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός – έχει επηρεάσει τις αγορές στις αρχές του 2022 και βρίσκεται πίσω από την υποχώρηση των δημοφιλών τεχνολογικών μετοχών, υποστηρίζουν επενδυτές. H άνοδος έρχεται σε μια στιγμή που οι επενδυτές δείχνουν να είναι λιγότερο ανήσυχοι για τον υψηλό πληθωρισμό την ερχόμενη δεκαετία, ή τουλάχιστον πιο αισιόδοξοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)  μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τις τιμές. Για τους επενδυτές, οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις στο εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου κρατικό χρέος καθιστούν άλλα στοιχεία ενεργητικού λιγότερο ελκυστικά. Η λογική αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τις μετοχές με υψηλή αποτίμηση που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα πολύ χαμηλά επιτόκια, εδώ.

 

Για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και εκτεταμένη ρύπανση προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που διαπιστώνει πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για ενέργεια. Στην ετήσια έκθεσή της για την ηλεκτρική ενέργεια που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ τονίζει πως η εκτόξευση της ζήτησης για ενέργεια μπορεί να παρατείνει τις αυξήσεις των τιμών και την ακρίβεια για άλλα τρία χρόνια, αλλά και να αυξήσει τη ρύπανση από τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας, αν δεν αλλάξουν οι χώρες τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά το περασμένο έτος, η ΙΕΑ διαπίστωσε πως η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 6% μετά τη γενικευμένη ανάκαμψη των οικονομιών σε όλο τον κόσμο από την ύφεση της πανδημίας το 2020, εδώ.

 

Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης, εκτινάχθηκαν στα ύψη τον περασμένο χρόνο, καθώς οι καταναλωτές διέθεσαν από τις αποταμιεύσεις τους για να αγοράσουν νέα εμπορεύματα, ενώ η πανδημία συνέχισε να πλήττει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο. Οι ναύλοι των εμπορευματοκιβωτίων έχουν υπερτετραπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας, με τα περισσότερα κέρδη για τους liners, να καταγράφονται τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (IMF). Το υψηλότερο κόστος μεταφοράς και οι ελλείψεις αγαθών αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές των εμπορευμάτων. Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές αν και οι ναύλοι έχουν υποχωρήσει ωστόσο ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς εξακολουθεί ακόμη να υφίστανται οι καθυστερήσεις στα λιμάνια, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε συναφή επαγγέλματα, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ενδοχώρα. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο στο IMF Blog οι υψηλοί ναύλοι οφείλονται και στις προκλήσεις του ναυτιλιακού κλάδου, όπως είναι η αργή ανάπτυξη του στόλου και η συγκέντρωση του σε λίγες εταιρίες, εδώ.

 

14/1/2022

 

Πέρυσι οι ειδικοί προέβλεπαν ότι τα εμπορεύματα θα εξελίσσονταν το 2021 στην πλέον αποδοτική επένδυση που θα μπορούσε να κάνει κανείς. Τελικά είχαν δίκιο.Τα επιδημιολογικά κύματα του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του, η κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ από το τεράστιο φορτηγό πλοίο «Ever Grande», οι εμπορικοί πόλεμοι των κυβερνήσεων, αλλά και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν σημαντικά στην αυξητική πορεία των εμπορευμάτων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης Bloomberg Commodity θα ενισχυόταν κατά 25% το 2021. Εν τέλει ο δείκτης αυξήθηκε κατά 35%. Παρόλα αυτά, το 2022 οι ειδικοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι για τους επενδυτές, αλλά προβλέπουν μια καλύτερη εικόνα της αγοράς για τους καταναλωτές. Οχι όμως και όλοι οι ειδικοί και κυρίως όχι για όλα τα εμπορεύματα, εδώ.

Δείτε τον πίνακα προβλέψεων κερδών - εσόδων διεθνών αγορών, εδώ

Δείτε τον πίνακα των δεικτών της διεθνούς αγοράς, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text