Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κινήσεις διάσωσης για τουλάχιστον 2 ιδιωτικές εταιρίες παρόχους ρεύματος

Κινήσεις διάσωσης για τουλάχιστον 2 ιδιωτικές εταιρίες παρόχους ρεύματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κινήσεις διάσωσης για τουλάχιστον 2 ιδιωτικές εταιρίες παρόχους ρεύματος

Μάλιστα αρκετοί αναλυτές συγκρίνουν την κατάσταση με ότι είχε συμβεί  με  το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 256 εκατ. ευρώ της Energa – Hellas Power από το Ελληνικό Δημόσιο τη περίοδο  από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012  όπου μέρος από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών για να πληρώσουν τη ΔΕΗ κατέληξαν σε μπουζούκια, αυτοκίνητα και offshore εταιρίες.

Το πρόβλημα  εντοπίζεται στην ρευστότητα των ιδιωτών προμηθευτών εάν εξαιρεθούν οι 2 μεγαλύτερες του κλάδου,  καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών Χαμηλής και Μέσης Τάσης αυξάνονται και πλέον ακόμη και οι λεγόμενοι υγιείς καταναλωτές, δηλαδή εκείνοι που αποπλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς τους εντός των συμφωνημένων χρονικών ορίων, δυσκολεύονται και ζητούν ρυθμίσεις.

Η κατάσταση δε αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη το τρέχον δίμηνο  οπότε και θα εκδοθούν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί με τις καταναλώσεις του χειμώνα ειδικά τη περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο κίνδυνος να «σκάσουν» κάποιες από τις μικρότερες εταιρίες που δεν είναι καθετοποιημένες, ή δεν ανήκουν σε μεγάλους και ισχυρούς ομίλους είναι ορατός και μάλιστα μέσα στο 2ο τρίμηνο της χρονιάς.

Από τις εταιρίες που ανήκουν σε ισχυρούς ομίλους οι πληροφορίες φέρουν την NRG, που στόχο έχει να μεγαλώσει το μεριδιό της και διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια ένεκα ομίλου Motor Oil να ενδιαφέρεται  για την Voltera  που έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για  στρατηγικό επενδυτή.

Έτσι η αγορά κρατιέται από μια κλωστή  με τις  οφειλές προς τους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να  φθάνουν τους πέντε μήνες. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν τα τέλη χρήσης του δικτύου και του συστήματος ανεξαρτήτως εάν τα έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές, ενώ σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη υπάρχει πρόβλεψη να αποδίδουν μόνο τα ποσά που έχουν εισπράξει.

Μέχρι σήμερα, η ΡΑΕ έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων για διακανονισμούς αποπληρωμής, τα οποία έχει κάνει δεκτά προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων του κλάδου. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει μια πλασματική ρευστότητα, την οποία θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν όσο μένουν ατιμώρητες. Θυμίζουν μάλιστα ότι πρόστιμα από τη ΡΑΕ είχαν υποβληθεί και προ διετίας, χωρίς όμως οι εταιρείες να έχουν συμμορφωθεί. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους γκρινιάζουν και ασκούν έντονη κριτική ότι οι Αρχές ανέχονται μια παγιωμένη προβληματική κατάσταση.

Όπως  λένε, οι εταιρείες που εκπροσωπούν είναι αναγκασμένες μέσα σε αυτή την ενεργειακή καταιγίδα να διευκολύνουν τους διαχειριστές με τα εγγυημένα έσοδα, οι οποίοι απολαμβάνουν μηδενικό ρίσκο και να εισπράττουν για λογαριασμό τους τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις άνευ αμοιβής και με την υποχρέωση να τους αποδίδουν τα έσοδα χωρίς καθυστερήσεις. Ο αντίλογος που διατυπώνεται είναι ότι οι εταιρείες παρακρατούν τα έσοδα, όπως έκαναν στο παρελθόν τα ΕΛΤΑ με τη ΔΕΗ, με την υπόθεση τότε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ στις παρούσες συνθήκες οι Αρχές εμφανίζονται σε ρόλο παρατηρητή.

Στην πράξη, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλουν το κόστος που τους αναλογεί για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ηλεκτροδότησή τους. Δηλαδή για την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις χρεώσεις για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το σημείο του ακινήτου τους (τέλη χρήσης δικτύου).

Που είχαν καταλήξει οι φόροι των πολιτών για τη ΔΕΗ στο σκάνδαλο Energa και Hellas Power

Σύμφωνα με το βούλευμα βάση του οποίου δικάστηκαν οι 19 συνολικά κατηγορούμενοι, οι φόροι που κατέβαλαν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατέληγαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power. Mερίδα των κατηγορουμένων στη συνέχεια διακινούσαν τα εκατομμύρια που είχαν συγκεντρώσει – κυρίως από το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα – σε διάφορα σημεία του κόσμου ώστε να χαθούν τα ίχνη τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο βούλευμα «στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σιγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυτό Λιβάνου, στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 (σ.σ μερίδα των κατηγορουμένων) χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια».

Οι οφειλές του 1,8 εκατ. ευρώ από ιδιώτες προμηθευτές  στο Δήμο Κηφισιάς

Δεν είναι τυχαίο ότι στη διαμόρφωση των δημοτικών τελών για το 2022 που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς τον  Νοέμβριο του 2021 αποφασίστηκε η ενίσχυση κατά 8% των δημοτικών τελών των νοικοκυριών σε ορισμένες περιοχές του δήμου, προβάλλοντας τέσσερις αιτίες. Μία από αυτές, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι η σοβαρή υστέρηση των εσόδων του Δήμου από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οφείλουν 1.800.000 ευρώ, χρήματα που τους έχουν δώσει οι πολίτες μέσω των λογαριασμών τους και οι εταιρείες δεν τα έχουν καταβάλει στον Δήμο. Κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες», σημειώνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ενώ ως δεύτερη αιτία υποδεικνύεται και η συνεχής αυξητική τάση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Τα μερίδια αγοράς των ιδιωτών προμηθευτών και της ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2021

Με οριακή αύξηση έκλεισε τον φετινό  Ιανουάριο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 64,50%, από 64,19% τον Δεκέμβριο του 2021. Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά κάθε εταιρείας, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι τρεις καθετοποιημένοι Όμιλοι για έναν ακόμη μήνα, με τα ποσοστά τους να είναι κοντά στο 6% και να το ξεπερνούν. Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 6,90%, ακολουθούμενη από την ΗΡΩΝ (6,36%) και την Elpedison (5,95%). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τις NRG (4,39%), Watt & Volt (2,55%), Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,13%), Zeniθ (2,01%), Volterra (1,87%), Volton (1,60%), KEN (0,74%).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 

Πηγή: reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text