Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Απόψεις επενδυτικής στρατηγικής - Πώς διαγράφεται το χρηματιστηριακό περιβάλλον;

Απόψεις επενδυτικής στρατηγικής - Πώς διαγράφεται το χρηματιστηριακό περιβάλλον;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πραγματοποίηση διάσκεψης κορυφής για το ζήτημα της Ουκρανίας, είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες να μην υπάρξουν πολεμικές ενέργειες. Ελπίζουμε -και εκτιμούμε- ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο αυτό θα είναι θετικές.

Πέραν από τα γενικότερα ευεργετήματα της ειρήνης, μία παράπλευρη ωφέλεια από μία ειρηνική εξέλιξη του ζητήματος, θα είναι και η εξομάλυνση του εφοδιασμού των ευρωπαϊκών χωρών με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που θα επιδράσει αρνητικά στις τιμές τους και που, επαγωγικά, θα μειώσει τις πιέσεις του τομέα της ενέργειας, στους πληθωριστικούς δείκτες σε όλη την Ευρώπη.

 

Όμως, ακόμη και αν υπάρξει ειρήνευση στην Ουκρανία, θα δούμε ότι σύντομα, το ενδιαφέρον -και οι ανησυχίες- των αγορών θα επανέλθουν στις κεντρικές τράπεζες και τα επιτόκια.

Οι αγορές πρέπει πάντα να έχουν κάποιο ζήτημα να “ανησυχούν”. Έτσι είναι η φύση τους. Διαφορετικά, αν δεν υπήρχαν ζητήματα πάνω στα οποία, οι συναλλασσόμενοι παίρνουν θέσεις, δε θα υπήρχαν διακυμάνσεις.

 

Το ζήτημα των επιτοκίων, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αν και κατά την άποψή μας -όπως την εκφράσαμε στο τεύχος 237, εδώ- αυτό το διάστημα, δε συμβαίνει τίποτα το παράξενο, παρά μόνο μία φυσιολογική επιστροφή στην “κανονικότητα”.

Όμως, θα απασχολήσει τις αγορές, έως ότου και αυτές αποδεχθούν πλήρως -ήδη το έχουν αποδεχθεί σε κάποιο βαθμό- ότι, τα πράγματα δεν είναι πλέον όπως ήταν και ότι, η περίοδος του “δωρεάν χρήματος” τελείωσε.

Το χρήμα, θα εξακολουθεί να είναι “φθηνό”, αν το δούμε σε ιστορική βάση. Τα επιτόκια, ακόμη και αν, φτάσουν στο στο 2,25% (στις ΗΠΑ), μέσα στο επόμενο 12μηνο, θα εξακολουθούν να είναι κοντά στα πιο χαμηλά ιστορικά επίπεδα.

Το ζήτημα των επιτοκίων, θα απασχολήσει τις αγορές και θα τις ταλαιπωρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Καθώς όμως, δεν θα πρόκειται για κάτι αιφνίδιο, υπό κανονικές συνθήκες, δε θα τους προκαλέσει μεγάλες βλάβες.

 

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα επηρεαστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές της γης. Ότι, η άνοδος των επιτοκίων, θα περικόψει κάποιο τμήμα από την ανάπτυξη, τόσο κατά το 2022, όσο και κατά το 2023, είναι κάτι το αναμενόμενο. Η πορεία των αγορών θα εξαρτηθεί από α) πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το τμήμα και πόση τελικά θα είναι η οικονομική ανάπτυξη σ’ αυτά τα δύο χρόνια και β) από το αν θα προκληθεί ύφεση, έστω και ήπια ή και βραχυχρόνια. Από την πλευρά μας, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια ύφεση, στις ΗΠΑ ή στην Ε.Ε..

 

Η ουσία που εμείς θέλουμε να προβάλουμε είναι ότι, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, δεν πιστεύουμε ότι θα βιώσουμε κάτι το καταστροφικό. Εκτιμούμε ότι, το πιο δύσκολο διάστημα θα το διανύσουμε μέχρι και το μήνα Απρίλιο ή μέχρι τις αρχές Μαΐου. Εκεί, θα πρέπει να αναμένουμε τον πληθωρισμό (για το μήνα Απρίλιο) σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Από τους δείκτες εκείνης της περιόδου, θα εξαρτηθούν αρκετά για το πόσο “προσωρινός” ή “μόνιμος” θα είναι ο πληθωρισμός, τουλάχιστον όσον αφορά στις αναπτυγμένες οικονομίες.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως απέδειξε κατά το διάστημα από την αρχή του έτους έως σήμερα, μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Και αυτό, αν το πετύχει, θα το πετύχει λόγω της αποχής της από τη διαδικασία ανόδου (“φουσκώματος των τιμών”) κατά την περασμένη δεκαετία, αλλά και λόγω των ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης που αναμένεται να πετύχει κατά το 2022, 2023 ή και στα επόμενα έτη.

Εν τούτοις, κατά το τελευταίο διάστημα, οι εξελίξεις δείχνουν να διαγράφουν ένα περιβάλλον, όπου το πολιτικό ρίσκο ενδέχεται να είναι υψηλό, όπως σταθερά υποστηρίζουμε από τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό το περιβάλλον, απομακρύνει το ενδεχόμενο επίτευξης αξιολόγησης που θα φέρει τη χώρα στην “επενδυτική βαθμίδα”, πιθανότατα και για το έτος 2023. Αυτό είναι αρνητικό.

 

Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επιδεικνύει μία αξιοσημείωτη δυναμική και αντοχή. Θα επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό και αυτό θα μεταφράζεται σε “μικρότερη ένταση” στις διακυμάνσεις της. Παρά την αδυναμία επίτευξης αξιολόγησης  “επενδυτικής βαθμίδας” για τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμούμε ότι, σε περίπτωση που όντως η οικονομική ανάπτυξη κινηθεί στα επίπεδα που -σχεδόν οι πάντες- προβλέπουν (ανάμεσα στο 3,5% έως 4,5% για το 2022), οι τιμές θα εξακολουθήσουν να “ωθούνται” υψηλότερα. Διατηρούμε την εκτίμηση ότι, το “όριο” των 1.000 μονάδων, θα ξεπεραστεί αρκετά σύντομα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text