Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Λανθασμένος συναγερμός στα χρηματιστήρια! Γιατί όμως;

Λανθασμένος συναγερμός στα χρηματιστήρια! Γιατί όμως;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Λανθασμένος αποδείχθηκε ο συναγερμός που σημάναμε -ήδη από χθες το βράδυ- για τη σημερινή εξέλιξη των χρηματιστηριακών αγορών.

Βέβαια, δεν ήμασταν οι μόνοι που υποπέσαμε στο λάθος, αλλά ήταν το σύνολο των αναλυτών, σχολιαστών και ΜΜΕ (πολλές από τις πρώτες σελίδες μεγάλων οικονομικών sites σε όλο το κόσμο).

 

Οφείλω να ομολογήσω, ότι η εξέλιξη της αγοράς σήμερα, με εντυπωσίασε.

 

Ισχυριζόμουν -και το πιστεύω ακράδαντα- ότι, πάντα, η συμπεριφορά της αγοράς έχει μία λογική. Συχνά περίεργη, αλλά ουδέποτε αντιφατική.

 

Γύρισα πολλά sites σήμερα, για να καταλάβω τους λόγους της ανόδου των διεθνών αγορών σήμερα, μετά από ένα πολύ φοβισμένο ξεκίνημα, νωρίς το πρωί.

 

Δεν βρήκα κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις.

Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μία περίεργη αντίληψη της αγοράς -η οποία περιέχει αρκετό “κυνισμό”- που έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Ουκρανία η οποία βασίζεται στην άποψη του “ποιός νοιάζεται για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς, μας ενδιαφέρει να μην υπάρξουν εκτροπές και εκτροχιασμοί, που μπορεί να βλάψουν τη διεθνή οικονομία”.

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (επειδή, περί εισβολής πρόκειται), τελικά δε θεωρείται ως εισβολή, θα υπάρξουν κάποια “αντίποινα”, μάλλον για τα μάτια και για να μη φανεί στις δυτικές κοινωνίες ότι οι ηγέτες τους δε μπόρεσαν να αντιταχθούν στη στρατηγική (και τη δύναμη των Ρώσων), οι Ρώσοι θα κάνουν τη δουλειά τους και θα εξασφαλίσουν αυτό που από την αρχή διεκδικούσαν, η Ουκρανία δε θα αιματοκυλιστεί, αλλά θα υποταχτεί στη μοίρα της και το θέμα θα κλείσει και θα ξεχαστεί, με τους Ρώσους να έχουν κερδίσει πόντους, αναδρομικά, μετά από τρεις δεκαετίες.

Και τελικά, μπορεί να “κλείσει” μέχρι το καλοκαίρι και οι business να συνεχιστούν, ωσάν να μη συνέβη τίποτα.

 

Οι αγορές δεν ασχολούνται ούτε με την ηθική, ούτε με τα πολιτικά συστήματα, ούτε και με το δίκιο ή άδικο. Η δουλειά των αγορών είναι να ασχολούνται με την πορεία των οικονομιών και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

 

Γράφαμε χθες ότι, η πραγματική ανησυχία των αγορών, είναι τα επιτόκια και τελικά για το πώς θα ξεφουσκώσουν οι παραφουσκωμένοι χρηματιστηριακοί δείκτες και το πώς οι τιμές θα επανέλθουν σε μία βιώσιμη ισορροπία, ώστε να μην ανατραπεί ούτε η πορεία τους, αλλά ούτε και η ισορροπία στη διεθνή οικονομία.

 

Στη λογική του “business as usual” μπήκε, βεβαίως, και η ελληνική αγορά. Η οποία μπορεί να εμφάνισε υψηλότερες απώλειες (σε σχέση με άλλες αγορές που είτε εμφάνισαν μικρά κέρδη, είτε μικρές ζημιές), ακριβώς επειδή η θέση της, είναι περισσότερο ασταθής, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν -και που συνεχώς θα εμφανίζονται- στο δημοσιονομικό τομέα και στο πολιτικό της σύστημα.

Όμως, η αγορά θα βρει το δρόμο της και δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον με ζητήματα που μπορεί να προέλθουν από το εσωτερικό.

 

Ουδείς κίνδυνος υπήρξε για το “απόλυτο σύστημα”, το οποίο δείχνει ότι θα μπορούσε να αντέξει στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 απέχει από το ΓΔ κατά 4,45%. Η απόσταση αυτή δεν είναι μεγάλη και θα μπορούσε να “χαθεί” σε μία ή δύο “δύσκολες” συνεδριάσεις. Όμως, αν αυτό συμβεί, τότε θα σημαίνει ότι υπάρχει προβλήματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ίσως θα ήταν καλύτερο να βρισκόμαστε “έξω” από την αγορά.

 

Ας δούμε όμως, μερικά από τα διδάγματα αυτής της “μίνι κρίσης”, ή καλύτερα, αυτής της κρίσης που δε συνέβη ποτέ (ή τουλάχιστον, μέχρι ακόμη).

 

Αποδείχτηκε, για πολλοστή φορά, η αξία του να έχεις κάτι να παρακολουθείς, να παίρνεις μηνύματα και να βασίζεσαι, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και αβέβαιης στιγμής, όπως ήταν οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Καθώς έχουμε αποφασίσει να ακολουθούμε το “απόλυτο σύστημα”, υπάρχει μεν αγωνία, αλλά δεν υπάρχει δισταγμός για το τί θα πράξουμε στη “κρίσιμη στιγμή” της απόφασης.

 

Αποδείχτηκε πως, ποτέ δεν πρέπει να νομίζουμε ότι μία πρόβλεψη μπορεί να είναι “σίγουρη” και ότι δε μπορεί να διαψευστεί.

Ποτέ δε μπορεί να υπάρξει “σίγουρη” πρόβλεψη στις αγορές. Ποτέ κάποιος δε γνωρίζει με βεβαιότητα τί μπορεί να γίνει.

Στο δεύτερο μέρος της ζωής μου, επενδυτικά, αυτό εγώ το υλοποίησα ως “μειωμένη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου”. Δηλαδή, δεν υπάρχει λόγος να αναλαμβάνουμε αυξημένο κίνδυνο, όταν υπάρχει αβεβαιότητα. Και πάντα πιστεύω ότι, “οι ζημιές, πονάνε περισσότερο από το ισόποσο κέρδος”.

 

Επίσης, σκέφτομαι αυτούς που πήραν λάθος θέση στα παράγωγα, χθες ή σήμερα το πρωί και καταλήγω, για μία ακόμη φορά ότι, δε θα πρέπει να κυνηγώ κέρδη που περιέχουν ανάληψη υψηλού κινδύνου. Καλύτερα μικρά κέρδη, ή και καθόλου κέρδη. Αυτό που τελικά μετράει είναι, το αν έχω “αλώβητο” το κεφάλαιό μου. Όταν έχω κεφάλαιο, ξέρω ότι θα έρθει η καλή στιγμή, που η αγορά θα μοιράζει λεφτά. Και επειδή αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα σε ένα χρόνο, μου φτάνει για να δημιουργήσω ένα υψηλό κεφάλαιο, το οποίο, πολλοί απ’ όσους αναλαμβάνουν αλόγιστο κίνδυνο, δε θα κατορθώσουν να πετύχουν ποτέ.

 

Η επιτυχία στην αγορά, τελικά, δεν είναι μόνο η διαχείριση του κινδύνου. Είναι η διαχείριση του εαυτού μας.

 

Σήμερα, με τις παρουσιάσεις της ΕΕΕ και της ΕΝΤΕΡ στους αναλυτές, ξεκίνησε -και επισήμως- η περίοδος των αποτελεσμάτων. Από αύριο θα ασχολούμαστε κυρίως μ’ αυτά.

 

Καλό βράδυ. Και, ας ελπίσουμε, ειρηνικό και χωρίς άλλες εκπλήξεις.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text