Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Μέρες πολέμου. Μέρες πτώσης. Στιγμές αποφάσεων.

Μέρες πολέμου. Μέρες πτώσης. Στιγμές αποφάσεων.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μέρες πολέμου. Μέρες πτώσης. Στιγμές αποφάσεων.

Με τη σημερινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κλείνει μία μεγάλη περίοδος ειρήνης στην Ευρώπη, που ξεκίνησε στις 8 Μαΐου 1945, με το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου.

Ας ευχηθούμε, ο πόλεμος που ξεκίνησε σήμερα, να είναι βραχύς, χωρίς πολλά θύματα και ακρότητες και να μη δημιουργήσει καταστάσεις οι οποίες δε θα μπορούν, ή θα είναι πολύ δύσκολο, να διορθωθούν.

 

Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1945, πόλεμοι ξεσπούσαν συχνά, σε διάφορες περιοχές της γης. Όμως, όταν ο πόλεμος είναι μακριά από σένα, δεν τον αισθάνεται στην πλήρη βαναυσότητά του. Όταν όμως βρίσκεται έξω από την πόρτα σου, νιώθεις διαφορετικά.

 

Όπως ήταν φυσιολογικό, από τα ξημερώματα που ανακοινώθηκε η εισβολή, οι αγορές κατέρρευσαν: Πτώση στα παράγωγα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών (εδώ), άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, άνοδος στην τιμή του χρυσού και σχεδόν όλων των εμπορευμάτων (εδώ).

Στις “spot” αγορές, όλες οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με ζημιές. Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχώρησε κατά 1,81%.

 

Οι αγορές, που από την έναρξη της ουκρανικής κρισης, συμπεφέρθηκαν αρκετά περίεργα -εκτιμώντας ίσως ότι τελικά δε θα ξεσπούσαν πολεμικές επιχειρήσεις- θα βιώσουν μία πολύ άσχημη μέρα.

Ήδη, μετά από έναν πολύ άσχημο Ιανουάριο, πολλοί δείκτες βρίσκονται σε “φάση διόρθωσης” (όταν η πτώση ενός δείκτη από το πρόσφατο “υψηλό” του βρίσκεται μεταξύ του -10% έως -20%), ή ακόμη και σε “φάση πτώσης” (όταν η πτώση έχει ξεπεράσει το -20%).

Δείτε εδώ την εξέλιξη μίας σειράς δεικτών, σε πραγματικό χρόνο.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κατά το τελευταίο δίμηνο, είχε την καλύτερη (ποσοστιαία) επίδοση, ανάμεσα στους δείκτες που εξετάζουμε.

Σήμερα, θα αναμένουμε πτώση.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, εκ πρώτης όψεως, η ελληνική οικονομία δε θα χάσει τα θετικά χαρακτηριστικά της, που βοήθησαν το Χρηματιστήριο να ξεφύγει από τη θετική τροχιά που βρέθηκε στα τελευταία χρόνια.

Όμως, ουδείς γνωρίζει τις εξελίξεις. Η κρίση στην Ουκρανία, όλες αυτές τις εβδομάδες μας εξέπληττε, ενώ -κατά βάθος- ουδείς ανέμενε ότι θα φτάναμε να δούμε εικόνες εισβολής.

 

Με βάση τα όσα είναι σήμερα γνωστά (επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, σε τέτοιες στιγμές, οι ειδήσεις δεν είναι πάντα αντικειμενικές, ακόμη και στα μη άμεσα εμπλεκόμενα κράτη), οι επιπτώσεις του πολέμου δε θα έχουν σημαντική επίδραση στην ελληνική (ή ακόμη την ευρωπαϊκή ή και την ευρύτερα διεθνή) οικονομία, υπό την έννοια ότι δε θα τις εκτρέψουν από τη μακροχρόνια εξέλιξή τους, όπως αυτή προσδιοριζόταν μετά τη σταδιακή επαναφορά στην προ της πανδημίας λειτουργία τους.

Όμως, αυτές είναι προβλέψεις, που δεν τεκμηριώνονται εύκολα ή έγκυρα.

 

Αν προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε πιθανά σενάρια εξέλιξης των δεικτών, με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά γεγονότα, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η σημερινή κρίση, δεν θα αποβεί ως ένα “κύριο γεγονός” που θα ανατρέψει τη μακροχρόνια πορεία της οικονομίας και της αγοράς. Θα προκαλέσει βλάβες, θα αφήσει σημάδια, αλλά -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα εκτρέψει την πορεία της χώρας.

 

Επίσης, εκ πρώτης όψεως, η σημερινή κρίση, σε χρηματιστηριακό επίπεδο, δείχνει να είναι “μικρότερου μεγέθους” σε σχέση με την κρίση που αντιμετωπίσαμε, πριν από δύο ακριβώς χρόνια, με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το ότι, στην κρίση του κορωνοϊού, δε γνωρίζαμε τί θα μπορούσε να συμβεί στον πλανήτη, αφού αντιμετωπίζαμε κάτι παντελώς άγνωστο. Σήμερα, με την πολεμική κρίση, εκτιμούμε ότι “μπορούμε να υποθέσουμε” πως, η κρίση θα περιοριστεί στα πλαίσια της περιοχής που εξελίσσεται, καθόσον η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, αυτές είναι εκτιμήσεις. Στην πραγματικότητα, ουδέν γνωρίζουμε. Και άλλωστε, μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της ουκρανικής κρίσης, όσοι επιχειρήσαμε να διατυπώσουμε προβλέψεις, από κάθε χώρο ή σε κάθε επίπεδο, σφάλαμε οικτρά.

 

Θα ακολουθήσουμε τα σήματα που θα προκύψουν από την εξέλιξη των δεικτών του “απόλυτου συστήματος”.

Όπως κάθε φορά που ακολουθούμε ένα σήμα του συστήματος, γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να είναι λανθασμένο και ότι, τελικά, μπορεί να αποβεί ζημιογόνο για το χαρτοφυλάκιό μας.

Εμπιστευόμαστε όμως το επίπεδο εμπιστοσύνης που προκύπτει και που αναδύεται από την προηγούμενη πετυχημένη πορεία του. Παράλληλα, σε τέτοιες στιγμές, έχουμε ανάγκη από έναν “οδηγό” που θα μας απαλλάξει από το μεγάλο βάρος της λήψης μιας απόφασης.

 

Εισήλθαμε στην αγορά, πάλι με σήμα του “απόλυτου συστήματος” στις αρχές και τα μέσα του Νοεμβρίου του 2020. Από τότε, έχουμε πετύχει ένα κέρδος 60,6%.

Το κέρδος αυτό το πετύχαμε χωρίς να βρεθούμε κάτω από το κεφάλαιό μας (με το οποίο εισήλθαμε το Νοέμβριο του 2020), ούτε κατά μία μέρα. Το πετύχαμε χωρίς ιδιαίτερη ενασχόληση ή άγχος.

Θα σεβαστούμε αυτό το “μηχανισμό παραγωγής κερδών”, όποιο και αν είναι τελικά το αποτέλεσμα ενός σήματος εξόδου.

 

Στην παρουσία μας στη χρηματιστηριακή αγορά, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε -και να σεβόμαστε- δύο βασικά “αξιώματα”:

α) Η διαφύλαξη του κεφαλαίου μας είναι σημαντική. Όταν έχουμε το κεφάλαιό μας αλώβητο ή σε ικανοποιητικό επίπεδο, ξέρουμε πως, πάντα θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία στο μέλλον.

β) Σημασία δεν έχει πότε θα αγοράσεις -ουδείς καταστράφηκε επειδή δεν αγόρασε έγκαιρα. Σημασία έχει πότε θα πουλήσεις.

 

Η λειτουργία του απόλυτου συστήματος, όπως σας υποσχεθήκαμε, απευθύνεται σε άτομα που βλέπουν το Χρηματιστήριο μέσα από μία συντηρητική οπτική και σε άτομα στα οποία, η απώλεια ενός ποσού, “πονάει” περισσότερο από το (αγχωμένο) ισόποσο κέρδος.

 

Τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”

 

Δείτε τον πίνακα των “σημάτων του απόλυτου συστήματος” (εδώ).

Παρατηρούμε ότι, η απόσταση μεταξύ της καμπύλης του Γενικού Δείκτη και του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών, βρίσκεται σήμερα στο 4,93% (με βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη). Η τιμή του ΚΜΟ-200 είναι 902,41 μονάδες. Το “χαμηλό 20 ημερών” (δηλαδή, το χαμηλότερο κλείσιμο του ΓΔ κατά τις 20 τελευταίες μέρες) είναι οι 924,42 μονάδες.

 

Για την έξοδό μας, εάν υπάρξει τέτοιο σήμα, θα ακολουθήσουμε την παραλλαγή “ΚΜΟ200 - ΥΧ20”. Δηλαδή, θα ρευστοποιήσουμε το 100% των θέσεών μας, εφ’ όσον: α) Η καμπύλη του Γενικού Δείκτη βρεθεί κάτω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 και β) Εφ’ όσον σημειωθεί νέο “χαμηλό κλείσιμο” 20 ημερών.

Ο λόγος που θα ακολουθήσουμε αυτή την παραλλαγή είναι: α) Κατά το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν μεγάλες και βίαιες διακυμάνσεις. β) Οι εξελίξεις μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα αρνητικές -ουδείς γνωρίζει τί θα συμβεί. Συνεπώς, εφόσον η αγορά θα κινηθεί πτωτικά, θέλουμε να βρεθούμε εκτός αυτής, το συντομότερο δυνατό.

Εάν υπάρξουν πράξεις σήμερα, αυτές θα γίνουν (για το χαρτοφυλάκιό μας) σε τιμή κλεισίματος.

 

Ανάλογα με τις εξελίξεις, ενδεχομένως θα υπάρξουν και άλλες ενημερώσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Αυτές, επίσης θα σας σταλούν μέσω email.

 

Γιάννης Σιάτρας






Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text