Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μία πολύ δύσκολη μέρα. Το “απόλυτο σύστημα” εκτός αγοράς.

Μία πολύ δύσκολη μέρα. Το “απόλυτο σύστημα” εκτός αγοράς.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή μέρα υπήρξε πολύ δύσκολη για το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 888,41 μονάδες και κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από την 16/3/2020.

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” παρήγαγε “σήμα εξόδου” και ως εκ τούτου, το χαρτοφυλάκιό μας, ρευστοποίησε τις θέσεις του.

 

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι, το Χρηματιστήριο, είναι από τα ελάχιστα πράγματα στον κόσμο που, σε κάποια φάση στο μέλλον, έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε εάν, μία απόφαση που πήραμε στο παρελθόν, αν ήταν σωστή ή λάθος. Στις περισσότερες καταστάσεις στη ζωή μας, αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε.

 

Θα μάθουμε εάν πράξαμε σωστά ή λάθος.

 

Όμως, από την πλευρά μας επιμένουμε: Πράξαμε σωστά, ακόμη και αν, σε κάποια στιγμή, αναγκαστούμε να αγοράσουμε σε ψηλότερες τιμές.

 

Και πράξαμε σωστά, διότι:

α) Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ουδείς ανέμενε ότι θα βλέπαμε εικόνες εισβολής και βομβαρδισμών σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Και σήμερα, η κατάσταση δε μπορεί να γυρίσει πίσω. Και είναι αρκετά εύκολο να εκτραπεί. Για παράδειγμα, ακούστηκε ότι χτυπήθηκε -κατά λάθος- ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο. Αν αύριο κτυπηθεί πλοίο αμερικανικών συμφερόντων; Αν χτυπηθεί κάποιο γαλλικό ή βρετανικό πολεμικό πλοίο; Ή, αν γίνει ένα επεισόδιο ή και προβοκάτσιας στα σύνορα με τις βαλτικές χώρες;

β) Ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

γ) Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις επιδράσεις στις οικονομίες.

δ) Επειδή, βασικός στόχος του επενδυτή -και δική μας υπόσχεση προς εσάς- είναι να προσπαθεί να διατηρεί σώο το κεφάλαιό του. Ευκαιρίες για κέρδη θα υπάρξουν και στο μέλλον. Αρκεί κάποιος να διατηρεί το κεφάλαιό του.

ε) Επειδή το “απόλυτο σύστημα” συνήθως αντιδρά σωστά σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένα σύστημα το δοκιμάζεις από την αντίδρασή του στο παρελθόν. Καμία σημερινή κατάσταση δεν είναι όμοια με τις καταστάσεις του παρελθόντος. Όμως, οι κινήσεις στην αγορά μοιάζουν.

 

Γιατί όμως, η πτώση στις αγορές των ΗΠΑ είναι ήπια; (δείτε εδώ)

Επειδή οι ΗΠΑ είναι οικονομικά, αλλά -κατά την άποψή μας- και γεωπολιτικά κερδισμένες από την κρίση.

Αφ’ ενός μεν θα αυξήσουν τις -ήδη αυξημένες- εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη και αφετέρου, θα πετύχουν τον εξαιρετικό πολιτικό τους στόχο, να αποτρέψουν την ενίσχυση των εμπορικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Παράλληλα, καθώς, γεωγραφικά οι ΗΠΑ δε συνδέονται με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις με αυτές, οι οικονομικές επιδράσεις από την ένταση, είναι περιορισμένες.

Τέλος, εκτιμούμε ότι, για την ήπια πτώση του Nasdaq, μπορεί να έχει σχέση το γεγονός ότι ο δείκτης αυτός, υποχωρεί 19,65% από το υψηλό του και βρίσκεται ένα βήμα πριν εισέλθει (και επισήμως) σε “πτωτική αγορά” (εδώ). Στα σημεία αυτά, συνήθως οι δείκτες αντιδρούν, ίσως επειδή έτσι έχουν ρυθμιστεί αρκετοί αλγόριθμοι αυτόματων συστημάτων.

 

Γιατί το χαρτοφυλάκιό μας σημείωσε τόσο μεγάλη απώλεια;

Επειδή, όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, το “δημιουργήσαμε” με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί μία ανοδική φάση. Και το κάναμε “επιθετικό”. Ένα επιθετικό χαρτοφυλάκιο ανεβαίνει πιο πολύ στην άνοδο, αλλά υποχωρεί πιο πολύ στην πτώση.

Μας ενοχλεί η σημερινή πτώση, όμως, αν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά, θα έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε χαμηλότερα.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, θα έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό κεφάλαιο για να ξαναμπούμε και να εκμεταλλευθούμε τη νέα τάση της αγοράς. Και θα έχουμε καταγράψει μία ζημιογόνα πράξη. Οι ζημιογόνες πράξεις είναι και αυτές στην καθημερινότητα του επενδυτή.

 

Μα, θα πουν πολλοί. Πουλήσαμε με ζημιά. Και λοιπόν; Ναι, πονάει όταν πουλάμε με ζημιά, αλλά το σε ποιά τιμή αγοράσαμε, το γνωρίζουμε μόνον εμείς και δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλον. Το “πουλάω με ζημιά” είναι μία καθαρά υποκειμενική κατάσταση που ενοχλεί πολλούς. Και συχνά, στην προσπάθειά τους να μην πουλήσουν με ζημιά, καταστρέφονται. Τα παραδείγματα των δύο προηγούμενων δεκαετιών είναι ακόμη νωπά.

 

Το ζητούμενο απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, τελικά είναι να μη φτάσουμε στο σημείο, να μη μας ενδιαφέρει τί θα γίνει στη χρηματιστηριακή αγορά. Επειδή, αν φτάσουμε εκεί, θα σημαίνει ότι η κατάσταση γύρω μας έχει χειροτερέψει πάρα πολύ.

 

Λυπούμαστε που σήμερα σας “ταλαιπωρήσαμε” με έκτακτα άρθρα και γεμίσαμε τους server σας με emails, όμως, είναι στα πλαίσια όσων υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε σε κρίσιμες περιστάσεις.

 

Θα επανέλθουμε με ένα σύντομο σχόλιο, το πρωί. Καλό σας βράδυ.

 

ΥΓ: Η σημερινή μας έξοδος από την αγορά, ήταν η δεύτερη γενική ρευστοποίηση στη διάρκεια της ζωής του χαρτοφυλακίου του “απόλυτου συστήματος”. Κατά μία “διαβολική” σύμπτωση, η πρώτη ρευστοποίηση είχε γίνει στις 24/2/2020, λόγω του κορωνοϊού τότε.

Το 2020, είχαμε ρευστοποιήσει στις 818,35 μονάδες, μετά από μία πτώση 8,36% του Γενικού Δείκτη. Εκείνη η κίνηση αποδείχθηκε πετυχημένη, αφού μερικές μέρες μετά, ο ΓΔ υποχώρησε μέχρι τις 484 μονάδες.

Σε καμία περίπτωση δεν ευχόμαστε να συμβεί το ίδιο, επειδή γνωρίζουμε ότι πολλοί συνδρομητές μας και -γενικά- πάρα πολύς κόσμος κατέχει μετοχές αυτή τη στιγμή (πάντα κάποιος τις κατέχει). Και δεν είναι καλό να χάνει ο κόσμος…

 

Τα άρθρα για τις “ανισορροπίες” κλπ, όπως είναι φυσικό, αναβάλλονται.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text