Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Διαβάσαμε - Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Αντιμέτωπα µε νέο κύμα ακρίβειας, η διάρκεια και η ένταση του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Πέρα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών, ο πόλεμος στην εν λόγω περιοχή έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως είναι τα σιτηρά και τα φυτικά έλαια, τιμές οι οποίες βρίσκονταν ήδη στα ύψη το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας πανδημίας, καιρικών συνθηκών και απότομης αύξησης της ζήτησης.(εδώ)

Ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, αερομεταφορές, εξαγωγές αλλά και αγορές δέχονται βαρύ οικονομικό πλήγμα από την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η εισβολή Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις. Η ανησυχία για τον τουρισμό είναι έκδηλη καθώς οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας με σαφή προτίμηση σε Βόρειο Ελλάδα, Κρήτη και Ρόδο τα τελευταία χρόνια, υπολογίζονται σε περισσότερους από 750.000 ετησίως, ενώ αντίστοιχα οι Ουκρανοί ξεπερνούν τις 300.000.(εδώ)

Υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά καλύτερη πορεία στα ομόλογα ήταν τα πρώτα αποτελέσματα που έχει αρχίσει να καταγράφει το ΥΠΟΙΚ μετά την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μαζί με την νευρικότητα στις αγορές.Το οικονομικό επιτελείο, έχει αρχίσει ήδη να γράφει ήδη, κέρδη και ζημιές από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα αρνητικά είναι ότι ο υψηλός πληθωρισμός που αναμένονταν να αρχίσει να υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.(εδώ)

Η ολόπλευρη ρωσική επιχείρηση  εισβολής στην επικράτεια της Ουκρανίας δύναται να μετατρέψει την κρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και τα βασικά αγαθά, επαναφέροντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού (stagflation) πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank. Οι ορίζουσες της έντασης του νέου shock στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι πρώτον, η διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, δεύτερον η μορφή και η ευστάθεια του νέου status quo που θα προκύψει, τρίτον η κλιμάκωση των κυρώσεων έναντι της ρωσικής οικονομίας, και τέλος, η επίπτωση των κρατικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών -για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής κρίσης- επί της δημοσιονομικής τους  ισορροπίας, η οποία ήδη, προσωρινώς, διαταράχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας.(εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 7,3%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών των ετών 2021 και 2020. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,3%, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. (εδώ)

Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται πολύ κοντά στη νέα ονομασία του ομίλου που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική και το όραμα  του ομίλου, ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021, ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης. Ο ίδιος τόνισε ότι η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου υλοποιείται σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και παρά ταύτα οι επιδόσεις εμφανίζονται βελτιωμένες. Ο κ. Σιάμισιης στάθηκε στην αυξημένη παραγωγή και τις πωλήσεις, στην επίδοση ρεκόρ των πετροχημικών και την ανάκαμψη του κλάδου της εμπορίας ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης.(εδώ)

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν τα στελέχη των Ευρωσυμβούλων την πλήρη κάλυψη (για την ακρίβεια, υπερκάλυψη) της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου , όχι μόνο γιατί με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα όποια ζητήματα ρευστότητας του παρελθόντος, αλλά και επειδή συμμετείχε πολύ μεγάλος αριθμός επενδυτών, πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο προηγούμενων εκδόσεων. Ως αποτέλεσμα της ευρείας συμμετοχής στην ΑΜΚ, δεν φαίνεται να προέκυψαν δραστικές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης, πλην ίσως -όπως διαδίδεται στην αγορά- μιας μειοψηφικής θέσης που φέρεται να έλαβε στην εταιρία το Orasis Fund του George Elliot.(εδώ)

Η ΕΥΑΘ γνωστοποίησε ότι η Έκτακτη Αυτόκλητη Καθολική Γενική Συνέλευση της θυγατρικής εταιρίας EΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε, της οποίας μοναδικός Μέτοχος είναι η EΥΑΘ ΑΕ, που κατέχει το 100% των 920.000 μετοχών της, ποσού 460.000,00 €, αποφάσισε στις 11/02/2022 την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της EΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ, κατά το ποσό του 1 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και με την έκδοση 2 εκατ. νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50€, για την κάλυψη  μεσοπρόθεσμων ταμειακών αναγκών και προκειμένου να υπάρχει ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας.(εδώ)

Εναλλακτικά σχέδια μελετά η διοίκηση του ομίλου Σαράντη, προκειμένου να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα οικονομικά μεγέθη του αλλά και στην τιμή της μετοχής του, που βρέθηκε να κατρακυλά χθες στο Χρηματιστήριο κάτω από τα 7 ευρώ, με απώλειες 12,82%. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η κακή ψυχολογία των επενδυτών λόγω του πολεμικού κλίματος, αλλά και η επιβάρυνση που δυνητικά θα προκύψει για τον όμιλο από τις αγνώστου διάρκειας πληθωριστικές πιέσεις που έπονται του πολέμου.(εδώ)

To 9,9% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Πίστης ανήκει πλέον στην Allianz, η οποία στις 15 Φεβρουαρίου αγόρασε 123.359 κοινές ονομαστικές μετοχές μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας, άμεσης ιδιοκτησίας, αυξάνοντας το σύνολο των μετοχών που κατέχει σε 2.627.450. Η Εταιρία Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ (η Εταιρία) σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3556/2007 και σύμφωνα με την από 16/02/2022 TR-1 γνωστοποίηση, που έλαβε την ως άνω ημερομηνία από την εταιρία Allianz S.E. με έδρα το Μόναχο Γερμανίας, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε χώρα η ακόλουθη σημαντική μεταβολή στο ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και στα δικαιώματα ψήφου επί των μετοχών της Εταιρίας.(εδώ)

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.) υπέγραψε με την Lockheed Martin Aeronautics δύο (2) συμβάσεις συνολικής αξίας 118,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν εργασίες συμπαραγωγής μαχητικών F-16 για τρίτους πελάτες της Lockheed Martin. Επίσης υπέγραψαν και τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε επίπεδο Viper αξίας 97,5 εκατ. δολαρίων Συνολικά δηλαδή η ΕΑΒ ανέλαβε έργο 233,9 εκατ. από την Lockheed Martin. Τα προγράμματα αυτά αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη της Lockheed Martin Aero στην ΕΑΒ για την άριστη ποιότητα, την αξιοπιστία και την συνέπειά της, ενώ καθιστούν την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφερει ανακοίνωση.(εδώ)

Ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει ομαλά τα μέτρα τόνωσης της εποχής της κρίσης εν μέσω οικονομικής αναστάτωσης από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν 4,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έναντι 3,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 3,7%.(εδώ)

Πολιτικές προσωπικότητες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν να αναγνωριστεί η Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, μετά τη ρωσική εισβολή της Πέμπτης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε μια παθιασμένη έκκληση σε μια σύντομη συζήτηση που είχεμε τους ηγέτες της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να λάβει όμως κάποια ηχηρή απάντηση.(εδώ)

«Ο Nord Stream 2 είναι νεκρός για πάντα», δήλωσε ο Andrius Kubilius, Λιθουανός ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε λειτουργία. Ίσως αν η Ρωσία γινόταν δημοκρατική, αλλά αυτή τη στιγμή υποστηρίζω την απόφαση του καγκελάριου Σολτς να τον αναστείλει», πρόσθεσε. Ο Kubilius κάλεσε περαιτέρω την ΕΕ να «λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής της ασφάλειας». «Το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου το προμηθεύεται από τη Ρωσία και πάνω από το 50% της γερμανικής αγοράς ενέργειας προμηθεύεται από τη Gazprom. Δεν είναι ζήτημα μονοπωλίου, είναι ζήτημα γεωπολιτικής ασφάλειας για τη Γερμανία και την Ευρώπη και της δυνατότητας να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις», είπε ο ίδιος.(εδώ)

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. "Όπως γνωρίζετε, σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Αρχικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να βοηθήσει Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, μεταξύ άλλων με την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Και αυτό, στην πραγματικότητα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ουδέτερου καθεστώτος", δήλωσε ο Πεσκόφ.(εδώ)

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της Δύσης στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποκαλύπτουν στοιχεία του στρατηγικού αναλυτή της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, που δείχνουν ότι η Ρωσία έχει περίπου 300 δισ. δολάρια σε ξένα νομίσματα, σε swaps στο εξωτερικό. Πρόκειται για χρήματα που μπορούν να ταρακουνήσουν τις χρηματαγορές εάν «παγώσουν» στο πλαίσιο κυρώσεων ή εάν μετακινηθούν απότομα για να τις αποφύγουν, τόνισε ο αναλυτής. «Όταν οι ροές (του χρήματος) αλλάζουν, τα spreads μπορούν να σημειώσουν απότομες μεταβολές. Εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, είναι δύσκολο να μην δούμε μια άμεση επίδραση στα swaps του συναλλάγματος και στο διατραπεζικό επιτόκιο Libor του δολαρίου, με δεδομένα τα τεράστια πλεονάσματα της Ρωσίας και το πού είναι τοποθετηθεί αυτά τα πλεονάσματα», εξήγησε ο Pozsar.(εδώ)

Τα βασικά συμπεράσματα της αμερικανικής BofA είναι ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει θετική στις μετοχές της ΕΕ: η ασθενέστερη ανάπτυξη και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα συνεπάγονται καθοδική πορεία του Stoxx 600, που θα πέσει 7% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Να παραμείνουν υποεπενδεδυμένοι σε κυκλικούς/αμυντικούς τίτλους λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης, της μικρότερης ανόδου των αποδόσεων και των μεγαλύτερων πιστωτικών spreads (OW utilities, UW autos) Να μείνουν market-weight στις τράπεζες (αγαπημένο trade του consensus) και underweight στην ενέργεια (καθώς η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θα αποδειχθεί μη βιώσιμη). (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text