Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι “τεκτονικές” αλλαγές, θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία των αγορών

Οι “τεκτονικές” αλλαγές, θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι σελίδες μας, δεν ειδικεύονται στις γεωπολιτικές αναλύσεις. Και για το λόγο αυτό, τις αποφεύγουμε. Όμως, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, επιδρούν άμεσα στις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και τις αγορές και, συνεπώς, έχουν πάντα και μία επενδυτική διάσταση.

 

Μέσα από την οπτική αυτή, τολμώ να εκφράσω ότι, κατά την άποψή μου, η όλη “ρωσο-ουκρανική κρίση”, αλλά και οι εξελίξεις που τη συνοδεύουν, είναι εξαιρετικά σημαντικές και προκαλούν “τεκτονικές” γεωπολιτικές μεταβολές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο.

Θα τολμήσω να εκφράσω ότι, νιώθω πως, στα 32 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το χρηματιστηριακό χώρο, για μένα, η κρίση αυτή, με τον τρόπο που εξελίχθηκε, συνιστά τη δεύτερη πιο σημαντική κρίση, μετά την περίπτωση της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

(Αντιλαμβάνομαι πόσο λανθασμένη άποψη είχα σχηματίσει αρχικά, όταν υποτίμησα τη σημασία της, κάτι που διόρθωσα μετά από μερικές μέρες).

 

Μάλιστα, παρακολουθώντας σήμερα τον γερμανό καγκελάριο κ. Σόλτς, να αναγγέλλει ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει να υλοποιεί ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα εξοπλισμού, αρχικού ύψους € 100 δισεκατομμυρίων και ότι, θα αρχίσει να δαπανά περισσότερο από το 2,0% του ΑΕΠ της (δηλαδή περισσότερα από € 74 δισεκατομμύρια), σε αμυντικές δαπάνες, νιώθω ότι, η εικόνα αυτή, είναι αντίστοιχη -και ίσως αποβεί και ίσης σημασίας- με τις εικόνες της κατάρρευσης του τείχους του Βερολίνου, που -επίσης είχα δει ζωντανά- την 9η Νοεμβρίου 1989, στο ξεκίνημα τότε της σταδιοδρομίας μου.

 

Θα μπορούσαμε να βάλουμε πολλούς τίτλους σε όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες: Τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη - Επανεξοπλισμός της Γερμανίας - Επανεξοπλισμός της Ευρώπης - Νέος ψυχρός πόλεμος - Απομάκρυνση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας - Ο αμερικανικός στρατός ξανά στην Ευρώπη - Αρχίζει η απομάκρυνση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας - Άγνωστο μέλλον για την Ευρώπη.

 

Δε χρησιμοποιώ κανέναν οικονομικό τίτλο. Σαφέστατα, όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, θα έχουν σημαντικότατες επιδράσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Και αρνητικές (άνοδος πληθωρισμού, ελλείψεις σε ενέργεια και εμπορεύματα, αναπροσανατολισμός των εμπορικών ροών, περιορισμός κινητικότητας, αύξηση στρατιωτικών δαπανών, περιορισμός της παγκοσμιοποίησης κλπ), αλλά και θετικές -λιγότερες θετικές- (στροφή της Ευρώπης προς τη βιομηχανία, αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη, κλπ).

 

Καθώς θα ξετυλίγονται τα γεγονότα, στις επόμενες μέρες και εβδομάδες, τα ΜΜΕ θα “πλημμυρίσουν” από αναλύσεις και εκτιμήσεις. Θα έχουμε το χρόνο να αναφερθούμε σε όλα αυτά.

 

Προς το παρόν όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, το επίπεδο του επενδυτικού κινδύνου αυξάνεται κατακόρυφα. Δε μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε τις δημοσιονομικές ή τις οικονομικές εξελίξεις όλων αυτών, επειδή τα πράγματα εξελίσσονται αυτές τις στιγμές. Μπορούμε όμως να υποψιαστούμε ότι δεν θα είναι θετικές. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα διακινδυνέψει ο ανοδικός κύκλος της οικονομίας της χώρας. Εκτιμούμε πως όχι, όμως, ακόμη ουδείς  μπορεί να είναι σίγουρος. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στον όρο, ναι, ζούμε ένα “game changer” γεγονός.

 

Η προσοχή όλων θα είναι στο πώς θα ανοίξουν οι αγορές παραγώγων απόψε και ποιά θα είναι η πορεία τους μέχρι το πρωί. Το πρωί, θα επανέλθουμε με σύντομο σχόλιο.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text