Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 238 | Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές” (Μέρος Β’)

Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές” (Μέρος Β’)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές”

(Μέρος Β’ - Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "επίπεδο μεταβολής" )

Δείτε το μέρος Α' (Γενικά Στοιχεία) - εδώ
Δείτε το μέρος Γ' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "κλιμάκιο μεταβολής") - εδώ


Θεωρούμε ως “σημαντική  μεταβολή” του Γενικού Δείκτη, κάθε μεταβολή μεγαλύτερη του +5,0% ή του -5,0%. Από το 1988, τέτοιες μεταβολές, έχουν υπάρξει 101 ανοδικές (μεγαλύτερες του +5,0%) και 100 (πτωτικές). Οι 101 ανοδικές ισούνται με το 1,19% του συνόλου των 8.485 συνεδριάσεων και οι 100 πτωτικές, ισούνται με το 1,18% του συνόλου.

 

Επίσης, για να διαπιστώσουμε τη συμπεριφορά του Δείκτη, μετά την ημέρα της “σημαντικής μεταβολής”, εξετάζουμε τέσσερα χρονικά διαστήματα, μετά την ημέρα της μεταβολής: α) μία μέρα μετά, β) 5 μέρες (συνεδριάσεις) μετά, γ) ένα μήνα (21 συνεδριάσεις) μετά και δ) 3 μήνες (62 συνεδριάσεις) μετά.

 

Δείτε τον Πίνακα 2 - Σημαντικές μεταβολές Γενικού Δείκτη σε ανοδική ή πτωτική φάση.

Μία γενική παρατήρηση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι, ο αριθμός των θετικών μεταβολών, κάθε επιπέδου, είναι περίπου ο ίδιος με τον αριθμό των αρνητικών μεταβολών.

Επίσης, παρατηρούμε ότι, οι αντιδράσεις του ΓΔ, στα χρονικά διαστήματα που ακολουθούν την ημέρα της “σημαντικής μεταβολής”, δε μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάποιο μοντέλο συμπεριφοράς” για τη συμπεριφορά των τιμών.

 

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

 

Σημαντικές μεταβολές σε ανοδικές και σε πτωτικές φάσει

 

Μας βοηθάει περισσότερο, όταν διαχωρίζουμε την πορεία του Γενικού Δείκτη, σε ”ανοδικές φάσεις” και σε “πτωτικές φάσεις” της αγοράς.

Για το διαχωρισμό των φάσεων, χρησιμοποιούμε τη γενικά αποδεκτή διεθνή μεθοδολογία, η οποία αναφέρει ότι, μία “ανοδική φάση” εντοπίζεται όταν ο δείκτης σημειώσει πτώση κατά 20% από την προηγούμενη “κορυφή” του (το υψηλότερο κλείσιμο της περιόδου). Αντίθετα, μία πτωτική φάση εντοπίζεται όταν, ο δείκτης σημειώσει άνοδο κατά 20%, από το προηγούμενο “χαμηλό” κλείσιμο της περιόδου.

Περισσότερα για τις ανοδικές και πτωτικές φάσεις των αγορών, δείτε εδώ, ή στη σελίδα 34-35 του τεύχους 205 (εδώ). Δείτε εδώ, διάγραμμα με τις ανοδικές και τις πτωτικές φάσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

 

Όπως θα διαπιστώσουμε, η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από μία “σημαντική μεταβολή” είναι διαφορετική, εάν διανύεται μία ανοδική φάση, σε σχέση με το εάν η φάση είναι πτωτική.

Είναι φυσιολογικό ότι, αφενός μεν, οι πτωτικές “σημαντικές μεταβολές” είναι λιγότερες σε ανοδικές φάσεις και πολύ περισσότερες στις πτωτικές φάσεις. Αντίθετα, οι ανοδικές “σημαντικές μεταβολές” είναι περισσότερες σε ανοδικές φάσεις και λιγότερες σε πτωτικές φάσεις (αυτό επιβεβαιώνεται και στον προηγούμενο “γενικό” πίνακα).

 

α) Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη με βάση το “επίπεδο μεταβολής”

 

Με βάση το διαχωρισμό των ανοδικών και πτωτικών φάσεων που αναφέρουμε πιο πάνω, εξετάζουμε τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη (ΓΔ), με δύο τρόπους.

α) Εξετάζουμε τις περιπτώσεις μεταβολών, ανά επίπεδο (δηλαδή, ανόδους πάνω από 5%, πάνω από 6% κ.ο.κ., καθώς και τις πτώσεις μεγαλύτερες από -5%, μεγαλύτερες από -6% κ.ο.κ.).

β) Εξετάζουμε τις περιπτώσεις μεταβολών ανά “κλιμάκιο” μεταβολής (δηλαδή, τις περιπτώσεις ανόδου μεταξύ +5% έως 6%, μεταξύ +6% έως +7% κ.ο.κ. και το αντίστοιχο για τις περιπτώσεις πτώσης κατά αντίστοιχα κλιμάκια).

 

Ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία από τις σημαντικές μεταβολές του Γενικού Δείκτη, σε ανοδική φάση (Πίνακας 3):

  • Οι ανοδικές “αξιοσημείωτες μεταβολές” είναι περισσότερες από τις πτωτικές .
  • Μετά μία μεγάλη άνοδο, είναι αρκετά πιθανό (σε ποσοστό ελαφρά πάνω από το 50%), η επόμενη μέρα να είναι πτωτική. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση, όμως συμβαίνει.
  • Μετά μία μεγάλη πτώση, η πιθανότητα να είναι η επόμενη μέρα ανοδική, είναι σημαντικά αυξημένη (συνήθως πάνω από 80%). Αυτό συμβαίνει, επειδή το κλίμα στην αγορά είναι θετικό και μία “αξιοσημείωτη” πτώση, εκλαμβάνεται ως ευκαιρία αγορών.
  • Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στα “κοντινά” χρονικά διαστήματα (5 συνεδριάσεων και ενός μηνός).
  • Η πιθανότητα να συνεχίσει να είναι η αγορά ανοδική, εξασθενεί αρκετά, τρεις μήνες μετά από μία “αξιοσημείωτη” πτωτική συνεδρίαση. Βέβαια, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι, στο διάστημα των τριών μηνών, μπορεί να έχουν παρεμβληθεί και διάφορα άλλα γεγονότα που εξασθενούν την ανοδικότητα της αγοράς.

 

Περιπτώσεις σημαντικών μεταβολών σε πτωτική φάση (Πίνακας 4):

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, οι πτωτικές “σημαντικές μεταβολές” είναι περισσότερες από τις θετικές, σε πτωτική φάση. Ας δούμε όμως και ειδικότερα:

  • Μετά από μία μεγάλη άνοδο, οι πιθανότητες να είναι η επόμενη μέρα πτωτική, είναι υψηλές, αλλά μικρότερες απ’ ότι η αντίστοιχη περίπτωση στην ανοδική φάση.
  • Μετά από μία μεγάλη άνοδο, οι πιθανότητες να σημειώνει κέρδη ο ΓΔ, μετά από 5 συνεδριάσεις, είναι απλά αρκετά υψηλές. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σημειώνει ζημιές. Αυτό εξηγείται επειδή βρισκόμαστε σε μία πτωτική φάση.
  • Μετά από μία μεγάλη άνοδο, οι πιθανότητες να σημειώνει απώλειες ο ΓΔ, μετά από διάστημα 5 ημερών, είναι πάρα πολύ υψηλές.
  • Μετά από μία μεγάλη άνοδο, οι πιθανότητες να σημειώνει κέρδη ο ο ΓΔ, μετά από ένα μήνα, είναι πολύ χαμηλές. Αυτό συμβαίνει επειδή, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, η άνοδος “ξεχνιέται” και ξεπερνιέται και η αγορά συνεχίζει την πτωτική της πορεία.
  • Μετά από μία μεγάλη άνοδο, οι πιθανότητες να σημειώνει κέρδη ο ο ΓΔ, μετά από τρεις μήνες, είναι ακόμη πιο χαμηλές.

 

Τί γίνεται στις περιπτώσεις πτώσεων;

Μετά από μία μεγάλη πτώση, οι πιθανότητες να είναι η επόμενη μέρα ανοδική, είναι μικρότερες από ότι είναι στην ανοδική φάση. Αυτό συμβαίνει, επειδή το κλίμα στην αγορά είναι πτωτικό. Το ίδιο παρατηρείται και μετά από 5 συνεδριάσεις, ένα μήνα ή και τρεις μήνες.

 

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

Δείτε το μέρος Α' (Γενικά Στοιχεία) - εδώ
Δείτε το μέρος Γ' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "κλιμάκιο μεταβολής") - εδώ

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: