Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Δύσκολη και η σημερινή συνεδρίαση. Η γενική τάση παραμένει πτωτική.

Δύσκολη και η σημερινή συνεδρίαση. Η γενική τάση παραμένει πτωτική.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση όλοι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες, βρίσκονται είτε σε φάση πτώσης (bear market, δηλαδή υποχώρηση -20% ή περισσότερο από το πρόσφατο “υψηλό”), είτε σε φάση διόρθωσης (correction, δηλαδή υποχώρηση -10% έως -20%). Εξαίρεση αποτελεί, μάλλον για λίγο ακόμη, ο δείκτης Dow Jones, ο οποίος, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, υποχωρούσε κατά 9,52% από το υψηλό (και ιστορικά υψηλότερο) κλείσιμο της 4/1/2022. Αντίθετα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, δείχνει να αντέχει καλύτερα. Δείτε εδώ.

 

Είναι πλέον σαφές ότι, η κρίση της Ουκρανίας, αποτελεί ένα παγκόσμιο κύριο γεγονός, το οποίο εκτρέπει τη διεθνή οικονομία και τις διεθνείς αγορές από τη θετική τροχιά που είχαν πάρει, μετά την πανδημία.

Το είδος της κρίσης, ο τρόπος εξέλιξής της και -κυρίως- οι οικονομικές παρενέργειές της, δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη του ίδιου μοντέλου ανάκαμψης, όπως είχε συμβεί κατά το 2020. Οι “πληγές” που αφήνει στην παγκόσμια οικονομία η παρούσα κρίση, θα είναι από αρκετά, έως πολύ σοβαρές και θα δημιουργήσουν εξελίξεις που, στην οικονομική και τη χρηματιστηριακή ιστορία, θα χαρακτηριστούν ως ένας “νέος κύκλος” και μία “νέα περίοδος”.

 

Και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η γενικότερη τάση θα είναι πτωτική. Πλην όμως, θα υπάρχουν διακυμάνσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

Οι εξελίξεις που θα κρίνουν τη σημερινή μέρα, θα είναι, όπως και χθες, τα νέα από το μέτωπο των μαχών και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός.

Μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπάρχει νεότερο για το εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις. Είναι σαφές ότι, εάν δεν πραγματοποιηθούν, θα πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη.

 

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, μετά από τη χθεσινή διακοπή της λειτουργίας των ρωσικών ΜΜΕ στις δυτικές χώρες -μία ενέργεια, κατά την άποψή μας, βαθύτατα αντιδημοκρατική που σόκαρε τους περισσότερους- δεν έχουμε πληροφόρηση από την αντίθετη πλευρά, κάτι που σημαίνει ότι, η δική μας πληροφόρηση είναι μονομερής και -συνεπώς- όχι ολοκληρωμένη.

 

Η κρίση δε θα τελειώσει βεβαίως σήμερα. Για το λόγο αυτό, όσο “ελκυστικές” και αν, κάποιες αποτιμήσεις, προβάλλουν, το φρόνιμο θα ήταν να μην ασχοληθούμε μαζί τους. Επαναλαμβάνουμε ότι, το κυριότερο σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι να “πετύχουμε τον πάτο”, αλλά να διατηρήσουμε το κεφάλαιό μας πλήρες και την ψυχολογία μας αλώβητη.

 

Δύο άρθρα που ετοιμάζουμε σχετικά με την κίνηση των τιμών μετά από μεγάλες πτώσεις ή ανόδους, αλλά και τους τρόπους αγορών και πωλήσεων, κατά τη διάρκεια των κρίσεων (τμήμα της ύλης του τεύχους Μαρτίου) δεν ολοκληρώθηκαν. Εκτιμούμε όμως ότι θα μπορέσουμε να τα δημοσιεύσουμε (στο χώρο των προδημοσιεύσεων) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Καλή σας μέρα. Και ας ελπίσουμε ότι, αυτή η περιπέτεια του πολέμου, θα τελειώσει σύντομα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text