Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε- Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονταν πρώτες ύλες από την Ουκρανία, αλλά και από τη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρίες που έκαναν εξαγωγές προς την Ουκρανία ή είχαν παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα επεξεργάζονται σενάρια για να μετριάσουν τις απώλειες. Ο αποκλεισμός δε της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT προκαλεί ήδη ανησυχία σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις –κυρίως εξαγωγικές– που πραγματοποιούν συναλλαγές στη Ρωσία, φοβούμενες, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην «Κ», ότι «θα επιστρέψουμε στην εποχή του… φαξ».(εδώ)

Οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα εξακολούθησαν να βελτιώνονται έντονα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας έρευνας PMI®. Οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των επιπέδων απασχόλησης παρέμειναν αισθητά πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους που επί μακρόν καταγράφονται. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξακολούθησε να επιβραδύνεται, ενώ οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στον πληθωρισμό παρέμειναν έντονες.(εδώ)

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες» είναι το πόρισμα της Επιτροπής για τις δημοσιονομικές «οδηγίες» προς τα κράτη για το 2023. Έχουν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που τυπικά είχε σχεδιασθεί λίγες εβδομάδες πριν ώστε να «υπηρετούν» λόγω των πολεμικών συνθηκών. Οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι έγιναν με έμφαση και επίκεντρο τους τριγμούς του πολέμου.(εδώ)

Η Mermeren ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Αλλαγές στις λογιστικές αρχές και μεθόδους αποτίμηση στοιχείων στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με τις τελευταίες ετήσιες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν γίνει. Για την περίοδο από την 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021, η Mermeren Kombinat AD Prilep , επέτυχε έσοδα από πωλήσεις ύψους € 30.127.440, πράγμα που συνιστά αύξηση ύψους 36,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.(εδώ)

Εγκρίθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου 2022, οι ελεγμένες από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τα συνολικά καθαρά έσοδα της Τράπεζας για τη χρήση 2021 ανήλθαν σε 1.011,0 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 361,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ προβλέψεων στη χρήση 2021 ανήλθαν σε 649,6 εκατ. ευρώ, έναντι 391,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 258,5 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Με ομοβροντία επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα, ύψους άνω των $620 δισ. την περίοδο 2022-2025, απαντούν οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών στις αυξημένες ανάγκες του πλανήτη για συνδεσιμότητα. Στόχος των επενδύσεων, το 85% των οποίων θα αφορά τα δίκτυα τεχνολογίας 5G, είναι να μειώσουν το υφιστάμενο κενό συνδεσιμότητας, που σήμερα κρατά σε ψηφιακό σκοτάδι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με την έκθεση “Global Mobile Economy Report 2022” του GSMA, ο ρόλος της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην επέκταση της συνδεσιμότητας είναι καθοριστικός. Την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύου από φορείς εκμετάλλευσης μείωσαν το χάσμα κάλυψης από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού σε μόλις 6%.(εδώ)

Στα 250 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι προκαταβολές για την αγορά των πρώτων 327 κατοικιών που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό. Η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ με τις περισσότερες να έχουν ήδη πωληθεί. Οι αγοραστές, ως επί το πλείστον Έλληνες του εξωτερικού, έχουν «καπαρώσει» διαμερίσματα, βίλες, διώροφα και τριώροφα σπίτια από τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση Τύπου που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Οδυσσέας Αθανασίου και αφορούσε στην πρόοδο των εργασιών του εμβληματικού επενδυτικού σχεδίου της ανάπλασης των 6.200 εκατ. τ.μ. στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.(εδώ)

Κανονικά και με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα προχωρούν όλα τα επιμέρους έργα της πρώτης πενταετίας, στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ζήτηση για τα έργα οικιστικής ανάπλασης να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να ανακοινωθούν είναι οι πρώτοι ανάδοχοι έργων καθώς και μεγάλες επωνυμίες (brands) που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.(εδώ)

Σε κινήσεις ενεργειακής θωράκισης μη διασυνδεδεμένων νησιών για το φετινό καλοκαίρι προχωρά η ΔΕΗ, η οποία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις τροποποίησης αδειών παραγωγής με στόχο την ενίσχυση των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής (ΑΣΠ), μέσω μίσθωσης και μετεγκατάστασης φορητών ντιζελομονάδων και Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν τα νησιά Κω-Κάλυμνο, Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο, Σκύρο, Σίφνο και Σέριφο. Η ΡΑΕ ενέκρινε τις σχετικές αιτήσεις τονίζοντας στο σκεπτικό της ότι «η ασφάλεια εφοδιασµού των µη διασυνδεδεµένων νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων µέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία τους µε ηλεκτρική ενέργεια».(εδώ)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί περαιτέρω αναστάτωση στις ήδη εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού εμπορευμάτων. Η Ουκρανία και η Ρωσία μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των εισαγωγών μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αλλά είναι βασικοί προμηθευτές πρώτων υλών και ενέργειας για πολλές κύριες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ενέργεια είναι στην κορυφή των ανησυχιών καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ιδιαίτερα το φυσικό αέριο μέσω πολλών αγωγών.(εδώ)

Η ασφαλιστική εταιρία ΜΙΝΕΤΤΑ διαψεύδει δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους για την πώλησή της. Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος εφημερίδας, το οποίο αναφέρει ότι η ασφαλιστική εταιρία ΜΙΝΕΤΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, σημειώνουμε ότι: Τόσο οι μέτοχοι όσο και η Διοίκηση της Εταιρίας διαψεύδουν ρητά και κατηγορηματικά τα περί συζητήσεων με εκπροσώπους πολυεθνικών ομίλων, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον, περί πώλησης της επιχείρησης μας.(εδώ)

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat ο πληθωρισμός ανήλθε σε 5,8% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα και περισσότερο από το 5,6% της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η εκτίμηση για τη Ελλάδα αναφέρει πληθωρισμό 6,3%. Τα τελευταία αυτά στοιχεία, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ενέργεια παρέμεινε ο κύριος μοχλός, με ανάλυση της Deutsche Bank να προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σπρώχνουν το ευρώ χαμηλότερα και προκαλούν «έναν φαύλο κύκλο πληθωριστικής σπείρας».(εδώ)

Την μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου φαίνεται πως έκανε η ρωσική Gazprom, τη στιγμή που η Δύση έχει επιβάλλει μία σειρά από κυρώσεις και διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της της στην Ουκρανία. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom.(εδώ)

Την απόφαση του Πεκίνου να μην συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών και ασφαλίσεων της Κίνας. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε τέτοιες κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε κανονικές οικονομικές, εμπορικές και χρηματοοικονομικές ανταλλαγές με τα σχετικά μέρη», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Γκουό Σουκίνκ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.(εδώ)

Ραγδαία κλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει και τα 110 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που το φυσικό αέριο βλέπει την τιμή του να πραγματοποιεί θηριώδες ράλι που ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά ακόμα και το 50%. Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι υπό απειλή μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, όσον αφορά το αργό τα futures σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Το Brent παράδοσης Μαΐου βλέπει την τιμή του να αυξάνεται κατά 6,1% στα 111,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει και τα 113,02 δολάρια.(εδώ)

Σε safe haven φαίνεται πως μετατρέπεται το κινεζικό γουάν εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής των αγορών μετά από την εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Οι ισοτιμίες πολλαπλών νομισμάτων όπως το ευρώ και το κορεατικό γουόν έχουν καταγράψει μείωση, αλλά το γουάν κυμαίνεται κοντά σε 4ετές υψηλό. Σύμφωνα με τον Khoon Goh, στέλεχος της ANZ Banking Group «το γουάν μοιάζει με safe haven εν μέσω της ουκρανικής κρίσης». Τα κινεζικά κρατικά ομόλογα τα οποία προσέλκυσαν επενδύσεις ύψους $91 δισ πέρυσι, μοιάζουν πια ως καλές εναλλακτικές σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά.(εδώ)

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφαλώνουν οι τιμές του αλουμινίου την Τετάρτη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανές διαχειριστικές δυσκολίες που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις προμήθειες λόγω των αυστηρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.  Το αλουμίνιο τριών μηνών στο LME εκτινάχθηκε σε ρεκόρ στα 3.552 δολ. ο τόνος, για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη του στα 3.532 δολ. στη συνέχεια.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text