Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μπορεί η "κρίση" να τελειώσει γρήγορα; Πώς θα αντιδράσει το “απόλυτο σύστημα”;

Μπορεί η "κρίση" να τελειώσει γρήγορα; Πώς θα αντιδράσει το “απόλυτο σύστημα”;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Άνοδο κατέγραψαν οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί δείκτες, λίγο μετά το άνοιγμα της Νέας Υόρκης, την ώρα περίπου που έκλεινε η αγορά της Αθήνας.

Με βάση την ειδησεογραφία, η οποία βέβαια συχνά είναι ελλειπής ή κατευθυνόμενη (σημειώνουμε ότι, κάποια στιγμή σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιλήφθηκε σε τί ολίσθημα είχε υποπέσει και, σήμερα, επέτρεψε τη λειτουργία των ρωσικών ΜΜΕ (rt, sputnik και tass)), ανακοινώθηκε ότι, σήμερα το βράδυ θα γίνει η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των αντιμαχόμενων κρατών. Στη συνέχεια, ακούστηκε ότι, η μεν ρωσική αντιπροσωπεία ήδη βρίσκεται στη Λευκορωσία, ενώ η ουκρανική διαμήνυσε ότι θα πάει στη συνάντηση, αύριο το πρωί.

Παράλληλα, από τον -καλά πληροφορημένο αυτές τις μέρες ΟPEN- αναφέρθηκε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επιβάλλει ως νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, τον πρώην (φιλορώσο) πρόεδρο Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, τον οποία βέβαια δε θα δεχθεί η ουκρανική πλευρά, ή οι δυτικοί σύμμαχοί της.

Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται και ήδη διεξάγονται μέσα στις πόλεις.

 

Θέλουμε να πούμε ότι, το πράγμα είναι “μπερδεμένο” και ουδείς γνωρίζει πώς θα ξεμπερδευτεί.

 

Όμως -και αυτό είναι σημαντικό- όλα αυτά, θέτουν όρια στην κίνηση των δεικτών. Εκτός βέβαια, αν υπάρξει κάποια άλλη δυσμενής εξέλιξη, η οποία θα ανατρέψει αυτή την εύθραυστη πολεμική ισορροπία.

 

Δε γνωρίζουμε σε τί χρόνο θα επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων. Το βέβαιο είναι ότι, κάποια στιγμή θα γίνει.

Δε γνωρίζουμε σε ποιό σημείο θα βρίσκονται, εκείνη τη στιγμή, οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Το βέβαιο είναι ότι, η ανακοίνωση της εκεχειρίας και της ειρήνευσης, θα αποτελέσει ένα θετικό γεγονός και οι δείκτες θα κινηθούν ανοδικά.

 

Θα τελειώσει όμως, τότε, η κρίση;

 

Εκτιμούμε πως όχι. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι ουκρανοί πολίτες (και στρατιώτες) που σήμερα αγωνίζονται με αυταπάρνηση, θα αποδεχτούν ως πρόεδρο, έναν φιλορώσο, που κάποτε μίσησαν, ή ακόμη και αν, θα δεχθούν να υπακούσουν στον πρόεδρό τους Ζελένσκι, εάν αυτός συνεναίσει στην απομάκρυνσή του και την αντικατάστασή του.

 

Αφήνουμε κατά μέρος, στην παρούσα φάση, τα προβλήματα της “επόμενης μέρας” ή ακόμη και τα προβλήματα των αγορών που, προς το παρόν, κρύφτηκαν “κάτω από το χαλί”, καθώς τα πάντα επισκιάστηκαν από την ουκρανική κρίση.

 

Πώς και πότε θα μπορούσε να εισέλθει το “απόλυτο σύστημα” στην αγορά;

 

Το “εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος” βρέθηκε “εκτός αγοράς” την Πέμπτη 24/2/2022.

Θα εισέλθει στην αγορά, σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις που θα επιλέξουμε, εκ των προτέρων: α) στην ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών, β) στην ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών και στην ταυτόχρονη επίτευξη νέου “υψηλού κλεισίματος” 20 ημερών.

 

Ας δούμε τα δεδομένα (μπορείτε και εσείς να τα δείτε εδώ):

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 852,10 μονάδες (σε φάση “διόρθωσης”).

Η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 902,14 μονάδες. Ο ρυθμός πτώσης του είναι χαμηλός -περίπου 0,15 μονάδες την ημέρα. Αυτός ο ρυθμός πτώσης είναι χαμηλός και οφείλεται στη μεγάλη συσσώρευση που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις 900 μονάδες κατά την άνοιξη του 2021. Αυτή τη στιγμή, εμποδίζει την καμπύλη του ΚΜΟ-200 να κινηθεί ταχύτερα προς τα κάτω, κάτι που θέλουμε να γίνει.

Η κλίση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 είναι πλέον αρνητική (δηλαδή, μειώνεται κάθε μέρα).

Όλες οι παραλλαγές του συστήματος, βρίσκονται εκτός αγοράς.

 

Μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνση της αγοράς και να καθυστερήσουν τα σήματα εισόδου από το “απόλυτο σύστημα”;

Λογικά, μπορεί να συμβεί.

 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το “απόλυτο σύστημα” θα μπει στην αγορά, είτε στις 902 μονάδες (διάσπαση απλού ΚΜΟ-200), είτε στις 971 μονάδες (διάσπαση απλού ΚΜΟ-200 και παράλληλη επίτευξη νέου υψηλού).

 

Είναι αλήθεια ότι, ποτέ δεν έχουμε πραγματοποιήσει είσοδο στην αγορά, με τη διάσπαση του απλού ΚΜΟ-200. Θέλουμε να αναλύσουμε καλύτερα τα σταστιστικά των προηγούμενων 27 ετών του “απόλυτου συστήματος” για να δούμε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος. Επί αυτού, θα επανέλθουμε αύριο το πρωί.

 

Σε κάθε περίπτωση, επειδή -όπως είναι λογικό- ο κάθε συνδρομητής αυτών των σελίδων, δεν ακολουθεί τα σήματα του απόλυτου συστήματος (αν και βεβαίως, τα λαμβάνει υπόψη του), μπορούμε να πούμε τα παρακάτω:

 

Ουδείς γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση.

Ακόμη και αν λήξει αύριο (θεωρητικά μιλώντας), τα προβλήματα που θα “βγουν από τις ντουλάπες” είναι πολλά -ενώ έχουν δημιουργηθεί και άλλα.

Σήμερα, στις αγορές, υπάρχει μία σαφής “αδημονία” να ανέβουν, όμως, έτσι κάνουν πάντα οι αγορές. Δε γνωρίζουμε εάν αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, όταν η κρίση εκτονωθεί.

Η ελληνική αγορά δείχνει και αυτή μία τάση ανόδου. Ας μην ξεχνάμε ότι, πριν από την κρίση, οι συνθήκες και οι προοπτικές ήταν καλές. Το περιβάλλον παραμένει θετικό, όμως δε ξέρουμε πόσο έχει επιβαρυνθεί από την τρέχουσα κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι, αν η κρίση τελειώσει αύριο (και πάλι θεωρητικά μιλώντας), ο ΓΔ θα σταθεροποιηθεί πάνω από τις 900 μονάδες.

 

Με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, μπορούμε να πούμε -με αρκετή βεβαιότητα- ότι η παρούσα κρίση, δεν έχει την ένταση ή την πίεση στους δείκτες, που είχε η κρίση της πανδημίας. Και δίνουμε πολλές πιθανότητες, να μην την έχει ούτε μέχρι το τέλος της.

 

Αναφορικά με τη στρατηγική επανεισόδου, από άτομα που ήδη ρευστοποιήσει, συνήθως, η εμπειρία του παρελθόντος λέει ότι, είναι μάταιο να προσδοκά κάποιος ότι θα πετύχει τον “πάτο” στην πορεία των τιμών.

Οι έμπειροι (και οι με "γερό στομάχι") συναλλασσόμενοι, προτιμούν να επαναγοράζουν μέρος των θέσεών τους, κατά τη διάρκεια της πτωτικής πορείας. Και όσο αυτή (η πτωτική πορεία) συνεχίζεται, να επαναγοράζουν μέχρι και το 50% ή 60% των αρχικών τους θέσεων. Στο σημείο εκείνο, “ελέγχουν” αυτοί την κατάσταση και είναι ικανοποιημένοι αν έχουν πετύχει την επαναγορά, έστω του 50% των θέσεών τους, σε μία μέση τιμή (ανάλογα και με το πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί η κρίση) από 15% έως 30% χαμηλότερα από εκεί που πούλησαν.

Στη συνέχεια, περιμένουν το χαμηλότερο σημείο, τον “πάτο”. Τον “πάτο” όμως, τον αντιλαμβανόμαστε, όταν αυτός έχει ήδη συμβεί και όταν οι τιμές αρχίσουν να κινούνται και πάλι προς τα πάνω. Έτσι, δε μπορούν να αγοράσουν στον “πάτο”. Αγοράζουν όταν το πρόβλημα έχει επιλυθεί και όταν η κρίση έχει -επιβεβαιωμένα- ξεπεραστεί, στο ανοδικό ξέσπασμα της ανακούφισης. Έτσι, κατά μέσο όρο, έχουν πετύχει ένα ικανοποιητικό κέρδος και συνεχίζουν ευτυχισμένοι την πορεία τους και τις πράξεις τους.

 

Αυτή η πρακτική βέβαια, ενέχει ρίσκο. Και δεν είναι για τον καθέναν. Απαιτεί γνώσεις, παρακολούθηση, χρόνο και ψυχολογική αποδοχή του ενδεχόμενου να υποστεί κάποιος ζημιές ή να πουλάει με ζημιές. Αυτά, δεν είναι δεδομένα για τον καθένα.

 

Από την πλευρά μας, επιμένουμε να ακολουθούμε τη συντηρητική πρακτική, του να κάνουμε πράξεις, με σιγουριά ότι δε θα χάσουμε, ή ακόμη και αν χάσουμε, οι απώλειες θα είναι μικρές.

 

Θα επανέλθουμε αύριο το πρωί. Ολοκληρώσαμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα σταστιστικά, για τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από μεγάλες ημερήσιες ανόδους ή πτώσεις. Γνωρίζουμε ότι είχαμε αναγγείλει τη δημοσίευσή τους, ήδη από χθες, όμως, δεν είναι εύκολα στατιστικά, δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ στο παρελθόν και δεν υπάρχει τρόπος αυτόματης παραγωγής τους. Εκτιμούμε ότι, μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί και ο σχολιασμός τους.

 

Καλό σας βράδυ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text