Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | ΚΕΠΕ: Οι Επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στις Ελληνικές Τράπεζες

ΚΕΠΕ: Οι Επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στις Ελληνικές Τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΚΕΠΕ: Οι Επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στις Ελληνικές Τράπεζες

Η πανδημία της Covid-19 που εκδηλώθηκε στα τέλη του 2019 και επηρέασε τη χώρα μας από τις αρχές του 2020 είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά από την εξέλιξη του ΑΕΠ και των συνιστωσών της ζήτησης, καθώς και από τον αντίκτυπο της πανδημίας στην απασχόληση.

Σε αυτή την ανάλυση επικαιρότητας θα εξετάσουμε τις μέχρι τώρα επιπτώσεις της πανδημίας σε έναν άλλο ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, τον τραπεζικό κλάδο. Η σημασία των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, ιδίως σε περιόδους κρίσης και συμπίεσης των εισοδημάτων, όπως συνέβη τόσο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ελληνικής κρίσης χρέους όσο και λόγω της υγειονομικής κρίσης των τελευταίων δύο ετών, είναι κομβική για μια οικονομία. Οι τράπεζες, αν και οργανισμοί που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποτελεσματικότητας, παρέχουν ένα δημόσιο αγαθό που ονομάζεται ρευστότητα. Με αυτή την έννοια, η χρηματοοικονομική υγεία των ελληνικών τραπεζών αποτελεί κλειδί για την υπέρβαση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, εν προκειμένω, αλλά και την ολοκλήρωση του νέου υποδείγματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αναδείχθηκε ως απαίτηση από την ελληνική κρίση χρέους. Άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία, ανακάμψεις της οικονομίας χωρίς επαρκή πιστοδότηση των επιχειρήσεων είναι σπάνιες, ενώ οι θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ αργούν περισσότερο να εκδηλωθούν και είναι πιο αδύναμες.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, στην παρούσα ανάλυση επικαιρότητας εξετάζεται η εξέλιξη βασικών δεικτών των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τους Financial Soundness Indicators, Greece: Core FSIs, IMF. Στην πρώτη ενότητα επισκοπούνται οι εξελίξεις στην πιστοδότηση των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τις εισροές καταθέσεων στις τράπεζες και την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με βασικούς δείκτες χρηματοοικονομικής υγείας όπως οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Στην τρίτη ενότητα εξετάζονται δείκτες κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, ενώ η τέταρτη ενότητα συνοψίζει τα συμπεράσματα.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text