Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Θετική προδιάθεση στην αγορά - Σχηματίζονται ευκαιρίες - Η άνοδος ίσως καθυστερήσει

Θετική προδιάθεση στην αγορά - Σχηματίζονται ευκαιρίες - Η άνοδος ίσως καθυστερήσει

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά από ήπιες διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 854,62 μονάδες (+0,30%), δείχνοντας ότι “ηρεμεί”, μετά τις πρόσφατες μεγάλες διακυμάνσεις του.

Επί 5 συνεχείς μέρες, ο ΓΔ διακυμαινόταν με διακυμάνσεις μεγαλύτερες του +/- 1,0%, κάτι σπάνιο κατά τους τελευταίους 14 μήνες.

 

Η κίνηση της αγοράς, σε γενικές γραμμές, ακολουθούσε τις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών (spot και παραγώγων).

 

Τί μας έδειξε σήμερα η αγορά;

 

Μας έδειξε ότι υπάρχει μια θετική προδιάθεση για άνοδο των τιμών. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ας μην ξεχνάμε ότι εξακολουθούμε να διανύουμε μία ανοδική φάση της αγοράς, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση διόρθωσης.

Βέβαια, εκτιμούμε ότι, όσο αργεί να επανέλθει η κανονικότητα και η άνοδος, η προδιάθεση αυτή θα μειώνεται, καθώς η αγορά θα κάνει “βάσεις” σε νέα επίπεδα τιμών.

Οι 850 μονάδες, δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία “βάση”, με απόπειρες ανόδου έως τις 870 μονάδες και “επεισόδια πτώσης” έως τις 840 μονάδες.

Αν αλλάξουν οι συνθήκες, θα αλλάξουν και οι βάσεις.

 

Οι διαπραγματεύσεις θα αργήσουν να καρποφορήσουν και όταν θα καρποφορήσουν, θα είναι περισσότερο με τους όρους της ρωσικής πλευράς. Αν η εκτίμηση αυτή είναι ορθή, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μία μακρά “ταλαιπωρία”. Αν η εξεύρεση λύσης καθυστερήσει πολύ, τότε απλά θα φύγει από το προσκήνιο, αφού όλη η ουκρανική κρίση, θα επισκιαστεί από άλλες εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές (το πιθανότερο αρνητικές).

 

Το ότι, μπορεί κατάσταση θα τραβήξει σε μάκρος, λειτουργεί θετικά για το “απόλυτο σύστημα”, αφού θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.

 

Κάτι που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στην ελληνική αγορά, είναι η εξαιρετική κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων. Είχαμε αναφερθεί και είχαμε προβλέψει αυτή την κατάσταση και σήμερα, βλέπουμε τις θετικότατες ανακοινώσεις κερδών. Αυτός, είναι ένας σοβαρός παράγοντας, που αν δεν “τραβήξει” την αγορά προς τα πάνω, τουλάχιστον: α) θα την εμποδίσει να υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα και β) θα τη βοηθήσει σε μία γρήγορη ανάκαμψη.

Επαναλαμβάνουμε ότι, η παρούσα πτώση, δεν έχει καμία σχέση ή ομοιότητα με την πτώση του Φεβρουαρίου του 2020, όταν ξεσπούσε η πανδημία. Στην παρούσα πτώση, δε θα δούμε τόσο βάθος και ενδεχομένως ούτε και τόση διάρκεια.

 

Υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά. Πολλές. Και ίσως μεγαλώσουν. Θα ασχοληθούμε με αυτές στο τεύχος. Πότε θα κυκλοφορήσει το τεύχος; Μετά την Καθαρή Δευτέρα (η ομάδα μας, δε θα δουλέψει το τριήμερο, δούλεψε πολύ αυτές τις δύο εβδομάδες, χρειαζόμαστε να γεμίσουμε τις μπαταρίες). Εν τούτοις, θα “προδημοσιεύσουμε” πολλά από τα άρθρα που έχουν ετοιμαστεί.

 

Να κάνουμε μία γενική παρατήρηση: Διαπιστώνουμε ότι, οι επιδράσεις της πολεμικής κρίσης ήδη μπαίνουν στην καθημερινότητα μας. Όταν υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες, οι κοινωνίες δαπανούν και καταναλώνουν λιγότερο. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει παντού. Αυτό είναι αρνητικό για την οικονομία και το Χρηματιστήριο. Πρέπει να φύγει ο φόβος και να έχουμε καλύτερες ειδήσεις.

 

Και μία δεύτερη παρατήρηση: Μπορεί σήμερα να τσακώνονται τα βουβάλια, αλλά στο τέλος θα την πληρώσουν τα βατράχια (ο ουκρανικός λαός). Ελπίζουμε να μη στοιχίσει και σε μας, επειδή και μεις, βατράχια είμαστε.

 

Σχετικά με το απόλυτο σύστημα:

Αναφέρθηκε χθες ότι, η διάσπαση του “απλού κινητού μέσου όρου 200 ημερών”, θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιλογή για την είσοδο του “επενδυτικού χαρτοφυλακίου του απόλυτου συστήματος” στην αγορά. Και αυτό επειδή, αν γίνει κάτι θετικό και η αγορά αναπηδήσει, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε να σχηματιστεί νέο “υψηλό κλείσιμο 20 ημερών”, το οποίο σήμερα βρίσκεται στις 971 μονάδες και το οποίο θα βρίσκεται εκεί μέχρι την 14/3/2022.

Το σκεφτήκαμε αρκετά. Δεν είχαμε το χρόνο να το ερευνήσουμε στατιστικά για να δούμε τί γινόταν στο παρελθόν. Θα το κάνουμε εντός των ημερών.

Ο “απλός ΚΜΟ-200 ημερών” βεβαίως αποτελεί μία από τις παραλλαγές του συστήματος, την οποία όμως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Πάντα χρησιμοποιούμε τον ΚΜΟ-200, μαζί με κάτι άλλο. Και αυτό επειδή ο ΚΜΟ-200 ως δείκτης εισόδου ή εξόδου, παράγει πολλές πράξεις, κάτι που δε μας αρέσει.

 

Σκεφτόμαστε όμως ότι, αν αιφνιδίως και αυθαίρετα αλλάξουμε την πρακτική που ακολουθούμε, θα υπονομεύσουμε την αξιοπιστία του συστήματος.

 

Εμείς, μέσα από το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί “αυτόματα”, χωρίς πολλές κρίσεις και αποφάσεις από το “διαχειριστή”. Παράλληλα, θέλουμε ένα σύστημα αντικειμενικό (τί λένε οι “γραμμές” και τα νούμερα) και όχι υποκειμενικό (τί πιστεύει ο διαχειριστής).

 

Συνεπώς, απορρίπτουμε τη σκέψη που διατυπώσαμε χθες. Το σύστημα πρέπει να παραμείνει “στον αυτόματο” και να λειτουργεί “μόνο του” και όχι με βάση τις εκτιμήσεις του διαχειριστή. Αν βασιζόμαστε στις εκτιμήσεις του διαχειριστή για την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή, ο διαχειριστής, θα κάνει λάθος. Το “απόλυτο σύστημα” δε θα πρέπει να μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του, ο οποίος άλλωστε είναι δοκιμασμένος επί σχεδόν 27 χρόνια. Θα πραγματοποιεί μελετημένες και τεκμηριωμένες λειτουργικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, αλλά πάντα θα λειτουργεί χωρίς υποκειμενικές απόψεις ή τις εκτιμήσεις του “διαχειριστή” του.

 

Το “σύστημα” θα κάνει είσοδο στην αγορά, όταν υπάρξει διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών και σημειωθεί νέο υψηλό κλείσιμο 20 ημερών.

 

Καλό σας βράδυ. Και σας ευχαριστώ για όλα τα σχόλιά σας (γραπτά ή προφορικά) αυτών των ημερών.

 

Στο επόμενο δίωρο (μέχρι τις 10:00 μμ), θα δημοσιεύσουμε, στο χώρο των προδημοσιεύσεων  (εδώ), το άρθρο με τίτλο: “Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές”.

 

Γιάννης Σιάτρας




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text