Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε - Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με το καθεστώς, η στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο απευθύνεται σε όλες τις εταιρίες που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους ακόλουθους τομείς, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.(εδώ)

Μειώνονται επικίνδυνα τα αποθέματα σταριού στους μύλους της χώρας, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου Κώστα Κεβρεκίδη, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αλευριού κατά 70% σε σχέση με πριν από 6 μήνες και αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά 100% αλλά και του πετρελαίου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι αυτό αβίαστα θα οδηγήσει στην απόφαση των αρτοποιών να αυξήσουν την τιμή στο ψωμί. (εδώ)

 

Η αξία των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων σε Ουκρανία και Ρωσία δεν είναι μεγάλη συγκριτικά με το σύνολο των περίπου 40 δισ. ευρώ, που άγγιξαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά δεν παύει να είναι υπολογίσιμη. Τι λένε εξαγωγείς για τη νέα κρίση. Το ημερολόγιο δείχνει 26 Φεβρουαρίου, τρίτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, και πέντε φορτηγά βρίσκονται σταθμευμένα στον χώρο φόρτωσης της βιομηχανίας ζυμαρικών «Eurimac» στη Βιομηχανική Περιοχή του Σταυροχωρίου στο Κιλκίς.(εδώ)

Τα τρέχοντα επιχειρηματικά δάνεια του ΤΑΑ, όπως οι περισσότεροι πλέον έχουν ενημερωθεί, συγχρηματοδοτούν ιδιωτικές επενδύσεις εταιριών κάθε μεγέθους, σε συνδυασμό με δανειακά κεφάλαια τραπεζικών ιδρυμάτων και με ιδιωτική συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τις επενδυτικές προτάσεις που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες με ποσοστό έως και 50%, το τραπεζικό ίδρυμα με το 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης και τέλος, η ιδιωτική συμμετοχή θα καλύπτει το 20%!(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 4 ο τρίμηνο του 2021 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία1 , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου2 , κατά το 4 ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, σε σχέση με το 3 ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 4 ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4 ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,4% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο 2020 .(εδώ)

Προβληματίζει την αγορά η κατάσταση στην Coca Cola HBC, καθώς από πρώτη εταιρία σε κεφαλαιοποίηση μέχρι πρότινος στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποστεί σημαντική καθίζηση που προσεγγίζει το 40%. Από το υψηλό της στα 32,9 ευρώ, στα 20 ευρώ, η πτώση σε αξία ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ αφού από τα 12,2 δισ. ευρώ κινείται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα των 7,5 δισ. ευρώ.(εδώ)

Η Hellenic Cables υπέβαλε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια καθαρών μηδενικών εκπομπών της πρωτοβουλίας SBTi. Η Cenergy Holdings με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο τομέας καλωδίων της, εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της απεξάρτησης από τον άνθρακα, υποβάλλοντας τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της στην πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). Ενθαρρύνοντας ενεργά τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στοχεύει δυναμικά να μειώσει στο μισό τις εκπομπές άνθρακα για Scope 1 & 2 και να μειώσει τις εκπομπές στην αλυσίδα αξίας κατά 25%, εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.(εδώ)

Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τους όρους του από 12.03.2019 Κοινού Ομολογιακού Δανείου έκδοσης της Εταιρίας (εφεξής «το ΚΟΔ»), η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων τόκου του ΚΟΔ για την 6 η Περίοδο Εκτοκισμού είναι η Παρασκευή 11η Μαρτίου 2022. Από την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 (Ex-coupon date) οι ομολογίες της Εταιρίας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του 6ου τοκομεριδίου. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την 6 η Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 3.640.000,00 ευρώ, ήτοι ποσό 18,20 ευρώ ανά ομολογία, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 3,60% ετησίως.(εδώ)

Νέο τριετές επενδυτικό κύκλο συνολικού ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ ανοίγει η Isomat της οικογένειας Τζιρίτη, η οποία στους πρώτους δύο μήνες του έτους παραμένει σε τροχιά υψηλών επιδόσεων παρά τον “πονοκέφαλο” και τις επιπλοκές που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και κυρίως η έκθεση στη ρωσική αγορά. Σημειωτέον πως στην τελευταία η ISOMAT έχει σημαντική παρουσία μέσω θυγατρικής που διαχειρίζεται την εμπορική δραστηριότητα. “Πρόκειται για νέες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και παράλληλα την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου μας”, σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Πετρίδης, εμπορικός διευθυντής της εταιρίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο Greek Exports Forum & Awards 2021.(εδώ)

Μια νέα δευτερογενής αγορά που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ στην προσεχή 3ετία-4ετία, δημιουργείται για τις τράπεζες μέσω της επαναγοράς από τα funds των δανείων που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί, διευρύνοντας τις πηγές εσόδων του τραπεζικού συστήματος μετά από μακρά περίοδο συρρίκνωσης των εργασιών που υπήρξε λόγω της εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια.  Αυτό επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο FIN FORUM 2022.(εδώ)

Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ‘Project Dory’, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους €0,4 δις. , σε εταιρία του ομίλου της Davidson Kempner Capital Management LP. Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα της Συναλλαγής ανέρχεται σε €0,2 δις. ή 53% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Η Συναλλαγή ολοκληρώθηκε κατόπιν λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.(εδώ)

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιανουάριο αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι εισαγωγές, συρρικνώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,5% σε μηνιαία βάση και σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 22,1%. Καθώς το εμπόριο με τη Ρωσία δεν ήταν ακόμη υπό περιορισμούς τον Ιανουάριο από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση της επίθεσης στην Ουκρανία, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.(εδώ)

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ρωσίας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s, ακολουθώντας τους άλλους μεγάλους οίκους αξιολόγησης εν μέσω των οικονομικών κυρώσεων στη χώρα από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο S&P έριξε το αξιόχρεο της Ρωσίας σε CCC- από BB+ που ήταν μέχρι σήμερα. Στη σχετική έκθεση, οίκος σημειώνει πως θα διατηρήσει αρνητικό το credit watch της Ρωσίας λόγω «αυξημένων κινδύνων για χρεοκοπία», στο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά από τις οικονομικές κυρώσεις.(εδώ)

Το κλείσιμο των περισσότερων ουκρανικών παραγωγικών εγκαταστάσεων και λιμανιών, ο ουσιαστικός αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές οικονομικό σύστημα και η απόφαση των μεγαλύτερων μεταφορικών εταιριών να σταματήσουν να πηγαίνουν στη Ρωσία, έχουν δημιουργήσει πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία φέρνει σε οριακή κατάσταση το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες κινδυνεύουν να βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά, με σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις και δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων.(εδώ)

Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταμάτησαν την Παρασκευή, ενώ οι προσφορές της Gazprom για πρόσθετη χωρητικότητα διέλευσης μέσω Ουκρανίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία από τους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών. Οι ροές προς τη Γερμανία μέσω του σημείου μέτρησης του Mallnow ήταν περίπου 101.119 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h) νωρίς το πρωί της Παρασκευής και ήταν περίπου 13,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.(εδώ)

Για την επόμενη ημέρα στην αγορά της ενέργειας ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, μετά τη διαφαινόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό που φοβούνται οι Βρυξέλλες είναι μια αιφνίδια διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των αντίμετρων της Μόσχας εις βάρος των κυρώσεων της Δύσης. Εν ολίγοις, το Κρεμλίνο να τιμωρήσει τη Δύση για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, κόβοντας τις ροές αερίου. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text