Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι αγορές εισέρχονται σε πτωτική φάση

Οι αγορές εισέρχονται σε πτωτική φάση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι εξελίξεις των ημερών μεταβάλλουν το πολιτικό, αμυντικό, οικονομικό -και αντανακλαστικά- και το χρηματιστηριακό περιβάλλον, σε όλο το κόσμο και κυρίως, στον ευρωπαϊκό χώρο.

Από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν συμβεί τόσο μεγάλες αλλαγές, που κινούνται για να ανατρέψουν ένα μεγάλο μέρος των θετικών εξελίξεων, που μετέβαλαν τη μορφή του κόσμου, από το 1989.

Και βέβαια, δεν είναι τόσο οι αλλαγές που συνέβησαν σ’ αυτές τις 12 μέρες. Είναι κυρίως οι αλλαγές που συμβαίνουν τώρα και που θα συμβούν στο προσεχές μέλλον.

Στην παρούσα φάση, δεν τίθεται θέμα πορείας των οικονομιών και των χρηματιστηρίων, αλλά, όπως νιώθουμε όλοι όσοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είναι πιθανό να τεθεί θέμα και ασφάλειας των κρατών και του μοντέλου ζωής μας.

 

Οι μεταβολές στα χρηματιστήρια, τόσο την περασμένη Παρασκευή, όσο και σήμερα το πρωί είναι εντυπωσιακές. Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πτωτική. Το ότι δε λειτουργεί σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, μπορεί να είναι θετικό, αφού θα αποφύγει μία ακόμη μεγάλη πτώση. Όμως, για να μην επέλθει η πτώση αυτή συσσωρευμένη αύριο, θα χρειαστεί, οι διεθνείς αγορές, να αντιδράσουν ανοδικά αύριο.

Όμως, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ουδείς μπορεί να προβλέψει τί θα μπορούσε να συμβεί μέχρι αύριο.

 

Εξετάζοντας την πορεία των πραγμάτων και συσχετίζοντάς την με το παρελθόν (ειδικό άρθρο θα δημοσιευθεί εντός της ημέρας - παρακαλώ κατανοήστε ότι, αν καμιά φορά υπάρχει καθυστέρηση, έχει να κάνει με το μέγεθος της έρευνας, όπως επίσης και με τις “ριπές” των εξελίξεων), μπορούμε να είμαστε σίγουροι (όσο σίγουροι μπορεί ποτέ να είμαστε στη χρηματιστηριακή αγορά), ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

 

Θα θεωρούσαμε πολύ δύσκολο έως και απίθανο να επιστρέψουμε σύντομα στα επίπεδα τιμών που βρισκόμασταν.

Είναι πολύ πιθανό, η αγορά μας να μπει -όπως άλλωστε και οι διεθνείς αγορές- σε μία πτωτική φάση, από την οποία θα κάνουμε μήνες να βγούμε.

Ενώ θεωρούσαμε ως σίγουρο ότι ο Γενικός Δείκτης δε θα  μπορούσε να επιστρέψει σε τριψήφια τιμή που να ξεκινά από “7”, ποτέ πια στην ιστορία του, τώρα βλέπουμε ότι, θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες, ακόμη και αύριο.

 

Καθώς η τιμή του πετρελαίου “κτύπησε” σήμερα το πρωί τα 130 δολάρια ανά βαρέλι, βλέπουμε -ή καλύτερα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε- τη μετατροπή του “πληθωρισμού ζήτησης” που είχε υπάρξει μέχρι σήμερα, σε “πληθωρισμό κόστους”, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε υπάρξει στη δεκαετία του 1970.

Θα πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας ότι, ενώ ο πληθωρισμός ζήτησης, μπορεί να καταπολεμηθεί από τις κεντρικές τράπεζες, σχετικά εύκολα, με ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός κόστους είναι μακροχρόνιος, μπαίνει στις δομές των οικονομιών και επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο πληθωρισμός κόστους καταπολεμείται κυρίως με ύφεση.

 

Συμπερασματικά, με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και την αναμενόμενη φυσιολογική (αν μπορεί να υπάρξει “φυσιολογική” σήμερα) πορεία των πραγμάτων, οι αγορές εισέρχονται σε μία πτωτική φάση.

 

Τόσο σε σημερινές δημοσιεύσεις, όσο και σε δημοσιεύσεις των επομένων ημερών, θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος.

 

Γιάννης Σιάτρας



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text