Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι διεθνείς αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν μείωση της ανάπτυξης και, ενδεχομένως, ύφεση

Οι διεθνείς αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν μείωση της ανάπτυξης και, ενδεχομένως, ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό στις αγορές εμπορευμάτων ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) είναι ότι, οι παράγοντες που προσδιορίζουν τόσο την προσφορά, όσο και τη ζήτησή τους, είναι ανελαστικοί. Αυτό προκύπτει από το ότι: α) Η ενέργεια, σε κάθε της μορφή, είναι βασικό αγαθό. Οι ζητούμενες ποσότητες δε μπορούν να αυξομειωθούν με την ταχύτητα αυξομείωσης των τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές. β) Για να επηρεαστεί -ιδίως αυξητικά- η προσφορά, απαιτούνται πολυετείς έρευνες, τεράστιες εγκαταστάσεις και πολύ υψηλά κεφάλαια. γ) Η παγκόσμια αγορά ενέργειας έχει ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, παρά την εμφάνιση νέων παραγωγών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο μεγάλος όγκος της παραγωγής βρίσκεται στα χέρια λίγων κρατών. δ) Καθώς οι κυβερνήσεις, στις χώρες παραγωγής, έχουν βασικό λόγο στην παραγωγή και τη διακίνηση των προϊόντων ενέργειας, αυτά, συχνά “εργαλιοποιούνται” και χρησιμοποιούνται ως “όπλα” γεωπολιτικής στρατηγικής.

 

Την πρώτη αρνητική εμπειρία από τις ανελαστικές σχέσεις στην αγορά πετρελαίου (τότε το πετρέλαιο ήταν το βασικό προϊόν ενέργειας), είχε η διεθνής οικονομία, το 1973. Όπως εξηγήσαμε σε χθεσινό άρθρο (εδώ), η διατήρηση των υψηλών τιμών πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στις διεθνείς οικονομίες και “γκρέμισε” τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

 

Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα, είναι πόσο διάστημα θα παραμείνουν οι τιμές της ενέργειας, σε υψηλά επίπεδα. Τα επίπεδα αυτά, υποσκάπτουν τη δυναμικότητα των οικονομιών και τις αντοχές των κοινωνιών.

 

Με την κίνησή τους, οι διεθνείς αγορές (εδώ) δείχνουν ότι οι προοπτικές ανόδου των οικονομιών θα πρέπει να περικοπούν και παράλληλα θα πρέπει να υπολογίζεται ένας αυξημένος κίνδυνος διολίσθησης σε ύφεση. Κύριος παράγοντας που θα προσδιορίσει τις εξελίξεις είναι η τιμή της ενέργειας και το διάστημα που αυτή θα παραμένει υψηλή.

 

Στην πράξη, όλα αυτά σημαίνουν ότι: α) Θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη χαμηλότερες τιμές του Γενικού Δείκτη. β) Ουδείς γνωρίζει τον “πάτο” της αγοράς. γ) Για κάποιο διάστημα, δεν θα υπάρξουν “ευκαιρίες”, ή “ανισορροπίες”.

 

Η σημερινή πτώση, είναι διαφορετική από την πτώση της πανδημίας. Ακόμη και εάν η ειρήνευση στην Ουκρανία συμβεί αύριο, ουδείς γνωρίζει το εάν και πώς θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με το δυτικό κόσμο.

 

Παράλληλα, θα πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι, κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει. Αντίθετα, πολλοί, κάθε τόσο -και ιδίως αυτές τις μέρες- έχουν ανάγκη να πουλήσουν. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη του κεφαλαίου μας.

 

Σημειώνουμε ότι, το εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος, από την 24/2/2022, παραμένει εκτός αγοράς. Έγκαιρα, θα δούμε το πώς και το πότε θα ξαναμπούμε στην αγορά.

 

Καλή σας μέρα!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text