Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η νευρικότητα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών

Η νευρικότητα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένα δίδαγμα το οποίο θα πρέπει να δεχτούμε από την τελευταία χρηματιστηριακή “περιπέτεια”, του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, είναι κάτι που, στη στήλη αυτή, αναφέρουμε πολύ συχνά: Κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις σε ένα χρηματιστήριο. Και ότι, αντί να ξοδεύουμε χρόνο προβλέποντας, είναι καλύτερο να σχεδιάζουμε στρατηγικές και σενάρια αντίδρασης, απέναντι σε κάθε πιθανή εξέλιξη.

Παράλληλα, αν έχουμε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, θα ήταν χρήσιμο να διαβάζουμε και να αναλύουμε τις εξελίξεις, ώστε να έχουμε μια άποψη για το “τί” συμβαίνει και το “γιατί” συμβαίνει.

 

Στα 32 χρόνια ενασχόλησής μου με τα χρηματιστήρια, ήταν λίγες οι φορές που είδα τόσο μεγάλες διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα, όσο είδα σήμερα στον γερμανικό δείκτη DAX, αλλά και όπως βλέπω και τώρα, στους αμερικανικούς δείκτες.

Όμως, αυτό ακριβώς δείχνει η αυξημένη τιμή του “δείκτη φόβου”, VIX (εδώ). Η σημερινή ανώτερη τιμή του δείκτη (κοντά στις 37 μονάδες), η οποία είναι η 6η μεγαλύτερη των τελευταίων 32 ετών, δείχνει τη “νευρικότητα” και τη μεταβλητικότητα των τιμών.

Αυτή η μεταβλητικότητα, μπορεί να μας δείχνει οτιδήποτε: Κλείσιμο θέσεων, άνοιγμα θέσεων, αντίδραση σε σημεία στήριξης (οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται είτε κοντά σε σημεία έναρξης φάσης διόρθωσης (Dow Jones και S&P), είτε σε σημείο έναρξης φάσης πτώσης (Nasdaq)). Όμως, σε μία τόσο νευρική αγορά, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν (εδώ).

 

Η ελληνική αγορά βρέθηκε σήμερα κάτω από τις 800 μονάδες. Ήταν η πρώτη φορά που βρίσκεται κάτω από το όριο αυτό, από την 26/2/2021. Είχαμε πιστέψει ότι δε θα ξαναβλέπαμε το “7” ως πρώτο νούμερο σε μία (τριψήφια) τιμή του Γενικού Δείκτη. Όμως, πέσαμε στην παγίδα των “προβλέψεων”. Ποτέ δεν πρέπει να προβλέπουμε με σιγουριά και ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε κάτι.

 

Έτσι, σήμερα δε μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμη και την περίπτωση να δούμε το “6” ως πρώτο ψηφίο.

 

Πρόκειται για μία πολύ περίπλοκη κατάσταση, αυτή στην οποία έχουμε βρεθεί. Όπως το βλέπουμε εμείς, υπάρχουν τρία ζητήματα που δημιουργούν ερωτηματικά: α) Η λήξη των εχθροπραξιών και η έκβαση του πολέμου, δηλαδή, ποιός θα νικήσει. β) Η μετά τον πόλεμο κατάσταση. Θα προχωρήσει η “διαίρεση” της Ευρώπης και ο νέος “ψυχρός πόλεμος”; Τί επιδράσεις θα έχει στο εμπόριο και στις οικονομίες. γ) Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι, μέσα από τη διπλωματική οδό, ξεχνιούνται τα όσα έγιναν και αίρονται οι κυρώσεις και όλη αυτή η υστερία για κάθε τί ρωσικό. Θα εμπιστευτεί η κάθε πλευρά την άλλη; Θα σταματήσει η Ευρώπη τις προσπάθειές της για την απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια;

 

Δίνουμε υψηλές πιθανότητες στην εμφάνιση οικονομικών προβλημάτων στις χώρες της Δύσης, εφ’ όσον η παρούσα κρίση συνεχιστεί και εφ’ όσον οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από τα 120 δολάρια. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποτιμάται στις τιμές των μετοχών. Όμως, εάν όντως υπάρξουν οικονομικές επιδράσεις, τότε ίσως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.

 

Μία γεύση των οικονομικών προβλημάτων θα πάρουμε την Πέμπτη, όταν θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Κατά το μήνα Ιανουάριο, είχε φτάσει στο 7,5%. Για τον Φεβρουάριο, οι αναλυτές προβλέπουν 7,9%. Ακόμη και αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό και θα προκαλέσει σοκ στην αμερικανική κοινωνία. Όμως, αν τελικά ο δείκτης ξεφύγει πάνω από το 7,9%, τότε θα προκαλέσει και σοκ στις αγορές.

Μεγάλη σημασία δίνεται στον “δομικό πληθωρισμό” που ήταν 6,0% τον Ιανουάριο και που αναμένεται σε 5,9% τον Φεβρουάριο (ελαφρότατη υποχώρηση). Αν δεν επιτευχθεί και αυτό, τότε υπάρχει πρόβλημα.

 

 

Είχαμε φοβηθεί ότι, ο Γενικός Δείκτης (του δικού μας Χρηματιστηρίου) θα μπορούσε να επιστρέψει απότομα πάνω από τις 900 μονάδες και να μην προλάβουμε να επανατοποθετηθούμε στην αγορά. Κάτι τέτοιο, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε (σε κάθε απόπειρα πρόβλεψης, θα πρέπει να θυμόμαστε τί γράφουμε στην πρώτη παράγραφο του κειμένου μας).

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, η παρούσα κατάσταση να κρατήσει επί μακρόν. Ιδίως εάν υποχωρήσουμε σε χαμηλότερα επίπεδα. Πρακτικά, σήμερα, μετά απ’ όσα συνέβησαν στις τελευταίες 12 μέρες, δε μπορούμε να βρούμε κάποιο λόγο για να επιστρέψουμε πάνω από τις 900 μονάδες.

 

Βέβαια, το πώς και το πότε θα ξαναμπούμε στην αγορά, μας απασχολεί. Παρακολουθούμε τις τιμές των μετοχών (*). Και την πορεία του δείκτη. Και κάνουμε διάφορα “σενάρια” με το “απόλυτο σύστημα”. Εξετάζουμε την 1η τροποποίηση που είχαμε ενσωματώσει στο σύστημα πριν από δύο χρόνια (εδώ). Επεξεργαζόμαστε το σύστημα για την περίπτωση που μπορούμε να βρούμε ένα “καλύτερο” (και εξίσου “ακίνδυνο” και έγγυρο) σήμα μερικής εισόδου, μετά από μία μεγάλη πτώση. Δεν αναζητούμε κάποια αλλαγή, αλλά ίσως μία καλύτερη “ρύθμιση”.

Διαπιστώνουμε ότι, το “απόλυτο σύστημα” λειτουργεί ιδιαίτερα ικανοποιητικά, για περισσότερα από τρία χρόνια, σε κανονική δημόσια και “ζωντανή” λειτουργία. Και ότι, καταφέρνει αυτά που υπόσχεται (μεγιστοποίηση των αποδόσεων, με λίγες πράξεις και ασφάλεια). Μέσα στα πλαίσια αυτά, πάντα θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε τη λειτουργία του. Τη δυνατότητα βελτιώσεων, μας τη δίνει η καθημερινότητα και οι νέες, κάθε φορά, “ακραίες” εξελίξεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

 

(*) Μέχρι τις 10:00 μμ, θα δημοσιεύσουμε έναν πίνακα, που καταγράφει τις τιμές των μετοχών σε “ακραίες” και κομβικές ημερομηνίες και που δείχνει τη συμπεριφορά τους, μεταξύ αυτών: α) 20/1/2020 - υψηλό του 2020, β) 24/2/2020 -ημέρα που έγινε διάσπαση του ΚΜΟ-200 κατά την πανδημία, γ) 16/3/2020 - ημέρα του “χαμηλού” της πανδημίας.

Στη δεύτερη ομάδα ημερομηνιών, εξετάζουμε τη συμπεριφορά των τιμών μεταξύ α) 11/2/2022 -υψηλό του 2022, β) 24/2/2022 - ημέρα διάσπασης του ΚΜΟ-200 φέτος. Και περιμένουμε να δούμε το νέο “χαμηλό”.

Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των μετοχών σ’ αυτές τις κρίσιμες ημερομηνίες, ίσως είναι ενδιαφέρουσα.

 

Αύριο το πρωί, πριν τη συνεδρίαση, θα υπάρξει ένα απλό, σύντομο σχόλιο.

 

Καλό σας βράδυ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text