Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 238 | Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Φεβρουαρίου / Μαρτίου 2022

Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Φεβρουαρίου / Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 238 - Μάρτιος 2022

Ελληνική Οικονομία

 

Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2022

 

 

8/3/2022

 

Τους κραδασμούς της ρωσο - ουκρανικής σύρραξης αισθάνονται έξι στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, καθώς επηρεάζονται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομική πολιτική και στο επιχειρείν. Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικτές βιοτεχνικές επιχειρήσεις (μεταποιητικές και εμπορικές) καθώς το 74% επηρεάζεται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.(εδώ)

 

Μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν το ποσοστό της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2021, το οποίο καλύφθηκε από την ηλεκτροπαραγωγή αιολικών πάρκων. Αυτό προκύπτει από την απολογιστική έκθεση της WindEurope για το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την οποία τα εγχώρια αιολικά πάρκα κάλυψαν το 18% της ζήτησης σε ρεύμα, έναντι 15% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μάλιστα, το σχετικό ποσοστό στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3% από το 2020. Κάτι που η έκθεση αποδίδει στο υψηλό αιολικό δυναμικό που επικράτησε πέρυσι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στη δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος στη χώρα μας.(εδώ)

 

Με τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν διαχρονικά το «ισχυρό χαρτί», να δίνουν τον τόνο και το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να παρουσιάσουν για ακόμη μία χρονιά ισχυρή ανάπτυξη, πετυχαίνοντας και πάλι νέο ρεκόρ. Πρόκειται για μια άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία αποτυπώνει την προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμος ο εξαγωγικός κόσμος να μεγαλώσει τη διείσδυσή του στο εξωτερικό. Το επίτευγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί κατέστη εφικτό κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν στο παγκόσμιο εμπόριο οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.(εδώ)

 

Μπορεί και η φετινή Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο, η μεγαλύτερη του είδους στον κόσμο, να γίνεται μόνο διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, αλλά ο τουριστικός κλάδος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Γιατί όλο και περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για ταξίδια, ακόμη και η Γερμανία από τα μέσα Μαρτίου θα καταργήσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς. Τουρ οπερέιτορ, ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδόχοι ελπίζουν σε ένα τουριστικά δυνατό καλοκαίρι.(εδώ)

 

4/3/2022

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με το καθεστώς, η στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο απευθύνεται σε όλες τις εταιρίες που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους ακόλουθους τομείς, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.(εδώ)

 

Μειώνονται επικίνδυνα τα αποθέματα σταριού στους μύλους της χώρας, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου Κώστα Κεβρεκίδη, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αλευριού κατά 70% σε σχέση με πριν από 6 μήνες και αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά 100% αλλά και του πετρελαίου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι αυτό αβίαστα θα οδηγήσει στην απόφαση των αρτοποιών να αυξήσουν την τιμή στο ψωμί. (εδώ)

 

Η αξία των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων σε Ουκρανία και Ρωσία δεν είναι μεγάλη συγκριτικά με το σύνολο των περίπου 40 δισ. ευρώ, που άγγιξαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά δεν παύει να είναι υπολογίσιμη. Τι λένε εξαγωγείς για τη νέα κρίση. Το ημερολόγιο δείχνει 26 Φεβρουαρίου, τρίτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, και πέντε φορτηγά βρίσκονται σταθμευμένα στον χώρο φόρτωσης της βιομηχανίας ζυμαρικών «Eurimac» στη Βιομηχανική Περιοχή του Σταυροχωρίου στο Κιλκίς.(εδώ)

 

Τα τρέχοντα επιχειρηματικά δάνεια του ΤΑΑ, όπως οι περισσότεροι πλέον έχουν ενημερωθεί, συγχρηματοδοτούν ιδιωτικές επενδύσεις εταιριών κάθε μεγέθους, σε συνδυασμό με δανειακά κεφάλαια τραπεζικών ιδρυμάτων και με ιδιωτική συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τις επενδυτικές προτάσεις που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες με ποσοστό έως και 50%, το τραπεζικό ίδρυμα με το 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης και τέλος, η ιδιωτική συμμετοχή θα καλύπτει το 20%!(εδώ)

 

3/3/2022

 

Η συνολική εξοικονόμηση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προκύπτει από ειδική μελέτη που εκπόνησε, για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ, η εξειδικευμένη εταιρία iWind Renewables. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε., οι προμηθευτές θα έπρεπε να είχαν καταβάλει περισσότερα 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά ενέργειας, ποσό που θα μετακυλούσαν στους καταναλωτές. Το ποσό αυτό είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το ρυθμιζόμενο τέλος ΕΤΜΕΑΡ.(εδώ)

 

H UBS αυξάνει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 στο 8,5% και στο 5,5%, τονίζοντας πως η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, με το ΑΕΠ να υπερβαίνει το επίπεδο πριν από την πανδημία ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% το γ΄’ τρίμηνο (13,4% ετησίως) μετά από 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 – το πέμπτο τρίμηνο της συνεχούς επιτάχυνσης (η ισχυρότερη πορεία τα τελευταία 20 χρόνια).(εδώ)

 

1/3/2022

 

Αβέβαιο, μέχρι στιγμής, θεωρείται το μέλλον των ρωσικών επενδύσεων και μεγάλων projects ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα, καθώς η κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ενώ ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη χώρα μας, σήμερα, υπάρχουν ρωσικές επενδύσεις οι οποίες, είτε λειτουργούν, είτε βρίσκονται ακόμη στα σχέδια, χωρίς, όμως να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση σχετικά με την περαιτέρω πορεία τους.(εδώ)

 

Μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση τιμών και θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με το ενεργειακό κόστος και με βασικό συμπέρασμα ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21% - 50%. Πιο αναλυτικά σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου σημειώνεται πως «με τη δίνη της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας κάθε μήνα υψηλότερους λογαριασμούς, για την χρήση ρεύματος και φυσικού αερίου.(εδώ)

 

28/2/2022

 

Η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο αξιωματούχος δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV ότι θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.(εδώ)

 

25/2/2022

 

Αντιμέτωπα µε νέο κύμα ακρίβειας, η διάρκεια και η ένταση του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Πέρα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών, ο πόλεμος στην εν λόγω περιοχή έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως είναι τα σιτηρά και τα φυτικά έλαια, τιμές οι οποίες βρίσκονταν ήδη στα ύψη το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας πανδημίας, καιρικών συνθηκών και απότομης αύξησης της ζήτησης.(εδώ)

 

Υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά καλύτερη πορεία στα ομόλογα ήταν τα πρώτα αποτελέσματα που έχει αρχίσει να καταγράφει το ΥΠΟΙΚ μετά την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μαζί με την νευρικότητα στις αγορές.Το οικονομικό επιτελείο, έχει αρχίσει ήδη να γράφει ήδη, κέρδη και ζημιές από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα αρνητικά είναι ότι ο υψηλός πληθωρισμός που αναμένονταν να αρχίσει να υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.(εδώ)

 

24/2/2022

 

Μετά το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για τον νέο ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση καταθέτει το επόμενο 15νθήμερο το σχέδιο νόμου στη Βουλή, το οποίο θα οδηγεί στη μείωση των επιβαρύνσεων για 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, οι θεσμοί αναφέρουν ότι με τις αλλαγές που επέρχονται διευρύνεται η φορολογική βάση, καθιστώντας πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων. Ο νέος ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι μειωμένος για 5.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, για 350.000 ιδιοκτήτες ο φόρος θα αυξηθεί, ενώ για τους υπόλοιπους 900.000 ο φόρος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.(εδώ)

 

23/2/2022

 

Βαρύ, για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου, θα είναι το τίμημα από την εκτόξευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, λόγω του Ουκρανικού. Το ακριβό πετρέλαιο έχει χτυπήσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της χρονιάς, αλλά η αναρρίχηση στην περιοχή των 100 δολαρίων το βαρέλι αλλάζει άρδην το σκηνικό. Η επιβάρυνση σε μηνιαία βάση στο εμπορικό ισοζύγιο από τον συνδυασμό του ακριβού πετρελαίου και του ακριβού φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.(εδώ)

 

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία για την οριστική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άτυπο Eurogroup την Παρασκευή στο Παρίσι αναμένεται να συζητηθεί και ενδεχομένως να αποφασιστεί να προχωρήσει η χώρα μας στην πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου με το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, που απομένει και αφορά τις δόσεις για φέτος και το 2023.(εδώ)

 

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 74,3% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), σημείωσε η Ελλάδα το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021, ξεπέρασαν τα 5 δις. ευρώ (5.055,9 εκατ. ευρώ), έναντι 2,9 δις. (2.900,9 εκατ. ευρώ) το ίδιο διάστημα του 2020. Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ (οι μεγαλύτερες, καθαρές εισροές ΞΑΕ από το έτος 2002), τα οποία επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.(εδώ)

 

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, εξάμηνης διάρκειας, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 625 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό των προσφορών ανήλθε στο 1,14 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκάλυψε τη ζήτηση κατά 1,82%. Η απόδοση των εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο -0,40%. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.(εδώ)

 

22/2/2022

 

Ύστερα από 9 χρόνια μνημονικής λιτότητας, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να διογκώνεται. Από την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια μέχρι και το τέλος της περσινής χρόνια το χρέος αυξήθηκε κατά 87 δισ. ευρώ. Η δε εκτίναξη των επιτοκίων καθιστά απαγορευτική, αυτήν την περίοδο, οποιοδήποτε προσπάθεια εξυπηρέτησης του με νέες εκδόσεις. Το τελευταίο δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι το “τέρας” του χρέους παρέμεινε αδάμαστο και “σκαρφάλωσε» αλλά 32,3 δισ. υψηλότερα από το 2019, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και μπήκαμε – λίγους μήνες μετά- στην πανδημία.(εδώ)

 

Μετά τις δράσεις για την «ανακαίνιση του ΟΑΚΑ», τα νέα «Βιομηχανικά Πάρκα» και το «σχέδιο προστασίας δασών» που έχουν «περάσει» στη μονάδα ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το γνωστό μας PPF, για τις οποίες ήδη το Ταμείο προωθεί σχετικές ενέργειες, διαδικασίες ή διαγωνισμούς, άλλο ένα σημαντικό project του είναι στα… «σκαριά». Ο λόγος για την «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών», για την οποία ΤΑΙΠΕΔ – PPF ετοιμάζονται να προωθήσουν αντίστοιχες διεργασίες. Υπενθυμίζεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται το εν λόγω έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, είναι ένα από τα πρώτα 19 έργα συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ με τα οποία λειτουργεί η νέα Μονάδα - PPF του ΤΑΙΠΕΔ (πολλά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης).(εδώ)

 

Μπαίνουν εκ νέου στο επίκεντρο της πολιτικής το χρέος και η ανάπτυξη. Και αυτό διότι η απομάκρυνση της πανδημίας βάζει στο τραπέζι την επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, πόσο μάλλον όταν η χώρα έχει θέσει ως στόχους την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και να γίνει αποδέκτης θετικών αξιολογήσεων με το βλέμμα στην «επενδυτική βαθμίδα». Στο πλαίσιο αυτό στα πιο βασικά χρονικά ορόσημα συγκαταλέγεται η 13η έκθεση των Θεσμών, η οποία ανακοινώνεται την προσεχή Τετάρτη και θα βάλει το λιθαράκι για τις εξελίξεις σε κρίσιμα πεδία έως το Πάσχα, όπως τα μέτρα στήριξης και τη δημοσιονομική πολιτική.(εδώ)

 

Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 406,9% το Δεκέμβριο του 2021 και κατά 146,7% το έτος 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Ως εκ τούτου, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 64,0 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021 και 9,534 δισ. ευρώ το έτος 2021. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 294,0% το Δεκέμβριο του 2021 και κατά 99,4% το έτος 2021.(εδώ)

 

21/2/2022

 

Υψηλές αποδόσεις και κυρίως ικανοποιητικό διάστημα απόσβεσης προσφέρουν οι επενδύσεις στο ελληνικό real estate. Οι καλές αυτές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς, που αποδίδονται στην ισχυρή ζήτηση για κατοικία, στο γεγονός ότι κρίσιμη μάζα ακινήτων διατίθεται αποκλειστικά για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση έχουν καταστεί το ελληνικό real estate ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αφενός ότι ο χρόνος απόσβεσης που απαιτείται ώστε ένας αγοραστής διαμερίσματος στην Αθήνα να κάνει απόσβεση είναι εύλογος και τοποθετείται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σε περίπου 17,5 χρόνια.(εδώ)

 

Τη σχεδόν ταυτόχρονη παγκοσμίως επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται ότι αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κλάδος της ελληνικής μεταποίησης, με αποτέλεσμα το 2021 να καταγράφει τζίρο υψηλότερο όχι μόνο από αυτόν του 2020, αλλά και σε σχέση με το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία. Το γεγονός, εξάλλου, ότι το 2020 ο κλάδος της μεταποίησης, ακόμη και αν κατηγορίες αυτού δέχθηκαν πλήγμα από τη μείωση της ζήτησης, δεν έκλεισε τις μηχανές, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το δυναμικό «comeback». (εδώ)

 

Θέσεις μάχης φαίνεται να παίρνουν το τελευταίο διάστημα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, διεκδικώντας, πέρα από την προτίμηση των καταναλωτών και μερίδιο αγοράς από την πίτα των ψηφιακών έργων που δρομολογούνται στη χώρα. Εκμεταλλευόμενοι τον συντελεστή της συνδεσιμότητας που έχει προστεθεί στα ψηφιακά έργα, οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες φιλοδοξούν να παίξουν ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αναλαμβάνοντας, είτε ως μονάδες είτε σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις, πολλά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.(εδώ)

 

Το δύσκολο γρίφο του πως θα στηριχθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, εφόσον παραταθεί η ενεργειακή κρίση, και «τελειώσουν» τα λεφτά από τις δημοπρασίες ρύπων, καλείται να επιλύσει τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση. Τα σενάρια γίνονται στην βάση των πιο αρνητικών προβλέψεων, όπως αυτών της Κομισιόν που αποκάλυψε το Euractiv ότι οι τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2023, που σημαίνει ότι θα πρέπει πλέον ο προϋπολογισμός και όχι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να βάλει «πλάτη» για τη στήριξη των νοικοκυριών και του επιχειρείν.(εδώ)

 

18/2/2022

 

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι προμηθευτές ρέυματος χρωστούν στους διαχειριστές. Το εύρος των ποσών κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρία από 5 έως 30 εκ. ευρώ με δύο εξ αυτών όμως να οφείλουν τα περισσότερα. Η σούμα… δίνει συνολικό ύψος χρεών 272,7 εκ. ευρώ με μεγάλο μέρος εξ αυτών να είναι διακανονισμένο και το υπόλοιπο εκτός ρυθμίσεων. Το συνολικό ποσό των χρεών είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το τέλος του 2021. Τότε ήταν στα 330 εκ. ευρώ, λένε οι ίδιες πληροφορίες. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εκείνος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Οι πηγές αναφέρουν ότι του χρωστούν 211 εκ. ευρώ.(εδώ)

 

Το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιούνιο, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επισημοποιήσει, την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών τίτλων, για όσο χρειαστεί μέχρι η χώρα μας να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα. Η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμη και στην επερχόμενη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη των spreads στην αγορά ομολόγων. Η ΕΚΤ θέλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων – τόσο του κανονικού QE (APP) όσο και του έκτακτου QE Πανδημίας (PEPP) – και της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.(εδώ)

 

Με ούριο άνεμο αναμένεται να πλεύσει το 2022 η κρουαζιέρα μετά από δύο πανδημικές χρονιές όπου της στέρησαν το 50% και πλέον της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μάλιστα, η καλή πορεία της τρέχουσας χρονιάς θα αφορά τόσο τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων όσο και τις αφίξεις επιβατών σε ελληνικούς προορισμούς. Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προκρατήσεις οι οποίες φαίνεται να κινούνται σε καλά επίπεδα, τηρουμένων των αναλογιών της μετάλλαξης Όμικρον.(εδώ)

 

Οι αυξημένες απαιτήσεις που έχουν προκύψει από την εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν ωθήσει τις εταιρίες να επανασχεδιάσουν τα κυκλώματα διαχείρισης της εφοδιαστικής τους αλυσίδας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου ο χρόνος παράδοσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Το μεγάλο στοίχημα για το κρίσιμο «τελευταίο μίλι» της διανομής μέχρι τον τελικό καταναλωτή έχει δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερες «έξυπνες» αποθήκες. Οι έξυπνες αποθήκες λειτουργούν με αυτοματισμούς για την εκτέλεση της εργασίας και ενσωματώνουν ρομποτικά συστήματα συλλογής, αυξάνοντας εκθετικά την παραγωγικότητα χωρίς την ανάγκη συνεχόμενης προσθήκης ανθρώπινου δυναμικού.(εδώ)

 

Από την επόμενη εβδομάδα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για μία σειρά από οικονομικά δεδομένα και γεγονότα κατά τα οποία θα κριθούν ζητήματα τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο, όσο και στο κλίμα των αγορών. Καταρχάς κατά τις 23 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται η έκθεση των δανειστών της Ελλάδας για την 13η αξιολόγηση, ακολουθούν έπειτα – υπό τη σκιά της πληθωριστικής καταιγίδας – οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών στις 25 Φεβρουαρίου και μετά στις 14 Μαρτίου. Στις 4 Μαρτίου ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2021. Στις 10 Μαρτίου προκειται να συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική των επιτοκίων και των ομολόγων.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text