Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 238 | Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Ιανουάριος 2022 / Φεβρουάριος 2022

Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Ιανουάριος 2022 / Φεβρουάριος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 238 - Μάρτιος 2022

Ευρωπαϊκή Οικονομία

Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2022

 

4/3/2022

 

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιανουάριο αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι εισαγωγές συρρικνώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,5% σε μηνιαία βάση και σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 22,1%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα € 9,4 δισ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους τον Ιανουάριο, παρόλο που οι εκτιμήσεις ανέμεναν εμπορικό πλεόνασμα € 8 δισεκατομμυρίων, (εδώ).

 

3/3/2022

 

Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ενεργειακή της ικανότητα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσει την προμήθειά της σε φυσικό αέριο ώστε να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με σχέδιο ανακοίνωσης της ΕΕ για τις τιμές της ενέργειας. Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας ενεργειακής κρίσης, η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία την επιδείνωσε, αναδεικνύοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές για το 90% του φυσικού αερίου της, το 40% του οποίου ελέγχει η Ρωσία.(εδώ)

 

Σημαντική αύξηση κατά 5,2% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη και κατά 4,9% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Συγκρίνοντας τον Ιανουάριο του 2022 με τον ίδιο μήνα του 2021, οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν κατά 30,6% στην ευρωζώνη και κατά 30,3% στην ΕΕ. Συγκρίνοντας τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία ανά κλάδο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφεται αύξηση κατά 11,6% στον ενεργειακό τομέα, 2,7% στα ενδιάμεσα αγαθά, 2,2% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 1,6% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 1,5% στα κεφαλαιουχικά αγαθά.(εδώ)

 

1/3/2022

 

Τα γερμανικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο την Τρίτη 1/3, με τις αποδόσεις να «πέφτουν» κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι το επόμενο έτος. Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται καθώς οι επενδυτές «συμβιβάζονται» με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους κινδύνους που ενέχει για τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg.(εδώ)

 

28/2/2022

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα στρατηγική απαγκίστρωσής της από το ρωσικό αέριο, ως μέρος μιας φιλόδοξης ενεργειακής στρατηγικής για την επίτευξη του ευρωπαϊκού Green Deal και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030. Παρ’ όλα αυτά, το μακροπρόθεσμο σχέδιο διαφέρει πολύ από την άμεση και ολοκληρωτική παύση των αγορών ρωσικού αερίου. Μια τέτοια άμεση επιλογή δε θα ήταν εύκολη. Το φυσικό αέριο αποτελεί το 20% της ενέργειας της Ε.Ε., και περίπου το 40% αυτής προέρχεται από τη Ρωσία. Σημειωτέον πως ορισμένες βιομηχανίες όπως αυτή της παραγωγής αμμωνίας και λιπασμάτων της Ευρώπης βασίζονται εντελώς στο φυσικό αέριο.(εδώ)

 

25/2/2022

 

Ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει ομαλά τα μέτρα τόνωσης της εποχής της κρίσης εν μέσω οικονομικής αναστάτωσης από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν 4,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έναντι 3,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 3,7%.(εδώ)

 

24/2/2022

 

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των αποθηκών LNG αναφέρει έγγραφό της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση που δημοσίευσε η EURACTIV. Σύμφωνα με το έγγραφο, και στην σκιά της ουκρανικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των αποθηκών LNG.(εδώ)

 

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να αποσύρουν το 2023 τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης που δόθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, επειδή η οικονομία έχει ανακάμψει και αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Reuters. Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν θα ζητήσει ξεκάθαρη μείωση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η σύστασή της για το 2022, που εκδόθηκε το Νοέμβριο, έκανε λόγο για «μέτρια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση».(εδώ)

 

23/2/2022

 

Κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από κράτη μέλη της Ε.Ε., επαφές και διαπραγματεύσεις με μεγάλους προμηθευτές αλλά και αγοραστές, επιτάχυνση της υλοποίησης πρότζεκτ που αφορούν στο υδρογόνο, αλλά και πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά του φυσικού αερίου περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και την ενίσχυση της διαφοροποίησης της ενεργειακής προμήθειας. Παράλληλα η Κομισιόν θέτει ως πρώτη προτεραιόηττα την διερεύνηση καταγγελιών για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης και παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού από πλευράς Gazprom.(εδώ)

 

22/2/2022

 

Η αιολική ενέργεια επιστρέφει στην Ευρώπη, καθώς τρεις ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, τη στιγμή που το γεωπολιτικό «θερμόμετρο» εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω Ουκρανίας. Οι ανεμογεννήτριες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν σε επίπεδο παραγωγής ρεκόρ με 14,9 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, με τη Γερμανία να παράγει τη μεγαλύτερη αιολική ενέργεια από ποτέ την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου Fraunhofer ISE.(εδώ)

 

21/2/2022

 

Την υψηλότερη άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ έκανε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, καθώς αυξήθηκε κατά 25,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όπως αναφέρθηκε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2021, ο συνολικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο. Κύρια υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών παραγωγού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 ήταν η αύξηση της τιμής της ενέργειας.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text