Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2022 - No 236 έως 242 | Χ&Α - 238 | Η συνετή αντιμετώπιση των νέων, άγνωστων, παραγόντων

Η συνετή αντιμετώπιση των νέων, άγνωστων, παραγόντων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η συνετή αντιμετώπιση των νέων, άγνωστων, παραγόντων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συνετή αντιμετώπιση των νέων, άγνωστων, παραγόντων

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι αντιδράσεις της Δύσης, δημιουργούν ένα περιβάλλον, που όχι μόνο δε μπορούσαμε να φανταστούμε μερικές μέρες νωρίτερα, αλλά που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί.

Μία σειρά νέων παραγόντων, έρχονται να μεταβάλλουν το κόσμο μας: την Ευρώπη, τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία και τη ζωή μας. Ο κόσμος μας, θα είναι περισσότερο επικίνδυνος, περισσότερο σκληρός και περισσότερο ακριβός.

Ο μέσος, σε ηλικία, Έλληνας (η μέση ηλικία των ελλήνων είναι τα 44 έτη), δε γνωρίζει τί θα σημαίνει “κούρσα εξοπλισμών”, γεωγραφικοί αποκλεισμοί, περιορισμοί στις μετακινήσεις και στο εμπόριο. Επίσης δε γνωρίζει, τί θα πει “πληθωρισμός” (αναφερόμαστε στον “σκληρό και θεσμοθετημένο” πληθωρισμό, πάνω από το 10%).

Αν όντως, η 24η Φεβρουαρίου, συνιστά ένα σημείο καμπής της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας και σημαίνει την επιστροφή του κόσμου σε ένα περιβάλλον “ψυχρού πολέμου”, τότε, για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που θα αλλάξουν στη ζωή μας, θα πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι στη ζωή. Αυτό, κατά την άποψή μας, σημαίνει, μεγαλύτερη σύνεση και αποφυγή ανάληψης μεγάλου και αδικαιολόγητου ρίσκου.

Το παραπάνω, ισχύει για όλες τις καταστάσεις της ζωής μας. Όμως, ισχύει ακόμη περισσότερο στο χρηματιστηριακό χώρο, όπου οι διακυμάνσεις είναι μεγαλύτερες και οι εξελίξεις, συχνά, είναι αστραπιαίες.

Το περιβάλλον της οικονομίας έχει, ούτως ή άλλως, μεταβληθεί προς το χειρότερο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα μεταβληθεί ακόμη περισσότερο, ανάλογα με την ένταση και -κυρίως- τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων. Εάν η διάρκεια επικράτησης του πληθωρισμού είναι μεγάλη (άνω του ενός έτους), τότε υπάρχει ο κίνδυνος για τη μονιμοποίησή του και την επικράτησή του για μία σειρά ετών. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι οικονομίες και οι κοινωνίες, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Πρόβλημα θα έχουν και τα χρηματιστήρια. Και αυτό, επειδή, όπως μας έχει δείξει και το παρελθόν, η θεραπεία αυτού του είδους του πληθωρισμού (πληθωρισμού κόστους), συνήθως περνάει μέσα από τη διαδικασία της ύφεσης.

Στην Ελλάδα, έχουμε βιώσει πτωτικές φάσεις της χρηματιστηριακής αγοράς που οφείλονται στην πορεία της οικονομίας. Διαπιστώσαμε, με οδυνηρό τρόπο, πως, κάθε προσπάθεια κερδοσκοπίας ή εκμετάλλευσης των …”ευκαιριών” σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μας οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερες ζημιές.

Σε μια χρηματιστηριακή πτώση, απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Κυρίως όμως απαιτείται σχεδιασμός των κινήσεων. Σήμερα, υπάρχουν πλέον εργαλεία που μπορούν να μας δείξουν το πότε ξεκινάει μία πτώση της αγοράς. Τα ίδια εργαλεία, μπορούν να μας δείξουν με επιτυχία και το πότε τερματίζεται η πτώση.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, η φύση της πτώσης αυτής, είναι διαφορετική από τη φύση της πτώσης της πανδημίας και τα χαρακτηριστικά των δύο είναι διαφορετικά. Η παρούσα πτώση της αγοράς θα είναι πιο αργή. Περισσότερο αργή θα είναι και η ανάκαμψη.

Επαναλαμβάνουμε το βασικό “καθήκον” του κάθε επενδυτή: Να διατηρεί το κεφάλαιό του αλώβητο. Να μη ρισκάρει σε καταστάσεις που μπορούν να του προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Όταν κάποιος διατηρεί το κεφάλαιό του, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις περιόδους με μικρότερο ρίσκο και ανοδικής πορείας που, με βεβαιότητα, κάποια στιγμή θα έλθουν. Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα, να χάνει κάποιος χρήματα στο χρηματιστήριο, αφού μπορεί, όχι απλά να το αποφύγει, αλλά να κάνει το χρηματιστήριο να λειτουργεί ως μία πηγή σημαντικών εσόδων γι’ αυτόν και την οικογένειά του.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text