Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 238 | Κινήσεις, μειωμένου κινδύνου, σε μία έντονα διακυμαινόμενη αγορά

Κινήσεις, μειωμένου κινδύνου, σε μία έντονα διακυμαινόμενη αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

Κινήσεις, μειωμένου κινδύνου, σε μία έντονα διακυμαινόμενη αγορά

Ουδείς γνωρίζει τις μελλοντικές εξελίξεις. Μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα των καταστάσεων που κάθε φορά δημιουργούνται και να εκτιμήσουμε πιθανά “σενάρια εξελίξεων”, όμως, στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει τί ακριβώς θα συμβεί.
Η αλήθεια των παραπάνω, αποδείχθηκε, για ακόμη μία φορά, κατά το τελευταίο διάστημα, όπου ανατράπηκαν, όχι μόνον οι προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομιών και των χρηματιστηριακών αγορών, αλλά ακόμη και μεγάλο μέρος του κόσμου που γνωρίζαμε, αλλά και του τρόπου που ζούσαμε μέχρι σήμερα.

Οι ανατροπές, είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό των χρηματιστηριακών αγορών. Αυτό είναι κάτι που επισημαίνουμε διαρκώς, ενώ πάνω του, έχουμε στηρίξει το κυριότερο μέρος της επενδυτικής πολιτικής μας.

Ένα χρηματιστηριακό γνωμικό αναφέρει ότι, “κάποιος που δραστηριοποιείται στα χρηματιστήρια, θα πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να τρώει καλά ή να κοιμάται καλά”.
Η δική μας απάντηση, πάνω στην οποία βασίζουμε τη λειτουργία του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” είναι ότι, θέλουμε να “κοιμόμαστε καλά”.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν αυτή θα αποδειχθεί ως η καλύτερη πρακτική, στην παρούσα φάση της αγοράς. Όμως, γνωρίζουμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι, η πρακτική αυτή μας επιτρέπει να λειτουργούμε στο χρηματιστηριακό χώρο, χωρίς μεγάλο άγχος, με αρκετή επιτυχία και με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις.

Βέβαια, αυτή είναι η δική μας προτίμηση. Δε σημαίνει ότι είναι η προτίμηση όλων.

Με αυτή την οπτική, προσπαθούμε, στην παρούσα δύσκολη και αβέβαιη φάση της αγοράς, να εντοπίσουμε κλάδους ή μετοχές, που: α) Θα αντιδράσουν με ταχύτητα όταν λήξουν οι σημερινές έκτακτες συνθήκες και η αγορά θα επιστρέψει σε “μερική” ομαλότητα. β) Θα επηρεαστούν λιγότερο από το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Βεβαίως, το ζήτημα της “επιλογής των κατάλληλων μετοχών” είναι ζήτημα διαρκούς εξέτασης και συνεπώς, είναι κάτι που πάντα θα κάνουμε.

Κομβικό στοιχείο σε μία απόπειρα επιλογής μετοχών είναι η πρόβλεψη της πορείας της ευρύτερης αγοράς.
Επίσης, μία αρκετά καλή εικόνα για την κίνηση των μετοχών κατά τη διάρκεια μιας χρηματιστηριακής κρίσης, μας δίνει ο πίνακας του άρθρου “Περίοδος 2020-2022: Η συμπεριφορά των τιμών των μετοχών, σε "ακραίες" και κρίσιμες ημερομηνίες” στη σελίδα 28. Ο πίνακας που το συνοδεύει (δείτε εδώ - ενημερώνεται σε καθημερινή βάση), μας δείχνει τις ακραίες τιμές κίνησης των μετοχών κατά την κρίση της πανδημίας, αλλά και τη θέση τους, στη σημερινή κρίση. Βεβαίως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι: α) μεταξύ των δύο κρίσεων, σε κάθε εταιρία υπήρξαν εξελίξεις και β) οι δύο κρίσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.
Τέλος, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε συχνά, τον πίνακα των επενδυτικών επιλογών του “Χ&Α” (δείτε εδώ).

Μέσα από τους πίνακες αυτούς, μπορούμε να δούμε μετοχές που, μέχρι σήμερα, θεωρούμε ότι ανήκουν στην κατηγορία “Top 20” ή για τις οποίες διατυπώνουμε “θετική άποψη”, μπορούμε να δούμε το μέγεθος της πτώσης της κάθε μετοχής και να το συγκρίνουμε με την πτώση του Γενικού Δείκτη.

Βεβαίως, θα πρέπει παράλληλα να ελέγχουμε την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών. (αυτό μπορούμε να το βλέπουμε από τους πίνακες που έχουμε καταρτίσει, εδώ). Παράλληλα, θα πρέπει να ελέγχουμε και τις προβλέψεις που έχουμε διατυπώσει για την κάθε εταιρία (εδώ). Όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, οι προβλέψεις μας, στην πλειοψηφία τους ήταν πετυχημένες και, σε κάθε περίπτωση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν τελικά υποχωρήσει η αγορά, οι εταιρίες που εμφανίζουν θετικά θεμελιώδη και που θα πετύχουν μεγάλη αύξηση των μεγεθών τους κατά το 2021, ή που θα “υποσχεθούν” ικανοποιητική ανάπτυξη κατά το 2022, μπορεί να μην πετύχουν άνοδο, ή έστω, σημαντική άνοδο, όμως θα έχουν καλύτερη πορεία σε σχέση με τις μετοχές της υπόλοιπης αγοράς.

Βέβαια, όπως έχουμε διατυπώσει και σε άλλο σημείο του τεύχους, η δική μας άποψη για την εκμετάλλευση “ευκαιριών” σε μία πτωτική αγορά, είναι ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες.
Θεωρούμε περισσότερο “φρόνιμο” (ασφαλές), να παρακολουθούμε την κατάσταση και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τον “πάτο” της αγοράς, όταν αυτός σχηματιστεί -σημειώνουμε ότι, τον “πάτο” θα τον αντιληφθούμε, κάποιο διάστημα, αφού σχηματιστεί. Και τότε, έχοντας και μια πιο επίκαιρη (“φρέσκια”) άποψη για την πορεία της κάθε εταιρίας, να αποφασίσουμε τις κινήσεις μας.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε την παρακολούθηση των εταιριών (μέσω αποτελεσμάτων και Γενικών Συνελεύσεων) και θα διατυπώνουμε τις απόψεις μας.

Κατά την εκτίμησή μας, οι τραπεζικές μετοχές, θα κινηθούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ θα είναι από τις πλέον κερδισμένες, στη φάση της ανάκαμψης. Ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να έχει και τραπεζικές μετοχές, τουλάχιστον στα πλαίσια των τριών ή τεσσάρων επομένων ετών. Αξίζει να δούμε μερικά σημεία της ανακοίνωσης της Eurobank: “Ο Όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 328 εκατ. ευρώ από ζημίες 1.215 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 4,1% στα 900 εκατ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη να βελτιώθηκαν κατά 64,9% στα 482 εκατ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  (NPEs), υποχώρησαν κατά € 2,9 δισεκατομμύρια και έφτασαν στα € 2,8 δισ.. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 6,8%, καθιστώντας την Eurobank την πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 16,8% (ελάχιστο εποπτικό όριο 11,0% για το 2022)”.

Εκτιμούμε ότι, κατά τις επόμενες μέρες που, και οι άλλες τράπεζες, θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους, θα δούμε παρόμοιες εξελίξεις και διατυπώσεις.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, σημαίνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μία νέα φάση. Και πλέον, θα λειτουργούν ως κανονικές εταιρίες, που θα μπορούν να αναλυθούν -στο βαθμό πάντα που μπορεί να αναλυθεί μία τραπεζική επιχείρηση- και επί των οποίων θα μπορούν, όπως και παλαιότερα, να γίνουν έγκυρες προβλέψεις. Παράλληλα, όπως έχουμε εξηγήσει και στο προηγούμενο τεύχος, οι τράπεζες ευνοούνται σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, επειδή αυξάνουν το περιθώριο επιτοκιακού κέρδους τους (διαφορά μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων).

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text