Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 238 | Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας - Φεβρουάριος 2022 / Μάρτιος 2022

Περισσότερες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας - Φεβρουάριος 2022 / Μάρτιος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 238 - Μάρτιος 2022

Διεθνή Οικονομία

Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2022

 

8/3/2022

 

Aναχώματα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναζητούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνοντας έμφαση στη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και κυρίως στην αντιμετώπιση των τιμών σε ενέργεια και αγαθά. Στην Αθήνα αναμένουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα επικαιροποιημένη εργαλειοθήκη η οποία θα αφορά ένα νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική άνοδο των τιμών στην ενέργεια.(εδώ)

 

4/3/2022

 

Το κλείσιμο των περισσότερων ουκρανικών παραγωγικών εγκαταστάσεων και λιμανιών, ο ουσιαστικός αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές οικονομικό σύστημα και η απόφαση των μεγαλύτερων μεταφορικών εταιριών να σταματήσουν να πηγαίνουν στη Ρωσία, έχουν δημιουργήσει πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία φέρνει σε οριακή κατάσταση το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες κινδυνεύουν να βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά, με σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις και δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων.(εδώ)

 

3/3/2022

 

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε ξανά τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turksat. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοσο στο 54,44% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 48,69%. Οι μεταφορές σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, και ακολούθησαν τα προϊόντα επίπλων, και ο οικιακός εξοπλισμός και τα μη αλκοολούχα ποτά, ανέφεραν τα στοιχεία της Turksat. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4,81% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, έναντι του 11,10% τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)

 

2/3/2022

 

Την μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου φαίνεται πως έκανε η ρωσική Gazprom, τη στιγμή που η Δύση έχει επιβάλλει μία σειρά από κυρώσεις και διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της της στην Ουκρανία. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom.(εδώ)

 

Την απόφαση του Πεκίνου να μην συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών και ασφαλίσεων της Κίνας. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε τέτοιες κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε κανονικές οικονομικές, εμπορικές και χρηματοοικονομικές ανταλλαγές με τα σχετικά μέρη», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Γκουό Σουκίνκ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.(εδώ)

 

1/3/2022

 

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πτώχευσης είναι η ρωσική Sberbank Europe AG στην Αυστρία και οι θυγατρικές της στην Κροατία (Sberbank) και τη Σλοβενία (Sberbank banka), όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης. Η απόφαση είναι συνέπεια της ραγδαίας και σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης ρευστότητας του τραπεζικού ομίλου. Το SRB έχει εφαρμόσει αναστολή πληρωμών, δικαιωμάτων εκτέλεσης και καταγγελίας, γνωστή ως μορατόριουμ, στις τρεις τράπεζες, Sberbank Europe AG (Αυστρία), Sberbank d.d. (Κροατία) και η Sberbank banka d.d. (Σλοβενία).(εδώ)

 

Η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, ήταν το έναυσμα για να πυροδοτηθεί ένα μαζικό κύμα φυγής από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής πλέον των 30 ετών, καθώς από το 1991 και την πτώση της τότε Σοβιετικής Ένωσης οι εταιρίες από τη Δύση επιδόθηκαν σε μια σειρά επενδύσεων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τεράστιες, καθώς η Ρωσία λόγω μεγέθους πρόκειται για μία εξίσου τεράστια αγορά.(εδώ)

 

28/2/2022

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν, πλέον, προχωρήσει σε ένα μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας ρωσική στρατιωτική εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Κατά τις δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ μίλησε και για επικείμενες κυρώσεις κατά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.(εδώ)

 

25/2/2022

 

Πολιτικές προσωπικότητες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν να αναγνωριστεί η Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, μετά τη ρωσική εισβολή της Πέμπτης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε μια παθιασμένη έκκληση σε μια σύντομη συζήτηση που είχεμε τους ηγέτες της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να λάβει όμως κάποια ηχηρή απάντηση.(εδώ)

 

«Ο Nord Stream 2 είναι νεκρός για πάντα», δήλωσε ο Andrius Kubilius, Λιθουανός ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε λειτουργία. Ίσως αν η Ρωσία γινόταν δημοκρατική, αλλά αυτή τη στιγμή υποστηρίζω την απόφαση του καγκελάριου Σολτς να τον αναστείλει», πρόσθεσε. Ο Kubilius κάλεσε περαιτέρω την ΕΕ να «λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής της ασφάλειας». «Το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου το προμηθεύεται από τη Ρωσία και πάνω από το 50% της γερμανικής αγοράς ενέργειας προμηθεύεται από τη Gazprom. Δεν είναι ζήτημα μονοπωλίου, είναι ζήτημα γεωπολιτικής ασφάλειας για τη Γερμανία και την Ευρώπη και της δυνατότητας να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις», είπε ο ίδιος.(εδώ)

 

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. "Όπως γνωρίζετε, σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Αρχικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να βοηθήσει Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, μεταξύ άλλων με την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Και αυτό, στην πραγματικότητα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ουδέτερου καθεστώτος", δήλωσε ο Πεσκόφ.(εδώ)

 

24/2/2022

 

Τη μεγαλύτερη πώληση δικαιωμάτων για υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας ξεκίνησαν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, σε μια περιοχή που καλύπτει σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα από τις ακτές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι η πρώτη δημοπρασία μίσθωσης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας υπό τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταστήσει την επέκταση των offshore αιολικών πάρκων ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ έως το 2035.(εδώ)

 

Το υδρογόνο πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η παραγωγή του θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αγορά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την Goldman Sachs. «Αν θέλουμε να πάμε στο ‘’καθαρό μηδέν’’, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε στο CNBC ο Μισέλ Ντελαβίνια, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας μετοχών εμπορευμάτων της τράπεζας για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, της Goldman Sachs.(εδώ)

 

23/2/2022

 

Η Αυστραλία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, στοχεύει σε μια προβλεπόμενη έκρηξη της ζήτησης στην Ινδία και σε ολόκληρη την Ασία, καθώς οι χώρες της περιοχής επιχειρούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα. Η Αυστραλία, η οποία, όπως αναφέρει το Bloomberg, ανταγωνίζεται το Κατάρ και τις ΗΠΑ ως κορυφαίος εξαγωγέας LNG, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να κερδίσει συμφωνίες σε επτά αγορές –συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας, του Μπαγκλαντές και του Βιετνάμ — που προβλέπεται να αυξήσουν τη ζήτηση από 40 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 255 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.(εδώ)

 

22/2/2022

 

Κλιμακωτές αντιδράσεις στις τιμές της ενέργειας φέρνει η όξυνση της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία, καθώς το "πάγωμα" του Nord Stream 2 φέρνει ισχυρό άλμα για το φυσικό άεριο και οι γενικότερες ανησυχίες για την προσφορά του αργού το οδηγούν προς τα 100 δολάρια.  Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό συμβόλαιο TTF βλέπει την τιμή του να σημειώνει άνοδο κατά 12,1% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 81,4 ευρώ η μεγαβατώρα.(εδώ)

 

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας επικύρωσαν τις συμφωνίες με τις "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για τη φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια κατά τη διάρκεια της ολομέλειας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τις "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ εντός των συνόρων των οποίων οι ηγέτες τους ασκούν τις εξουσίες τους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.(εδώ)

 

21/2/2022

 

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 3,70%, όπως προβλεπόταν, και το πενταετές επιτόκιο δανεισμού στο αναμενόμενο 4,60%.(εδώ)

 

Στην έγκριση του αρχικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022-2023 προχώρησε την Δευτέρα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στην Ιαπωνία, θέτοντας τις βάσεις για την οριστική του υπερψήφιση τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο προϋπολογισμός για το νέο οικονομικό έτος που ξεκινάει τον Απρίλιο προβλέπει κεφάλαια ύψους 936 δισ. δολαρίων και είναι το μεγαλύτερο σχέδιο δαπανών που έχει εκπονηθεί στην ιστορία της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας ευελπιστεί πως μέσο της κατάθεσής του θα ενισχύσει την τρίτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.(εδώ)

 

18/2/2022

 

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα αυξήθηκαν 0,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, στην πρώτη άνοδο μετά από οκτώ διαδοχικούς μήνες πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι συνολικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως, αυξήθηκαν στα 2,53 εκατ. οχήματα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας.Οι πωλήσεις των νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV) τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στα 431.000, και αυξήθηκαν 135,8%.(εδώ)

 

Το παγκόσμιο εμπόριο γνώρισε μια πρωτοφανή ανάπτυξη στη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν έφτασε στα 28,5 τρισ. δολάρια και οι μεγαλύτερες οικονομίες κατέγραψαν σημαντική αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών τους σε επίπεδα πάνω από τα προ πανδημίας. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία, ωστόσο, εκτιμά ότι το τρέχον έτος η πορεία του διεθνούς εμπορίου δεν θα είναι εξίσου ικανοποιητική. Οπως επισημαίνει, η σημαντική αύξηση της αξίας του παγκόσμιου εμπορίου «είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και της ισχυρής ανάκαμψης που σημείωσε η ζήτηση χάρη στα πακέτα στήριξης των οικονομιών».(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text