Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 238 | Περισσότερες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου Φεβρουαρίου / Μαρτίου 2022

Περισσότερες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου Φεβρουαρίου / Μαρτίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 238 - Μάρτιος 2022

Διεθνείς Αγορές

Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2022

8/3/2022

 

Υψηλότερα κινείται το πετρέλαιο καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, εντείνοντας την οικονομική πίεση στον πρόεδρο Πούτιν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη ξεπέρασαν τα 121 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι επιπτώσεις του πολέμου έχουν ανατρέψει τις αγορές, οδηγώντας τα πάντα, από το σιτάρι μέχρι το νικέλιο και το φυσικό αέριο, στα ύψη, με τους πολίτες να προετοιμάζονται για πληθωριστικό σοκ.(εδώ)

 

Η πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα πάνω από τις 240 μονάδες βάσης, βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην απάντηση που θα δώσει, όπως επισημαίνει η DZ Bank. Οι επενδυτές δεν κοιτούν μόνο την αξιολόγηση που έχει η κάθε χώρα, αλλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του ενεργειακού σοκ που προκαλεί επικεντρώνονται και στη δομή των ενεργειακών αγορών τους και στο πόσο εκτεθειμένη είναι η οικονομία τους στη μετάδοση των αυξημένων τιμών των εμπορευμάτων στον πληθωρισμό.(εδώ)

 

Τα futures του σιταριού και του νικελίου κατέγραψαν νέα ρεκόρ καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, απειλώντας να αυξήσει ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής ζωτικής σημασίας υλικών. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.(εδώ)

 

4/3/2022

 

Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταμάτησαν την Παρασκευή, ενώ οι προσφορές της Gazprom για πρόσθετη χωρητικότητα διέλευσης μέσω Ουκρανίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία από τους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών. Οι ροές προς τη Γερμανία μέσω του σημείου μέτρησης του Mallnow ήταν περίπου 101.119 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h) νωρίς το πρωί της Παρασκευής και ήταν περίπου 13,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.(εδώ)

 

Για την επόμενη ημέρα στην αγορά της ενέργειας ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, μετά τη διαφαινόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό που φοβούνται οι Βρυξέλλες είναι μια αιφνίδια διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των αντίμετρων της Μόσχας εις βάρος των κυρώσεων της Δύσης. Εν ολίγοις, το Κρεμλίνο να τιμωρήσει τη Δύση για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, κόβοντας τις ροές αερίου. (εδώ)


2/3/2022

 

Ραγδαία κλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει και τα 110 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που το φυσικό αέριο βλέπει την τιμή του να πραγματοποιεί θηριώδες ράλι που ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά ακόμα και το 50%. Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι υπό απειλή μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, όσον αφορά το αργό τα futures σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Το Brent παράδοσης Μαΐου βλέπει την τιμή του να αυξάνεται κατά 6,1% στα 111,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει και τα 113,02 δολάρια.(εδώ)

 

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφαλώνουν οι τιμές του αλουμινίου την Τετάρτη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανές διαχειριστικές δυσκολίες που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις προμήθειες λόγω των αυστηρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.  Το αλουμίνιο τριών μηνών στο LME εκτινάχθηκε σε ρεκόρ στα 3.552 δολ. ο τόνος, για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη του στα 3.532 δολ. στη συνέχεια.(εδώ)

 

1/3/2022

 

Οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν να ενισχύονται καθώς οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την είδηση για την έναρξη συζητήσεων αναφορικά με τη συντονισμένη απελευθέρωση των αποθεμάτων αργού, για να ηρεμήσουν οι αγορές. Τα παράγωγα του brent ενισχύονται κοντά κατά 3,6% στα 101,5 δολάρια το βαρέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαμορφωθεί σε υψηλό επτά ετών, στα 105,79 δολάρια με την έναρξη της ρωσικής εισβολής.(εδώ)

 

Στροφή προς την Κίνα κάνει η Gazprom, προκειμένου να αντικαταστήσει τις απώλειες που θα εχει από την Ευρώπη και παράλληλα λύνοτας σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ενέργειας της Κίνας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Gazprom PJSC έκανε ένα νέο βήμα προς τη δυνητικά μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, 'οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom. Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.(εδώ)

 

28/2/2022

 

Ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τηρήσει το σχέδιό του μόνο για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου όταν συνεδριάσει εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με αρκετούς αντιπροσώπους στην έδρα του οργανισμού, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε τις τιμές σε άνοδο. Το πετρέλαιο πραγματοποίησε «άλμα» την προηγούμενη εβδομάδα στα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014, μία αύξηση που πυροδότησε η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και δεν αντανακλούσε κάποια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, επισημαίνουν οι αντιπρόσωποι.(εδώ)

 

25/2/2022

 

Τα βασικά συμπεράσματα της αμερικανικής BofA είναι ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει θετική στις μετοχές της ΕΕ: η ασθενέστερη ανάπτυξη και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα συνεπάγονται καθοδική πορεία του Stoxx 600, που θα πέσει 7% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Να παραμείνουν υποεπενδεδυμένοι σε κυκλικούς/αμυντικούς τίτλους λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης, της μικρότερης ανόδου των αποδόσεων και των μεγαλύτερων πιστωτικών spreads (OW utilities, UW autos) Να μείνουν market-weight στις τράπεζες (αγαπημένο trade του consensus) και underweight στην ενέργεια (καθώς η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θα αποδειχθεί μη βιώσιμη). (εδώ)

 

24/2/2022

 

Στα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια προστρέχουν οι επενδυτές διεθνώς, εν μέσω του διευρυμένου sell off στις μετοχές, μετά την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει ολομέτωπη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Με τα διεθνή χρηματιστήρια να χάνουν άνω του 3% – 4%, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, ο οποίος καταγράφει άλμα της τάξης του 3,2% και εκτινάσσεται στα 1.973,80 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών.(εδώ)

 

23/2/2022

 

Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εσωτερική αγορά της Κίνας άγγιξε ιστορικό υψηλό επί τη βάσει των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, με τους εισαγωγείς να ενδέχεται να αυξήσουν τις προμήθειες από την αγορά spot, πιέζοντας έτσι περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά. Η μέση εθνική τιμή για το αέριο, το οποίο μεταφέρεται μέσω φορτηγών σε εργοστάσια ή πρατήρια ανεφοδιασμού, πραγματοποίησε ράλι σχεδόν 80% τον περασμένο μήνα, στα 8,114 γουάν ανά τόνο την Τρίτη, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης.(εδώ)

 

Ως άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας χαμηλού κόστους, ο άνθρακας κάλυψε το κενό προσφοράς, με την παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα να αυξάνεται κατά 450 εκατομμύρια τόνους ή περίπου +6% το 2021. Κύριο ερώτημα είναι ποιες χώρες αυξάνουν ή μειώνουν την παραγωγή άνθρακα, όσο η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει θέσει τους στόχους της για πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2050. Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα ήταν ένα θέμα ελέγχου στη διάσκεψη COP26 που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, όπου 40 χώρες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την έκδοση αδειών και την άμεση κρατική υποστήριξη για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.(εδώ)

 

22/2/2022

 

Ούτε το Κατάρ ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε περίπτωση διακοπής λόγω σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώθηκαν την Τρίτη καθώς η Μόσχα έστειλε στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.(εδώ)

 

21/2/2022

 

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έστειλε τις τιμές του χρυσού στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούνιο. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο σε 12 από τις τελευταίες 15 συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένων επτά συνεχόμενων έως τη Δευτέρα, λόγω της ζήτησης των επενδυτών που ανησυχούν ότι το ενδεχόμενο του πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες σε άλλες επενδύσεις. Οι επενδυτές επιβραβεύουν τον χρυσό για τη σταθερότητά του σε περιόδους αναταραχής.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού έφτασαν τα 1.902 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη, την υψηλότερη τιμή τους από τις 2 Ιουνίου και σημείωσαν πτώση 0,1% την Παρασκευή.(εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text