Αρχική | Ειδήσεις | Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο άνθρωπος των χρυσών deals

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο άνθρωπος των χρυσών deals

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο άνθρωπος των χρυσών deals

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τηλεόραση, τράπεζες, επιχειρήσεις υγείας, αεροπορικές επιχειρήσεις, ακτοπλοΐα, κινηματογραφικές αίθουσες, λιανικό εμπόριο, ποδόσφαιρο μέχρι και βιολογικές καλλιέργειες ήταν κάποιες από τις πτυχές της δαιδαλώδους επιχειρηματικής αυτοκρατορίας αξίας δισεκατομμυρίων που έχτισε ο πολυσχιδής Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ο οξύνους επιχειρηματίας έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Από τα Σεπόλια

Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1939, ήταν χαρακτηριστική περίπτωση αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Ξεκινώντας από μία λαϊκή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, τα Σεπόλια, έγινε γνωστός ως «Mr Interamerican».

Αν και στον χώρο των ασφαλειών εισήλθε τυχαία ίδρυσε μαζί με τον πατριάρχη των ασφαλειών Αλέξανδρο Ταμπουρά τον Ιανουάριο του 1969 την Interamerican, την πρώτη αμιγώς ασφαλιστική εταιρεία Ζωής στην Ελλάδα.

Σπουδάζοντας με υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού τη δεκαετία του 1960 για να βγάλει τα έξοδά του, μετέφραζε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ανακάλυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι του ταιριάζει η δουλειά και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ασφάλειες, φθάνοντας τελικά στην κορυφή.

Δύο χρόνια μετά τη χρηματιστηριακή κρίση του 1986, ίδρυσε η Intertrust ΑΕΔΑΚ, την πρώτη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, που επίσης τάραξε τα νερά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναπτύσσοντας περαιτέρω την Interamerican (εταιρείες Interamerican Υγείας, Interamerican Cards και Interamerican Οδική Προστασία), συμμετέχει με ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Stet, καθώς προέβλεψε έγκαιρα τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, ενώ μπαίνει και στην αγορά της Κύπρου.

Το 1994 εξαγοράζοντας το ποσοστό της γαλλικής κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας UAP (νυν μέλος της AXA) στην Interamerican  (οι Γάλλοι κατείχαν το 40%) πουλάει την Interbank, την οποία είχε δημιουργήσει μαζί με την UAP, στη νεότευκτη τότε Eurobank του ομίλου Λάτση.

Υπηρεσίες υγείας

Μια άλλη επιχειρηματική πρωτοβουλία του που συζητήθηκε πολύ ήταν η δημιουργία της Medi-system μέσω της οποίας παρείχε ολοκληρωμένες δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Συγχρόνως, ιδρύει την Ευρωκλινική Αθηνών, αλλά ο σχεδιασμός του να κάνει και διακομιδή ασθενών με δική του εταιρεία (είχε αγοράσει και ελικόπτερα) δεν τελεσφόρησε.

Ποδόσφαιρο

Το 1998 ο Δημήτρης Κοντομηνάς έγινε μεγαλομέτοχος της ομάδας του Άρη. Η παρουσία του στην ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης δημιούργησε πολλές προσδοκίες για βελτίωση της αγωνιστικής της εικόνας, οι οποίες όμως τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Ο Κοντομηνάς αποχώρησε από τον Άρη το 2001 και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πέρασε στον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Γιάννη Ζαχουδάνη.

Σωστό timing και χρυσά deals

Στη συνέχεια οι μπίζνες του πολυμήχανου επιχειρηματία επεκτάθηκαν στη διασκέδαση, στην τεχνολογία, στον τουρισμό και στην αξιοποίηση ακινήτων. Ωστόσο δεν ήταν όλα τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα επιτυχημένα.

Η ρελάνς που έκανε με την εισαγωγή της Interamerican στο Χρηματιστήριο το καλοκαίρι του 1999 (η δημόσια εγγραφή καλύφθηκε 80 φορές), καθώς και η πώληση του 55% της Interamerican στην ολλανδική Eureko το 2001, ισοσκέλισαν και με το παραπάνω τις απώλειες. Μόνο από τη συναλλαγή με τους Ολλανδούς ο επιχειρηματίας έβαλε στην τσέπη του περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε συνεργασία με την πορτογαλική τράπεζα Banco Comercial Portuges είχε ιδρύσει τη NovaBank (μετέπειτα Millennium, η οποία το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).

Στις αρχές του 2005 γνωστοποιήθηκε η απόκτηση του 100% των μετοχών της Novabank από τον πορτογαλικό όμιλο Millennium BCP (Banco Commercial Portugues), κάτοχο μέχρι πρότινος του 50% της τράπεζας, καθώς ο κάτοχος του υπόλοιπου 50%, Δημήτρης Κοντομηνάς, πούλησε το μερίδιό του έναντι ποσού 330 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε μια 4ετία, μόνο από την πώληση της Interamerican και της Novabank αποκόμισε σε cash και μετοχές το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ.

Το 2005 αποχώρησε από την Interamerican αφού πρώτα διασφάλισε τη στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με την κολοσσό εταιρία στον τομέα της ασφάλισης, Achmea (πρώην Eureko). Έκτοτε επέστρεψε στην ασφαλιστική αγορά μέσω της δημιουργίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα της Prime Insurance και της My Direct, εταιρίας παροχής on line ασφάλισης.

Ακολούθησε η ενασχόληση με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, τον οποίο αγόρασε, μεταπώλησε στους Γερμανούς του RTL και επαναγόρασε. Στη συνέχεια η κόρη του Μαρία τον πούλησε εκ νέου στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Το 2009 απέκτησε την Village Roadshow Operations και την Village Films, τις ελληνικές θυγατρικές του Αυστραλέζικου ψυχαγωγικού κολοσσού Village Roadshow.

Μεγάλο φιλανθρωπικό έργο

Λάτρης του θεάτρου, των παλαιών αυτοκινήτων, των ρολογιών, των σπάνιων βιβλίων αλλά και των έργων τέχνης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text