Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει πολιτικά τον Μακρόν
Η δημοφιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βελτιώνεται, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Οι δε πιθανότητες να εκλεγεί και πάλι δείχνουν να αυξάνονται καθ’ οδόν προς τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου. Οπως συνέβη με την αρχική φάση της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, συχνά οι ψηφοφόροι συσπειρώνονται γύρω από τους ηγέτες τους σε περιόδους κρίσης. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε ηγετικό ρόλο ως προς το ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε φίλα προσκείμενους στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως η Μαρίν Λεπέν. Στον πρώτο γύρο των δημοσκοπήσεων, ο Μακρόν απολαμβάνει πλέον την υποστήριξη του 31% των ψηφοφόρων έναντι του 24% προ δύο εβδομάδων. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέτει σε προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος της Ουκρανίας και δεν θα συμμετάσχει σε καμία εκλογική συζήτηση προ του πρώτου γύρου των εκλογών.
Εκτιμώντας τα πράγματα βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι στόχοι για εκ νέου νίκη θα εξυπηρετούνταν καλύτερα εάν εστιάζονταν στις διπλωματικές προσπάθειες πέριξ της ρωσικής εισβολής. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Μακρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα λεπτομερές πολιτικό μανιφέστο για τη δεύτερη θητεία του. Αναμένουμε σε επίπεδο πολιτικής εν γένει να ακολουθήσει την πορεία της πρώτης, ενώ περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν μείζονες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την επαναφορά του δημόσιου δανεισμού σε βιώσιμο επίπεδο. Αναθεωρούμε προ τα άνω την πιθανότητα επανεκλογής του Μακρόν στο 75% από το 60% προηγουμένως. Ανάμεσα στους δέκα υποψηφίους των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που απολαμβάνουν στήριξη τουλάχιστον 2% στις δημοσκοπήσεις, μόνον τέσσερις, κατά την εκτίμησή μας, έχουν όντως πιθανότητες να απειλήσουν τον Μακρόν.
Αυτή τη στιγμή αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
Ως προς την αντίπαλό του της Ακροδεξιάς ειδικότερα, Μαρίν Λεπέν, ας θυμηθούμε το 2017: τώρα, όπως και τότε, φαίνεται πιθανό να αναδειχθεί σε αντίπαλο του νυν Γάλλου προέδρου στον δεύτερο γύρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τη στηρίζει το 17,5% των ψηφοφόρων. Φαίνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα συσπειρώσει στον β΄ γύρο και τους υποστηρικτές της κεντροδεξιάς Πεκρές και της Κεντροαριστεράς με σχεδόν 56,5% των ψήφων, ήτοι 13 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τη Λεπέν, βάσει των δημοσκοπήσεων. Πάντως, σήμερα και σε αντίθεση με το 2017, η Μαρίν Λεπέν δεν τοποθετείται σθεναρά ενάντια στο ευρώ και στην Ε.Ε., οπότε οι οικονομικοί κίνδυνοι που πιθανώς απορρέουν από μια νίκη της είναι αμβλυμένοι. Ωστόσο, ο πόλεμος του Πούτιν ενδυναμώνει τη συσπείρωση της Ευρώπης, οπότε μια φιλία μαζί του ίσως κοστίσει ψήφους.
Πηγή:kathimerini.gr

- Αρχίζει στις 22 Αυγούστου η σύνοδος κορυφής των πέντε κρατών της BRICS
- BRICS: Υπολογίσιμη γεωπολιτική δύναμη ή όχι;
- Πώς η Ρωσία, παρά τις βαριές κυρώσεις, συνεχίζει να προμηθεύεται προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την αμυντική βιομηχανία της
- Γιατί οι BRICS κινδυνεύουν να γίνουν δορυφόροι του Πεκίνου
- Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον ψυχρό πόλεμο
- Διχάζει τη Δύση η Ταϊβάν;
- Η Κροατία στη δίνη της αύξησης των τιμών λόγω ευρώ
- Τα σήματα του "απόλυτου συστήματος" στην παρούσα πτωτική φάση - Ποιό σήμα θα ακολουθήσουμε;
- Στατιστικά Στοιχεία της Χρηματιστηριακής Αγοράς
- Εισηγμένες εταιρίες - Πληροφορίες και σύνδεσμοι
- Ευρωπαϊκή Ένωση: ΑΕΠ και ρυθμός αύξησης ΑΕΠ (2008 - σήμερα)
- FTSE Large Cap: Διάγραμμα παραμέτρων "απόλυτου συστήματος"
- Τουρισμός: Τα ρεκόρ του 2022 φέρνουν νωρίτερα τη σεζόν του 2023
- Κεφάλαιο 2: Το Χρηματιστήριο στη δεύτερη φάση του κύκλου του
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Εισηγμένες εταιρίες - Πληροφορίες και σύνδεσμοι
- Τα σήματα του "απόλυτου συστήματος" στην παρούσα πτωτική φάση - Ποιό σήμα θα ακολουθήσουμε;
Σχολιάστε το άρθρο