Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ποιά είναι ανάγκη να “κυνηγάμε” τις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη;

Ποιά είναι ανάγκη να “κυνηγάμε” τις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα, νωρίς το απόγευμα, με κάλεσε ένας συνδρομητής και, μεταξύ των άλλων, μου ζήτησε να σχολιάσω τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς και να τον συμβουλεύσω για κάποιες βραχυχρόνιες κινήσεις που είχε κάνει.

Συνήθως δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις, επειδή είμαι φιλοσοφικά αντίθετος στις βραχυχρόνιες κινήσεις. Παράλληλα, είναι βασική αρχή μας -αλλά και επιταγή του νόμου- να μη δίνουμε επενδυτικές συμβουλές. Για το λόγο αυτό, όπως γνωρίζετε, ό,τι έχουμε να πούμε, το γράφουμε δημόσια, ή αν απαντήσουμε, απλά επαναλαμβάνουμε πράγματα που έχουμε ήδη γράψει. (Μπορούμε όμως να “συμβουλεύουμε” κάποιον για το πώς να χειρίζεται καταστάσεις γύρω από τις χρηματιστηριακές επενδύσεις).

Όμως, από περιέργεια, τον ρώτησα αν κερδίζει ή χάνει από τέτοιες πράξεις.

-Αφήστε τα κύριε Σιάτρα, μου απαντά. Αυτό το καιρό, έχασα αρκετά, κυρίως όταν η αγορά έπεσε κάτω από τις 800 μονάδες.

 

Αναρωτιέμαι, ποιά είναι η ανάγκη για να “κυνηγάμε” το Γενικό Δείκτη; Γιατί να “τρελαινόμαστε” από τις καθημερινές ή και διαρκείς διακυμάνσεις του, με αυξημένες πιθανότητες να χάσουμε; Στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ιδίως δε στις αγορές παραγώγων, αυτός που έχει μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος, έχει σοβαρό πλεονέκτημα σε βάρος αυτού που “παίζει” με μικρό κεφάλαιο, όπως συνήθως είναι οι ιδιώτες που απλά πιστεύουν ή ελπίζουν ότι, αυτή τη φορά, θα βγουν με κέρδος.

Γιατί να χαλάμε ώρες πάνω από μία οθόνη, για να καταλήξουμε στο τέλος, να έχουμε χάσει ένα μέρος της  μέρας μας -και όταν αυτό γίνεται κάθε μέρα, χάνουμε ένα μέρος της ζωής μας, ένα μέρος από το κεφάλαιό μας, αλλά και το κέφι μας;

 

Στο παρελθόν, υπήρξαν χρόνια που και εγώ είχα την (τραγική πλην όμως διδακτική) εμπειρία των βραχυχρόνιων ή των intraday συναλλαγών. Και τί τραγική ειρωνεία! Συνδρομητές και πελάτες μας, που εφάρμοζαν αυτά που έγραφα στο περιοδικό ή σε συνδρομητικές σελίδες, κέρδιζαν και γω (“δάσκαλε που δίδασκες”) έχανα, χρήματα, χρόνο και ζωή. Ευτυχώς, κατάλαβα γρήγορα σε τί φθορά οδηγούσε αυτή η κατάσταση και τη σταμάτησα.

 

Όμως, γιατί αναφέρομαι τόσο συχνά σε τέτοια θέματα και δε μένω στη “στενή και στεγνή” ανάλυση των αριθμών;

Το κάνω, επειδή ακριβώς το χρηματιστήριο, τελικά, είναι περισσότερο ψυχολογία και λιγότερο αριθμοί. Οι άνθρωποι που χάνουν, δε χάνουν τόσο επειδή έκαναν λάθος στην επιλογή της μετοχής. Κάνουν λάθος στο “τί ζητούν” από το Χρηματιστήριο και στο “πώς το ζητούν”.

 

Μου προκάλεσε τρομερή εντύπωση όταν διαπίστωσα ότι, άτομα, συνδρομητές, με τους οποίους μιλάω τακτικά, ενώ με συνέχαιραν για την επινόηση του “απόλυτου συστήματος” και ενώ μου έλεγαν ότι, τους έδωσε έναν “οδηγό” στις κινήσεις τους στο χρηματιστήριο, στο τέλος μου εξομολογήθηκαν ότι, δεν πούλησαν στην κρίσιμη στιγμή.

 

Είναι κρίμα να χάνουμε χρήματα από το χρηματιστήριο. Και βέβαια, δεν αναφέρομαι στις πλατφόρμες που κάνουν συναλλαγές σε χίλια δυο εξωτικά προϊόντα των αγορών του εξωτερικού (οι αγορές δε γίνονται στις αγορές, γίνονται στην πλατφόρμα και ο μόνος κερδισμένος είναι ο “πλατφορμάρχης”). Εκεί είναι σφαγείο (χωρίς εισαγωγικά). Δεν υπάρχει σωτηρία σ’ αυτές. Αναφέρομαι στο δικό μας Χρηματιστήριο, ή στις επίσημες αγορές μεγάλων και αναπτυγμένων χωρών. Είναι κρίμα.

 

Όπως σταθερά αναφέρουμε αυτό το διάστημα, αλλά και γράφουμε στο νέο μας τεύχος, η εκτίμησή μας είναι ότι οι συνθήκες των οικονομιών έχουν επιβαρυνθεί και ότι, η επιβάρυνση αυτή, δε θα επιτρέψουν στους δείκτες να ανέβουν, ή να ανέβουν ουσιαστικά.

Προσπαθούμε και τεκμηριώνουμε, με σοβαρό και απλό επιστημονικό τρόπο, τις απόψεις μας.

 

Είμαστε εκτός αγοράς, από την ημέρα που το “απόλυτο σύστημα” μας έδωσε σήμα πωλήσεων. Εκτιμώ ότι όσοι το ακολούθησαν, πούλησαν κάπου ανάμεσα στις 888 έως 920 μονάδες. Αρκετά ικανοποιητικά.

 

Εμείς, θα περιμένουμε. Αν έχουμε δίκιο, θα δούμε τις τιμές αρκετά πιο κάτω. Και εκεί, κάποια στιγμή θα αγοράσουμε. Αν έχουμε άδικο, παρακολουθούμε την κίνηση των τιμών και, αν δούμε ότι κινούνται -σοβαρά και με αξιώσεις- ανοδικά, θα αγοράσουμε πριν περάσει το όριο που πουλήσαμε.

 

Αποτέλεσμα; Αν έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε μία μεγάλη διαφορά. Χωρίς κόπο και χωρίς καμία ενδιάμεση αγωνία. Αν έχουμε άδικο, θα αγοράσουμε καθώς θα ανεβαίνει. Κι ας αγοράσουμε στις τιμές που πουλήσαμε. Πάλι κερδισμένοι θα είμαστε. Θα έχουμε αποφύγει τα μεγάλα άγχη, τη μεγάλη ψυχολογική ταλαιπωρία και τον κίνδυνο να βρεθούμε με μεγάλες οικονομικές απώλειες. Είναι και αυτό ένα κέρδος. Ένα τεράστιο κέρδος. Που μας δίνει τη δύναμη και την υπομονή, να περιμένουμε για τις “καλές” στιγμές, όπου τα κέρδη θα είναι πιο μεγάλα και πιο σίγουρα. Με το κεφάλαιό μας εξασφαλισμένο.

 

Καλό σας βράδυ. Διαβάστε το νέο τεύχος (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text